ΓΝΩΜΕΣ

Παναθηναϊκός: Οι επιλογές, ο χορηγός και η ποιότητα έκαναν τη διαφορά

Παναθηναϊκός: Οι επιλογές, ο χορηγός και η ποιότητα έκαναν τη διαφορά

Το βόλεϊ είναι δίκαιο άθλημα και η επιστροφή του γυναικείου τμήματος βόλεϊ στην κορυφή μετά από 11 χρόνια δεν έγινε τυχαία. Εξάλλου το έχει δηλώσει αυτό και ο κόουτς Τάκης Φλώρος στο τελευταίο του πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό: «Ό,τι δικαιούσαι στο τέλος το παίρνεις».

Τα χρήματα μπορεί να μην φέρνουν την ευτυχία αλλά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός χωρίς τα χρήματα δεν μπορεί να φέρει τίτλους. Και επειδή παραμένει ερασιτεχνικός, αυτά τα χρήματα θέλουν και τρελούς. Κάπως, έτσι, χτίστηκε και η «αυτοκρατορία» του συγκεκριμένου τμήματος επί Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου με αγάπη, τρέλα και χρήμα.

Κάπως έτσι από πέρυσι στην ομάδα έκανε την εμφάνισή του ένας χορηγός που έμελλε φέτος να είναι ο άνθρωπος «κλειδί» της επαναφοράς του Παναθηναϊκού στην κορυφή. Γιατί αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι ο Θάνος Αραγιάννης και τη σεζόν 2020-21 έδωσε χρήματα στην ομάδα και μάλιστα σε μια ομάδα την οποία βρήκε έτοιμη. Η σεζόν ολοκληρώθηκε με πλήρη αποτυχία και πεταμένα λεφτά.

Ο νεαρός επιχειρηματίας, όμως, συμφώνησε με τη διοίκηση να βάλει χρήματα και τη φετινή σεζόν αφού λένε για το βόλεϊ –και εν γένει για τον αθλητισμό- ότι είναι μικρόβιο. Η δική του προϋπόθεση πάντα σε συνεννόηση με τη διοίκηση -εξάλλου κατέχει και τον τίτλο του προέδρου της οικονομικής επιτροπής- ήταν να κάνει τις διαπραγματεύσεις και κυρίως τις βασικές διαπραγματεύσεις.

Κι αν νομίζει κανείς ότι η Μάρετ Γκρόθες ή Αθηνά Παπαφωτίου επιλέγουν ομάδες για τα λεφτά, πλανώνται πλάνειν οικτρά. Οι μεγάλες αθλήτριες ρωτάνε το πλάνο της ομάδας, ρωτάνε το σταφ, ρωτάνε το γήπεδο, ρωτάνε τις παροχές ενός μεγάλου κλαμπ για να πούνε και το «ναι»!

Ε αυτό, το «ναι» το πήρε με τον δικό του τρόπο, ο Θάνος Αραγιάννης και αυτό δεν αμφισβητείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διαπραγμάτευση με την Παπαφωτίου δεν τον είχε ενημερώσει κανείς ότι στην αθλήτρια υπήρχαν οφειλόμενα από την τελευταία της σεζόν στην ομάδα. Η διάθεση μπορεί λοιπόν να υπήρχε αλλά αν ο συνομιλητής δεν ήταν διατεθειμένος να «καθαρίσει» συμφωνίες, η κίνηση μπορεί να μην είχε στεφθεί με επιτυχία.

Η καλύτερη ομάδα όλη τη σεζόν, λοιπόν, ήταν ο Παναθηναϊκός των επιλογών του Απόστολου Οικονόμου και παρά τις σοβαρές προσπάθειες του Ολυμπιακού (σ.σ επιστροφή Κονόμι το «κλειδί») και του ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός παρέμενε το αδιαφιλονίκητο φαβορί γιατί η ποιότητα των αθλητριών και το βάθος πάγκου στην ομάδα ήταν δεδομένα.

Και αν το πρωτάθλημα χανόταν, θα χανόταν μόνο γιατί ο πόντος στο Μαρκόπουλο στοίχισε την πρωτιά της κανονικής περιόδου. Διοικήσεις και προπονητές δεν παίζουν… και όταν υφίσταται τεράστια διαφορά δυναμικότητας σε παιχνίδια ούτε τον πρόεδρο θες στην κερκίδα, ούτε το χορηγό, ούτε τον προπονητή για να πάρεις τη νίκη! Και οι «πράσινες» ήξεραν και ξέρουν πώς χάθηκε η πρωτιά, όπως μετά το 25-8 στον πρώτο τελικό ήξεραν και ξέρουν πώς να το γυρίσουν γιατί πάνω από όλα υπάρχει ο αθλητικός εγωισμός.

«Η ιστορία γράφεται με τους τίτλους που παίρνει κάθε ομάδα και όχι με το ποια θέση κατακτά στην κανονική περίοδο», είχε πει κάποτε η εμβληματική αρχηγός του Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Δεν μπορεί κάτι παραπάνω θα ήξερε…

Υγ. Ο Μπράνκο Γκάιτς πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο στην καριέρα του. Ο Σέρβος τεχνικός για Θήρα πήγαινε αλλά στον ΠΑΟ κατέληξε. Δεν είναι ο Ομπράντοβιτς του βόλεϊ, δεν είναι ο Μπράνκο Κοβάτσεβιτς που έχτισε το σερί επιτυχιών του Ολυμπιακού αλλά το βέβαιο είναι ότι θα κριθεί τη νέα σεζόν. Η παραμονή του πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού η διοίκηση του το υποσχέθηκε!

Υγ1. Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Τάκης Μαλακατές πρέπει να μείνει σε αυτόν το ρόλο και αυτόν να υποστηρίξει, το ρόλο του προέδρου. Το γνωρίζει και ο ίδιος, ότι μπορεί να έχει τρέλα με το γυναικείο βόλεϊ -ουδείς το αμφισβητεί- αλλά όσα χρόνια έφτιαχνε ομάδες, το τέλος δεν ήταν αίσιο. Έχει χρέος, λοιπόν, να συγκεντρώσει και να κρατήσει δίπλα του κάθε Παναθηναϊκό πορτοφόλι αφού οι απαιτήσεις θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο!

Υγ2. Η Στέλλα Χριστοδούλου, η Κατερίνα Γιώτα, η Αρέτα Κονόμη είναι αθλήτριες που αξίζουν σεβασμό, όπως και όλες οι αθλήτριες, και μπαίνει τελεία. Τα ονόματά τους έχουν συνδεθεί με την υπόσταση του Ολυμπιακού στο γυναικείο βόλεϊ και η προσφορά τους στο ελληνικό βόλεϊ είναι δεδομένη. Δυνατοί “αιώνιοι” σημαίνει κέρδος και για τους δυο, κέρδος και για το άθλημα!

Υγ3. Δάκρυα, όπως και χαμόγελα, που δεν είδε ο κόσμος του βόλεϊ στις οθόνες του. Παιδιά, ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ! Τα παιχνίδια αυτά πρέπει να μπουν στην τηλεόραση. Τα σωματεία έχουν χρέος να το κάνουν αλλιώς θα ψάχνουν τα έσοδα των ακαδημιών τους και θα παρακαλάνε τα σχολεία να πείσουν κανένα παιδάκι να ασχοληθεί με το βόλεϊ και όχι με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

ΓΝΩΜΕΣ
01/05/2023

Παπαφωτίου… καρατίων

Τοποθετήσεις πολλών καρατίων και μάλιστα «back to back» από μια μεγάλη προσωπικότητα με ευρωπαϊκή εμπειρία, κουλτούρα και αρχές! Ο λόγος για την Αθηνά Παπαφωτίου...