ΓΝΩΜΕΣ

Ποια Ευρώπη… προσεχώς μέχρι Νευροκόπι!

Ποια Ευρώπη… προσεχώς μέχρι Νευροκόπι!

Ήταν καλοκαίρι 2008 όταν στο περιθώριο της κλήρωσης του Champions League και στα διαλείμματα των σεμιναρίων, οι εκπρόσωποι των ομάδων είχαν έντονες συζητήσεις για το μέλλον τους στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Βλέπετε στην Ευρώπη οι σοβαροί σύλλογοι έβλεπαν την κρίση να έρχεται…

Στην Ελλάδα του 2017,  οι δέκα θέσεις (5 άνδρες-5 γυναίκες) στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα καλύφθηκαν με τα χίλια ζόρια από τέσσερις ομάδες και αυτό είναι θλιβερό για το σύνολο του ελληνικού βόλεϊ.

Από τις ομάδες που καταφέρνουν να πάρουν το ευρωπαϊκό «εισιτήριο» μέχρι τους αθλητές που κέρδισαν με τον ιδρώτα τους μια τέτοια θέση και από τους φίλους της κάθε ομάδας που ανυπομονούν να δουν την ομάδα τους στα ευρωπαϊκά σαλόνια μέχρι την κατηφόρα που αναμένεται να έχει η χώρα μας σύντομα στο ranking… Τι να πει κανείς;! Σύντομα θα ψάχνουμε με το κιάλι τις θέσεις στην Ευρώπη που φυσιολογικά θα μειωθούν.

Είναι πασιφανές ότι ο ΠΑΟΚ που δήλωσε συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει πάρει απόλυτα αυτό που του αναλογεί ως πρωταθλητή Ελλάδας και θα δαπανήσει χρήματα για να λάβει μέρος σε μια διοργάνωση που το έχουμε ξαναπεί ότι δεν είναι ελκυστική για τους συλλόγους, οι οποίοι μπαίνουν σε πολλά έξοδα αλλά τα κέρδη είναι ανύπαρκτα!

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός σε άνδρες και γυναίκες κινήθηκε στρατηγικά και… οικονομικά επέλεξε να μην αγωνιστεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά ούτε και να πάρει τη θέση στο CEV Cup, στέλνοντας και τις δυο ομάδες του στην τρίτη τη τάξει διοργάνωση το Challenge Cup. Γλιτώνοντας τα μεγάλα παράβολα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και έχοντας τη φετινή «συνταγή» της γυναικείας ομάδας που έφτασε στον τελικό ευελπιστεί να προχωρήσει όσο το δυνατό περισσότερο.

Και πάμε στο Φοίνικα Σύρου στην ομάδα που ζει για το βόλεϊ και το αποδεικνύει! Μην ξεγελιέστε δεν βρήκε εκατομμύρια ο Φοίνικας  αλλά «άρπαξε» την ευκαιρία που πέταξε η Κηφισιά και ο Παμβοχαϊκός, δηλώνοντας στο Challenge Cup. Οι νησιώτες γνωρίζουν ότι με αυτή την κίνηση και οι ξένοι αθλητές θα πουν ευκολότερα το «ναι» και θα προβάλλουν το νησί τους στην Ευρώπη και φυσικά θα γεμίσουν το γήπεδό τους δίνοντας στο κοινό τους αυτό που του αξίζει!

Ο Παναθηναϊκός σε άντρες και γυναίκες στο βόλεϊ έχει βγει εκτός προγραμματισμού και Ευρώπης. Η σεζόν 2010-11 ήταν η τελευταία που αγωνίστηκε το αντρικό και αντίστοιχα την ίδια σεζόν στις γυναίκες η ομάδα αποσύρθηκε. Έκτοτε δεν ξαναεμφανίστηκε στον ευρωπαϊκό χάρτη. Έτσι κι αλλιώς η διοίκηση του Ερασιτέχνη τα τελευταία χρόνια προτίμησε να έχει σε επίπεδα τετράδας και τα τέσσερα ομαδικά της με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανένα να κοντράρει ή να «κλέψει» κάποιο τίτλο ώστε να επιστρέψει στην κορυφή.

Κι αν τα πρώτα χρόνια υπήρχε το βασικό επιχείρημα της αποπληρωμής των χρεών, πέντε χρόνια μετά αυτό πέφτει στο κενό. Στο «πράσινο» στρατόπεδο πέρυσι σε άνδρες και γυναίκες δαπανήθηκαν ποσά τα οποία δεν δικαιολογούν τη μη συμμετοχή τους στην Ευρώπη. Όταν έρχονται διεθνείς αθλητές με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν συμβόλαια φτάνουν τα 50.000 Ευρώ, τότε η μη συμμετοχή στην πιο «αναίμακτη» διοργάνωση πρώτα για να τιμήσεις τον κόπο της προηγούμενης χρονιάς και μετά για να δώσεις εμπειρία και κίνητρο στην ομάδα είναι μια λανθασμένη επιλογή.

Τα ίδια ισχύουν και για την Κηφισιά… είναι αδιανόητο να κάνεις όλη την προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, να φτάνεις σε Final4, να κάνεις σπουδαίες νίκες και όταν φτάνεις στην… ευρωπαϊκή πηγή να αλλάζεις κατεύθυνση σαν το «Γύλο» στην γνωστή αγαπημένη ελληνική ταινία. Από κοντά και ο Παμβοχαϊκός που ακολούθησε την ίδια πεπατημένη.

Στους ίδιους δρόμους και ο Α.Ο Θήρας που πέρυσι είπε «ναι» στην Ευρώπη αλλά φέτος «όχι» ενώ πέρυσι ο Πανναξιακός αποσύρθηκε έχοντας ξεκινήσει το ευρωπαϊκό ταξίδι και τιμωρήθηκε για αυτό οπότε και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής.

Συμπερασματικά… η κατάσταση είναι τραγική. Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για περισσότερους ξένους ή περισσότερες ξένες, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για «φρουφρου κι αρώματα» αφού όπως φαίνεται τα περισσότερα σωματεία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πόρους ούτε για την καθημερινότητά τους, πόσο μάλλον για ευρωπαϊκά έξοδα!

Κι όπως λέει και ο τίτλος σε λίγο αν οι «παντογνώστες» των σωματείων δεν καθίσουν να βάλουν νέες βάσεις και να εμπιστευτούν ανθρώπους που γνωρίζουν το άθλημα κάνοντας restart όπου χρειάζεται…  όχι Ευρώπη δεν θα βγαίνουμε, μέχρι Νευροκόπι θα φτάνουμε!

ΓΝΩΜΕΣ
01/05/2023

Παπαφωτίου… καρατίων

Τοποθετήσεις πολλών καρατίων και μάλιστα «back to back» από μια μεγάλη προσωπικότητα με ευρωπαϊκή εμπειρία, κουλτούρα και αρχές! Ο λόγος για την Αθηνά Παπαφωτίου...