ΔΙΕΘΝΗ

Παναμερικανικό Κύπελλο Γυναικών: Ιστορικός θρίαμβος της Αργεντινής με «άρωμα Ελλάδας»

Παναμερικανικό Κύπελλο Γυναικών: Ιστορικός θρίαμβος της Αργεντινής με «άρωμα Ελλάδας»

Με 4 αθλήτριες της Ελληνικής Volleyleague και τον προπονητή των ανδρών του Ολυμπιακού στον πάγκο της η Εθνική Αργεντινής κέρδισε στο Σάντο Ντομίνγκο την “οικοδέσποινα” ομάδα του Πουέρτο Ρίκο με 3-2 (25-17, 25-22, 23-25, 19-25, 15-6) και κατέκτησε το 20o Παναμερικανικό Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στον ημιτελικό η Αργεντινή κέρδισε με 3-1 τη χρυσή Ολυμπιονίκη των ΗΠΑ, η οποία κατέλαβε την 3η θέση, επικρατώντας 3-1 του Άγιου Δομήνικου.

Η θριαμβεύτρια ομάδα των “ερυθρόλευκων” Νίζετιτς, Φαριόλ της “Σαντορνιάς” Μερκάδο και της κεντρικής των νεοφώτιστων Πρωταθλητών Πεύκων, Γκραφ υπό τις οδηγίες του “δικού” μας Ντανιέλ Καστελάνι, προηγήθηκε με 2-0, αλλά στη συνέχεια δέχθηκε την ισοφάριση, Στο τάι μπρέικ ωστόσο, ο Καστελάνι πέρασε βασική αντί της MVP του τουρνουά Bianca Cugno, με Έρικα Μερκάδο και η κίνηση αυτή του τεχνικού του Ολυμπιακού έγειρε την πλάστιγγα για τις “Λας Παντέρας”, οι οποίες με την “μπόμπερ” του Α.Ο. Θήρας, ασταμάτητη  έφτασαν στην “κούπα” και στον ιστορικό τίτλο.

Τοπ σκόρερ της Αργεντινής ήταν με 23π η 20χρονη αποκάλυψη του τουρνουά , Cugno που εκτός από τον τίτλο της πολυτιμότερης παίκτριας, αναδείχθηκε επίσης κορυφαία σέρβερ, κορυφαία επιθετικός, κορυφαία διαγώνια και πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης. Παράλληλα 12 πόντους σημείωσε η Γιαμίλα Νίζετιτς, 10 πόντους η καθοριστική στο 5ο σετ, Έρικα Μερκάδο, ενώ άλλους 8 πρόσθεσε η Μπιάνκα Φαριόλ. Η Μπρέντα Γκραφ, μπήκε ως αλλαγή στο 2ο σετ, χωρίς να σημειώσει καποιον πόντο. Για την δευτεραθλήτρια ομάδα κορυφαία σκόρερ ήταν με 22 πόντους η Βικτόρια Πίλαρ.

«Είναι μεγάλη ευτυχία. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά. Χαίρομαι για τα κορίτσια. Αντιστάθηκαν πολύ και αυτό ήταν το κλειδί στο πέμπτο σετ. Γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή το Πουέρτο Ρίκο επρόκειτο να παίξει το παιχνίδι του, ότι θα υποστηριχθεί από το κοινό του, αλλά παλέψαμε. Ξεκινήσαμε διαφορετικά το τάι μπρέικ και είχαμε τον έλεγχο του αγώνα» δήλωσε πανευτυχής ο εκλέκτορας της Αργεντινής, κ. Καστελάνι που με τη νίκη πήρε και μια άτυπη ρεβάνς  από το Πουέρτο Ρίκο για την ήττα 3-2 που γνώρισε η ομάδα του στη φάση των ομίλων.