Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ιστορική «ναυμαχία» στις Κυκλάδες

Ιστορική «ναυμαχία» στις Κυκλάδες

Το ιστορικό ντέρμπι της Νάξου, ανάμεσα στον τοπικό Πανναξιακό και το νεοφώτιστο Α.Ο Θήρας ξεχωρίζει στο σαββατιάτικο πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α1 Γυναικών. Ρεπό αυτή την αγωνιστική έχει ο ΟΠΕ Ρεθύμνου.

Για την ιστορία και το γόητρο!

Στην πρώτη ναυμαχία της Νάξου που έχει καταγραφεί ιστορικά, το 376 πΧ ανάμεσα στους Αθηναίους του Χαβρία και τους Σπαρτιάτες, νικητές με τη βοήθεια των συμμάχων τους Φωκαείς, είχαν αναδειχθεί οι Αθηναίοι. Σήμερα, περίπου 24 αιώνες αργότερα, η διάσημη Πορτάρα γίνεται και πάλι μάρτυρας ενός νέου “εμφυλίου” μεταξύ δύο Κυκλαδίτικων νησιών.

Μετά λοιπόν το άγχος και τις ήττες της πρεμιέρας για Πανναξιακός= και Σαντορίνη τα δύο γειτονικά νησία είναι… στο πόδι  ενόψει της ιστορικής… ναυμαχίας των δύο ομάδων, για πρώτη φορά στα “χωρικά ύδατα” του ελληνικού βόλεϊ. Αμφότερες οι ομάδες έχουν θέσει φέτος υψηλούς στόχους και σίγουρα το ντέρμπι της Νάξου στο τοπικό κλειστό (25/10, 18.30) θα αποτελέσει ένα δυνατό “crash test” για τον Σέρβο τεχνικό των γηπεδούχων, Ζόραν Κόβαζιτς στο πρώτο φετινό εντός έδρας ματς της ομάδας του  και για την “Σαντορινιά”, Ελένη Μεμετζή, που στο δεύτερο εκτός έδρας ματς της σεζόν θέλει να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη στην κατηγορία.

Ζήτησε βελτίωση ο Κόβαζιτς

Στην συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στη Νάξο πριν από το ματς, ο κ. Κόβαζιτς μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «είναι ένα τοπικό ντέρμπι και τίποτα περισσότερο, θέλω από τις αθλήτριες μου ένα δυνατό αγώνα, αλλά με λιγότερα λάθη σε σχέση με τον πρώτο αγώνα. Ο αγώνας της πρεμιέρας αποτέλεσε μία μικρή αρνητική έκπληξη για εμένα, δείξαμε περισσότερο σεβασμό στον αντίπαλό μας, όμως είναι κάτι φυσιολογικό από τη στιγμή που η προετοιμασίας μας ήταν μικρή και είχαμε τέσσερα φιλικά. Αυτό που ζητάω από τις αθλήτριες μου είναι να υπάρχει καλή ατμόσφαιρα στο γήπεδο, κάθε εβδομάδα να βελτιωνόμαστε και παρά το γεγονός ότι για όλους είναι σημαντικό το αποτέλεσμα αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι μπροστά μας έχουμε έναν μαραθώνιο και παιχνίδι με παιχνίδι θα γινόμαστε καλύτεροι».

Σαλούστρου: “Για τον κόσμο μας…”

Από την πλευρά των αθλητριών η νεοπαοκτηθείσα κεντρική,  Άννα Σαλούστρου, που ως παλιότερη αθλήτρια του Ρεθύμνου ξέρει από… ναυμαχίες  υποστήριξε πως η πρώτη φετινή νίκη στο παρθενικό εντός έδρας ματς της Νάξου είναι θέμα γοήτρου: “Ξέρω τι σημαίνει να παίζεις σε τοπικά ντέρμπι και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να υπερασπιστούμε τον σπίτι μας και να ικανοποιήσουμε τον κόσμο μας με μία καλή εμφάνιση που θα συνδυαστεί με τη νίκη. Κανείς δεν θέλει να χάνει, η νίκη σου ανεβάζει την ψυχολογία και θα δώσουμε ότι μπορούμε ώστε να εμφανιστούμε ως ομάδα. Και θεωρώ ότι είναι θέμα γοήτρου η νίκη στο συγκεκριμένο παιχνίδι…» υποστήριξε η εδώ και λίγες ημέρες 29χρονη άσος.

Για αυτό πέρα από την προβολή του ντέρμπι και την κινητοποίηση που έγινε στο νησί την  Πέμπτη (23/10) αντιπροσωπεία των αθλητριών του Πανναξιακού μετέβη στο Γενικό Λύκειο Νάξου και μίλησαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες, προκειμένου να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με το “καμάρι του νησιού” και να τους προσελκύσουν το ενδιάφερον τόσο για το άθλημα, όσο και για την γυναικεία ομάδα.

Σπυρίδακης: “Με τη νίκη στην Καλντέρα”

Η αποστολή του Α.Ο Θήρας που θα βρίσκεται στη Νάξο μία μερα νωρίτερα είναι πλήρως πρετοιμασμένη τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά για την παρθενική κόντρα με την οικοδέσποινα ομάδα, που αποκτά ιστορικές διαστάσεις, αφού ποτέ οι δύο ομάδες δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες, ούτε στα τοπικά πρωταθλήματα. Στο γήπεδο για να συμπαρατσαθούν στην ομάδα της Ελένης Μεμετζή θα βρίσκονται και περίπου 30 οπαδοί του Α.Ο θήρας, που δεν ήθελαν να χάσουν με τίποτα αυτή τη μοναδική συνάντηση.

“Πρόκειται για μία γιορτή” δήλωσε στο volleyplanet o αντιπρόεδρος του ΑΟ Θήρας, Γιώργος Σπυριδάκης και συνέχισε. “Οι δυο ομάδες δεν έχουν παίξει ποτέ ξανά μεταξύ τους και πιστεύουμε πως έχουμε τη δυνατότητα να γράψουμε ιστορία… Εχουμε καλή ομάδα, πάμε χωρίς προβλήματα και πιστεύω ότι θα γυρίσουμε στην Καλντέρα με την πρώτη μας νίκη στην κατηγορία και σίγουρα δεν θα ναι η τελευταία…”

Καρπουζά: “Έτοιμες να γράψουμε ιστορία”

“Στόχος μας είναι πάντα η νίκη” ξεκαθάρισε με τη σειρά της στο volleyplanet η άσος της Σαντορίνης, Άννα Καρπουζά, η οποία δεν έκρυψε την αισιοδοξία της για θετικό απότέλεσμα της ομάδας της στο νησιώτικο ντέρμπι. “Εχουμε προπονηθεί πάρα πολύ καλά και είμαστε πανέτοιμες νομίζω να χαρίσουμε στον κόσμο της Σαντορίνης την πρώτη μας νίκη στην Α1 Γυναικών. Πέρα όμως από την ικανοποίηση, το γόητρο και τους πολύτιμους βαθμούς, δεν θα σημαίνει κάτι περισότερο για την ομάδα μας, καθώς ο δρόμος ακόμη του πρωταθλήματος είναι μακρύς”.

Δεν θα επιτρέψει… Χαλάστρα στο ντεμπούτο της!

Πέρα από τις αθλήτριες όμως του Μαρκόπουλου, που έχουν τη δική τους πρεμιέρα, το ντεμπούτο της στο ελληνικό πρωτάθλημα ετοιμάζεται να κάνει και η Σέρβα άσος του Ολυμπιακού, Γιοβάνα Βέσοβιτς.  Η νεοαποκτηθείσα διεθνής της πρωταθλήτριας ομάδας στον αγώνα της Χαλάστρας με τους Μακεδόνες Αξιού, ο τεχνικός Γιάννης Νικλάκης προτίθεται, απούσης και της Κοσμά που πρόσφατα υποβλήθηκε σε επέμβαση, να χρησιμοποιήσει τη διεθνή ακραία.

Στόχος του Έλληνα προπονητή είναι η αθλήτριά του να εγκλιματιστεί στον τρόπο παιχνιδιού και να είναι πανέτοιμη στα προσεχή παιχνίδια που Ολυμπιακού, που θα έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. «Στόχος σε κάθε ματς είναι η νίκη. Οι Μακεδόνες πέρσι είχαν καλή πορεία στο Πρωτάθλημα αλλά έχουν αποδυναμωθεί. Δεν παύει βέβαια να χρειάζονται προσοχή όπως κάθε ομάδα. Όπως έχω πει πάλι οι ομάδες που έχουν διαφορετικούς στόχους από τους δικούς παίζουν ελεύθερα γιατί δεν έχουν να χάσουν κάτι και μπορεί να κάνουν ζημιά εάν είσαι χαλαρός», σημείωσε ο Γιάννης Νικολάκης. Η ομάδα έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη και θα πραγματοποιήσει εκεί την τελευταία της προπόνηση πριν από τον αγώνα.

Μετά από μία ολόκληρη σεζόν οι Μακεδόνες Αξιού περίμεναν επιτέλους ότι θα έδιναν τον πρώτο φετινό αγώνα με τον κόσμο τους στην φυσική έδρα τους, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς  η ομάδα του Αξιού, δεν εξασφάλισε ακόμη άδεια και έτσι θα παίξει και πάλι στην Χαλάστρα. Ασφαλώς το γεγγονός ότι αντιμετωπίζουν τον νταμπλούχο Ελλάδας, Ολυμπιακό πολλαπλασιάζει το βαθμό δυσκολίας της αποστολής τους, ωστόσο οι “οικοδέσποινες”, που μετράνε ήδη μία ήττα στην πρεμιέρα στην Ηλιούπολη, δεν αντιμετωπίζουν αγωνιστικά προβλήματα και θα παίξουν χωρίς άγχος με τον κόσμο τους για το καλύτερο.

“Για μας είναι ένά παιχνίδι, ώστε οι εμπειρίες που θα αποκτήσουμε, θα μας βοήθησουν για την συνέχεια του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός ειναι μια πολύ ολοκληρωμενη και φαβορί για το πρωτάθλημα” δήλωσε ο τεχνικός των Μακεδόνων Αξιού, Μανόλης Σκουληκάρης.

Για το 2χ2 η ΑΕΚ, για… σεφτέ το Ανατόλια

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη ο ΣΑΑΚ Ανατόλια φιλοξενεί την ΑΕΚ,  με τη γηπεδούχο ομάδα να αναζητά τους πρώτους φετινούς βαθμούς, μετά την ήττα της πρεμιέρας από τον Ολυμπιακό. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης περιμένει ένα ακόμη δύσκολο ματς, μολονότι η “Ένωση” δεν θυμίζει σε τίποτα την περσινή φιναλίστ.

Οι φιλοξενούμενες από την πλευρά τους, με καλή ψυχολογία από τη νίκη της πρεμιέρας επί της νεοφώτιστης Σαντορίνης θέλουν να κάνουν “το 2 στα 2”, αλλά όπως δήλωσε στην “Ώρα για Σπορ” η λίμπερο της Ένωσης, Ξένια Κακουράτου, η ομάδα της έχει αφήσει πίσω το θρίαμβο της πρεμιέρας και είναι έτοιμη για μία αμφίρροπη αναμέτρηση. “Η νίκη στην πρεμιέρα μας βοήθησε πολύ κυρίως ψυχολογικά. Θέλαμε πολύ να ξεκινήσουμε νικηφόρα το πρωτάθλημα και αυτό μας έδωσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Παρόλα αυτά δεν ξεγελιόμαστε από μια νίκη. Είμαστε μόνο στην αρχή και δεν έχουμε χρονικά περιθώρια για να στεκόμαστε σε ένα παιχνίδι. Ακολουθεί αύριο κιόλας ένα πολύ δύσκολο ματς απέναντι στο Ανατόλια, όπου πρέπει να δείξουμε με την παρουσία μας πως η εικόνα την πρώτη αγωνιστική μόνο τυχαία δεν ήταν”.

 Με τον κόσμο του στο Κατσάνειο

Στο Κατσάνειο ο Ηρακλής στις 18.00 ο Ηρακλής φιλοξενεί τη νεοφώτιστη Ηλιούπολη, σε ένα σημαντικό ματς για τη συνέχεια των δύο ομάδων στην κατηγορία. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, που δεν πραγματοποίησε πετυχημένο ποδαρικό στη φετινή σεζόν, καθώς ηττήθηκε στην Κρήτη από τον ΟΠΕ Ρεθύμνου, θέλει στον παρθενικό φετινό αγώνα μπροστά στο κοινό της να πανηγυρίσει τη νίκη.

Ο τεχνικός του “Γηραιού”, Γιάννης Πετίδης, που δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα υποστήριξε ενόψει της αναμέτρησης πως “είναι το πρώτο εντός έδρας ματς της χρονιάς και θέλουμε να ικανοποιήσουμε τον κόσμο μας παίζοντας καλό βόλεϊ και αποδεικνύοντας ότι η εμφάνιση της πρεμιέρας ήταν μια κακή παρένθεση».

Στην αντίπερα όχθη ο ΓΣ Ηλιούπολης, με ακμαίο ηθικό, έπειτα από το φετινό… σεφτέ στην Α1 Γυναικών, αντιμετωπίζει ως ντέρμπι την αναμέτρηση της Θεσσαλονίκης. “Για εμάς είναι ένα ντέρμπι, έχουμε καλή ψυχολογία και είναι το πρώτο μας φετινό εκτός έδρας ματς. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο ομάδες και αναμένουμε ό,τι καλύτερο” τόνισε στο volleyplanet η προπονήτρια της νεοφώτιστης ομάδας.

Πρεμιέρα για Μαρκόπουλο στην Κυψέλη

Η αυλαία της αγωνιστικής πέφτει στις 20.00 στο κλειστό της Κυψέλης όπου ο Παναθηναϊκός, έπειτα από το πετυχημένο ντεμπούτο του στο φετινό πρωτάθλημα επί του Πανναξιακού, φιλοξενεί το Μαρκόπουλο, το οποίο εδώ και κάποια 24ωρα ζει και αναπνέει για τη δική του πρεμιέρα στο φετινό πρωτάθλημα, αφού την 1η αγωνιστική είχε ρεπό.

Οι «πράσινες» στο δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας παιχνίδι θέλουν να διπλασιάσουν τις νίκες και φυσικά να παίξουν καλό βόλεϊ μπροστά στους φίλους που αναμένεται να δώσουν δυναμικό παρών στο κλειστό του Πανελληνίου. Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν με τον προπονητή του τριφυλλιού, Γιώργο Ρούση, που στο παρελθόν πέρασε και από τον πάγκο της ομάδας των Μεσογείων να δηλώνει ενόψει της αναμέτρησης: «Το Μαρκόπουλο κατά πολλούς θεωρείτε ότι θα είναι η φετινή έκπληξη του πρωταθλήματος, πράγμα που το συμμεριζόμαστε και εμείς εφόσον το αντιμετωπίσαμε σε φιλικό που κερδίσαμε αρκετά δύσκολα. Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω το παιχνίδι του Σαββάτου και να μην αποπροσανατολιστούμε διότι είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε τη δυναμικότητάς τη δική μας ή των άλλων ομάδων. Εμείς θέλουμε τη νίκη και ο τρόπος είναι να δείξουμε τη συγκέντρωση και την αγωνιστικότητα που έχουμε δείξει μέχρι τώρα. Όλοι στην ομάδα μιλάμε για την υπέροχη ατμόσφαιρα την πρεμιέρας και θα θέλαμε την ίδια βοήθεια από τον κόσμο και αύριο».

Πίστη στην… έκπληξη της πρεμιέρας

Για την ομάδα του Σέρβου τεχνικού, Βέσκο Ιβάνοβιτς, που προέρχεται από τη συμμετοχή της σε διεθνές τουρνουά της Κωνσταντινούπολης, όπου πέρα από τις τρεις τουρκικές ομάδες, αγωνίστηκαν ακόμη η βουλγαρική Λέφσκι Σόφιας και η σερβική Σουμπότιτσα, η Γιαννέλου αντιμετωπίζει ενα μικρό πρόβλημα τραυματισμού, αλλά υπάρχει η εκτίμηση πως δεν είναι κάτι σημαντικό και θα κάνει κανονικά το ντεμπούτο της για τη φετινή χρονιά.

Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, όπως φάνηκε όμως και στο πρόσφατο τουρνουά που παίξαμε στη Σαντορίνη και χάσαμε 3-2 σετ , είδαμε πως κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ασφαλώς ο Παναθηναϊκός ως γηπεδούχος με τη συμπαράσταση των οπαδών του θα είναι σκληρός αντίπαλος, έχει καλές παίκτριες, αλλά νομίζω πως μπορούμε να τον κοντράρουμε. Άλλωστε στις “πρεμιέρες” οι εκπλήξεις είναι σύνηθες φαινόμενο…” δήλωσε με νόημα η διεθνής ακραία του Μαρκόπουλου, Αλεξάνδρα Ψωμά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι διαιτητές των αγώνων της 2ης αγωνιστικής  Α1 Γυναικών έχουν ως εξής

Πρωτάθλημα: Α1 Εθνική Κατ.Γυναικών
ΗΜ/ΝΙΑ
ΓΗΠΕΔΟ
ΩΡΑ
Σ Υ Ν Α Ν Τ Η Σ Η
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ
Σάββατο 25/10/2014
Πανελληνίου
20.00
ΑΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΑΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μάλφας-Τσιμπινός
Πέρρος
Σάββατο 25/10/2014
Κατσάνειο
18.00
ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
ΓΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Μπουγιούκας-Ισκάς
Στεργιόπουλος Ι.
Σάββατο 25/10/2014
Χαλάστρα
18.00
ΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ
Κάλλης Κ.-Παπακοσμάς
Βανδώρος
Σάββατο 25/10/2014
Ανατόλια
18.00
ΣΑΑΚ ΑΝΑΤΟΛΙΑ
ΑΕΚ ΑΘΗΝΩΝ
Μπέλλος-Δημητρίου
Τσοπάνογλου
Σάββατο 25/10/2014
Νάξου
18.30
ΑΟΝ ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ
ΑΟ ΘΗΡΑΣ
Μόσχος-Μενεσλής
Ακαρέπης