Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Πρωτοψάλτης και πρωτοστάτης τελικού!

Πρωτοψάλτης και πρωτοστάτης τελικού!

Ανάλυσε το

Πολύ σκληρός για να πεθάνει αποδείχτηκε ο Παναθηναϊκός στην κατάμεστη Κυψέλη, ο οποίος αν και προηγήθηκε με 2-0 στο τέλος χρειάστηκε ένα επεισοδιακό τάι μπρέικ προκειμένου να φτάσει στη νίκη και με το 2-1 στη σειρά των ημιτελικών να βρίσκεται μια ανάσα από την πρόκριση στα τελικά του φετινού πρωταθλήματος. Ηγετική εμφάνιση από τον Θανάση Πρωτοψάλτη, που αποθεώθηκε από τον κόσμο του ΠΑΟ.

Με Πρωτοψάλτη «φωτιά» το 1-0 

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο αγχωμένα στο πρώτο σετ με τον ΠΑΟΚ να παίρνει το πρώτο προβάδισμα με 0-3 (Ρανγκέλ) και τους γηπεδούχους να αρχίζουν να μαπίνουν στο κλίμα με τον Πρωτοψάλτη να μοιάζει ζεστός από την αρχή. Ο Γκόμεζ έστειλε το Δικέφαλο με +3 στο α΄ τεχνικό τάιμ άουτ (5-8)  αλλά Κουκ και Χόι με επίθεση και μπλοκ μείωσαν 7-8. Οι φιλοξενούμενοι διατηρούσαν ένα μικρό προβάδισμα 10-13 με τον Παναθηναϊκό να περνά για πρώτη φορά μπροστά με τον Πανταλέοντα (13-14) ενώ αμέσως μετά το β’ τεχνικό τάιμ άουτ το σετ έγινε ντέρμπι με Κουκ-Πρωτοψάλτη και Γκόμεζ-Χιμένες να παίρνουν το βάρος των επιθέσεων.

Οι «πράσινοι» είχαν αποκτήσει ψυχολογία και μικρό προβάδισμα ενώ το άγχος είχε περάσει στην ομάδα του Καλμαζίδη. Ωστόσο, ο Χόι είχε την ευκαιρία να τελειώσει το σετ αλλά πέρασε την μπάλα έξω από την αντένα για το 24-24, αλλά ο Αθανασιάδης σέρβιρε άουτ δίνοντας ακόμα μιθα ευκαιρία στους γηπεδούχους, που δεν την εκμευταλλεύτηκαν αφού ο Χιμένες πήρε τον πόντο 25-25. Ο Πρωτοψάλτης όμως έκανε το 26-25 με τον Γκόμες να στέλνει τη μπάλα στο φιλέ στην αμέσως επόμενη φάση για το 1-0 σετ (27-25).  

Ψυχολογία και τακτική για το 2-0

Ο Παναθηναϊκός πατούσε καλά έχοντας εκπληκτική συμπαράσταση από τον κόσμο ενώ το μπλοκ του είχε ανέβει εντυπωσιακά. Στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ το +3 έγινε με άουτ του Γκόμες αλλά λίγο αργότερα η διαφορά εξανεμίστηκε με τον Χιμένες να προσπαθεί να ανεβάσει τους συμπαίκτες του. Το μπλοκ των «πρασίνων» ωστόσο δεν άφηνε τον ΠΑΟΚ να κάνει το παιχνίδι του, παρόλο που οι φιλοξενούμενοι με τον Ρανγκέλ πήγαν προηγούμενοι στο τεχνικό τάιμ άουτ 15-16.

Ο Μπέλος ισοφάρισε 16-16 και ο Πανταλέων πήγε στο σερβίς, πήρε άσο 17-16 και με καλή τακτική αποσυντόνισε την υποδοχή του ΠΑΟΚ για να φύγει στο 21-16! Από εκεί και πέρα το έργο για την ομάδα του Ανδρεόπουλου έγινε πιο εύκολο με το σετ να ολοκληρώνεται με 25-20 με άουτ του Αναστασιάδη!

Ανέβηκε και μείωσε ο ΠΑΟΚ

Οι γηπεδούχοι μπήκαν και πάλι καλύτερα στο σετ, πήραν προβάδισμα με Πρωτοψάλτη πήγαν στο α’ τεχνικό τάιμ άουτ 8-5. Ο ΠΑΟΚ που είχε ξεκινήσει με Εφραιμίδη στο βασικό σχήμα αντί Σαφράνοβιτς ακολουθούσε στο σκορ για να περάσει μπροστά με τις πτοσπάθειες του Χιμένες αλλά και του Ρανγκέλ και να φτάσει με +2 στ δεύτερο τεχνιό τάιμ άουτ (14-16).

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε σε 16-16 με τον Εφραιμίδη να κάνει το 16-17 και τον Πρωτοψάλτη να απαντά 17-17. Εκεί η διπλή μπαλιά που χρεώθηκε ο Στιβαχτής έβαλε μπροστά τους φιλοξενούμενους με τον ΠΑΟΚ να δείχνει εμφανή σημεία επιστροφής. Ο Κουκ μπορεί να μείωσε σε 18-19 αλλά με προσπάθειες Εφραιμίδη, Ρανγκέλ και ψυχραιμία Γκόμες στο τελείωμα 20-24, η ομάδα του Καλμαζίδη μείωσε σε 2-1 (20-25).

Ισοφάριση δια χειρός Χιμένες 

Στην εκκίνηση του τετάρτου σετ και ο πάλι ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλά (4-1) αλλά ο ΠΑΟΚ τον έφτασε γρήγορα (4-4) ενώ οι γηπεδούχοι με άσο του Στιβαχτή πήγαν προηγούμενοι στο α’ τεχνικό τάιμ άουτ 8-5. Ο Δικέφαλος ακολουθούσε στο σκορ, εκμεταλλευόμενος και κάποια λάθη των γηπεδούχων αλλά από την άλλη λάθη στο σερβίς είχε και ο ΠΑΟΚ, ο ο οποίος κατάφερε να πάει στο β’ τεχνικό τάιμ άουτ με 14-16 ενώ με το άουτ του Πανταλέοντα για πρώτη φορά οι φιλοξενούμενοι ξέφυγαν 15-19 και 15-20 με τον Ανδρεόπουλο να παίρνει τάιμ άουτ αλλά και να κάνει αλλαγές προκειμένου να προετοιμαστεί για τη ρώσικη ρουλέτα των πόντων. Η ισοφάριση ήρθε 2-2 με μπλοκ του Χιμένες στον Χόι (20-25).

 Επεισοδιακό τάι μπρέικ και ο ΠΑΟ το 2-1 στη σειρά

Ο Χιμένες ξεκίνησε με 0-1, ο Κουκ ισοφάρισε αλλά ο Γκόμεζ με δυο σερί πόντου έκανε το 1-3. Ο ΠΑΟκ έδειχνε να πατάει καλύτερα αλλά με δυο σερί μονά μπλοκ του Πρωτοψάλτη στον Γκόμες ο Παναθηναϊκός πήρε το προβάδισμα 5-4 και ο ίδιος με επίθεση ο διεθνής άσος έκανε το 6-4 ξεσηκώνοντας στο πόδι την Κυψέλη! Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε αλλά το άουτ σερβίς έφερε και πάλι μπροστά τους γηπεδούχους 7-6 με τον Πρωτοψάλτη να παίρνει ακόμα δυο πόντους για το 9-6. Ο Δικέφαλος έφτασε μια ανάσα με μπλοκ Ντίνα-Ρανγκέλ στο Χόι για το 9-8 και στην επόμενη φάση επικρατεί…. χαμός και διακοπή αφού ο διαιτητής έδωσε άουτ την επίθεση του Κουκ (στον ΠΑΟ διαμαρτυρήθηκαν). Το… κακό όμως συνεχίστηκε αφού ο Χιμένες έκανε άσεμνη χειρονομία προς τον κόσμο και τα αίματα άναψαν. Ο αγώνας διακόπηκε με τον ρέφερι να επιστρέφει και να δίνει κόκκινη στο Χιμένες και κίτρινη στον Ανδρεόπουλο για το 10-9! Το 11-9 ήρθε μετά το άουτ του Ρανγκέλ ενώ ο Γκόμεζ διατήρησε την έπαφή με το σκορ για τον ΠΑΟΚ 11-10. Ο Χόι με πλασέ έκανε το 12-11 και ο… απομηχανής Μπέλος μπλόκαρε το Χιμένες για το 13-10. Ο Δικέφαλος μείωσε αλλά με Κουκ ο Παναθηναϊκός έστειλε το παιχνίδι σε ματς σετ μπολ με  τον Χιμένες να καρφώνει άουτ 15-11

Το… «κλειδί»

Ο Παναθηναϊκός παρότι δεν είχε σε καλή μέρα τον Μπέλο είχε ηγέτη το Θανάση Πρωτοψάλτη, έναν αθλητή που με αγωνιστικό θράσος και πάθος φάνηκε από την αρχή του παιχνιδιού πως βρισκόταν σε δαιμονιώδη μέρα. Πρώτος σκόρερ με καθοριστικούς πόντους στο τάι μπρέικ αλλά και το “πιάσιμο” του Γκόμεζ στο μπλοκ ήταν leader και γι αυτό και ο κόσμος τον αποθέωσε φωνάζοντας το όνομά του στο τέλος του ματς.

Το… «ταμείο»

Ακόμα ένα συγκλονιστικός ημιτελικός… που θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν και αναμετρήσεις τελικής φάσης. Κόσμος και στα τρια παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό να βουλιάζει την Κυψέλη αλλά και τον ΠΑΟΚ να έχει χτίστει κάτι δυνατό στην Πυλαία. Αγώνες τηλεοπτικοί, αγώνες που δείχνουν ότι το βόλεϊ μπορεί τη δεδομένη στιγμή να είναι η εναλλακτική στα άλλα σπορ! 

Τάδε έφη…

O προπονητής του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Ανδρεόπουλος δήλωσε: «Ο Θανάσης (σ.σ. Πρωτοψάλτης) είναι γιός μου. Κάνει εκπληκτικά πράγματα, είναι μεγάλος παίκτης, είναι Παναθηναϊκός, θα μείνει εδώ για πολλά χρόνια και θα κουβαλήσει τον Παναθηναϊκό στις πλάτες του» και συνέχισε:«Είναι μεγάλη τιμή μου που αυτά τα λόγια έρχονται από μια μεγάλη σημαία του Παναθηναϊκού». Τέλος, ανέφερε: «Δεν είμαστε καβάλα στ’ άλογο. Είναι μια πολύ δύσκολη σειρά. Συνεχίζουμε συγκεντρωμένοι για την Πέμπτη. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει δρόμο ακόμη. Ευχαριστούμε αυτές τις ομάδες για τρία εξαιρετικά παιχνίδια έως τώρα. Δεν ελέγξαμε γρήγορα το τρίτο σετ, το ματς έγινε επιθετικό και αυτό δεν βολεύει το δικό μας στιλ παιχνιδιού. Μας έφερε νευρικότητα μέχρι και τους πρώτους πόντους του πέμπτου σετ. Εκεί ο Πρωτοψάλτης το άλλαξε αυτό. Ηρέμησε το παιχνίδι και πήραμε τη νίκη».

Ο κορυφαίος της αναμέτρησης, Θανάσης Πρωτοψάλτης τόνισε: «Είναι τιμή μου που ακούω το όνομά μου. Είμαι πολύ χαρούμενος για τη νίκη και για τον κόσμο μας. Κερδίσαμε όλοι μαζί. Περιμένουμε τον κόσμο μας ξανά την Πέμπτη να δώσουμε την ίδια μάχη. Ο Παναθηναϊκός το έχει κάνει δυο φορές. Μένει άλλη μια. Παίζουμε καλά σαν σύνολο και με πάθος.Το επόμενο παιχνίδι θα είναι σαν το σημερινό. Η ίδια μάχη, ο ίδιος κόσμος, με την ίδια τρέλα».

Ο προπονητής του  ΠΑΟΚ, Γιάννης Καλμαζίδης είπε:«Δεν είδατε τι έγινε; Ο Παναθηναϊκός, αποδεδειγμένα είναι πιο έμπειρο σωματείο από τον ΠΑΟΚ σε τέτοια παιχνίδια. Ξέρουν πώς να μεθοδεύουν τα πράγματα. Έδειξαν και σήμερα ότι ξέρουν να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις. Δεν είδατε πόσα κουτάκια μπύρας έπεσαν; Αυτό έχει ξανασυμβεί και σε άλλα παιχνίδια και έχουν διακοπεί. Εδώ άπαντες φοβούνται να πάρουν θέση. Όπου και αν πέφτει μπουκάλι ή κέρμα πρέπει να διακόπτεται το παιχνίδι»  ενώ για την συνέχεια και τον τέταρτο τελικό είχε να πει:  «Θα δούμε τι μπορεί να αλλάξει. Στον αθλητισμό όλα μπορούν να γίνουν. Γενικά ο κόσμος ήταν καλός σήμερα, αλλά δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν τέτοια πράγματα, όπως αυτό στη διακοπή. Επειδή πανηγύρισε ένας παίκτης; Επειδή πήρε μια απόφαση ο διαιτητής; Πως πήρε το πρώτο σετ ο Παναθηναϊκός; Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μέσα στο γήπεδο».

Με τη γλώσσα των αριθμών

Τα σετ: 3-2 (27-25, 25-20, 20-25, 20-25, 15-11)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ανδρεόπουλος): Στιβαχτής 2 (1/1 επ, 1 μπλοκ), Κουκ 17 (14/42 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ, 50% υπ – 33% άριστες), Πρωτοψάλτης 20 (16/34 επ, 1 άσσος, 3 μπλοκ, 45% υπ – 36% άριστες), Χόι 9 (4/11 επ, 1 άσσος, 4 μπλοκ), Πανταλέων 15 (10/14 επ, 1 άσσος, 4 μπλοκ), Μπέλος 6 (3/16 επ, 3 μπλοκ) / Πολυχρονιάδης (λ, 72% υπ – 52% άριστες), Σαμαντάς 1 (1/1επ), Παπαδόπουλος, Λουκάς

ΠΑΟΚ (Καλμαζίδης): Χιμένες 20 (16/38επ, 1 άσσος, 3 μπλοκ, 39% υπ – 16% άριστες), Παντακίδης 8 (4/8 επ, 4 μπλοκ), Κουρνέτας, Γκόμεζ 21 (21/41 επ), Ρανγκέλ 12 (7/12επ, 1 άσσος, 4 μπλοκ), Σαφράνοβιτς 2 (0/2 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ 59% υπ – 27% άριστες) / Γκαράς (λ, 64% υπ – 45% άριστες), Ντίνας, Εφραιμίδης 4 (4/14 επ, 50% υπ – 25% άριστες), Καρασαββίδης, Αναστασιάδης

Α1 ΑΝΔΡΩΝ
24/07/2024

Τα θέλει όλα… ο Παγένκ!

Για τέταρτη διαδοχική σεζόν, ο διεθνής Σλοβένος κεντρικός Αλεν Παγένκ παραμένει στο λιμάνι και το κίνητρο αλλά και η επιθυμία για τρόπαια -ειδικά τη σεζόν...