Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Νίκησε Φοίνικα και μπλακ αουτ

Νίκησε Φοίνικα και μπλακ αουτ

Ανάλυσε το

Αήττητος και πρωτοπόρος της βαθμολογίας αποχαιρέτησε το 2014 ο Ολυμπιακός καθώς σε ένα αρκετά απρόβλεπτο παιχνίδι επικράτησε με 3-1 του Φοίνικα Σύρου και έκλεισε με χαμόγελα την χρονιά και την 10η αγωνιστική. Ένα παιχνίδι που φλέρταρε έντονα με την διακοπή του λόγω της διακοπής ρεύματος πριν το τέλος του πρώτου σετ, ωστόσο έπειτα από 60 λεπτά η αναμέτρηση ξεκίνησε με την «ερυθρόλευκη» ανατροπή.

Στο κλειστό του Ρέντη ο Ολυμπιακός επικράτησε τόσο του Φοίνικα Σύρου, όσο και του…. μπλακ άουτ που παρέτεινε την αναμέτρησης κατά μια ώρα τουλάχιστον.

Ο Ολυμπιακός με κορυφαίους τους Ντιάτσκοφ και Κλάρκ φρόντισε να πάρει τη νίκη και να διατηρήσει το αήττητο σερί του κόντρα στον Φοίνικα που γνώρισε την ήττα έπειτα από τέσσερα θετικά του παιχνίδια.

Οι Πειρατές του Παβλίσεβιτς  παρά την απουσία του Ηλία Λάππα αν και προηγήθηκαν με 0-1 στο τέλος δεν κατάφεραν να πάρουν κάτι από τον αγώνα αφού ο Ντάμποβιτς ήταν σε κακή μέρα και ο Ντόκιτς με τους 21 πόντους έμοιαζε απελπιστικά μόνος μη έχοντας βοήθειες από τους συμπαίκτες του.

Από την άλλη οι Πειραιώτες του Δημήτρη Καζάζη με πολύ καλές επιθέσεις από κόντρα μπάλες φρόντισαν να ανεβάσουν την απόδοσή τους από το δεύτερο σετ και έπειτα και να δημιουργήσουν πίεση στους Συριανούς που έκαναν εύκολα λάθη.

Σετ διαρκείας και μπλακ -αουτ

Στο πρώτο σετ του αγώνα ο Φοίνικας Σύρου ξεκίνησε καλύτερα από τον Ολυμπιακό και με αποτελεσματικές επιθέσεις από τους Ντόκιτς και Πέκμανς, αλλά και το μπλοκ να σταματά τους γηπεδούχους έχτισε μια διαφορά προηγούμενος με 4-8 και 7-11, ενώ εκτοξεύθηκε στο +5 με το 8-13 έπειτα από το λάθος του Τακουρίδη.

Ωστόσο ο Ολυμπιακός φρόντισε να μαζέψει την διαφορά με τους Χριστοφιδέλη, Ντιάτσκοφ κάνοντας το 16-17 και 18-19. Μάλιστα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν, όμως ο Κλάρκ σε κόντρα επίθεση ήταν άστοχος δίνοντας έτσι εκ νέου το προβάδισμα με 18-20 στον Φοίνικα.

Μπλακ – αουτ

Η άστοχη επίθεση του Αμερικανού διαγώνιου έφερε και την…. συσκότιση στο Ρέντη καθώς σε εκείνο το σημείο (18:22) υπήρξε πτώση του ρεύματος στο γήπεδο με αποτέλεσμα να διακοπεί η αναμέτρηση για περισσότερο από 60 λεπτά…

Ένα πρόβλημα στον υποσταθμό υψηλής τάσης των Καμινιών δημιούργησε το μπλακ- αουτ στο Ρέντη με αποτέλεσμα οι διαιτητές του αγώνα  Γεωργουλέας και  Χανδρινός να περιμένουν, όπως ορίζουν οι κανονισμοί 90 λεπτά, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα.  Την ίδια στιγμή οι παράγοντες του Ολυμπιακού και του Φοίνικα Σύρου ξεκίνησαν τις συζητήσεις για την περίπτωση που έκλεινε το φύλο αγώνος συμφωνώντας να συνεχιστεί το παιχνίδι την Δευτέρα στις 15:30.

Όλα αυτά βεβαίως δεν χρειάστηκαν, καθώς έπειτα από μια ώρα το ρεύμα επανήλθε κανονικά στο γήπεδο (19:20) και οι δύο ομάδες έπειτα από πολύ ώρα ξαναμπήκαν στο τάραφλεξ για να συνεχίσουν από εκεί που είχαν σταματήσει.

Ο Ολυμπιακός με τον Ντιάτσκοφ μείωσε στον πόντο κάνοντας το 19-20 και 21-22, ωστόσο ο Ντόκιτς, ο Χαραλαμπίδης και η άουτ επίθεση του Κλάρκ έκαναν το 21-24.  Παρά το ότι ο Ολυμπιακός μείωσε σε 23-24 τελικά ο Φοίνικας Σύρου με τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο έκανε το 23-25 και το 0-1.

Ισοφάριση με Ντιάτσκοφ

Στο δεύτερο σετ ο Ολυμπιακός φρόντισε να μπει καλύτερα και με τους Χριστοφιδέλη, Ντιάτσκοφ και το μπλοκ να κάνει το 5-1 και από εκεί και μετά να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του σετ. Με καλές άμυνες και δεύτερες επιθέσεις οι Πειραιώτες έφθασαν στο 9-4 και το 13-6, ενώ ο Ντιάτσκοφ έγραψε το 16-11. Οι Συριανοί προσπάθησαν να μαζέψουν την διαφορά κάνοντας το 18-14 όμως ο Ντιάτσκοφ και το λάθος του Χαραλαμπίδη πήγαν εκ νέου την διαφορά στο +6 κάνοντας το 20-14. Οι Πειραιώτες χωρίς να πιέζονται ιδιαίτερα έφθασαν στο 23-16 και στο τέλος με την άστοχη επίθεση του Παναγιώτη Παπαδόπουλου με το 25-17 ισοφάρισαν σε 1-1.

Προβάδισμα με Ντιάτσκοφ, Κλάρκ

Ο Ολυμπιακός έχοντας ανεβάσει την απόδοσή του φρόντισε να μπει και στο επόμενο σετ δυνατά και με τους Ντιάτσκοφ, Γιούρισιτς, αλλά και το πολύ καλό τακτικό σερβίς του Προύσαλη να προηγηθεί 4-0 και να δημιουργήσει προβλήματα στους Συριανούς. Οι παίκτες του Παβλίσεβιτς δεν μπορούσαν να τελειώσουν τους πόντους τους, έκαναν πολλά λάθη και ο Ολυμπιακός εκμεταλλευόμενος την κατάσταση αυτή έκανε το 7-3. Ο Σέρβος τεχνικός των Πειρατών πέρασε τον Ρούσση αντί του Ντάμποβιτς, ωστόσο αυτό δεν έφερε αποτέλεσμα καθώς οι γηπεδούχοι με τον Κλάρκ έκαναν το 10-3 και με τον Πελεκούδα το 12-4.

Κάπου εκεί ο Φοίνικας Σύρου εκμεταλλευόμενος την χαλάρωση του Ολυμπιακού, αλλά και την άνοδό του στον φιλέ και το μπλοκ κατάφερε να τρέξει ένα σερί 6-1 μειώνοντας σε 13-10, ενώ ο άσος του Πέκμανς έγραψε το 13-11 ξαναμπαίνοντας για τα καλά στην αναμέτρηση.

 Ωστόσο ο Κλάρκ και ο Ντιάτσκοφ φρόντισαν να δώσουν εκ νέου διαφορά ασφαλείας στον Ολυμπιακό που έφθασε στο δεύτερο τεχνικό τάϊμ-άουτ με το 16-12. Ο Αμερικανός διαγώνιος των «ερυθρολεύκων» έχοντας βρει ρυθμό πλέον έκανε το 17-12, ωστόσο οι νησιώτες με τον Ντόκιτς μείωσαν στο 18-15. Οι γηπεδούχοι φρόντισαν να διατηρήσουν το πλεονέκτημα και με τον Πελεκούδα έφθασαν στο 22-18, ενώ το λάθος του Ρούσση έφερε το 25-19 και το 2-1 για τον Ολυμπιακό.

Διαφορά επιπέδου

Στο τέταρτο σετ ο Ολυμπιακός με την ίδια τακτική και με καλές άμυνες και κόντρα επιθέσεις φρόντισε να πάρει από νωρίς το προβάδισμα και να μην το χάσει.

Οι Πειραιώτες με τους Κλάρκ, Ντιάτσκοφ και Γιούρισιτς έκαναν το 8-4 και το 12-6 δείχνοντας αποφασισμένοι να τελειώσουν τον αγώνα που κράτησε αρκετά περισσότερο από όσο και οι ίδιοι υπολογίζανε. Ο Φοίνικας στηριζόμενος επιθετικά μόνο στον Ντόκιτς και τις εξάρσεις του Παναγιώτη Παπαδόπουλου μείωσε σε 12-18, τα δύο συνεχόμενα μπλοκ του Χρήστου Παπαδόπουλου έκαναν το  13-10 και ο άσος του Ντόκιτς το 13-11.

Δύο πόντοι του Ντιάτσκοφ όμως και ένα λάθος του Χρήστου Παπαδόπουλου έφεραν το 16-11 για τους Πειραιώτες ανεβάζοντας εκ νέου την διαφορά στο +5. Οι παίκτες του Δημήτρη Καζάζη με αποτελεσματικές επιθέσεις και πίεση από το σερβίς έκαναν εύκολα το 20-13, ωστόσο ο Φοίνικας μάζεψε το σκορ στο 21-16. Το μπλοκ όμως και ο Χριστοφιδελης έκαναν το 23-17 για να τελειώσει ο αγώνας στο 25-19 με πόντο του Κλάρκ που έγραψε το 3-1 και χάρισε το τρίποντο στον Ολυμπιακό.

Το… «ταμείο»

Κλειδί του αγώνα οι κόντρα επιθέσεις του Ολυμπιακού καθώς οι άμυνες των γηπεδούχων έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να αποκτήσουν το προβάδισμα και να ελέγχουν την εξέλιξη των σετ. Η απόδοση του Ντιάτσκοφ και Κλάρκ ήταν πολύ καλή και σε συνδυασμό με τη νευρικότητα και τα λάθη του Φοίνικα έφεραν το 10×10 στους Πειραιώτες…  

Τάδε έφη…

Δημήτρης Καζάζης (Προπονητής Ολυμπιακού) : «Στο 1ο σετ είχαμε πολύ εύκολο σέρβις και κακή υποδοχή και αυτός είναι ένας παράγοντας εξαιτίας του οποίου δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά μια ομάδα. Μετά τη διακοπή ανεβάσαμε πολύ την πίεση στο κομμάτι του σέρβις. Δημιουργήσαμε πολλά προβλήματα στην υποδοχή του Φοίνικα όπως επίσης ανέβηκε και η επίθεσή μας, στο μπλοκ δεν ήμασταν καλοί. Θεωρώ ότι μόνο με την πίεση στο σέρβις και τη σωστή ανάπτυξη και τακτική στην επίθεση, καταφέραμε και πήραμε το τρίποντο το οποίο ήταν και το ζητούμενο. Ο Χριστοφιδέλης προέρχεται από ένα τραυματισμό που τον άφησε αρκετό καιρό έξω. Έπρεπε να πάρει χρόνο συμμετοχής σε όλο το παιχνίδι για να δούμε πως ανταποκρίνεται αυτός ο σπουδαίος αθλητής. Ήταν μια καλή ευκαιρία να ξεκουραστεί και ο Κοκκινάκης ο οποίος μέχρι τώρα έχει παίξει πάνω από 13-14 παιχνίδια με πολύ πίεση. Το τελευταίο παιχνίδι του Α΄γύρου με τη Λαμία πιστεύω ότι είναι ένα παιχνίδι σαφώς στα μέτρα μας. Έχουμε την ευκαιρία λίγο να ξεκουραστούμε. Όλοι αυτοί οι συνεχόμενοι αγώνες είναι πολύ επιβαρυντικοί για τα παιδιά».
 
Γιώργος Στεφάνου (Ολυμπιακός): «Σκοπός μας είναι να βελτιωνόμαστε αγώνα με τον αγώνα. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι κλείνει η χρονιά με το αήττητο, χωρίς να λέει τίποτα αυτό όμως. Εύχομαι η νέα χρονιά να μας βρει απόλυτα υγιείς για να μπορούμε να είμαστε σύσσωμη σαν ομάδα μέχρι τη λήξη της σεζόν».
 
Γιάννης Τακουρίδης (Ολυμπιακός) : «Αν και δεν ξεκινήσαμε καλά, μετά το δεύτερο σετ βελτιωθήκαμε, ανεβάσαμε την απόδοσή μας. Οι 10 νίκες δεν λένε τίποτα, ο στόχος του Ολυμπιακού είναι το πρωτάθλημα και στο τέλος θέλουμε να είμαστε πρωταθλητές. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία που είναι και το πιο σημαντικό».
 
Ράτκο Παβλίσεβιτς (Προπονητής Φοίνικα Σύρου) : «Νομίζω ο Ολυμπιακός μετά το δεύτερο σετ άρχισε να παίζει πολύ καλύτερα. Βελτίωσε το σερβίς του, εμείς δεν μπορούσαμε να βρούμε την απάντηση και πέτυχαν κάποιους κρίσιμους πόντους. Σε ορισμένα σημεία του αγώνα παίξαμε πολύ καλά, αλλά ο αντίπαλος μας είναι πολύ καλός, παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ και είναι πιο έμπειρος. Θα αναλύσουμε το παιχνίδι και να είμαστε έτοιμοι το νέο έτος απέναντι στον Εθνικό».

Με τη γλώσσα των αριθμών

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Καζάζης): Χριστοφιδέλης 12 (9/23 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ, 58% υπ – 54% άριστες), Ντιάτσκοφ 24 (22/35 επ, 2 άσσοι, 48% υπ – 40% άριστες), Γιούρισιτς 8 (7/12 επ, 1 άσσος), Προύσαλης 2 (2 άσσοι), Κλαρκ 21 (19/32 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ), Τακουρίδης 2 (2/4 επ) / Στεφάνου (λ, 74% υπ – 57% άριστες), Μαρούλης, Σωτηρίου 1 (1/2 επ), Πελεκούδας 3 (3/6 επ), Τζελάτι
 
ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ (Παβλίσεβιτς): Χαραλαμπίδης 7 (4/9 επ, 3 μπλοκ), Πέκμανς 10 (8/20 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ, 54% υπ – 43% άριστες), Ντάμποβιτς 3 (3/4 επ), Χρ. Παπαδόπουλος 10 (5/7 επ, 5 μπλοκ), Ντόκιτς 21 (17/31 επ, 1 άσσος, 3 μπλοκ), Π. Παπαδόπουλος 13 (12/33 επ, 1 άσσος, 45% υπ – 31% άριστες) / Εφραιμίδης (λ, 42% υπ – 42% άριστες), Μουρούτης, Αρβανίτης, Ρούσης