ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ό,τι πάρεις σε… 25! (video)

Ό,τι πάρεις σε… 25! (video)

Η FIVB, λόγω πιέσεων που δέχεται από την τηλεόραση,  εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο οι αγώνες βόλεϊ να μην ξεπερνούν σε διάρκεια την 1 ώρα και 45 λεπτά.

Ένα από τα πιο θεαματικά στοιχεία του αθλήματος είναι τα μεγάλα rally point και οι άμυνες που βγαίνουν, αφού θεωρητικά για να τελειώσει ένας πόντος θα πρέπει να.. πέσει η μπάλα κάτω!

Σετ λοιπόν όπως το 44-42 στην αναμέτρηση της Θεσσαλονίκης (9.2.2002) Άρης-ΑΕ Νίκαια ή το 54-52 στην Αθήνα (31.10.2007) στο ντέρμπι “δικεφάλων”, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, Aιγάλεω-Ηρακλής Κηφισιας 40-38 στην Α2 γυναικών (31.1.2016) είναι αυτά που ανεβάζουν την αγωνία στα ύψη και προσφέρουν ακόμη περισσότερη “μαγεία” στο άθλημα και συναρπάζουν το κοινό και τους θεατές.

fivb.

Αντίθετα, κάτι τέτοια ματς αποτελούν “εφιάλτη” για τους ανθρώπους της τηλεόρασης, που μετά τον καθορισμό του ποδοσφαιρικού 90λεπτου (2×45), του μπασκετικού 40λεπτου (4×10) αλλά και του ΝΒΑ (4×12), έχουν βρει το μπελά τους με την ακαθόριστη διάρκεια των σετ των αγώνων βόλεϊ, όπως συνέβη πρόσφατα στο προολυμπιακό τουρνουά ανδρών, στο ματς Γαλλίας-Αυστραλίας, που έληξε τελικά με 3-1 για τους Γάλλους, χάρις στο 44-42 του “επικού” 4ου σετ. Για την ιστορία πάντως το μεγαλύτερο σετ στην ιστορία του αθλήματος, έχει καταγραφεί με 89-87!!!! στο πρωτάθλημα της Τσεχοσλοβακίας σε αγώνα της Μπαρανόβιτσε το 1979.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Βραζιλιάνο συντάκτη βόλεϊ  του esportes.estadao.com.br και SporTV / TV Globo, τον Bruno Volost, η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (FIVB), αναγνωρίζοντας την σημασία των καλών σχέσεων με την τηλεόραση για το άθλημα του βόλεϊ, φέρεται πρόθυμη να αλλάξει ελαφρώς τους κανόνες του παιχνιδιού για να γίνει πιο ελκυστικό και πιο “τηλεοπτικό”.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας της FIVB Luis Fernando Lima, σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο συνάδελφο, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιδανικός χρόνος συνολικής διάρκειας ενός αγώνα βόλεϊ είναι η 1 ώρα και 45 λεπτά!

Ως εκ τούτου, το κάθε σετ θα πρέπει να έχει χρονικό όριο τα 25 λεπτά! Αν καμία από τις ομάδες δεν κερδίσει το παιχνίδι μέχρι το 25ο πόντο, το ρολόι σταματά και η ομάδα που προηγείται σε αυτό το σημείο του ματς θα κερδίσει παιχνίδια! Υπό συζήτηση ωστόσο παραμένει σε περίπτωση που οδηγείται το ματς σε 5ο σετ ο καθορισμός του χρόνου του tiebreak.

Μένει λοιπόν να δούμε αν ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί και επισήμως, δίνοντας… συλλεκτική αξία σε ματς όπως αυτό στο κάτωθι video