ΑΓΩΝΕΣ

ΠΑΟΚ για… κούπα

ΠΑΟΚ για… κούπα

Ανάλυσε το

Μετά από 32χρόνια, ο ΠΑΟΚ… επιστρέφει σε τελικό με το Δικέφαλο να πανηγυρίζει την πρόκρισή του με 3-1 επί του οικοδεσπότη του Φάιναλ-4, Φοίνικα Σύρου μέσα στο κατάμεστο “Δ. Βικέλας”. Μεγάλος άτυχος του ημιτελικού ο Νικολά Μιγιαίλοβιτς.   

Ιδανικό ξεκίνημα

Αγχωμένοι οι πρώτοι πόντου του ημιτελικού από τις δυο ομάδες να χάνουν από ένα σερβίς (Μιγιαϊλοβιτς-Γκόμεζ), με τον ΠΑΟΚ να έχει «ζεστό» τον Γκόμεζ αλλά και τον Σαφράνοβιτς και να φτάνει πρώτος στο τεχνικό τάιμ άουτ με 8-5. Το καλό σερβίς από το «Δικέφαλο» δυσκόλεψε την υποδοχή του Φοίνικα Σύρου δίνοντας την ευκαιρία στους τυπικά γηπεδούχους να πυροβολούν επιθετικά από παντού και να φτάνουν με +5 στο δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ. 

Ο Παβλίσεβιτς στο 17-11 πέρασε τον Παναγιώτη Παπαδόπουλου στη θέση του Ηλία Λάππα σε μια προσπάθεια να βρει λύσει στο δυνατό σερβίς του ΠΑΟΚ. Με τον Ντόκιτς οι «οικοδεσπότες» σε σερβίς και μπλοκ (21-17 στον Χιμένες μείωσαν) προσπάθησαν να ροκανίσουν τη διαφορά αλλά ο Κουβανός άσος ήταν αυτός που τέλειωσε το πρώτο σετ (25-18) βάζοντας τον ΠΑΟΚ στη θέση του… οδηγού για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου.

 Όσκαρ ατυχίας για Μιγιαϊλοβιτς και 2-0 ο ΠΑΟΚ 

Πιο ισορροπημένο το δεύτερο σετ, με τους Συριανούς να ανεβάζουν ρυθμούς και τις δυο ομάδες να προσφέρουν ένα απίστευτο θέαμα με εντυπωσιακές άμυνες και απίστευτες φάσεις στο φιλέ. Ο ΠΑΟΚ έφτασε με τον Γκόμεζ πρώτος στο τεχνικό τάιμ άουτ (8-5) αλλά ο Φοίνικας με το Σμαραγδή να ανταποδίδει μείωσε 8-6 ενώ είχε ανέβει και ο Μιγιαϊλοβιτς (12-10) για τους Συριανούς. Οι νησιώτες δεν σταματούσαν την προσπάθεια ενώ εκμεταλλευόμενοι το λάθος του Χιμένες μείωσαν 15-14 (Χιμένες) για να έρθει το ματς στα ίσα με τριπλό μπλοκ του Φοίνικα, το οποίο όμως έμελλε… να μην πανηγυριστεί!

Ο Μιγιαϊλοβιτς προσγειώθηκε στο τάραφλεξ σφαδάζοντας από τον πόνο και όπως φάνηκε και από το τηλεοπτικό ριπλέι το πόδι του κόλλησε στο παρκέ. Το γήπεδο πάγωσε στην κυριολεξία. Ο άσος του Φοίνικα αποχώρησε ενώ τη θέση του πήρε ο αρχηγός, Ηλίας Λάππας. Ο Σαφράνοβιτς έβαλε εκ νέου το ΠΑΟΚ μπροστά με δυο προσωπικού πόντους με τον Λάππα να μειώνει 19-17. Το «σοκ» της απώλειας του Μιγιαϊλοβιτς μεγάλο αλλά ο Φοίνικας με τον Παπαδόπουλο προσπαθούσε να μείνει στο ματς (22-19). Γνωρίζοντας το σερβίς του Ντόκιτς στο 23-21 και βλέποντας το Φοίνικα να έχει μειώσει σε 23-21 έπειτα την άουτ επίθεση του Γκόμεζ, ο Καλμαζίδης πήρε για λογαριασμό του ΠΑΟΚ δυο σερί τάιμ άουτ για να ηρεμήσει την ομάδα του και να κόψει τη φόρα του Σέρβου διαγωνίου και δικαιώθηκε 24-22 (φιλέ) με το σετ να ολοκληρώνεται 25-23 μετά από χαμένο σερβίς του Παναγιώτη Παπαδόπουλου.

Αντίδραση Φοίνικα και 2-1

Δείχνοντας χαρακτήρα παρά την ατυχία ο Φοίνικας Σύρου αντέδρασε στο τρίτο σετ με τον κόσμο στο πλευρό του να στηρίζει κάθε προσπάθεια. Ο ΠΑΟΚ μπήκε νωθρά ενώ οι Συριανοί ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους στο μπλοκ και την επίθεση. Με κύριο εκφραστή των επιθέσεων τον Ντόκιτς (3-7), οι τυπικά φιλοξενούμενοι έφτασαν πρώτοι με 3-8 στο τεχνικό τίμ άουτ έπειτα από άουτ του Σαφράνοβιτς. Τα λάθη είχαν μεταφερθεί στο στρατόπεδο των Θεσσαλονικέων με τη διαφορά να αυξάνει για το Φοίνικα μετά το 12-16 του β’ τεχνικού τάιμ άουτ. Ο Καλμαζίδης απέσυρε τους βασικούς παίκτες του για να πάρουν ανάσες και να παλέψουν το τέταρτο σετ που θα ερχόταν αφού η διαφορά είχε ανοίξει  (12-18, 12-20) με το σετ να ολοκληρώνεται 16-25 και τους οικοδεσπότες να ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι!

Επιστροφή ΠΑΟΚ και κούραση Φοίνικα

Στο τέταρτο σετ, ο ΠΑΟΚ έκανε come back και μετά το 9-9 εκμεταλλεύτηκε και την κόπωση του Φοίνικα, τα λάθη του Ντόκιτς και κατάφερε να χτίσει διαφορά (15-9 άσος Ρανγκέλ) την οποία αύξησε γρήγορα σε 22-13 (άσος Γκόμεζ). Με λάθος του Δικεφάλου έγινε το 24-16, ο Φοίνικας πάλεψε να ροκανίσει τη διαφορά… τιμητικά με το τελικό 25-18 να βρίσκει τον ΠΑΟΚ ένα κουβάρι να πανηγυρίζει μια ιστορική πρόκριση. 

Το… «κλειδί»

Από την αρχή του αγώνα, Γκόμεζ-Χιμένες αλλά και Σαφράνοβιτς έδειξαν πως βρίσκονται σε καλή μέρα. Συγκλονιστικός ο Βασίλης Κουρνέτας αφού οι αρχηγοί φαίνονται σε τέτοια παιχνίδια! Ο Καλμαζίδης διαχειρίστηκε άψογα το παιχνίδι και τους παίκτες του με χαρακτηριστικό το τάιμ άουτ όταν χρειάστηκε να ανακόπτει τον Ντόκιτς που καραδοκούσε από τη γραμμή του σερβίς.

Το… «ταμείο»

Η ατμόσφαιρα του πρώτου ημιτελικού μαγική από την παρουσίαση των ομάδων, τη μουσική, το χειροκρότημα των Συριανών, η αναγνώριση ότι παίζουν δυο πανάξιες ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ακούστηκε ούτε ένα υβριστικό ενώ η ησυχία του γηπέδου όταν ο Μιγιαϊλοβιτς τραυματίστηκε απέδειξε γιατί η Σύρος έχει βολεϊκή παιδεία!

Τάδε έφη…

Καλμαζίδης (προπονητής ΠΑΟΚ): «Κρίθηκε αρκετα εύκολα παρόλο που βλέπω τα νούμερα και δεν είμαι ικανοποιημένος από τους αριθμούς αλλά αυτό που μετράει είναι η πρόκριση και η νίκη. Σημασία έχει η νίκη και αν πιάσουμε καλύτερη απόδοση θα έχουμε καλύτερα νούμερα». 

Για τον τραυματισμό του Μιγιαϊλοβιτς: «Θλιβερά αυτά τα γεγονότα του αθλητισμού τα παιδιά έχουν μεγάλες επιβαρύνσεις παίζουν. Σίγουρα επηρέασε την ομάδα του σου και ας ελπίσουμε σε γρήγορη επιστροφή».

Παβλίσεβιτς (προπονητής Φοίνικας Σύρου): «Ο ΠΑΟΚ ήταν φαβορί του αγώνα πριν από ματς  και το απέδειξε μέσα στον αγώνα. Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε αλλά ο τραυματισμός μας επηρέασε γιατί ο Νικολά ήταν από τα κλειδιά της ομάδας μας. Παλέψαμε στη συνέχεια, κυνηγήσαμε τον ΠΑΟΚ στους πόντους αλλά δεν τα καταφέραμε. Γενικά δεν βρεθήκαμε σε καλή βραδιά. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος στο σερβίς, την υποδοχή και γενικά σαν ομάδα. Εμείς δεν βρεθήκαε σε καλή βραδιά».

Με τη γλώσσα των αριθμών

Τα σετ: 25-19, 25-23, 16-25, 25-18

ΠΑΟΚ (Καλμαζίδης): Χιμένες 12 (10/14 επ., 2 άσοι, 27% υπ. – 09% άριστες), Παντακίδης 6 (3/7 επ., 3 μπλοκ), Κουρνέτας, Γκόμεζ 24 (17/47 επ., 5 άσοι, 2 μπλοκ), Ρανγκέλ 9 (5/9 επ., 3 άσοι, 1 μπλοκ), Σαφράνοβιτς 8 (7/26 επ., 1 άσο, 56% υπ.- 19% άριστες), Γκαράς –λ (52% υπ. – 26% άριστες) / Ντίνας 1 (1/1 επ.), Σαμπάνης, Εφραιμίδης 1 (1/2 επ.), Καρασαββίδης, Αναστασιάδης
Φοίνικας Σύρου (Παβλίσεβιτς): Σαμραγδής 4 (2/8 επ., 2 μπλοκ), Μιγιάιλοβιτς 4 (3/15 επ., 1 άσο, 43% υπ. – 29% άριστες), Ντάμποβιτς 2 (2 μπλοκ), Παπαδόπουλος Χ. 11 (5/7 επ., 6 μπλοκ), Ντόκιτς 22 (20/40 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Λάππας 3 (1/4 επ., 2 μπλοκ), Εφραιμίδης –λ (25% υπ. – 25% άριστες) / Παπαδόπουλος Π. 7 (5/12 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ, 56% υπ. – 24% άριστες)