ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Πάλεψε η Εθνική αλλά δεν… άντεξε!

Πάλεψε η Εθνική αλλά δεν… άντεξε!

Με εξαίρεση το πρώτο σετ, η Εθνική μας ομάδα σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις των τελευταίων ετών κοίταξε στα μάτια την υπερδύναμη του παγκόσμιου βόλεϊ  Πολωνία, αλλά λύγισε με 3-1 όταν στο φινάλε του τέταρτου σετ η πρόωρη απόφαση για βίντεο τσάλεντζ στο 24-24 -κι ενώ το ράλυ παιζόταν- δεν την δικαίωσε!

Οι Πολωνοί υποτίμησαν ξεκάθαρα την Εθνική ξεκινώντας με τη δεύτερη ομάδα την αναμέτρηση ενώ και η εμφάνιση της γαλανόλευκης στο α΄ σετ φάνηκε αρχικά να τους δικαιώνει. Η είσοδος του Ζουπάνη για ακόμα ένα ματς αποδείχτηκε ‘κλειδί’ ενώ και η αλλαγή του Χαράλαμπου Ανδρεόπουλου με τον Ράπτη έδωσαν άλλο αέρα στους παίκτες του Δημήτρη Ανδρεόπουλου. Το άγχος μεταφέρθηκε στους Πολωνούς που δεν ήθελαν να επουδενί μετά το 1-2 σετ να οδηγηθεί το παιχνίδι σε τάι μπρέικ και ο Χέινεν έριξε όλα τα βαριά χαρτιά στο τάραφλεξ. Ακόμα κι έτσι το μομέντουμ ήταν με τη γαλανόλευκη έως τη φάση του 24-24.

Εκεί σε μια φάση διαρκείας, ακούστηκε ο ήχος του βίνυτεο τσάλνετζ σε κόντρα επίθεση που ειχειρούσε Πρωτοψάλτης! Η φάση διακόπηκε και  άπαντες φάνηκαν ξαφνιασμένοι. Τελικά το κουμπί είχε πατηθεί από την ελληνική ομάδα όπου είχε ζητηθεί επαφή με το φιλέ ενώ στην ίδια φάση ο ρέφερι είχε αγνοήσει οφθαλμοφανές που δεν έδωσε ο διαιτητής ήταν η διπλή μπαλιά στον Λεόν. Το βίντεο δεν έδειξε παράβαση, ο πόντος πήγε στην Πολωνία κι αμέσως μετά η κακή υποδοχή μας έφερε κόντρα μπάλα για τους Πολωνούς που με τον Λεόν να υπογράφει τη νίκη.

Προβάδισμα με τα… δεύτερα για Πολωνία

Στο πρώτο σετ του αγώνα η Εθνική μας ήταν ανταγωνιστική μέχρι τα μισά και το 13-11, ωστόσο η Πολωνία παρά το ότι είχε εκτός τους βασικούς της παίκτες φρόντισε να τρέξει ένα σερί 8-0 φθάνοντας στο 21-11 και στο τέλος με το 25-15 να αποκτήσει το προβάδισμα με 1-0.

Ένα σετ όπου η Ελλάδα προσπάθησε μόνο στην αρχή όταν και ήταν στο 5-5 και το 10-9 απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Πολωνία. Οι γηπεδούχοι όμως χωρίς προβλήματα και με τους Λόματζ, Σλιούκα και Μπιένιεκ έκαναν  το 13-11.

Κάπου εκεί ήταν και η τελευταία φορά που οι «κυανόλευκοι» του Ανδρεόπουλου ήταν κοντά στους «ερυθρόλευκους» που με αποτελεσματικές επιθέσεις από τους Μπιένιεκ και Νοβακόσφκι έφθασαν στο 21-11.

Μια διαφορά που κράτησαν εύκολα οι γηπεδούχοι του Χέϊνεν που με το 25-15 έφθασαν εύκολα και γρήγορα στο 1-0.

Καλύτεροι στις λεπτομέρειες οι Πολωνοί

Στο δεύτερο σετ η Ελλάδα παρουσιάστηκε καλύτερη και ήταν ανταγωνιστική μέχρι το τέλος, ωστόσο και πάλι η Πολωνία ήταν αυτή που κατάφερε να φθάσει στην κατάκτησή του καθώς η διαφορά επιπέδου στον φιλέ και τα λάθη της Εθνική μας έγραψαν το 25-22 και το 2-0.

Με καλύτερα ποσοστά στην επίθεση το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προηγήθηκε με 8-5 και 10-8 και συμβάδιζε στο σκορ με τους Πολωνούς μέχρι το 15-15. Το λάθος σερβίς των γηπεδούχων και το ατομικό μπλοκ του Κασαμπαλή στον Σέμενιουκ έφερε το 17-15 δείχνοντας έτσι και την προσπάθεια των διεθνών μας.

Οι «ερυθρόλευκοι» αντέδρασαν άμεσα και με τους Κάζμαρεκ και Νοβακόφσκι ισοφάρισαν σε 17-17 και λίγο αργότερα με μπλοκ στον Ζουπάνη στο 19-19. Σέμενιουκ και Βουλκίδης έκαναν το 20-20, όμως ένα μπλοκ στον Ανδρεόπουλο, ένα λάθος του Πετρέα και μια επίθεση του Σλιούκα έφερε το 22-20 για τους γηπεδούχους που λίγο αργότερα έκαναν το 2-0 με το 25-22 που έγινε με το λάθος σερβίς του Χαράλαμπου Ανδρεόπουλου.

Αντίδραση με Ζουπάνι-Πρωτοψάλτη

Στο τρίτο σετ η Ελλάδα κατάφερε να βάλει δύσκολα στην Πολωνία που έδειξε να επαναπαύεται στο σκορ και όταν ξύπνησε βάζοντας βασικούς τους Ντρίζκα, Λεον και Κούρεκ ήταν αργά καθώς  η εθνική μας κατάφερε να κρατήσει το προβάδισμα που είχε κα και με το 25-20 να μειώσει σε 2-1 ξαναμπαίνοντας ουσιαστικά στο παιχνίδι.

Με τους Πρωτοψάλτη, Παπαλεξίου και Ζουπάνη η Εθνική μας έκανε το 4-1 και το 7-3, ενώ με αποτελεσματικές επιθέσεις από τον Πρωτοψάλη και Ζουπάνι έγινε το 15-8. Μπροστά στο φάσμα του χαμένου σετ ο Χέϊνεν επανέφερε στην βασική ομάδα τους Ντρίζκα, Κούρεκ και Λεόν με αποτέλεσμα οι Πολωνοί να μαζέψουν την διαφορά. Με το σερβίς του Λεον και τα συνεχόμενα μπλοκ οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν στο 15-12 και με το πλασέ του Κούρεκ σε 16-13.

Οι Ζουπάνη και Ράπτης με κόντρα επιθέσεις έγραψαν το 18-13 για την Ελλάδα που έδειξε να θέλει να κατακτήσει το σετ παρά την πίεση των γηπεδούχων. Με νέα επίθεση του Ζουπάνι  19-14 και λίγο αργότερα με το λάθος σερβίς της Πολωνίας το 20-15.

Με τον Ζουπάνι να είναι ασταμάτητος σε τριπλό μπλοκ των Πολωνών η Ελλάδα έκανε το 21-16 και το 22-17, όμως Νοβακόσφκι και μπλοκ στον Έλληνα διαγώνιο έφερε το 22-19 και τον Ανδρεόπουλο να καλεί ταϊμ-αουτ.

Ο Πρωτοψάλτης με επίθεση από την πίσω ζώνη έσπασε το σερί των γηπεδούχων κάνοντας το 23-19, λίγο αργότερα το 24-19 και με τον Κασαμπαλή με κόντρα επίθεση η Ελλάδα έφθασε στο 25-20 μειώνοντας σε 2-1.

Λεπτομέρειες και νίκη με Λεον

Στο τέταρτο σετ η Πολωνία ξεκίνησε με βασικούς τους Ντρίζγκα, Κούρεκ και Λεόν με αποτέλεσμα να κοντράρει στα ίσα την Ελλάδα που αντιστεκόταν. Το… πρόωρο τζάλεντζ (σ.σ πριν τελειώσει η επίθεση της Εθνικής!) από τον ελληνικό πάγκο δεν δικαίωσε τη γαλανόλευκη και το 26-24 να αφήνει μια πικρία για το τι θα είχε συμβεί εάν… η φάση δεν είχε διακοπεί από τη μεριά μας.

Με τους Κούρεκ και Νοβακόσφκι η Πολωνία απέκτησε με το καλημέρα προβάδισμα με 3-1 και 6-4, ενώ με τον Κοσανόβσκι έκαναν το 8-6.

Με αποτελεσματικές επιθέσεις οι Πολωνοί έφθασαν 12-8, ο Ράπτης μείωσε σε 13-10, ο Λεόν 15-11, όμως με ένα μικρό σερί η Εθνική μας με το λάθος του Κούρεκ μείωσε σε 15-14. Με έναν πόντο και έναν άσο του Πρωτοψάλτη η Ελλάδα ισοφάρισε σε 16-16, ενώ Λεόν και Παπαλεξίου ανέβασαν το σκορ στο 17-17.

Παρά το χαμένο σερβίς του Βουλκίδη, ο Ράπτης ισοφάρισε σε 18-18 ανεβάζοντας την αγωνία των θεατών .  Ο Λεόν με πόντο του και χαμένο σερβίς έκανε το 19-19, ενώ με μπλοκ του Πετρέα στον Νοβακόφσκι η Εθνική απέκτησε το 20-19.

Ο κεντρικός της Πολωνίας όμως με επίθεση πρώτου χρόνου και μπλοκ στον Ζουπάνι έφερε τους «ερυθρόλευκους» στο 21-20. Ο Ζουπάνι με νέα επίθεση ισοφάρισε σε 21-21, ο Σλιούκα όμως έδωσε εκ νέου το 22-21 για την Πολωνία.

Η άστοχη επίθεση του Πρωτοψάλτη έδωσε διαφορά δύο πόντων στους γηπεδούχους με το 23-21. Βουλκίδης και άουτ επίθεση του Κούρεκ έφερε την Ελλάδα ξανά στα ίσα με το 23-23, ενώ ο κεντρικός της Εθνικής μας το 24-24.

Εκεί όμως σε φάση που η Ελλάδα είχε κόντρα επίθεση με τον Πρωτοψάλτη, ζητήθηκε βίντεο τσάλεντζ για φιλέ των Πολωνών. Το βίντεο δεν δικαίωσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ο πόντος πήγε στους Πολωνούς, οι οποίοι στην αμέσως επόμενη φάση με το Λεόν έκαναν το 26-24 και το 3-1 και λυτρώθηκαν από ένα πιθανό τάι μπρέικ!