ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Πιτέρα κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο του ΣΦΕΕΟΠ

Ο Πιτέρα κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο του ΣΦΕΕΟΠ

Ο Καρμέλο Πιτέρα που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες  φυσιογνωμίες της σύγχρονης προπονητικής του βόλεϊ αλλά και της αθλητικής επιστήμης θα αποτελέσει το κεντρικό πρόσωπο του 3ου Συνεδρίου του ΣΦΕΕΟΠ που θα πραγματοποιηθεί στις 5-7 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Ο κορυφαίος Ιταλός προπονητής θα αποτελέσει τον κεντρικό ομιλητή του συνεδρίου παρουσιάζοντας την περίφημη «μέθοδο Πιτέρα»…

Η ανακοίνωση του ΣΦΕΕΟΠ 

Ο Πιτέρα κεντρικός ομιλητής στο 3ο Συνέδριο για την Πετοσφαίριση

Ο κορυφαίος προπονητής και αθλητικός επιστήμονας θα παρουσιάσει την περίφημη «μέθοδο Πιτέρα»

Μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης προπονητικής της  πετοσφαίρισης αλλά και της αθλητικής επιστήμης, ο Ιταλός Καρμέλο Πιτέρα θα αποτελέσει το κεντρικό πρόσωπο του «3ου Συνεδρίου για την Πετοσφαίριση» που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Φίλων Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Πετοσφαίρισης και τα μέλη ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο την Πετοσφαίριση της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) στις 5-7 Ιουνίου.

Ο λαμπρός ιταλός προπονητής και αθλητικός επιστήμων θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο 3ο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ΣΕΦΑΑ (Εθνικής Αντιστάσεως 41, Δάφνη, Αθήνα), προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία στους ανθρώπους της ελληνικής πετοσφαίρισης να αποκομίσουν μέρος από την τεράστια γνώση του αλλά και την πρωτοποριακή μέθοδό του, τη «μέθοδο Πιτέρα». Ο εφευρέτης της μεθοδολογίας PSI.CO.M.  έχει να επιδείξει ένα πλούσιο προπονητικό έργο αλλά και μια μοναδική επιστημονική και ερευνητική καριέρα.

Απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Φυσικής Αγωγής της Ρώμης το 1967 κατέγραψε την πρώτη προπονητική του επιτυχία το 1978 όταν με την ομάδα της Κατάνια κατέκτησε το πρωτάθλημα ανδρών. Ηταν ο πρώτος τίτλος που κατακτούσε ομάδα της Σικελίας σε ομαδικό άθλημα!

Συνέχισε τις προπονητικές επιτυχίες του με την εθνική Ιταλίας κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης το 1978 ενώ το 1984 ήταν τεχνικός διευθυντής της ομάδας που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες το 1984.

Στο παλμαρέ του έχει ακόμα την κατάκτηση του Κυπέλλου CEV με την Ινις Πάντοβα το 1994 ενώ το 1996 από τη θέση του τεχνικού διευθυντή οδήγησε την εθνική Αιγύπτου ανδρών στην κατάκτηση του Αφρικανικού Πρωταθλήματος.

Ο Πιτέρα συμμετείχε ακόμη, στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 1979 και του 1981, στους Ολυμπιακούς της Μόσχας και της Σεούλ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1982 και στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1981 και του 1986.

Διετέλεσε τεχνικός διευθυντής της Ιταλικής Ομοσπονδίας από το 1978 ως το 1988 ενώ υπήρξε επιστημονικός διευθυντής του αναπτυξιακού προγράμματος Βόλεϊ 1985 της FIPAV. Εθνικός προπονητής της Αιγύπτου από το 1995 ως το 1997 και του Κατάρ το 2003, ενώ προπόνησε ακόμη τις ομάδες Σπολέτο, Πάντοβα, Ρέτζιο Καλάμπρια, Κουτρουφιάνο και Περούτζια.

Παράλληλα όμως με την προπονητική ο Πιτέρα είχε και επιστημονικές ανησυχίες και αναζητήσεις. Έτσι το 2001 πήρε το δίπλωμα της σχολής Κινητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Τορ Βεργκάτα της Ρώμης για να συνεχίσει μια σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα.

Δίδαξε στα Πανεπιστήμιο της Ρώμης, της Κατάνια και του Ούντινε με αντικείμενο τις Κινητικές Επιστήμες και την τεχνική θεωρία του βόλεϊ.

Υλοποίησε πολλά ερευνητικά προγράμματα με κορυφαίο το «σύστημα Πιτέρα» που θεωρείται πρωτοποριακό στον χώρο της πετοσφαίρισης αλλά και γενικότερα των αθλητικών επιστημών.

Έχει διδάξει το σύστημά του σε πολλές χώρες του κόσμου και θα το παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε επιστημονικό φόρουμ, στο 3ο Συνέδριο για την Πετοσφαίριση.