ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: «Στη Μόσχα αδερφές μου, στη Μόσχα» το Κύπελλο (fot)

Ρωσία: «Στη Μόσχα αδερφές μου, στη Μόσχα» το Κύπελλο (fot)

Το 3ο Κύπελλο Ρωσίας της ιστορίας της κατέτησε πανάξια η Ντιναμό Μόσχας, επικρατώντας στον τελικό του Final Four της Αγίας Πετρούπολης με 3-0 (25-20, 25-21, 25-19) σετ της γηπεδούχου Ζενίτ, σε μία διοργάνωση που πρόσφερε πολλές αγωνιστικές και εξωαγωνιστικές συγκινήσεις.

Για τους Μοσχοβίτες θριαμβευτές η επιτυχία, που ήρθε μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, τρίτωσε το καλό στο θεσμό, καθώς οι πρωτευουσιάνοι της Ντιναμό είχαν κερδίσει την κούπα και τις χρονιές 2006 και 2008, ενώ ήταν φιναλίστ το 2013, χάνονοτας το βαρύτιμο τρόπαιο από τη Μπέλγκοροντ. Για τον Σοκολοφ μάλιστα, η φετινή κουπα” είναι η δεύτερη συνεχόμενη, μετά την περσινή επιτυχία με την Ζενίτ Καζάν.

dynamo_moscow

Το μεγάλο φετινό ραντεβού της διοργάνωσης όμως αποτέλεσε και το διαιτητικό “κύκνειο άσμα” του διάσημου Ρώσου ρέφερι του αθλήματος, Αντρέι Ζένοβιτς, που στον τελικό ανέβηκε για τελευταία φορά στη σκάλα και στη συνέχεια αποσύρθηκε, έπειτα από χιλιάδες αγώνες που “σφύριξε” από το 1980 σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δις εκ οποίων όντας “άρχοντας” τελικών.

zenovich

Στους αγώνες του Πεκίνου του 2008, ο Ζενόβιτς ήταν ο πρώτος διαιτητής στον αγώνα χάλκινου μεταλλίου του τουρνουά γυναικών μεταξύ Κούβας και Κίνας (1:3). Το 2012 στο Λονδίνο, ο Ζενόβιτς διεύθυνε τον τελικό αγώνα του γυναικείου τουρνουά Βραζιλία – ΗΠΑ (3: 1). Και στο Ρίο 2016, ήταν ο πρώτος διιατητής στον τελικό ανδρών Ιταλία – Βραζιλία (0: 3). Ο 58χρονος Ζενόβιτς συμπεριλήφθηκε στη λίστα των διαιτητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, αλλά η αναβολή των Αγώνων για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, του στέρησε την παρουσία στο τέταρτο Ολυμπιακό τουρνουά στην καριέρα του – λόγω του ορίου ηλικίας.

Στον ημιτελικό οι Κυπελλούχοι της Μόσχας, με 23πόντους του Σοκολοφ απέκλεισαν με 2-3 (25-19, 25-14, 23-25, 19-25, 8-15) την πρωταθλήτρια Λοκομοτίβ Νοβοσιμπίρσκ του Βούλγαρου τεχνικού, Πλάμεν Κονσταντίνοφ.

ngapeth

Στον άλλο ματς του φάιναλ φορ που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του πρωταθλητή Konstantin Reva, η φιναλίστ Ζενίτ Αγίας Πτερούπολης του Φιναλνού τεχνικού, Τόμας Σαμελβούο “λύγισαν” με 3-2 (20-25, 25-22, 25-22, 21-25, 17-15) την αντίσταση της Ζενίτ Καζάν του Γάλλου σουπερστάρ, Έρβιν Ν’ Γκαπέ (14π), που ούτε η παρουσία του, αλλά ούτε και οι 26 πόντοι του τοπ σκόρερ και συμπάικτη του Μιχαϊλοφ, δεν βοήθησε την πολυνίκη ομάδα να υπερασπίσει τα κεκτημένα της στο θεσμό, χάνοντας έτσι το πρώτο της εγχώριο Κύπελλο σε επτά χρόνια!

Μάλιστα ήδη από την Ιταλία, έχουν αρχίσει τα σενάρια περί επιστροφής του Ν’ Γκαπέ στη Serie A, επισημαίνοντας πως μετά τη ρήξη που έχει επέλθει στις σχέσεις της Ζενίτ Καζάν με τον Γάλλο άσο, μετά το πρόσφατο πειθαρχικό παράπτωμα, το τρέχον ρωσικό πρωτάθλημα θα μπορούσε να είναι το τελευταίο για τον “τρελό-Έρβιν”.