Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Ο σώζων εαυτό σωθήτω

Ο σώζων εαυτό σωθήτω

Ανάλυσε το

Ο Φοίνικας Σύρου επέστεψε στις νίκες κατά την 6η αγωνιστική καθώς πέρασε νικηφόρα από την Γλυφάδα και με το 3-1 επί της ΑΕΚ πανηγύρισε το τρίποντο. Αντίθετα οι «κιτρινόμαυροι» αν και προσπάθησαν στα δύο πρώτα σετ στη συνέχεια έμειναν από δυνάμεις και… ψυχολογία με αποτέλεσμα να βυθιστούν ακόμη πιο πολύ στα προβλήματά τους… Ξέσπασμα από τον κόσμο της ΑΕΚ που αποδοκίμασε παίκτες και διοίκηση

 Σε ένα παιχνίδι που η νίκη και οι βαθμοί έμοιαζαν ως σανίδα σωτηρία και για τους δύο, αυτός τελικά που φρόντισε να τους πάρει ήταν ο Φοίνικας Σύρου.

Ένας Φοίνικας που ξεκίνησε πολύ άσχημα την αναμέτρηση, ευτύχισε να κάνει το 1-1 στις λεπτομέρειες και στη συνέχεια να ανεβάσει την απόδοσή του για να κατακτήσει τη νίκη με 3-1.

Μια νίκη που ήταν η πρώτη μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες από Ορεστιάδα, Κηφισιά και Παναθηναϊκό και που έφερε ξανά την ηρεμία και τα χαμόγελα στους νησιώτες του Παβλίσεβιτς.

Αντίθετα οι «κιτρινόμαυροι», που αγωνίστηκαν χωρίς το Δημήτρη Ωρολογά, αν και έδειξαν πως θα μπορούσαν να έχουν βαθμολογικό όφελος από τον αγώνα, προηγήθηκαν με 1-0 και θα μπορούσαν να κάνουν και το 2-0. Ωστόσο η απόδοση του Ντόκιτς στο τέλος του τρίτου σετ κράτησε όρθιο τον Φοίνικα που μετά το 1-1 φρόντισε να απελευθερωθεί και σε συνδυασμό με τα λάθη της ΑΕΚ να φθάσει στη μεγάλη νίκη.

Ωστόσο η ήττα έφερε και το ξέσπασμα του κόσμου ο οποίος αν και αρχικά τα έβαλε με τους παίκτες στη συνέχεια απευθύνθηκαν στους όποιους παράγοντες της ΑΕΚ βρέθηκαν στις εξέδρες των επισήμων.

Δικέφαλο προβάδισμα 

Στο πρώτο σετ η ΑΕΚ με πολύ καλό σερβίς φρόντισε να χαλάσει την υποδοχή των Συριανών και να αποκτήσει τον έλεγχο του αγώνα..

Ο Φοίνικας Σύρου έμεινε κοντά στην ΑΕΚ μόνο στην αρχή του σετ όταν και ήταν στο 6-6. Οι γηπεδούχοι όμως με τους Παγιάν και τον Ανδρεάδη έκαναν το 10-7 και λίγο αργότερα έφθασαν στο 14-9… Με ένα ξέσπασμα του Παγιάν από την γραμμή του σερβίς το 14-10 έγινε 19-10 βάζοντας τέλος στα όνειρα των Συριανών για κάτι καλό…

Με τον Ντόκιτς να μην μπορεί να βοηθήσει και τον Λάππα να παλεύει μόνος του οι φιλοξενούμενοι ήταν εύκολη υπόθεση για την ΑΕΚ που έκανε το 22-14 με τον Κρίνιτς και στο τέλος με το 25-16 απέκτησε το προβάδισμα με 1-0.

Έμεινε ζωντανός στο τέλος

Στο δεύτερο σετ ο Φοίνικας Σύρου έδειξε να ξυπνά από τον… λήθαργο και μετά το 5-5 να έχει το πάνω χέρι στο παιχνίδι κάνοντας το 7-9 με τον Λάππα και το 10-15.Η ΑΕΚ σιγά-σιγά ροκάνισε την διαφορά και με τον Παγιάν να κάνει τα πάντα στο γήπεδο έφθασε στο 16-17 και με την άστοχη επίθεση του Ντόκιτς έγινε το 117-17.

Ο Παβλίσεβις πέρασε στον αγώνα τον Αρβανίτη στην θέση του αρνητικού μέχρι εκείνου του σημείου Ντόκιτς και οι δύο ομάδες συμβάδιζα μαζί μέχρι το τέλους… Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος έκανε το 20-21 και οι νησιώτες είχαν την ευκαιρία με κόντρα μπάλα να κάνουν το 20-22 ωστόσο ο Χρήστος Παπαδόπουλος πέταξε την μπάλα άουτ για να γίνει το 21-21. Ο Ντόκιτς μετά τις ανάσες που πήρε ξαναπέρασε στον αγώνα και φρόντισε να οδηγήσει εκ του ασφαλούς τους «πειρατές» στην ισοφάριση… Οι νησιώτες έφθασαν στο 23-24 έπειτα από το λάθος του Παγιάν, ωστόσο χρειάστεικαν 6 σετ μπολ προκειμένου να γίνει το 28-30 για τον Φοίνικα που έκανε το 1-1…

Τους τελείωσε ο Ντόκιτς

Στο τρίτο σετ του αγώνα ο Φοίνικας ξεκίνησε πολύ καλά και με τους Ντόκιτς και Λάππα έκανε το 3-6 και 4-8 βάζοντας δύσκολα για την ΑΕΚ που έδειξε να μένει από ψυχολογία και… δυνάμεις. Οι «κυανέρυθροι» πιέζοντας με το σερβίς του Ντάμποβιτς και επιθέσεις του Εφραιμίδη ξέφυγαν με 4-11 με τον Ελγκέτα να προσπαθεί να ανακατέψει την τράπουλα βάζοντας τον Ίλιτς στη θέση του Οικονόμου.

Ο Ίλιτς μείωσε σε 6-11, όμως οι νησιώτες έχοντας αποβάλει το άγχος με τον Ντόκιτς ανέβασαν ξανά την διαφορά στο +7 και με το 6-13 έδειξαν αποφασισμένοι να πάρουν το προβάδισμα. Οι άστοχες επιθέσεις από πλευράς Συριανών κατέβασαν την διαφορά στο 10-14 αναγκάζοντας τον τεχνικό του Φοίνικα να πάρει τάϊμ-άουτ για να ηρεμίσει και να ξεμπλοκάρει τους παίκτες του.

Η ΑΕΚ με τον Παγιάν και τον άσο του Ανδρεάδη πλησίασε στο 12-15 όμως ο Ντόκιτς πήρε τον πόντο και έστειλε την ομάδα του μπροστά με 12-16 στο δεύτερο τεχνικό τάϊμ-άουτ.

Η ομάδα των Κυκλάδων φρόντισε να κρατήσει την υπέρ της διαφορά και εκμεταλλευόμενη τα λάθη της ΑΕΚ έκανε το 15-22 για να αποκτήσουν το προβάδισμα με 1-2 χάρις το 18-25 με το λάθος σερβίς του Ίλιτς.

Φωνές και γιούχα 

Το τέταρτο σετ ήταν παράσταση για έναν ρόλο με τον Φοίνικα να παίρνει από νωρίς το προβάδισμα να κάνει το 3-8 και στη συνέχεια 7-14… Η έμπνευση ή καλύτερα η κίνηση απελπισίας του Ελγκέτα βλέποντας πως δεν είχε τίποτα άλλο στον πάγκο,  να χρησιμοποιήσει τον Σταύρο Κατσανεβάκη ως ακραίο δεν μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα…

Ο κόσμος της ΑΕΚ κάπου εκεί άρχισε να ξεσπά και να φωνάζει κατά των παικτών και της διοίκησης για την εικόνα που δείχνουν οι «κιτρινόμαυροι» στο γήπεδο. Η επέμβαση των ψυχραιμότερων σταμάτησε προς στιγμήν τους οπαδούς της ΑΕΚ με τον Φοίνικα να φθάνει στο 8-16. Το τελικό 12-25  έφερε τη νίκη στον Φοίνικα και τα νεύρα και την απογοήτευση στην ΑΕΚ που δείχνει να μην μπορεί να σταματήσει την αρνητική πορεία που έχει πάρει… 

Το… «κλειδί»

Καθοριστικό για την εξέλιξη του αγώνα ήτα το δεύτερο σετ. Εκεί όπου ο Φοίνικας αν και είχε το προβάδισμα με 12-16 η ΑΕΚ ισοφάρισε και μάλιστα πήγε πόντο –πόντο μέχρι τέλους. Οι Συριανοί έπειτα από 7 σετ μπλοκ κατάφεραν να κάνουν το 28-30 και να ισοφαρίσουν σε 1-1.  Η ΑΕΚ αν και προσπάθησε με τον Παγιάν και τον Μπουρκόφσκι να φθάσει στο 2-0 δεν μπόρεσε με αποτέλεσμα να δώσει την ευκαιρία στους «πειρατές» να μείνουν στο παιχνίδι.

Τάδε έφη…

O προπονητής της ΑΕΚ Χόρχε Ελγκέτα δήλωσε για την ήττα από τον Φοίνικα Σύρου. «Είμαι απογοητευμένος από την τροπή που πήρε το ματς. Πιστεύω ότι ήμασταν πολύ κοντά στο να προηγηθούμε 2-0 στα σετ. Δυστυχώς το σετ χάθηκε στο σερβίς άουτ του Παγιάν. Μετά η ομάδα κατέρρευσε. Οι παίκτες δεν έχουν ψυχολογία. Μετά από δυο-τρία λάθη πέφτουν ψυχολογικά και μετά είναι πολύ δύσκολο να ανέβουν. Κι εγώ δεν μπορώ να βοηθήσω από τον πάγκο. Κοιτάζω και δεν βρίσκω τι αλλαγές να κάνω. ‘Εφτασα στο σημείο να χρησιμοποιήσω τον Κατσανεβάκη ακραίο. Δεν γίνεται δουλειά έτσι. Αυτή την εβδομάδα κάναμε μόνο δυο προπονήσεις λόγω των προβλημάτων. Καταλαβαίνω πως νιώθει ο κόσμος αλλά και αυτός θα πρέπει να καταλάβει ότι οι παίκτες είναι άνθρωποι και έχουν προβλήματα». 

Ο προπονητής του Φοίνικα Ράτκο Παβλίσεβιτς, δηλωσε για τον αγώνα. «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μου. Γιατί καταφέραμε να γυρίσουμε το ματς. Η ΑΕΚ καλή ομάδα. Στο β σετ χάσαμε για λίγο την αυτοσυγκέντρωσή μας αλλά στο τέλος μπορέσαμε να ισοφαρίσουμε. Τα δυο επόμενα σετ πήραμε πιο εύκολα από ότι περιμέναμε. Αυτή η νίκη θα μας βοηθήσει για τη συνέχεια».

Με τη γλώσσα των αριθμών

ΑΕΚ (Ελγκέτα): Οικονόμου 2 (2/5 επ, 48% υπ – 17% άριστες), Ραντούνοβιτς 6 (3/16 επ, 3 μπλοκ, 73% υπ – 45% άριστες), Παγιάν 22 (21/38 επ, 1 άσσος), Μπουρκόφσκι 9 (7/17 επ, 2 μπλοκ), Κρνιτς 2 (1/2 επ, 1 άσσος), Ανδρεάδης 9 (7/8 επ, 2 άσσοι) / Γκούζντα (λ, 58% υπ – 38% άριστες), Ίλιτς 5 (5/7 επ, 40% υπ – 10% άριστες), Κατσανεβάκης 4 (4/5 επ), Δημητρούδης
 
ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ (Παβλίσεβιτς): Χαραλαμπίδης 9 (7/7 επ, 2 μπλοκ), Ντάμποβιτς 4 (2/3 επ, 2 μπλοκ), Παπαδόπουλος Χρ. 9 (4/8 επ, 2 άσσοι, 3 μπλοκ), Ντόκιτς 22 (21/46 επ, 1 μπλοκ), Λάππας 15 (11/17 επ, 3 άσσοι, 1 μπλοκ, 59% υπ – 41% άριστες), Παπαδόπουλος Π. 11 (8/18 επ, 3 μπλοκ, 69% υπ – 47% άριστες) / Εφραιμίδης (λ, 72% υπ – 39% άριστες), Μουρούτης, Αρβανίτης, Ρούσσης