Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Μόνο ο Χιμένες σε… replay

Μόνο ο Χιμένες σε… replay

Πέντε διεθνείς της Κούβας, μεταξύ των οποίων και οι άσοι του ΠΑΟΚ, Χιμένες, Σεπέδα, εξασφάλισαν το “πράσινο φως” για να αγωνιστούν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα της Ευρώπης,  σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βόλεϊ της Κούβας, Άριελ Σάινθ, που φιλοδοξεί να βάλει ένα τέλος στη φυγή Κουβανών αθλητών, που άρχισε το 2001 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Rebelde ο ισχυρός άνδρας της Κουβανικής Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε πως έχει στα χέρια του 5 συμβόλαια διεθνών άσων, τριών ανδρών, Χιμένες, Σεπέδα (ΠΑΟΚ), Ουριάρτε (Μαλίγιε Πιγιάνγκο-Τουρκία) και δύο γυναικών, των Μελίσα Βάργκας και Ζούλια Καριδάδ Ματιένσο, που “έκλεισαν” σε ομάδες της Τσεχίας και η επίσημη ανακοίνωσή τους αναμένεται μέσα στον Αύγουστο.

“Από αυτούς τους παίκτες, μόνο ο Χιμένες θα αγωνιστεί για δεύτερη σεζόν στην ελληνική ομάδα, με τον ΠΑΟΚ να  ήταν η πρώτη ομάδα που συμφώνησε με την Ομοσπονδία της Κούβας, προκειμένου να αγωνιστεί ο παίκτης σε ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα, στην κατάκτηση του οποίου η συμμετοχή του αποτέλεσε “κλειδί” για τον τίτλο.

Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο άνοιγμα που έγινε στην ιστορία του βόλεϊ στο νησί, καθώς θα πρέπει να σταματήσει το κύμα φυγής των διεθνών για να να παίξουν σε ξένους επαγγελματικούς συλλόγους, η οποία άρχισε το 2001 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

“Έπειτα από όλες τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει είναι πολύ δύσκολο να φιλοδοξούμε να συμμετάσχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016” παραδέχθηκε ο Sainz, ο οποίος όμως πως από αυτήν την τακτική θα οφεληθεί τα μέγιστα η Εθνική ενόψει των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.

“Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια έφυγαν από τη χώρα, σπουδαίοι άσοι μας όπως οι Οσμάνι Χουνατορένα, Ρομπερτλαντ Σιμόν Γιοάντρι Λεάλ, Βιλφρέντο Λέον, Μικαελ Σάντσες και Ραιντελ Χιερεθουέλο, παίκτες που διακρίθηκαν με τους συλλόγους τους σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία

Μεταξύ αυτών ήταν και κάποιες αθλήτριές μας όπως οι Ροσίρ Καλντερόν, Κένια Καρσάσες, Νάνσι Καρίγιο, Ντάιμι Ραμίρεζ και Γιανέλις Σάντος, που πραματοποίησαν αντίστοιχες εξαιρετικές πορείες στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα”.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κούβα άναψε το “πράσινο φως” για τις μεταγραφές αθλητών της τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά μέχρι στγμής μόνο στο μπέιζμπολ και στο βόλεϊ έχουν συνάψει κάποιες συμφωνίες, ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει για την απόκτηση Κουβανών διεθνών σύλλογοι σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και χάντμπολ.