ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς: Εκταμιεύτηκε η ‘α δόση ενίσχυσης των σωματείων από το στοίχημα

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς: Εκταμιεύτηκε η ‘α δόση ενίσχυσης των σωματείων από το στοίχημα

Καταβάλλονται από σήμερα, απευθείας στα 4.808 ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων 2021 του Υφυπουργείου Αθλητισμού, τα 21 από τα 31 εκατ. ευρώ της προκαταβολής, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών, από τον νέο τρόπο φορολόγησης των κερδών των παικτών του στοιχήματος.

Όπως συνυπέγραψαν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 6056, 21/12/2021) ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεζυρόπουλος και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης,  στηρίζονται και ενισχύονται

* 4.808 ερασιτεχνικά σωματεία όλων των αθλημάτων σε όλη τη χώρα, ενδυναμώνοντας περισσότερο τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και τις αναπτυξιακές κατηγορίες,
* 29 ερασιτεχνικές ομάδες, που αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ανδρών και γυναικών,
* οι εθνικές μας ομάδες όλων των ηλικιακών κατηγοριών, όλων των Ομοσπονδιών (Ολυμπιακών αθλημάτων και μη, αλλά και Παραολυμπιακών Αθλημάτων),
* η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, για τις προΟλυμπιακές και προΠαραολυμπιακές ομάδες μας.
Σ’ αυτή την α’ φάση καταβολής της προκαταβολής των 31 εκατ. ευρώ, λοιπόν, διανέμονται 20.986.471,77€, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

Α. ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (26% του συνολικού ποσού)

Ιδιαίτερα για την Volley League Γυναικών κάθε σωματείο θα λάβει από 61.778,75€ και όσες ομάδες συμμετείχαν στα Κύπελλα Ευρώπης λαμβάνουν επιπλέον ποσό.

* Α’ Εθνική Ποδοσφαίρου Γυναικών 3% (από 48.050€ σε κάθε ομάδα)
* Α1 Γυναικών Μπάσκετ 3% (από 72.075€ σε κάθε ομάδα)
* Α1 Βόλεϊ Γυναικών 3% (από 61.778,75€ σε κάθε ομάδα)
* Α1 Πόλο Ανδρών 3,5% (από 63.065,63€ σε κάθε ομάδα)
* Α1 Πόλο Γυναικών 3% (από 72.075€ σε κάθε ομάδα)
* Α1 Χάντμπολ Ανδρών 3,5% (από 72.075€ σε κάθε ομάδα)
* Α1 Χάντμπολ Γυναικών 3% (από 72.075€ σε κάθε ομάδα)
* Α’ Εθνική Ανδρών Ποδοσφαίρου Σάλας 1,5% (από 36.037,5€ σε κάθε ομάδα)
* Γ΄ Εθνική Κατηγορία Ποδοσφαίρου Ανδρών 2,5% (από 8.898,15€ σε κάθε ομάδα)

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό για κάθε κατηγορία, το οποίο κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες, υπολογίζεται επί  συμμετοχής τουλάχιστον 12 ομάδων. Σε περίπτωση που συμμετέχουν λιγότερες των 12 ομάδων, τότε η κατηγορία λαμβάνει αναλογικά μειωμένο ποσό, σύμφωνα με τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν (π.χ. εάν συμμετέχουν εννέα ομάδες, λαμβάνει τα 9/12 του ποσού που της αναλογεί).
Επιπλέον, το 7% του ποσού που αναλογεί σε κάθε ερασιτεχνική κατηγορία, καταβάλλεται για τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων στην αντίστοιχη Ομοσπονδία, εφόσον έχει ανταποκριθεί -με την αποστολή των απαραίτητων στοιχείων- στο σύστημα αξιολόγησης «Χίλων».
Έτσι, καταβάλλονται σε
* ΕΟΚ, 65.100€
* ΕΟΠΕ, 65.100€
* ΚΟΕ, 141.050€
* ΟΧΕ, 141.050€

Β. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ (35% του συνολικού ποσού)

Όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία που είναι στο μητρώο, λαμβάνουν ως ελάχιστο ποσό 1.600€, σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

> ο αριθμός των αθλημάτων που καλλιεργεί και για τα οποία έχει λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση από την ΓΓΑ (50 μονάδες για κάθε άθλημα),
> ο αριθμός των προπονητών που απασχολεί, όπως αυτός είναι δηλωμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων (25 μονάδες για κάθε προπονητή),
> ο αριθμός των αθλητών που είναι εγγεγραμμένοι στο σωματείο, όπως αυτός είναι δηλωμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών  Σωματείων. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των αθλητών δεν δύνανται να ξεπερνά τους 50 ανά δηλωμένο προπονητή  (1 μονάδα για κάθε αθλητή),
> τα ετήσια έξοδα του σωματείου, όπως αυτά αποτυπώνονται στον απολογισμό, ο οποίος είναι δηλωμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων (0.001 μονάδα ανά ευρώ εξόδων).

Αφού αθροισθεί ο αριθμός των μονάδων όλων των δικαιούχων σωματείων, το σύνολο που προκύπτει διαιρείται με το συνολικό ποσό που αναλογεί στα ερασιτεχνικά σωματεία, ούτως ώστε να προκύψει η αξία της μίας μονάδας. Ακολούθως, η αξία που θα προκύψει από την διαίρεση, πολλαπλασιάζεται με τις μονάδες εκάστου σωματείου, ώστε να προκύψει το συνολικό ποσό που εκείνο λαμβάνει.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε πως «η αθλητική μας μεταρρύθμιση εστιάζει στο κύτταρο της ανάπτυξης, στην έμπρακτη και συνεχή στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων, των αθλητριών και των αθλητών και ευχαριστώ πολύ τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο για αυτή τη δυνατότητα» και υπογράμμισε, ακόμα, ότι:

«Φροντίζουμε καθημερινά για τη βάση του αθλητικού μας οικοδομήματος, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τους αθλητές, τους υγιείς παράγοντες και τους εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα αθλητικά σωματεία. Και αυτό αποδεικνύεται και με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση των 31 εκατ. ευρώ, που είναι αναπτυξιακή, καθώς το ήμισυ των καταβαλλομένων χρημάτων επενδύεται σε βελτίωση εγκαταστάσεων και ηλικιακές υποδομές, ενώ παράλληλα ανεβάζει σε 100 εκατ. ευρώ τα χρήματα που έχουν δοθεί για τον ελληνικό αθλητισμό τους τελευταίους 12 μήνες».

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε πως «η συντριπτική πλειονότητα της αθλητικής οικογένειας έχει επιδείξει την τελευταία διετία αξιοθαύμαστη πειθαρχία -ίδιον του αθλητισμού, άλλωστε- στην εφαρμογή των κανόνων και των μέτρων στον αγώνα με την πανδημία. Και της αξίζουν συγχαρητήρια.

Είμαι βέβαιος ότι θα πράξει το ίδιο και σ’ αυτή τη μάχη, που δίδουμε αυτές τις ημέρες, τις προσεχείς εβδομάδες, συνεχίζοντας την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και πείθοντας οποιονδήποτε –ακόμα- διστάζει, να εμβολιαστεί.
Η μοναδική νικηφόρα τακτική είναι το εμβόλια. Για να πάρουμε οριστικά κι όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα την καθημερινότητά μας πίσω στο 100%».

Δείτε εδώ αναλυτικά τα 4.808 σωματεία και τη χρηματοδότησή τους βάσει των παραπάνω κατηγοριών και κριτηρίων: