DARK ROOM

Το «Match point» της θρυλικής «Iron Hammer» στο… σελιλόιντ! (vid)

Το «Match point» της θρυλικής «Iron Hammer» στο… σελιλόιντ! (vid)

Το βόλεϊ δεν έχει ανάγκη τα ακριβά σμόκιν ή τα… στυλάτα παπιγιόν για να “λάμψει” στα μεγάλα φεστιβάλ κινηματογράφου. Απλά και μόνο με το παιχνίδι τους, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, αλλά και καθημερινοί “ήρωες” του αθλήματος, υποχρεώνουν τον κόσμο της 7ης Τέχνης να υποκλίνεται στο φιλέ, στα “κόκκινα χαλιά” του όποιου, έχουν περπατήσει κάποιοι από τους πιο εντυπωσιακούς αθλητές στον κόσμο.

Αυτή την εβδομάδα οι λάτρεις του αθλήματος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στις οθόνες τους, μέσω του διαδικτύου,  δύο σπουδαίες ταινίες αφιερωμένες στο αγαπημένο μας άθλημα, συντροφιά με ένα γεμάτο μπολ από ποπ κορν και μια παγωμένη μπύρα.

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο παρατσούκλι της θρυλικής Κινέζας πρωταθλήτριας, Jenny Lang Ping, η ταινία “The Iron Hammer”, καταγράφει, μέσα από συνεντεύξεις μορφών του αθλήματος και σπάνιο βολεϊκό θέαμα, την ιστορία της μοναδικής αθλήτριας, που έχει κατακτήσει χρυσά ολυμπιακά Ολυμπιακά μετάλλια, ως αθλήτρια (1984 με την Κίνα) και ως προπονήτρια (2008 Γυναικεία ομάδα των ΗΠΑ, 2016 Γυναικεία ομάδα Κίνας).

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ 99 λεπτών της Olympic Channel, που στις 7 Ιουνίου θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 11.30 ώρα Ελλάδας (04:30 PM EST), ως επίσημη επιλογή του προγράμματος «We Are One: A Global Film Festival».  Ένα φεστιβάλ 10 ημερών στο YouTube (29 Μαΐου-7 Ιουνίου) για καλό σκοπό, που συνδιοργανώνουν πάνω από 20 φεστιβάλ κινηματογράφου από όλο τον κόσμο, με όλα τα έσοδα να διατίθενται στο Ταμείο βοήθειας-αλληλεγγύης COVID-19.

jenny-lang-ping

Σε ένα άλλο πρωτότυπο φιλμ το βόλεϊ συναντά την επιστήμη στην ταινία”Match Point: the Rise of Men Volleyball”, που ήταν προγραμματισμένο να προβληθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής στη σελίδα της USA Volleyball στο Facebook.

Ωστόσο οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο κίνημα Black Lives Matter σεβόμενοι αυτόν τον σκοπό, ανέβαλλαν -για άλλη μέρα που θα γνωστοποιηθεί εν ευθέτω χρόνο- την πρεμιέρα, προκειμένου η κοινότητα του βόλεϊ να εστιάσει όλο το ενδιαφέρον της, σε ένα αγώνα, με μεγαλύτερη αξία. Τον αγώνα όλων ενάντια στην αδικία, τη μισαλλοδοξία και τον συστημικό ρατσισμό.

Αναφορικά με την υπόθεση του εξαιρετικά ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ, παραγωγής φοιτητών του τμήματος δημοσιογραφίας του Ball State University, στην ταινία προβάλλεται, μέσα από ένα οδοιπορικό του ομοσπονδιακού τεχνικού των ΗΠΑ,  John Speraw και άλλων προπονητών, η ευαισθητοποίηση των Αμερικανών σχετικά με την ανάπτυξη του βόλεϊ αγοριών-ανδρών και την “εικόνα” του αθλήματος στη χώρα.