ΓΝΩΜΕΣ

Ο «ρυθμιστής» Παναθηναϊκός και το μήνυμα Κουρνέτα

Ο «ρυθμιστής» Παναθηναϊκός και το μήνυμα Κουρνέτα

Η ένατη στροφή του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε με ένα ντέρμπι «αιωνίων» α λα παλαιά! Η «μαγεία» σε αυτά τα παιχνίδια είναι ότι κάθε πρόβλεψη πάει στράφι αφού είναι κοινό μυστικό ότι τα «αιώνια» ντέρμπι, τα ντέρμπι των δυο «αιωνίων» με αντίπαλο την ΑΕΚ και τα ντέρμπι της Θεσσαλονίκης είναι το «αλατοπίπερο» της Volleyleague και η διαφήμισή της στο μέτρο του δυνατού!

Στο κλειστό της Κυψέλης είδαμε τον καλύτερο μετά κρίσης νέο Παναθηναϊκό να ορθώνει ανάστημα απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που «χτίστηκε» για Ευρώπη, με έμπειρους παίκτες και βάθος πάγκου. Λίγο η έλλειψη εμπειρίας των «πρασίνων», λίγο η κακή μέρα του Καμίνσκι και από την άλλη λίγο οι μπαρουτοκαπνισμένοι «ερυθρόλευκοι» και λίγο ο πρώην «πειρατής», Ντιάτσκοφ, ο οποίος δικαιώνει την περυσινή «αρπαγή» του εν μια νυκτί από τη Σύρο όταν ακόμα –λένε οι «γλώσσες» στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων- δεν είχε ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, ήταν βασικά στοιχεία για να κάτσει τελικά η μπίλια στο κόκκινο.

Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς το βαθμολογικό πίνακα μπορεί εύκολα να συνειδητοποιήσει ότι ο φετινός Παναθηναϊκός παίζει και αναμένεται να παίξει σπουδαίο ρόλο στο… ασανσέρ! Με λίγα λόγια αναμένεται να είναι εκ των ομάδων ρυθμιστών της κατηγορίας. Οι «πράσινοι» πουλάνε ακριβά το τομάρι τους και κόβουν βαθμούς ακόμα και σε κακή μέρα, όπως συνέβη στον Άρη για παράδειγμα.

Όπως και στο ντέρμπι «έκοψαν» πολύτιμο βαθμό από τον αήττητο Ολυμπιακό, κάνοντας ένα όμορφο «δώρο-συγκατοίκησης» στον ΠΑΟΚ και στον πρώην προπονητή τους, το Γιάννη Καλμαζίδη! Και αυτήν ακριβώς την… πάσα ήθελα να κάνω στον εαυτό μου γιατί στον απόηχο της ένατης αγωνιστικής δεν μπορεί να μην σχολιάσει κανείς τους ύμνους Κουρνέτα για τον προπονητή του.

Κάποτε στον Ολυμπιακό ο Ανδρέας Φράγκος είχε δηλώσει ότι «έχει cojones» (για τη μετάφραση να ναι καλά το translate της google) ενώ πέρυσι που στον Παναθηναϊκό έφερε τα πάνω-κάτω στο β’ γύρο και κατάφερε μαζί με την ομάδα να κρατήσει στα μεγάλα σαλόνια το τμήμα, τον φώναζαν «μάγο». Και οι δυο αναφορές είχαν κοινή συνιστώσα, αυτή της «νίκης-τίτλου» και της «νίκης-σωτηρίας», σημαντικά γεγονότα που είναι λογικό να τα ακολουθούν μεγάλες δηλώσεις!

Ο έμπειρος, Βασίλης Κουρνέτας άφησε τον Πειραιά και ανέβηκε στα… πολύ βόρεια της χώρας, έχοντας στο μυαλό ότι στην ομάδα του ΠΑΟΚ θα έχει τον «Κάλμα» κόουτς (άντε και τον Γκόμεζ παρέα για αρχή)! Το κλίμα έδεσε, οι νίκες ήρθαν και ξαφνικά σε ανύποπτο χρόνο η δήλωση: «Ο Γιάννης Καλμαζίδης έχει εμφυσήσει  στην ομάδα σοβαρότητα και ηρεμία. Εμπνέει σεβασμό στους παίκτες και το βλέπεις από τα βλέμματά τους. Απολαμβάνουν την κάθε στιγμή στο γήπεδο. Δεν το έχω δει σε πολλές ομάδες αυτό».

Αυτή λοιπόν η δήλωση συζητήθηκε στη συμπρωτεύουσα με τον ταπεινό Γιάννη Καλμαζίδη να μην μπορεί να κρύψει το χαμόγελό του αφού πέρα από τα αποτελέσματα, η καλύτερη δικαίωση για κάθε προπονητή είναι η αναγνώριση από τους παίκτες του.

Ο χρόνος αυτής της τοποθέτησης θα ήταν άκαιρος. Θα μπορούσε! Ίσως, αν τα λόγια αυτά έβγαιναν από κάποιον «ρούκι» αλλά αυτά ήρθαν από τον αρχηγό. Είναι φανερό ότι πίσω από τις λέξεις δεν κρύβεται… ο Αλέξης αλλά κάποιο μήνυμα, μήνυμα καθαρό και ξάστερο προς πάσα κατεύθυνση, μήνυμα στήριξης της προσπάθειας της ομάδας του Καλμαζίδη, μήνυμα για το φετινό οικοδόμημα, στο οποίο μάλιστα αναμένεται σύντομα και η νέα προσθήκη.

Υ.Γ Δοθείσης της ευκαιρίας… αν και δεν το γλιτώνουμε τον κουραμπιέ στα γήπεδα φέτος, να ευχηθούμε υγεία πάνω όλα σε όλους τους αθλητές, τους προπονητές αλλά και όλο τον πλανήτη του βόλεϊ (και όχι μόνο)! Καλά Χριστούγεννα και ένα 2015 γεμάτο επιτυχίες μακριά από γκρίνια-μιζέρια με πολύ βόλεϊ και πολλές ειδήσεις από αυτήν εδώ τη γωνιά που έχετε αγκαλιάσει με την πρώτη…

Stay tuned!

ΓΝΩΜΕΣ
01/05/2023

Παπαφωτίου… καρατίων

Τοποθετήσεις πολλών καρατίων και μάλιστα «back to back» από μια μεγάλη προσωπικότητα με ευρωπαϊκή εμπειρία, κουλτούρα και αρχές! Ο λόγος για την Αθηνά Παπαφωτίου...