Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Νικολάκης: «Συχνές αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής δεν βοηθούν το άθλημά μας»

Νικολάκης: «Συχνές αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής δεν βοηθούν το άθλημά μας»

Ο Γιάννης Νικολάκης αναλύει στο Volleyplanet.gr πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας πιθανής αλλαγής του format συστήματος διεξαγωγής του πρωταθλήματος στην Volleyleague γυναικών, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα και προτρέποντας την ΕΟΠΕ να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους με την Α1 γυναικών σε ένα τραπέζι προκειμένου με δημιουργικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων το πρωτάθλημά μας να πάει μπροστά!

«Θεωρώ ότι κάθε αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής πρωταθλήματος θα πρέπει να γίνεται κατανοητή στον απλό κόσμο για να μπορεί να παρακολουθεί το άθλημά μας. Όσο πιο πολύπλοκο σύστημα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να χάσουμε κοινό που ΔΕΝ θα το κατανοεί με αποτέλεσμα να στρέφει το ενδιαφέρον του σε άλλο άθλημα. Επιπλέον, οι συχνές αλλαγές κάθε χρόνο με διαφορετικό τρόπο  διεξαγωγής του πρωταθλήματος δεν βοηθούν καθόλου το άθλημα μας.

Για παράδειγμα, το 2018-19 είχαμε πρωτάθλημα 12 ομάδων – 2 γύρων, play off 1-4 και υποβιβασμό για τους 2 τελευταίους 11ος και 12ος. Το 2019-20 είχαμε πρωτάθλημα 12 ομάδων – 2 γύρων, play off 1-4 και play out 8-11 για να υποβιβαστεί ένας και ο 12ος της regular season να υποβιβάζεται απευθείας. Τώρα ακούγεται το 2020-21 άλλο σύστημα με 14 ομάδες με 2 ομίλους των 7 και play off) ενώ το 2021-22 το πιθανότερο είναι να αλλάξει ξανά και να γίνει με 12 ομάδες πάλι. Από τη σύντομη περιγραφή, όλοι καταλαβαίνουν ότι οι συχνές αλλαγές δεν βοηθάνε και αν το αναλύσουμε δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στο άθλημα», αναφέρει ο έμπειρος τεχνικός που φέτος με τη Θέτιδα Βούλας είχε μια εξαιρετική πορεία με την ομάδα τρεις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου να φιγουράρει στην 4η θέση.

Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας τεχνικός βάζει στην εξίσωση τον κορωνοϊό αλλά και το καλεντάρι express από FIVB και CEV, σχολιάζοντας: «Αν για την φετινή αγωνιστική χρονιά υπάρχει το πρόβλημα λόγω κορονοϊού, με δεδομένο ότι οι αγώνες πρόκρισης του νέου Euro θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 1-17/1/2021 οπότε θα υπάρξει αναγκαστική διακοπή και αν προσθέσουμε  την ανακοίνωση της CEV για  λήξη όλων των αγωνιστικών υποχρεώσεων των Ομοσπονδιών έως 17/4/2021 λόγω των Προ ολυμπιακών τουρνουά του Μαΐου 2021 τότε αυτόματα αυτό μας οδηγεί σε ένα πιο μαζεμένο ίσως χρονικά πρωτάθλημα. Αν ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα 2020-21 για παράδειγμα στα τέλη Οκτωβρίου ή μέσα Νοεμβρίου όπως φημολογείται είναι αργά. Από εκεί και πέρα άποψή μου είναι ότι ο αριθμός 14 ομάδων είναι μεγάλος για το πρωτάθλημα»!

Αναφερόμενος στο υπάρχον σύστημα διεξαγωγής, τόνισε: «Θα πρέπει αν θέλουμε να είναι συναρπαστικό να υπάρχουν play off όχι μόνον οι 4 πρώτες ομάδες όπως ήταν φέτος αλλά 1-8. Πρωτάθλημα 2 γύρων με play off 1-8  σε 2 νίκες όπως οι ημιτελικοί και ο τελικός για φέτος λόγω ημερομηνιών. Οι ομάδες 9-10 μένουν στην Α1 και οι ομάδες  11-12  να πέφτουν  στην Pre Leaque. Αυτό είναι ένα κλασικό σύστημα πετυχημένο. Τώρα ίσως να πρέπει να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα μέσα στον Οκτώβριο 2020 και η λήξη στις 15 Απριλίου 2021 και ίσως να πρέπει να έχουμε ενδιάμεσες Τετάρτες αν χρειαστεί όπως στο παρελθόν ή ακόμη και αγώνες Σάββατο και Κυριακή».

Αναφερόμενος στο format των δυο ομίλων που φέρεται ως το προτεινόμενο για την επόμενη σεζόν, ο Γιάννης Νικολάκης επισημαίνει: «Τώρα για το νέο προτεινόμενο σύστημα με 2 ομίλους από 7 ομάδες, άρα 14 ομάδες. Έχει θετικά σημεία αν οι όμιλοι είναι ισοδύναμοι θα μιλάμε για 12 αγωνιστικές πολύ καλές με ενδιαφέρον! Λίγες μετακινήσεις για τις ομάδες άρα λιγότερα έξοδα μετακίνησης ομάδων. Θα υπάρχουν τα play off των 2ων και 3ων των α και β ομίλου χιαστί όπως και play out  5ος και 6ος των α και β ομίλου χιαστί για τους 2 χαμένους που θα πέσουν μαζί με τους 2 τελευταίους ( 7 )  των α και β ομίλων και φυσικά οι τελικοί θα είναι συναρπαστικοί play off 1-4 ( 1οι των 2 ομίλων + νικητές των χιαστί 2/3 των ομίλων α+β). Χρονικά το σύστημα αυτό είναι μέσα στα χρονικά πλαίσια (αρχές Νοεμβρίου 2020 – 15 Απριλίου 2021) που θέλουμε. Μιλάμε συνολικά για 12 αγωνιστικές + 3 play off ( 2-3 ) + 3 play off ( 1-4 )  + 3-5  αγ ( final 1-2 ). Όμως, αν δεν το δούμε στην πράξη είναι δύσκολο να πούμε αν θα είναι συναρπαστικό ή πετυχημένο».

Σχετικά με τα μειονεκτήματα ενός συστήματος ομίλων, τονίζει: «Σε τυχόν υλοποίηση τέτοιου format υπάρχουν και αρνητικά σημεία γιατί είναι ένα σύστημα μη κατανοητό στον απλό κόσμο. Ταυτόχρονα, υπάρχει η περίπτωση να μην παίξουν κάποιες ομάδες μεταξύ τους φέτος π.χ  Να μην παίξουν 2 δυνατά ονόματα (Ολυμπιακός-ΠΑΟ, ΠΑΟΚ-Άρης κλπ) μεταξύ τους δεν θα είναι καλό για το άθλημα. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι για κάποιες ομάδες μπορεί να είναι ένα πρωτάθλημα 12 αγωνιστικών δηλαδή 3 μήνες  μόνον αν μία ομάδα βγει 4η ή 7η, ακόμη και 3,5 -4 μήνες για ομάδες που θα αποκλειστούν στα πρώτα Play off  ( χαμένοι 2-3 και 5-6). Αυτόματα τίθεται και το ερώτημα γιατί να επενδύσουν οι ομάδες ή και σε χορηγικό επίπεδο ποιος σπόνσορας θα δεχτεί διαφήμιση για 3-4 μήνες; Επιπλέον, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσει το επίπεδο διότι κατά κοινή ομολογία φέτος το επίπεδο ήταν υψηλό και το πρωτάθλημα πολύ ανταγωνιστικό. Τέλος αν το πρώτο σερβίς του πρωταθλήματος γίνει αρχές Νοεμβρίου ή τέλη Οκτωβρίου και ολοκληρωθεί Απρίλιο το διάστημα μέχρι την έναρξη του επόμενου είναι πολύ μεγάλο (7 μήνες!)».

Για το φινάλε, ο Έλληνας coach στέλνει το μήνυμά του: «Θεωρώ ότι πρέπει να συζητηθούν και να ακουστούν οι απόψεις όλων και θα ήταν καλό ΕΟΠΕ-ΣΕΠΠΕ-Σωματεία-Προπονητές Ομάδων- Δημοσιογράφοι να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να ανταλλάξουμε προτάσεις γιατί αυτό θα μας κάνει καλύτερους»!