ΔΙΕΘΝΗ

Περίμενε 36 χρόνια το ματς της ζωής του

Περίμενε 36 χρόνια το ματς της ζωής του

Με τη συμμετοχή του σε επίσημο αγώνα βόλεϊ ο 86χρονος Βραζιλιάνος, Χοσέ Ολιβέιρα Ντα Σίλβα πραγματοποίησε το όνειρο της ζωής του και πέρασε στην ιστορία του αθλήματος ως ο γηραιότερος εν ενεργεία βολεϊμπολίστας.

Στην χώρα του καφέ και της σάμπα λένε πως το πρώτο άθλημα είναι το βόλεϊ, γιατί απλά το ποδόσφαιρο είναι… θρησκεία. Ωστόσο για  86χρονο Χοσέ Ολιβέιρα Ντα Σίλβα το να συμμετάσχει σε επίσημο αγώνα βόλεϊ στην ηλικία του, αποτελεί… ευλογία Θεού. «Νόμιζα ότι θα πεθάνω και δεν θα καταφέρω να παίξω σε έναν αγώνα βόλεϊ…» ήταν τα συγκινητικά λόγια του υπερήλικα πρωταθλητή, λίγη ώρα μετά τον πρώτο επίσημο αγώνα της ζωής του.

brazil_old_dasilva

Ο συνταξιούχος στρατιωτικός από το Κάμπο Γκράντε του Ρίο ντε Τζανέιρο, σε όλη του τη ζωή φρόντιζε για την καλή του σωματική κατάσταση. Έτσι αφού δοκίμασε πολλά σπορ, όπως κολύμβηση, πάλη, πυγμαχία, αλλά και καποέιρα, λίγο πριν κλείσει τα 50 χρόνια του έβαλε στη ζωή του το βόλεϊ.

Έκσταση στο Μαρακανά!

Αν και παλιότερα το βραζιλιάνικο βόλεϊ δεν είχε να επιδείξει κάποια ιδιαίτερη διάκριση, την περίοδο του 1980, άρχισε να παθιάζεται με τις τότε επιτυχίες της θρυλικής παρέας της «σελεσάο» των Μπερνάρντ, Ρενάν, Μπερναρντίνιο, Γουίλιαμ, Ρουι, Κακάου. Δεν έχανε κανένα ματς βόλεϊ στην τηλεόραση, ενώ ήταν άριστα ενημερωμένος για οποιαδήποτε είδηση αφορούσε το φιλέ.

Στις 26 Ιουλίου του 1983, όταν μαζί με άλλους 95.886 τυχερούς συμπατριώτες του, παρακολούθησε από τις κερκίδες του θρυλικού Μαρακανά το φιλικό μεταξύ Βραζιλίας και ΕΣΣΔ, ένιωσε πραγματική έκσταση.

volei_brazil_urss_maracana

Παρά την καταρρακτώδη βροχή στο κατάμεστο γήπεδο οι Βραζιλιάνοι έκαναν τα πάντα για να διεξαχθεί το ματς και να ξεπλύνουν την ντροπή του πρόσφατου 3-0 (15-3, 15-4, 15-5) από τους Σοβιετικούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Έτσι λοιπόν σε ένα ματς που έμελλε να μείνει στην ιστορία για τα χαλιά που τοποθετήθηκαν στον αγωνιστικό χώρο και τους παίκτες στο τελευταίο σετ να παίζουν μόνο με τις κάλτσες τους η Βραζιλία επικράτησε με 3-1 (14-16, 16-14, 15-7, 15-10) σετ της «αρκούδας» των Ζαίτσεφ, Γκρίμπφ, Παντσνεκο, Σάβιν. Έκτοτε ο Χοσέ Ολιβέιρα Ντα Σίλβα σε κατάσταση νιρβάνα, ήλπιζε να τον αξιώσει ο Θεός να ζήσει τη συγκίνηση ενός πραγματικού αγώνα.

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Το 2007 στη γειτονιά του Κάμπο Γκράντε, στη Δυτική Ζώνη του Ρίο, υπό την εποπτεία του καθηγητή Σέρχιο Άλαν ξεκίνησε ένα πρόγραμμα άθλησης για ηλικιωμένους στη Miécimo da Silva Sports Complex, όπου ο Χοσέ Ολιβέιρα Ντα Σίλβα δήλωσε από την πρώτη στιγμή συμμετοχή. Με τρεις φορές την εβδομάδα προπόνηση, οι ιδιαίτεροι αυτοί αθλητές έμαθαν να κάνουν σερβίς, υποδοχή, επίθεση, μπλοκ και ήρθαν σε επαφή με κάποιες άλλες βασικές έννοιες του αθλήματος.

dasilva_volley

Με τη διεξαγωγή λοιπόν του πρόσφατου Βόλεϊ Μάστερ 2014 στη Σακουαρέμα, ο Χοσέ Ολιβέιρα Ντα Σίλβα είδε μετά από 7 χρόνια τον Ύψιστο να εκπληρώνει την επιθυμία του, με τη συμμετοχή του στον πρώτο επίσημο ματς της ζωής του.

«Δεν είχα παίξει ποτέ με επαγγελματία διαιτητή, ούτε με πραγματικό σκορ, ή ό,τι απαιτείται συνήθως για τη σωστή διεξαγωγή ενός αγώνα. Αν και είχα μια δυσκολία στην κίνηση λόγω ηλικίας, για μένα αυτό το παιχνίδι είναι απίστευτο και παρά την ήττα, είναι αξιοσημείωτο, καθώς είναι το πρώτο επίσημο ματς στη ζωή μου» τόνισε ο αθλητής της ομάδας ανδρών 63+, που δεν νοιάζονταν για το γεγονός ότι οι αντίπαλοί του ήταν 23 χρόνια νεότεροι. Άλλωστε οι επευφημίες του κοινού σε κάθε άγγιγμα της μπάλας τον έκαναν να αισθάνεται υπέροχα, κι ας μην πήρε κανέναν πόντο!
«Δείτε αυτή τη λάμψη στα μάτια τους! Κάθε ένας από αυτούς είναι για μένα το μεγαλύτερο δώρο» τόνισε συγκινημένος ο εμπνευστής και ψυχή αυτής της ομάδας, Σέρχιο Άλαν προσθέτοντας. «Κάθε ένας από αυτούς είναι το μεγαλύτερο δώρο για μένα. Ήρθαν εδώ για να παίξουν, δοκιμάζοντας ο καθένας τα όριά του και έκαναν ό, τι μπορούσαν. Για εμένα είναι νικητές και πέρα από αυτό αποτελούν παράδειγμα για όλους ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπάνε άσχετα με την ηλικία τους».