BEACH VOLLEY

Ανάσα και όχι πανάκεια η υιοθεσία

Ανάσα και όχι πανάκεια η υιοθεσία

Το πρόσφατο πρόγραμμα της Ε.Ο.Ε «Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ριο 2016», ασφαλώς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε επιστρέπει στους προνομιούχους αυτούς πρωταθλητές να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Σίγουρα, το να ξέρει ένας αθλητής, ότι πέρα από τις όποιες προσπάθειες καταβάλλει η ομοσπονδία του έχει στο πλευρό του και έναν ακόμη χορηγό, σύμμαχο σε αυτή την αέναη μάχη με τη διάκριση, είναι πολύ σημαντικό και πέρα από την βελτίωση των συνθηκών των προπονήσεων και της προετοιμασίας του, προσφέρει και μια βαθιά ψυχολογική ανάσα.

Ωστόσο, επειδή στην πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΟΕ ανακοινώθηκε ότι οι χορηγοί SWISSMARINE INC, ΑΚΤΑΙ ΤΗΝΟΥ και STOIXIMAN.GR αναλαμβάνουν τα έξοδα προετοιμασίας των διεθνών μας, θα πρέπει να επισημανθεί, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ότι καθεμία από τις παραπάνω εταιρείες προσφέρει το ποσό που δύναται, ώστε να καλυφθεί κάποιο κομμάτι των εξόδων της προετοιμασίας.

Ιδιαίτερα μάλιστα σε ένα άθλημα με υψηλό κόστος, όπως το μπιτς βόλεϊ, όπου κάθε εβδομάδα οι ομάδες ταξιδεύουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτης της γης, καθώς φιλοξενούνται σε κάθε Ήπειρο τα τουρνουά του World Tour.

“H βοήθεια μέσα από το πρόγραμμα της ΕΟΕ μέσω των εταιρειών δεν καλύπτει τα έξοδά μας μέχρι το Ρίο” ξεκαθαρίζει στο www.volleyplanet.gr η διεθνής Βίκυ Αρβανίτη, που πρόσφατα υιοθετήθηκε μαζί με τη Μαρία Τσιαρτσιάνη από τις παραπάνω εταιρείες. «Κάθε μια εταιρεία απλά συνεισφέρει με κάποιο τρόπο στο να βοηθήσει σε κάποιο κομμάτι και όχι απαραίτητα με χρήματα, αλλά με κάποια εισιτήρια κτλ. Μακάρι να ήταν χορηγίες που θα κάλυπταν τα πάντα. Πριν όμως δεν είχαμε ούτε αυτό… Όπότε αυτό το πρόγραμμα είναι μεγάλο κέρδος για κάθε αθλητή» υποστηρίζει το alter ego της Μαρίας Τσιαρτσιάνη, που εξαίρει την προσπάθεια του κ. Καπράλου.

Ακούστηκαν πολλές εταιρείες και τράπεζες, αλλά στην πραγματικότητα τα ποσά που προσφέρουν δεν είναι υπέρογκα. Πέρα όμως από το χρηματικό μέρος της ιστορίας, αποτελεί μεγάλο κέρδος, ότι σε μία ομολογουμένως δύσκολη οικονομική συγκυρία, αυτά τα μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, στρέφουν με ενδιαφέρον το βλέμμα τους στο άθλημα και αρχίζουν να γνωρίζουν το ίδιο και τους πρωταγωνιστές του.

Για αυτό, έστω και σε πολύ πρώιμο στάδιο, όπως συμβαίνει, είναι άκρως σημαντικό το γεγονός, ότι η ιδιωτική πρωτοβουλίας, αρχίζει σιγά σιγά να φωνάζει «παρούσα» με προθυμία για να στηρίξει τον αγώνα κάποιων πρωταθλητών. Βέβαια, όχι για την ψυχή της… μάνας τους, καθώς οι τράπεζες και οι λοιπές επιχειρήσεις δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, ούτε διακατέχονται από τόσο… αλτρουισμό!

Το ανταποδοτικό όφελος, μέσω της διαφήμισης και της προβολής τους είναι μεγάλο, καθώς μέσω των αθλητών και των επιδόσεών τους, διατηρούν ή βελτιστοποιούν κιόλας την καλή εικόνα της επιχείρησης τους και το κοινό εξοικειώνεται περισσότερο με το όνομά της.

Από την άλλη η κάλυψη ενός μέρους των σημαντικών εξόδων των ομάδων από την ισιωτική πρωτοβουλία, δε σημαίνει ότι με την «υιοθεσία» των εθνικών μας ομάδων μπιτς βόλεϊ, η ΕΟΠΕ «ξεφορτώνεται» κατά κάποιο τρόπο τα «τέκνα» της. Oι προσδοκίες που υπάρχουν για τις Εθνικές ομάδες ανδρών-γυναικών είναι υψηλές και ο δρόμος της διάκρισης μακρύς, κάτι που σημαίνει ότι πέρα από το βραχυπρόσθεσμο στόχο του World League, πολύ δουλειά περιμένει την ομοσπονδία και στο κομμάτι του beach volley.

Ππρέπει λοιπόν να γίνει από όλους ότι για να λειτουργήσει σωστά το πρόγραμμα της Ε.Ο.Ε θα πρέπει μαζί με τις 28 εταιρείες, τράπεζες και ιδιώτες να υπάρχει και κρατική στήριξη προκειμένου αυτοί οι 55 πρωταθλητές και πρωταθλήτριες που υιοθετήθηκαν να φανούν συνεπείς στο κορυφαίο  ραντεβού του αθλητισμού στη χώρα της σάμπα και του καφέ!