ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Μαυρομάτης: «Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες»

Μαυρομάτης: «Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες»

Για την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας βόλεϊ να κάνει αποδεκτό το αίτημα της ΕΟΠΕ για την επιστροφή της Εθνικής ανδρών στο World League, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Αχιλλέας Μαυρομάτης.

Ο κ. Μαυρομάτης αναφέρθηκε στο πως η ελληνική πλευρά κατάφερε να πείσει την FIVB, την σημασία αυτής της απόφασης και για τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του φακέλου σε 15 ημέρες. Αναλυτικά, όσα είπε στο NovaΣΠΟΡ FM:

Για το ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις για να ολοκληρωθεί ο φάκελος: «Στο μυαλό μας η ιστορία του Παγκοσμίου Λιγκ υπήρχε από πέρσι όταν η ομάδα έκανε καλή πορεία στο Ευρωπαϊκό Λιγκ. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και στο κογκρέσο της Ευρωπαϊκής την περασμένη εβδομάδα και τώρα της Παγκόσμιας. Άλλαξαν τα δεδομένα, λόγω των 1ων Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Αγώνων στο Μπακού. Εκμεταλλευτήκαμε αυτή την συγκυρία και πετύχαμε αρχικά να γίνουμε δεκτοί από την FIVB. Από κει και πέρα πρέπει να κατατεθεί ο φάκελος για να είμαστε μέσα στην διοργάνωση. Προεργασία από την ΕΟΠΕ έχει γίνει, δεν ξεκινάμε από το μηδέν την προσπάθεια συμπλήρωσης του φακέλου. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι πρέπει να κλείσουν κάποια θέματα άμεσα και να βρούμε τα 100.000 Ευρώ που απαιτούνται επιπλέον στον προϋπολογισμό μας για αυτή την διοργάνωση».

Για το πώς πείστηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία: «Υπήρχε μία απόφαση της CEV ότι θα πάνε στο Μπακού οι ομάδες που δεν θα παίξουν στο Παγκόσμιο Λιγκ. Αυτό αυτόματα σήμαινε ότι σαν 17οι στην κατάταξη θα είχαμε σίγουρη θέση στους Ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού οι δέκα πρώτες ομάδες θα έπαιζαν στο Παγκόσμιο Λιγκ. Αυτός ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Αυτό όμως άλλαξε άρδην, αφού η οργανωτική επιτροπή των αγώνων στο Μπακού ήθελε τις δυνατότερες ομάδες του αθλήματος. Αυτό δημιουργεί το εξής πρόβλημα ότι οι μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος θα πρέπει να στείλουν δύο ομάδες, μία στο Παγκόσμιο Λιγκ και μία στους Ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία θα είναι χαμηλότερης δυναμικότητας. Ασκήθηκαν πιέσεις γιατί αυτή η απόφαση που άλλαξε μας άφηνε εκτός διοργανώσεων. Συζητήθηκε κάποιες ομάδες να παίξουν και πάλι στο Ευρωπαϊκό Λιγκ, κάτι που για εμάς θα ήταν πισωγύρισμα. Τελικά έγινε μία σύσκεψη χθες το βράδυ και τα καταφέραμε, έχοντας και την κομβική συμμαχία με την Ισπανία, η οποία λογικά θα υποβιβαζόταν από το Παγκόσμιο στο Ευρωπαϊκό Λιγκ».

Για το τι σημαίνει για το ελληνικό βόλεϊ και τον σχεδιασμό της ΕΟΠΕ:  «Αν μιλήσετε με έναν διεθνή αθλητή ή αν βλέπατε τις αντιδράσεις των άλλων προέδρων των Ομοσπονδιών που μου έλεγαν χαρακτηριστικά «Greece is back», λέει πολλά. Πρώτα απ’ όλα είναι μία τόνωση ηθικού που την χρειαζόμασταν. Περάσαμε πολύ δύσκολα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Φαίνεται όμως πως τόσο αγωνιστικά, όσο και εξωαγωνιστικά μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες. Η Ομοσπονδία έχει να προσπεράσει έναν οικονομικό σκόπελο, θέλω να πιστεύω όμως ότι εδώ που φθάσαμε δεν θα κωλύσουμε στο οικονομικό. Έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις τις οποίες θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες».