ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Πρωτοψάλτης : «Να μην ξαναβγούμε από τελική φάση»

Πρωτοψάλτης : «Να μην ξαναβγούμε από τελική φάση»

Η πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήρθε με πανηγυρικό τρόπο στο Μπακού και ο Θανάσης Πρωτοψάλτης μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε για την επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας, έκανε τον απολογισμό του καλοκαιριού και έδειξε τις προθέσεις όλων των διεθνών για την συνέχεια…

Τι σημαίνει η πρόκριση για την Εθνική;

Είναι ένα σημαντικό βήμα το οποίο ψάχναμε σαν γενιά τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι κάτι που το θέλαμε πολύ όλοι οι αθλητές. Στο μυαλό μας ήταν πάντα αυτή η πρόκριση. Την πήραμε και τώρα επόμενος στόχος μας είναι να καθιερωθούμε στην ελίτ.

 Που οφείλεται η πρόκριση και τι είναι αυτό που αλλάζει στην ομάδα;

Οφείλεται ξεκάθαρα σε όλους τους Έλληνες βολεϊμπολίστες. Και σε αυτούς που ήταν στους Μεσογειακούς και σε αυτούς που ήταν στα παιχνίδια της πρόκρισης. Όλοι έπαιξαν τον ρόλο τους. Θέλαμε ένα μετάλλιο και τα καταφέραμε στους Μεσογειακούς. Μετά ψάχναμε την πρόκριση και την πήραμε. Ωριμάσαμε νομίζω σαν αθλητές και είχαμε μεγαλύτερη σοβαρότητα. Νομίζω ότι είναι από τις λίγες φορές που μαζευτήκαμε και είπαμε ότι η πρόκριση είναι μονόδρομος. Την θέλαμε πάρα πολύ.

Γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσε η Εθνική να φθάσει σε επιτυχία; Τι έλειπε;

Δυστυχώς στην λεπτομέρεια χάναμε την πρόκριση. Πάντα πηγαίναμε στην πηγή, αλλά νερό δεν πίναμε. Στο τελευταίο παιχνίδι δεν τα καταφέρναμε. Πάντα είχαμε ένα κομπιούτερ και μετράγαμε πόντους και σετ. Φέτος παίξαμε τέσσερις αγώνες και τους κερδίσαμε όλους. Αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα και το «θέλω» των αθλητών.  Προπονητές και αθλητές μαζί στήσαμε μια ομάδα με συγκεκριμένο τρόπο που έφερε τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες και την πρόκριση.

Η παρουσία του Δημήτρη Ανδρεόπουλου στον πάγκο της Εθνικής έπαιξε καταλυτικό ρόλο;

Η παρουσία του ήταν πολύ σημαντική, κυρίως στο κομμάτι της επικοινωνίας με τους αθλητές του. Έχει την ικανότητα να τους προσεγγίζει και να τους κάνει να παίζουν καλά. Είναι άνθρωπος πολύ ανοικτός, δέχεται τις γνώμες των αθλητών του, τους ακούει και τους κάνει να δέχονται την άποψή του.

PROTOPSALTIS_ELLADA_3

Είχες πει κάποτε ότι θέλουμε έναν προπονητή που να παίζουμε για αυτόν. Τον βρήκατε;

Ο Ανδρεόπουλος είναι ένας προπονητής που θες να παίζεις για αυτόν. Είχα την τύχη να δουλέψω μαζί του στον Παναθηναϊκό και για μένα ήταν πιο εύκολο να καταλάβω τι ήθελε. Ήξερα τι ζητάει και έπαιξα πιο ελεύθερα. Έχει τρόπο να παίρνει από εσένα αυτό που θέλει. Σε κάνει να παίζεις για αυτόν.

Σε αγωνιστικό επίπεδο υπάρχουν διαφορές από τις προηγούμενες χρονιές;

Ωρίμασαν οι αθλητές. Οι Έλληνες που παίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα και κάποιοι από εμάς που αγωνιζόμαστε στο εξωτερικό, πλέον έχουμε παραστάσεις και ξέρουμε τι ζητάμε από κάθε ματς.

Υπήρξαν όμως και δύσκολες στιγμές στην προετοιμασία. Όπως η παραίτηση του Ανδρεόπουλου…

Για μένα δεν υπήρχε λόγος να γίνει. Όμως, ότι και να γινόταν το κλίμα στην ομάδα δεν θα χάλαγε. Θέλαμε τόσο πολύ την πρόκριση που δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσουμε και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.  Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσουμε να παραιτηθεί. Ήταν αυτός που μας έφερε το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς και αυτός ήταν που θα μας οδηγούσε στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το ίδιο θα κάναμε σε όποιον προπονητή έφερνε αυτή την επιτυχία.

Πως θα χαρακτήριζες τη συνεργασία με την ομοσπονδία;

Άψογη με μια λέξη. Μας βοήθησε πάρα πολύ η Αλεξανδρούπολη. Η παρουσία του Μάριου (σ.σ. Γκιούρδα), του οποίου ο λόγος περνάει στη πόλη, μας έδωσε μεγάλη βοήθεια. Είχαμε ότι θέλαμε. Το ξενοδοχείο, το γήπεδο, όλα ήταν όπως έπρεπε.

Ευτυχώς η συνεργασία με την ομοσπονδία αλλάζει προς το καλύτερο. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που έχει, είναι κοντά μας και εμείς προσαρμοζόμαστε. Όμως, το λέω και πάλι. Όποια και να ήταν η βοήθεια της ομοσπονδίας, που ήταν πολύ σημαντική, εμείς είχαμε θέσει στόχο που δεν υπήρχε περίπτωση να τον χάσουμε.

PROTOPSALTIS_ELLADA_4

Τι θα σημαίνει για την Εθνική ομάδα διάκριση στο Ευρωπαϊκό;

Στο μυαλό το δικό μου είναι να περάσουμε τουλάχιστον την πρώτη φάση των ομίλων. Θα είναι πολύ σημαντική επιτυχία. Θα δείχνει ότι καθιερωνόμαστε στην ελίτ του ευρωπαϊκού βόλεϊ.  Θέλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε.

Λένε ότι πιο δύσκολο είναι να καθιερωθείς παρά να προκριθείς σε μια διοργάνωση. Ισχύει;

Κάθε βήμα είναι δύσκολο. Μας πήρε 9 χρόνια να προκριθούμε σε τελική φάση Euro. Δεν ήταν εύκολο.  Τώρα πρέπει να μείνουμε ψηλά. Να μην ξαναβγούμε από τελική φάση. Να καθιερωθούμε. Δεν θα είναι εύκολο αλλά εμείς θέλουμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε φωτοβολίδα.

Τι θα χρειαστεί αυτή η ομάδα για να καθιερωθεί;

Θα χρειαστεί όλους τους αθλητές, υγιείς. Είναι πολύ σημαντικό ένας προπονητής να έχει όλα τα όπλα στην φαρέτρα του και από εκεί να κάνει τις επιλογές του. Οι ελλείψεις τόσο στους Μεσογειακούς όσο και στα προκριματικά του ευρωπαϊκού δεν βγήκαν σε κακό στην Εθνική. Να έχουμε υγεία και όλοι μαζί να πάμε στην τελική φάση.

Σας πείσμωνε το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια φθάνατε στη πηγή και δεν πίνατε νερό;

Αν δεν μας πείσμωνε, δεν θα ήμασταν εδώ. Τα τελευταία 6 χρόνια, εδώ είμαστε, στην Εθνική, δεν έχει φύγει κανείς.  Όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα, ερχόμασταν. Πιστεύουμε και αγαπάμε αυτή την ομάδα και το δείχνουμε κάθε καλοκαίρι.