Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Νίκη Φοίνικα σε ντέρμπι για κλάματα

Νίκη Φοίνικα σε ντέρμπι για κλάματα

Ανάλυσε το

Το άσχημο κλίμα που προηγήθηκε λίγα 24ωρα του πρώτου  ντέρμπι της Volleyleague για το 2015, με  ανακοινώσεις της ΕΟΠΕ, της ΕΣΑΠ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, διαμαρτυρίες  αλλά και σενάρια που ασφαλώς δεν τιμούν το άθλημα, δεν βλετιώθηκε ούτε πριν το εναρκτήριο σερβίς του αγώνα στην Ερμούπολη, ο οποίος άρχισε με… ένσταση των φιλοξενούμενων και τον Σάκη Μουστακίδη να λέει ειρωνικά για να εμψυχώσει τους παίκτες του “πιστεύω ότι και η Ομοσπονδία είναι μαζί μας….”.

Με κατα συνθήκη λοιπόν πασαδόρο τον έμπειρο κεντρικό, Γιώργο Παπάζογλου, ο οποίος δέχθηκε χαμογελαστός να αντικαταστήσει τους συμπαίκτες του, Κίσιτς, Κασαμπαλή και τον ακραίο Τσουκ, κατά συνθήκη διαγώνιο, αντί του Άντριτς, που βγήκε “νοκ άουτ” από το πρησμένο δόντι του, ο Φοίνικας εκμεταλλευόμενος  το εμφανώς ανορθόδοξο σχήμα και τα προβλήματα του αντιπάλου του προηγήθηκε με το καλό σερβίς του Ντόκιτς με 5-3 και 8-4.

Ο Εθνικός, που υστερούσε φυσικά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, προσπαθούσε είτε με μπλοκ , είτε μπλοκ άουτ να “κλείσει” την… ψαλίδα της διαφοράς, που έφτασε εύκολα για τους “Πειρατές” στο 16-9. Το ακριτικό μπλοκ συνέχισε να δυσκολεύει τους “Πειρατές”, που από το 21-15 είδαν τους Εβρίτες με ένα σερί 4-0 να μειώνουν σε δίποντο, 21-19 και 22-21. Ο Τσούκ ισοφάρισε για πρώτη φορά στο σετ σε 22-22 από “πέναλτι” στο φιλέ,  εκμεταλλευόμενος την χαλασμένη υποδοχή των Συριανών, αλλά από χαμένο σερβίς του Μαυροβούνιου άσου των φιλοξενούμενων, ο Φοίνικας Σύρουπήρε με 25-23 προβάδισμα 1-0 σετ.

Το β’ σετ, ξεκίνησε για τους Συριανούς με τον έμπειρο Ηλία Λάππα, δίδυμο στα άκρα με τον Πέκμανς, αντί του Παναγιώτη Παπαδόπουλου, όμως το κέντρο με τους Χαραλαμπίδη-Χ. Παπαδόπουλο ήταν η ‘αιχμή του δόρατος” των Πειρατών που ‘πήραν κεφάλι” με 8-5.

Σε εκείνο το σημείο ο Μουστακίδης, προσπάθησε να ανακατέψει κι άλλο την τράπουλα, γυρίζοντας τον Κώστα Δαλακούρα αντί του Τσουκ, όμως το καλοστημένο μπλοκ των γηπεδούχων ανέβασαν τη διαφορά στο 18-10. Στο 21-15 ο Μουστακίδης, βλέποντας πως το σετ είναι χαμένο έδωσε χρόνο συμμετοχής στον Θωμά Δημητριάδη, αντί του αρχηγού, Α. Δαλακούρα ο οποίος είδε από τον πάγκο τον Φοίνικα να ζευγαρώνει με 25-19 τα κερδισμένα του σετ, 2-0.

Το γ’ σετ ξεκίνησε με το δεύτερο λίμπερο του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, Κοντοστάθη να αντικαθιστά στην πάσα τον υπό σηνθήκη “πασαδόρο” Παπάζογλου και τον Δημητριάδη να ξεκινά στα άκρα αντί του Κ. Δαλακούρα και τον Τσουκ στη διαγώνιο. Tο καλό σερβίς του Ντόκιτς που έδωσε κεφάλι με 7-1 στους “Πειρατές” υποχρέωσε τον Μουστακίδη να πάρει πολύ νωρίς τάιμ άουτ, το οποίο όμως δεν βοήθησε καθόλου τους ακρίτες να δείξουν το ανταγωνιστικό πρόσωπο των δύο προηγούμενων σετ, παρά την επιστροφή του Κ. Δαλακούρα στο ματς, αντί Δημητριάδη στο 10-1 των γηπεδούχων.

Στο 16-3 το φιλικό κλίμα που υπήρχε μέχρι εκείνη την ώρα στο ματς, χάλασε όταν σε μία έκρηξή του Τσουκ στο β’ τεχνικό τάιμ άουτ, ο Μαυροβούνιος είπε σε έντονο ύφος στον προπονητή του “κάνε κάτι, αυτό δεν είναι ομάδα”! Φωνές που όμως δεν έπιασαν τόπο, καθώς ο Φοίνικας με 25-10 έκανε το 3-0 σετ και έφτασε σε μία νίκη, που σίγουρα θα ήθελε να επιτευχθεί με διαφορετικό τρόπο και κόντρα ενός πλήρους και ισχυρού Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

Τάδε έφη…

Χαρακτηριστικό του κλίματος του αγώνα ήταν και οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών στην κάμερα των καναλιών Novasports.

Ράτκο Παβλίσεβιτς (Προπονητής Φοίνικας Σύρου): “Ο Εθνικός είναι πολύ καλή ομάδα, αλλά είχε πολλά προβλήματα σήμερα. Λυπάμαι, αλλά αξίζουν συγχαρητήρια στον αντιπαλό μας που ήρθε εδώ και αγωνίστηκε παρά τα προβλήματα, χωρίς πασαδόρο και προσπάθησε να πρόσφερει θέαμα στον κόσμο. Για εμάς, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες αυτό ήταν ένα πολύτιμο τρίποντο, αλλά δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την εικόνα μας”.

Γιώργος Παπάζογλου (Κεντρικός Εθνικού Αλεξανδρούπολης): “Αν ξεκίναγα τώρα θα γινόμουν πασαδόρος” είπε χαμογελώντας ο Εβρίτης άσος και συνέχισε: “Νομίζω πως σήμερα ήταν μία παρωδία του αθλήματος, είναι αδιανότητο 10-15 ανθρωποι στην Ομοσπονδία, να μην μπορούν να πάρουν μία απόφαση, να αφήσουν το Σταύρο (σ.σ Κασαμπαλή) για μια μέρα να έρθει να παίξει. Πιστεύω πως αν ήταν εδώ ο Κασαμπαλής θα βλέπαμε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι, τόνισε ο έμπειρος μπλοκέρ πουπρόσθεσε ότι “δεν περίμενε ποτέ ότι θα έβλεπε κάτι τέτοιο” και ευχήθηκε «και μη χειρότερα».

Νικήτας Εφραιμίδης (Λίμπερο Φοίνικας Σύρου): “Το βόλεϊ είναι επαγγελματικό, είναι δηλαδή μία «μπίζνα». Όταν σε μία ομάδα απουσιάζει ο πασαδόρος της χάνει το 30% της δύναμης της, αν απουσιάζει και ο διαγώνιός της τότε χάνει το 50%… Δεν ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος και τι έπρεπε να γίνει, αλλά έπρεπε να υπάρχει ένας πασαδόρος. Δεν είναι προϊόν αυτό για να “βγει” στην τηλεόραση και να προσελκύσει τον κόσμο να δει βόλεϊ. Εμείς είμασταν τυχεροί που δεν χάσαμε το α’ σετ, γιατί τότε θα άλλαζε το παιχνίδι…”.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Φοίνικας Σύρου-Εθνικός Αλεξανδρούπολης: 3-0 (25-23, 25-19, 25-10)

Φοίνικας Σύρου (Παβίσεβιτς): Ντάμποβιτς 2 (2 μπλοκ), Π. Παπαδόπουλος 6 (4/13 επ, 2 μπλοκ, 54% υπ – 15% άριστες), Πέκμανς 5 (3/11 επ, 2 μπλοκ, 33% υπ – 33% άριστες), Χ. Παπαδόπουλος 5 (4/8 επ, 1 μπλοκ), Χαραλαμπίδης 9 (6/9 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ), Ντόκιτς 16 (11/24 επ, 4 άσσοι, 1 μπλοκ), λίμπερο ο Ν. Εφραιμίδης (88% υπ – 29% άριστες), Λάππας 3 (2/9 επ, 1 μπλοκ, 78% υπ – 56% άριστες), Μουρούτης 1 (1 άσος), Ρούσσης 1 (1 επίθεση).

Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Μουστακίδης): Παπάζογλου 1 (1 μπλοκ), , Κιόσσης 2 (1/2 επ, 1 μπλοκ), , Μίχαλι 1 (1 μπλοκ), , Κ. Δαλακούρας 6 (5/12 επ, 1 μπλοκ, 31% υπ – 13% άριστες), Α. Δαλακούρας 8 (7/16 επ, 1 μπλοκ, 29% υπ – 14% άριστες), Τσουκ 21 (18/46 επ, 3 μπλοκ), λίμπερο ο Δαρίδης (56% υπ – 19% άριστες),, Δημητριάδης 1 (1 άσσος), Κοντοστάθης

Α1 ΑΝΔΡΩΝ
15/04/2024

Τελικός «αιωνίων» Νο2

Δεύτερος τελικός «αιωνίων» στο κλειστό του Ρέντη με τον Ολυμπιακό να θέλει να ντουμπλάρει τις νίκες του επί του Παναθηναϊκού και τους “πράσινους”...