DARK ROOM

Όπου γάμος και χαρά, οι αθλητές τελευταίοι!

Όπου γάμος και χαρά, οι αθλητές τελευταίοι!

Ακούμε συχνά να αναβάλλονται αγώνες λόγω καιρικών συνθηκών, λόγω βίας, λόγω ακαταλληλότητας των γηπέδων, πρόσφατα μάλιστα και λόγω των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου. Αναβολή όμως λόγω… φοιτητικής χοροεσπερίδας, σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Εν τούτοις το χθεσινό μεγάλο κρητικό γλέντι της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών (Φ.Ε.Κ) Αττικής με καλεσμένο τον Αντώνη Μαρτσουκάκη στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Γουδή (Πάρκο Γουδή), στάθηκε αιτία για αναβολή της προγραμματισμένης… εξ αναβολής αναμέτρησης (από 6/11) της γυναικείας ομάδας του Α.Κ Ζωγράφου με τον Α.Ο Καρέα.

Και για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας μια και καλή, δεν έχουμε τίποτα με τη ΦΕΚ Αττικής, το φοιτητικό πολιτιστικό σύλλογο, που με τις ποικίλες εκδηλώσεις του, στοχεύει στη σύσφιξη των σχέσεων, στην καλλιέργεια επικοινωνίας και αλληλεγγύης και στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Κρητών φοιτητών σπουδαστών που ζουν και μορφώνονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Αναμφίβολα αξίες ανεκτίμητες και δη στις μέρες μας….

“Τραγούδιε και να τραγουδώ, να λέμε μαντινάδες…
Πούρι δεν αγοράζουμε, δε δίνουμε παράδες”

(Κρητική μαντινάδα)

Έχουμε όμως πολλά για τη γούνα εκείνων που «άναψαν το πράσινο φως» για να στηθεί αυτό το ωραιότατο γλέντι σε έναν αθλητικό χώρο, όταν ξέρουν πως πραγματικά τα τμήματα των σωματείων που στεγάζονται εκεί «σφάζονται» για να βρούνε κάποιες πολύτιμες ώρες για προπόνηση ή για αγώνες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται πάντως στην επίσημη ιστοσελίδα της Φ.Ε.Κ www.fekattikis.gr «οργανώνονται κάθε χρόνο δυο μεγάλα γλέντια σε μεγαλύτερους συνήθως πανεπιστημιακούς χώρους. Εκεί υπάρχει δυνατότητα να προσέλθει μεγαλύτερος αριθμός ατόμων, φοιτητών η μή και να διασκεδάσουν με τη συνοδεία κρητικής μουσικής (από διάφορους καλλιτέχνες) παραδοσιακών εδεσμάτων και κρασιού».

Κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν ισχύει, αφού ούτε το «Χειμερινό Γλέντι 2013 – Αλέξανδρος Παπαδάκης», ούτε το «Καλοκαιρινό Γλέντι 2013 – Μανώλης Κονταρός», ούτε το «Προεόρτιο Καλοκαιρινό Γλέντι 2014 – Μανώλης Αλεξάκης», ούτε το « Καλοκαιρινό Γλέντι 2014 – Μανώλης Αλεξάκης» και βέβαια μηδέ το χθεσινό «Μεγάλο κρητικό γλέντι – Αντώνης Μαρτσάκης» φιλοξενήθηκαν σε… Πανεπιστημιακούς χώρους.

Ζήτημα είναι μάλιστα αν και η κοπή ακόμη της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης έγιναν σε αντίστοιχο χώρο, αφού δύο γλέντια εκ των παραπάνω, φιλοξενήθηκαν σε κάποιο μαγαζί, και όλα τα υπόλοιπα έγιναν σε αθλητικούς χώρους, είτε στο Κλειστό Γυμναστήριο Γουδή (Πάρκο Γουδή) είτε στο προαύλιο του Σπιτιού του Τάε Κβον Ντο» στο Φάληρο. Όλα πάντως, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα, αλλά και στα πανό των εκδηλώσεων, τελέσθηκαν υπό την αιγίδα του Δήμου Ζωγράφου!

Προφανώς επειδή η Ένωση εδρεύει στην Παπαδιαμαντοπούλου η Δημοτική Αρχή του Ζωγράφου να θεωρεί τη ΦΕΚ Αττικής «δικό του παιδί», αφού ούτε κατά διάνοια δεν τολμάμε να σκεφτούμε πως ο Δήμος έχει έσοδα από τα παραπάνω γλέντια ή ότι με την ευγενική παραχώρηση του ΔΑΚ εξοφλεί προεκλογικά γραμμάτια…
Γεγονός πάντως είναι ότι για χάρη των πρωταθλητών του πεντοζάλη και της μαντινάδας δυο τμήματα ακαδημιών της τοπικής ομάδας βγήκαν από το «σπίτι» τους. Τη θέση τους πήραν προσωρινά δεκάδες φιάλες κρασί, ρακί, κουτάκια μπύρες και αναψυκτικά. Το κλειστό «πνίγηκε» στην τσίκνα από τα λαχταριστά κοψίδια και τα ντουμάνια του τσιγάρου. Αυτής της όμορφης παρέας που με τα βροντόφωνα «ώπα» διασκέδασε με την ψυχή της μέχρι πρωίας.

10712979_840724409311877_8268889937330937086_n

Σε έναν χώρο που ενδέχεται να μην πληροί καν τις δέουσες προδιαγραφές… Άραγε υπήρξε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή άδεια για την προσωρινή παραχώρησης του κλειστού; Κι αν ναι υπό ποιους όρους παραχωρήθηκε ο αθλητικός χώρος. Τηρήθηκαν αυτοί οι όροι; Προβλέφθηκε μήπως κάποια καταβολή χρηματικού αντιτίμου για την παραχώρηση Δημοτικών Αθλητικών Χώρων για το χθεσινό γλεντοκόπισμα; Παρεμπιπτόντως πάντως, υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν ιδανικά ανάλογες εκδηλώσεις και κυρίως με προδιαγραφές ασφαλείας.

Όλως περιέργως πάντως και σε αυτή την εκδήλωση της ΦΕΚ, αλλά και σε άλλες παλιότερα, παρατηρούμε πως το συγκεκριμένο κλειστό είναι αυτό που προσφέρεται με μεγάλη ευκολία, από το Δήμο. Τι να συμβαίνει; Μέλι έχει το άτιμο; Γιατί δεν τολμάνε εκέι στο Δήμο να δώσουνε «για πλάκα» και τα άλλα δύο κλειστά γήπεδα μπάσκετ (μιλάμε για τις έδρες του Ηλυσιακού και του Φιλαθλητικού);
Εδώ βέβαια θα πείτε κοτζάμ Ολυμπιακά Ακίνητα, που ο ελληνικός λαός τα πλήρωσε και συνεχίζει να τα πληρώνει «με αίμα» αραχνιάζουν, σαπίζουν, έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του θεού και την ίδια ώρα που παραμένουν κλειστά για τους πολίτες, εκχωρούνται σε ιδιώτες για τις πιο απίθανες… γιορτές κρασιού, ανταμώματα συγχωριανών, εκθέσεις λαϊκών ειδών και δε συμμαζεύεται… Και εδώ κάνουμε έτσι για ένα φοιτητικό γλέντι…

10174843_840817545969230_2474001953499658182_n
Δυστυχώς όμως αν και συνηθίζεται τέτοιες μέρες, φαίνεται πως χρόνο με το χρόνο η αξία του αθλητισμού ευτελίζεται όλο και περισσότερο, αφού οι υπεύθυνοι ή εγκατέλειψαν το γάμο και ασχολούνται πλέον με τα… πουρνάρια ή στο βωμό του «όπου γάμος κα χαρά…» δεν διστάζουν να ξεσπιτώσουν ομάδες ή να αλλάξουν τελευταία στιγμή το πρόγραμμά τους.
Ενδεικτικά και τα δύο της έλλειψης αθλητικής παιδείας, την έλλειψης επιπέδου, της επιλεκτικότητας που υπάρχει πολλές φορές και της παντελούς απουσίας πολιτικής βούλησης και δη της τοπικής αυτοδιοίκησης να εγκύψει με σοβαρότητα πάνω από τον αθλητισμό

Επειδή όμως πάνω από όλα είμαστε Volleyplanet διαπιστώνουμε πως η επιλεκτικότητα που παρατηρείται στο Δήμο Ζωγράφου μεταξύ του μπάσκετ και των υπόλοιπων αθλημάτων δεν έχει προηγούμενο! Αυθαίρετες αλλαγές σε ώρες αγώνων του μπάσκετ, είτε αφήνουν πολλάκις «ξεκρέμαστες» τις προγραμματισμένες προπονήσεις ή αγώνες των τμημάτων βόλεϊ, είτε οδηγούν στην οριστική τους αναβολή.

Πρόσφατα οι αθλητές πήγαν στο γήπεδο για να προπονηθούν και περιμέναν καρτερικά να τελειώσει ένας αγώνας μεταξύ δύο ομάδων Φιλιππινέζων για να μπούνε στο γήπεδο! Το οποίο δυστυχώς και χωρίς το παραμικρό ψήγμα ρατσιστικής διάθεσης οι προηγούμενοι παίκτες παρέδωσαν σε απαράδεκτη κατάσταση, γεμάτο από σκουπίδια!
Για όλα αυτά βέβαια ουδείς μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους νεαρούς αθλητές ή τους γονείς τους για το… διεθνές ματς, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι ο γιαλός δεν είναι στραβός, αλλά στραβά αρμενίζουμε!.

Λόγω λοιπόν της άνισης μεταχείρισης που παρατηρείται αλλά και της αδιαφορίας με την οποία αντιμετωπίζεται πολλάκις το βόλεϊ από τη νέα δημοτική αρχή, στο Κλειστό Γυμναστήριο Γουδή (Πάρκο Γουδή) πλέον το γνωστό «όλοι οι καλοί χωράνε» του λαού μας, έχει γίνει «όλοι…χωράνε, αρκεί να παίζουν μπάσκετ»! Και από χθες και …κρητική λύρα.