Α1 ΑΝΔΡΩΝ

«Μίλησε» η παράδοση και ο Γιοβάνοβιτς

«Μίλησε» η παράδοση και ο Γιοβάνοβιτς

Ανάλυσε το

Η παράδοση στο Ζηρίνειο συνεχίστηκε και φέτος για την Κηφισιά κόντρα στον Παναθηναϊκό. Οι «κυανόλευκοι» των Βορείων προαστίων με κορυφαίο τον Ζόραν Γιοβάνβιτς επικράτησαν 3-1 του Παναθηναϊκού και πανηγύρισαν το πρώτο τους τρίποντο.

Ο Ζόραν Γιοβάνοβιτς ήταν η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στο Ζηρίνειο κατά την 3η αγωνιστική. Ο Σέρβος διαγώνιος της Κηφισιάς με 33 πόντους φρόντισε να πάρει την ομάδα πάνω του και να την οδηγήσει εκ του ασφαλούς στο τρίποντο.

Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός με χαμηλά ποσοστά στην επίθεση στα δύο πρώτα σετ προσπάθησε να αντιδράσει στην συνέχεια μείωσε σε 2-1 αλλά και πάλι τα λάθη του σε κρίσιμες φάσεις του κόστισαν αρκετά ακριβά.

Η Κηφισιά εκτός από τον Γιοβάνοβιτς είχε την ευτυχία να έχει στο παιχνίδι της τον εντυπωσιακό στο μπλοκ Μπίσετ και τον αποτελεσματικό Κόβαλτσουκ που έδωσαν πολύτιμους πόντους στους «κυανόλευκους», ενώ η εμπειρία και η ποιότητα του ανέτοιμου ακόμη Κώστα Χριστοφιδέλη ήταν αυτή που έκρινε τις λεπτομέρειες.

Προβάδισμα στο… χαλαρό

Στο πρώτο σετ η Κηφισιά δείχνοντας τις προθέσεις της προηγήθηκε με 2-0, ωστόσο ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε σε 2-2 και πήγαινε πόντο –πόντο μέχρι το 5-5. Κάπου εκεί όμως οι γηπεδούχου άρχισαν να…  «πυροβολούν» από την γραμμή του σερβίς (βλέπε Γιοβάνοβιτς), το μπλοκ τους να μοιράζει συνεχόμενα στοπ (Νικολάκης-Μπίσετ) και οι επιθέσεις των Γιοβάνοβιτς και Κόβαλτσουκ να χαρίζουν πόντους…  Ο Παναθηναϊκός «βραχυκύκλωσε» με αποτέλεσμα η Κηφισιά με ένα εντυπωσιακό σερί 13-0 να κάνει το 18-5…

Οι «πράσινοι» χωρίς  μην βρίσκουν λύση στην επίθεση έμειναν… θεατές του αγώνα την στιγμή που οι παίκτες του Κώστα Αρσενιάδη ανέβασαν την διαφορά στο 23-9 για να τελειώσουν το σετ εύκολα και γρήγορα στο 25-10 με πόντο του Ουκρανού ακραίου.

Γιοβάνοβιτς η διαφορά

Στο δεύτερο σετ ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε στην επίθεση με αποτέλεσμα να κοντράρει τους γηπεδούχους και μάλιστα να έχει το πάνω χέρι μέχρι τα μισά προηγούμενος με τους Ούγκο και Φερέϊρα με 4-6, 8-10.

Οι «κυανόλευκοι» του Αρσενιάδη όμως με πίεση στο σερβίς και δυνατοί στον φιλέ μετά το 14-14 έκαναν το 18-15 και το 21-19. Οι «πράσινοι» με αποτελεσματικά τελειώματα ισοφάρισαν σε 21-21 κάνοντας ντέρμπι το σετ.

Ο γηπεδούχοι όμως με πρωταγωνιστή τον Ζόραν Γιοβάνοβιτς που πήρε πάνω του τις τελευταίες επιθέσεις έφθασαν στο 24-23 και με την άστοχη επίθεση του Ούγκο από την πίσω ζώνη έγινε το 25-23 και το 2-0.

Ζωντανοί με Ούγκο

Στο τρίτο σετ οι «πράσινοι» θέλοντας να ξαναμπούν στην αναμέτρηση φρόντισαν να πάρουν από την αρχή το προβάδισμα φθάνοντας στο 10-13. Μπίσετ και Γιοβάνοβιτς μείωσαν σε 12-13 και 13-14 για να ισοφαρίσουν σε 15-15 με άσο του Μπίσετ.

O Παναθηναϊκός έκανε το 15-17 και το 17-19 για να φθάσει στο 18-20 με λάθος σερβίς των γηπεδούχων.  Ο Γιοβάνοβιτς μείωσε σε 19-20, όμως ο Φερέϊρα με δύο συνεχόμενους πόντους του έδωσε διαφορά ασφαλείας στον Παναθηναϊκό κάνοντας το 19-22.

Ένας πόντος του Χριστοφιδέλη και ένα εντυπωσιακό μπλοκ του Μπίσετ στον Ούγκο έφεραν την Κηφισιά στο 21-22. Ο Πανταλέων και Μπίσετ ανέβασαν το σκορ στο 22-23, ενώ ο Ούγκο με δύο πόντους του έγραψε το 22-25 και το 1-2 που έδωσε ανάσα στους «πράσινους».

Με Γιοβάνοβιτς στο τελος

Με το μπλοκ του Παναθηναϊκού να παραμένει ενεργό όπως και στο προηγούμενο σετ αλλά και με την ψυχολογία υπέρ τους, οι παίκτες του Δημήτρη Ανδρεόπουλου μπήκαν δυνατά στο 4ο σετ προηγούμενοι με 1-4 και 5-8.

Οι γηπεδούχοι με τον Κόβαλτσουκ και το μπλοκ στον Φερέϊρα μείωσαν σε 7-8 ενώ λίγο αργότερα με δύο συνεχόμενα λάθη του Παναθηναϊκού (Σιμεούνοφ, Φερέϊρα) προσπέρασαν με 10-9.

Ο Παναθηναϊκός όμως με τους Φερέϊρα και Πανταλέων έφθασε στο 10-12 δείχνοντας αποφασισμένος να στείλει τον αγώνα και σε πέμπτο σετ.

Με το «πράσινο» μπλοκ να σταματά τους «κουρασμένους» Γιοβάνοβιτς και Κόβαλτσουκ ο Παναθηναϊκός διεύρυνε το προβάδισμά του φθάνοντας στο 13-16 και 14-17 ξεσηκώνοντας και τους φίλους του που βρέθηκαν στο γήπεδο.

Η Κηφισιά με τον Κόβαλτσουκ, την άστοχη επίθεση του Φερέϊρα και το μπλοκ του Παπαγγελόπουλου στον Κανέλλο ισοφάρισε σε 17-17, ενώ με κόντρα επίθεση του Γιοβάνοβιτς έφθασε στο 18-17.

Οι γηπεδούχοι με νέο πόντο του Γιοβάνοβιτς έκαναν το 19-18, ο Ούγκο ισοφάρισε σε 19-19 όμως το λάθος σερβίς του Φερέϊρα έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στους «κυανόλευκους» με 20-19.

Με τον Φερέϊρα ο Παναθηναϊκός έκανε το 20-20, όμως ο Μπίσετ και τα λάθος του Ούγκο (αντένα) έδωσαν προβάδισμα δύο πόντων για την Κηφισιά (22-20).

Ο Παναθηναϊκός όμως με τους Πανταλέων και  Ούγκο έμεινε «ζωντανός» ισοφαρίζοντας σε 22-22…

Ο Γιοβάνοβιτς όμως έκανε το 23-22, ενώ ο άσος του Χριστοφιδέλη έφερε το 24-22 για να μειώσει ο Φερέϊρα στο 24-23.

Ωστόσο η Κηφισιά φρόντισε να τελειώσει τον αγώνα δια…. χειρός Ζόραν Γιοβάνοβιτς  ο οποίος παρά την εντυπωσιακή άμυνα του Μαρούλη και το λάθος του Φερέϊρα με το 25-23 χάρισε το τρίποντο στους «κυανόλευκους».

Τάδε έφη…

Ο προπονητής του ΑΟΠ Κηφισιά Κώστας Αρσενιάδης είπε: «Θεωρώ ότι έγινε ένα ματς πολύ υψηλού επιπέδου. Είχε ψηλά χτυπήματα, μπλοκ και από τις δυο πλευρές. Εμείς τακτικά πήγαμε καλά. Να πω την αλήθεια, δεν περίμενα να παίξουμε τόσο σπουδαίο βόλεϊ. Μας ώθησε όμως και η αξία του αντιπάλου και η ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο κόσμος. Απέναντι μας είχαμε έναν σπουδαίο αντίπαλο. Γι αυτό και η νίκη μας παίρνει τεράστια αξία. Δεν λαμβάνω υπόψη μου το πρώτο σετ. Σε αυτό παίξαμε εξωπραγματικά. Από το 2ο σετ και μετά που έγινε ντέρμπι, εκεί μετράω την απόδοση της ομάδας μου. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τα παιδιά».
 
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Δημήτρης Ανδρεόπουλος είπε: «Ξεκινήσαμε πολύ άσχημα τον αγώνα. Στο πρώτο σετ δεν μπήκαμε καθόλου στο παιχνίδι. Κι αυτή η κακή απόδοση μας πήγε πίσω και στη συνέχεια του αγώνα. Η μεγάλη θέληση όμως που δείξαμε μας επέτρεψε να επιστρέψουμε. Σιγά- σιγά βρήκαμε τον ρυθμό μας, τόσο αγωνιστικά όσο και τακτικά και έτσι το ματς έγινε μεγάλο ντέρμπι. Κι όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Η ήττα είναι ήττα αλλά μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση της ομάδας μετά το πρώτο σετ».
 
Ο Γουίντσον Φερέιρα Πεντρόσα του Παναθηναϊκού δήλωσε: «Μετά το πρώτο σετ στο οποίο δεν παίξαμε καλά έγινε ένα κλειστό ματς. Εμείς είχαμε καλές στιγμές αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες μας και να κλείσουμε τα σετ. Στα τρία από τα τέσσερα σετ έγινε μάχη πόντο με πόντο. Ο αντίπαλος παρουσιάστηκε πολύ δυνατός αλλά και εμείς τα δώσαμε όλα.  Το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό για την ομάδα μου. Είμαστε όμως ακόμη στην αρχή του πρωταθλήματος. Πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι και να προετοιμαστούμε για το επόμενο ματς που είναι επίσης δύσκολο».

Με τη γλώσσα των αριθμών

Τα σετ: 3-1 (25-10, 25-23, 22-25, 25-23)
 
ΑΟΠ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (Αρσενιάδης): Νικολάκης 3 (1 άσσος, 2 μπλοκ), Χριστοφιδέλης 8 (5/10 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ 71% υπ -50% άριστες), Μπίσετ 19 (11/12 επ, 2΄ασσοι, 6 μπλοκ), Παπαγγελόπουλος 5 (3/13 επ, 2 μπλοκ), Κόβαλτσουκ 15 (14/18 επ, 1 μπλοκ, 61% υπ -44% άριστες), Γιοβάνοβιτς 33 (26/43 επ, 3 άσσοι, 3 μπλοκ) / Στεφάνου (λ, 81% υπ – 43% άριστες), Κάπελλας, Κόντος, Φραγκιαδάκης.
 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ανδρεόπουλος): Μαρούλης 3 (1 άσσος, 2 μπλοκ), Γκιμαράες 13 (9/22 επ, 2 άσσοι, 2 μπλοκ, 50% υπ – 30 % άριστες), Φερέιρα 22 (20/45 επ, 2 μπλοκ), Σιμεόνοφ 8 (5/16 επ, 3 μπλοκ, 37% υπ – 30% άριστες), Κανέλλος 7 (5/10 επ, 2 μπλοκ), Πανταλέων 7 (6/8 επ, 1 μπλοκ) Πολυχρονιάδης (λ, 50% υπ – 35% άριστες), Μπούρας (λ),  Μπέλος, Σούρδι.