Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Πάτρας : «Βρήκα την «Μέκκα» μου στον Ηρακλή»

Πάτρας : «Βρήκα την «Μέκκα» μου στον Ηρακλή»

Ο αρχιτέκτονας της ανόδου του Ηρακλή στην Α1,  Χρήστος Πάτρας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή ΣΠΟΡ-ΣΚΟΡ-ΡΕΚΟΡ του ΑΡΤ FM 90.6. Ο τεχνικός του «Γηραιού» μίλησε για την άνοδο της ομάδας, την σκληρή δουλειά όλης της χρονιάς, την δικαίωση  με την επιλογή νεαρών παιδιών, αλλά και τη συνέχεια του Ηρακλή, την αλλαγή φιλοσοφίας που υπάρχει στην διοίκηση  και το θέμα της ανανέωσής της συνεργασίας του με τους «κυανόλευκους».

Για την απόλυτα πετυχημένη χρονιά του Ηρακλή και την επιστροφή του στην φυσική του κατηγορία, αλλά και την συστηματική δουλειά που έκανε όλη τη χρονιά και που θα συνεχίσει να κάνει μέχρι τέλους της περιόδου μίλησε στο ΣΠΟΡ ΣΚΟΡ ΡΕΚΟΡ ο Χρήστος Πάτρας.

Ο προπονητής του Ηρακλή αναφέρθηκε στα μικρά μυστικά της φετινής χρονιάς αλλά και το «αύριο» του Γηραιού στην Α1.

Οι δηλώσεις του Χρήστου Πάτρα:

Για την άνοδο : «Η άνοδος του Ηρακλή στην Α1 ήταν αποτέλεσμα δουλειάς από την περσινή χρονιά που ανέλαβα την ομάδα. Προσπάθησα να φέρω παιδιά που είχαν ξαναπαίξει στην ομάδα και μαζί με αυτούς που είχαν παραμείνει να φτιάξουμε ένα αξιόμαχο σύνολο. Στην αρχή για πολλούς δεν έδειχνε ικανό  για μεγάλα πράγματα, αλλά εγώ ήμουνα σίγουρος για αυτά τα  παιδιά, επειδή τα ήξερα προσωπικά από τις προπονήσεις τους το καλοκαίρι, ότι θα φθάσουμε άμεσα σε ένα υψηλό επίπεδο, όπου θα έχουν προδιαγραφές έτσι ώστε όταν ανέβει η ομάδα να μην χρειαστεί να κάνει 12 μεταγραφές ή 5 ξένους. Να κάνει μόνο προσθήκες που θα είναι σημαντικές και ανάλογα με το τι μπάτζετ έχει η  ομάδα για να κινηθεί και να κάνει την προεργασία για την επόμενη χρονιά».

Η επόμενη χρονιά θα είναι μεταβατική χρονιά;   «Θα με συνέφερε πολύ σαν προπονητής να πω πως θα υπάρχει μεταβατικό στάδιο. Ωστόσο σαν άνθρωπος του βόλεϊ εγώ δεν πρόκειται να πω  ποτέ τέτοιο πράγμα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αν ξαναβρεθώ στο τιμόνι του Ηρακλή θα κοιτάξω  να είναι πλήρως ανταγωνιστική και να είναι εκεί που τις αρμόζει. Μην περιμένετε να δείτε Ηρακλή την επόμενη χρονιά και να είναι στο  να σωθούμε, να κάνουμε. Δεν πρόκειται να το ακούσετε ποτέ από εμένα.  Όταν μείνω στην ομάδα θα πάμε μόνο για την κορυφή».

Για την φετινή χρονιά και την σκληρή δουλειά : «Έχει γίνει μια πάρα πολύ μεγάλη δουλειά. Όχι μόνο δικιά μου. Είναι συνολική δουλειά. Μιλάμε για ένα προπονητικό τιμ με γυμναστή, φυσιοθεραπευτή, παράγοντες που  είναι κοντά στην ομάδα την αγαπάνε και τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ.  Ένας προπονητής δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του, αν δεν έχει συνεργάτες. Εδώ εγώ βρήκα όπως πολλές φορές έχει πει την «Μέκκα» του βόλεϊ. Πιστέψανε αυτά που τους είπα, με ακολουθήσανε και το αποτέλεσμα είναι άκρος εντυπωσιακό. Πολύ δεν καταλαβαίνουνε πως παιδιά που είναι χωρίς όνομα και χωρίς βολεϊκό υπόβαθρο  μπαίνουν σε μια κατηγορία και ανταπεξέρχονται  και μάλιστα να  αισθανόμαστε άσχημα γιατί έτσι δεν είχαμε πολλά παιχνίδια μέσα στη χρονιά, ούτε φιλικά  με ομάδες ακόμη και της Α1 για να βγάλουμε συμπεράσματα, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε κόντρα σε κανένα παιχνίδι που παίξαμε.

Είχαμε μετρημένα τα χαμένα σετ σε όλη τη χρονιά. Δεν ήθελε και πολύ στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης να γινόταν το 3-2 υπέρ μας. Εκεί μόνο πραγματικά έγινε αυτό που θέλαμε. Να δούμε το πού ήμασταν. Ήμασταν πραγματικά πολύ ψηλά. Όταν κερδίζεις ομάδα της Α1 και παίρνει μόνο 12 πόντους στο σετ δεν γίνεται να μην παίζεις καλό βόλεϊ».

Για την δουλειά με νέα παιδιά και την κλήση του Παλέτζα στην Εθνική : «Πώς να μην ήμαστε ευχαριστημένοι  όταν βλέπουμε όλα αυτά που σχεδιάσαμε βγήκαν. Όταν βλέπεις παιδιά που δούλεψαν σκληρά, να βρίσκονται στο μεγαλύτερο σκαλί που είναι η Εθνική ομάδα. Και για τον συγκεκριμένο αθλητή θα πω πως δεν έχει ταβάνι. Έχει ακόμη πολλά να δώσει. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, να δουλέψει με τον προπονητή, να καταλάβει τα συστήματα που τον θέλει στην εθνική ομάδα. Όλοι πρέπει να υποστηρίζουμε την Εθνική ομάδα. Η Εθνική ομάδα είναι η κορωνίδα του Ελληνικού βόλεϊ. Το τι πιστεύει ο καθένας μας δεν έχει καμία σχέση. Πρέπει πάντα να βοηθάμε το προπονητικό τιμ που βρίσκεται επάνω. Ο Νίκος είναι μια μεγάλη επιλογή για  τον Σωτήρη  Δρίκο. Δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έχει αλλάξει πολλά πράγματα και στον τρόπο που σκέφτεται και στο πως κινείται στο  γήπεδο και έχει βελτιώσει πολλά ατομικά στοιχεία που θα ζήλευαν αρκετοί παγκοσμίου επιπέδου»

Για το αν υπάρχουν ταλέντα και Έλληνες παίκτες : «Πάντοτε υπήρχαν μεγάλα ταλέντα. Πάντα υπήρχαν ταλέντα στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε πως ο Παλέντζας έπαιξε σε Τσάμπιονς Λίγκ πριν 5 χρόνια επί Γκουλινέλι. Δεν ήταν χαζός  ο Ιταλός που τον έβαλε σε επίσημο αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ. Έτσι μετά από 5 χρόνια εμφανίζεται ξανά ο παίκτης, να έχει κατέβει κατηγορία, να έχει κάνει μια προπονητικά μεγάλη δουλειά τον χειμώνα και να επανεμφανίζεται σε υψηλό επίπεδο. Αυτό πρέπει να μας  παραδειγματίσει όλους μας. Δεν πρέπει να ψηλώνουμε αλλά ούτε να τους αφήνουμε χαμηλά. Όταν υπάρχει ταλέντο θα πρέπει να το δουλεύουμε. Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τα παιδιά μόνο ως ταλέντα. Εδώ  υπάρχουν πολλά παιδιά που θα δουλέψουν το καλοκαίρι για να εμφανιστούν στην Α1».

Για τη συνέχεια : «Δεν τελείωσε η χρονιάς μας βγήκαμε πρώτοι και όλα καλά πάμε διακοπές. Ήδη από αύριο μπαίνουμε σε πρόγραμμα. Δεν υπάρχει ρεπό. Ρεπό  ήταν όλη η χρονιά. Η αγωνιστική δραστηριότητα πλην των προπονήσεων ήταν ένα ρεπό. Άρα λοιπόν δεν είναι κουρασμένη η ομάδα. Αυτή η ομάδα θα ξεκινήσει προετοιμασία μέχρι να δούμε το τι θα γίνει στο διοικητικό κομμάτι. Πως θα κινηθεί και θα λειτουργήσει η ομάδα το επόμενο διάστημα».

Για τα διοικητικό κομμάτι και την αλλαγή φιλοσοφίας : «Η φιλοσοφία της ομάδας έχει αλλάξει εκ των πραγμάτων. Αν και ορισμένες ομάδες επιμένουν να έχουν την φιλοσοφία του 1970 και του 1980, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Για αυτό βλέπεται πως  το πολύ όμορφο άθλημά μας   που μπορεί με λιτή και σωστή δουλειά μπορεί να πάει καλά, συνεχίζομε να έχουμε τις αναταράξεις του παρελθόντος. Νομίζω έχουμε αλλάξει φιλοσοφία. Κρατάμε μικρό καλάθι. Θέλω να πιστεύω πως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο παραγοντικό κομμάτι.  Βλέπω ότι υπάρχουν σωστές σκέψεις για ένα υγιή σωματείο με πραγματικά οικονομικά δεδομένα και όχι υποκειμενικά».

Για την ανανέωσή της συνεργασίας του : «Το αφήνω ανοικτό γιατί ποτέ  δεν ξέρουμε δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τι μας ξημερώνει στην Ελλάδα. Δική μου θέληση και όπως ακούω και των παραγόντων είναι να συνεργαστούμε και την επόμενη χρονιά. Από εκεί και ύστερα υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητηθούνε και ξεκαθαρίσουν. Αν όλα αυτά πάνε καλά όπως τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει μια νέα συνεργασία».