ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σιμόνε Σάντι: «O αδελφός μου, ο Πρόεδρος κ. Καραμπέτσος»

Σιμόνε Σάντι: «O αδελφός μου, ο Πρόεδρος κ. Καραμπέτσος»

Ένας από τους «άρχοντες των αγώνων» της Εθνικής Ανδρών στην προκριματική φάση του Μαυροβουνίου στην Ποντγκόριτσα, ο Ιταλός διαιτητής Σιμόνε Σάντι, μίλησε, στo Volleyplanet.gr, με τα καλύτερα λόγια για τον «αδελφό» του, πρόεδρο Γιώργο Καραμπέτσο.  Ο 55χρονος Ιταλός δημοσιογράφος και εκ των κορυφαίων ρέφερι του κόσμου, λίγους μήνες πριν κρεμάσει τη σφυρίχτρα του, αναφέρθηκε στις στιγμές που έζησε μαζί με τον κ. Καραμπέτσο  το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, έπλεξε το εγκώμιο των διαιτητών μας, εξήρε το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας και αποκάλυψε την αγάπη του για τη χώρα μας.

Ξέρουμε πως μέσα από τον αθλητισμό συχνά γεννιούνται πολύ δυνατές φιλίες. Αυτό δε συμβαίνει απαραίτητα μόνο στους αγωνιστικούς χώρους, ή στους στίβους, αλλά πολλές φορές προκύπτει και μέσα από τη συνεργασία των ανθρώπων, εκτός των γραμμών του γηπέδου, σε ταξίδια, σε αποδυτήρια κ.α.

Συναντήσαμε τον διεθνή Ιταλό ρέφερι και δημοσιογράφο, Σιμόνε Σάντι, στο πολυτελές ξενοδοχείο «Voco» της Ποντγκόριτσα. Μόλις άκουσε πως είμαστε μέλη της ελληνικής αποστολής, θέλησε να μάθει τα νέα για έναν αγαπημένο του φίλο, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.

Όπως μας είπε μάλιστα με τον ισχυρό άνδρα του ελληνικού βόλεϊ και πρώην διεθνή διαιτητή, Γιώργο Καραμπέτσο, τον ενώνει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 μία από τις δυνατές φιλίες, που στην 30ετή καριέρα του αντέχουν μέχρι σήμερα στο χρόνο.

Una facia, una razza…

«O αδελφός μου, κύριος Πρόεδρος! Κάθε φορά που είμαστε μαζί περνάμε υπέροχα. Στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ήμασταν  δίπλα δίπλα και για μένα αυτές οι στιγμές και οι υπέροχες αυτές μέρες δεν ήταν φανταστικές μόνο για το βόλεϊ, αλλά και για την φιλία μας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν για μένα ένα όνειρο από παιδί. Παρόλο που το βόλεϊ δεν είναι τόσο δημοφιλές στη Μ. Βρετανία, έγινε μι φανταστική διοργάνωση, καθώς όλα τα παιχνίδια ήταν sold out!  Μαζί με τον Γιώργο (σ.σ Καραμπέτσο) είχαμε την ευκαιρία, όταν δεν «σφυρίζαμε» να παρακολουθούμε παρέα και άλλα αθλήματα. «Δέσαμε» εύκολα οι δύο μας, ίσως γιατί η κουλτούρα των Ιταλών και των Ελλήνων ταιριάζει. Έχουμε το ίδιο πνεύμα, και την αγάπη για τη ζωή, όπως ακριβώς και ο κ. Καραμπέτσος» υποστηρίζει ο κ. Σάντι για τον νυν πρόεδρο της ΕΟΠΕ, που στους πάνω από  400 διεθνείς φιλικούς & επίσημους αγώνες της καριέρας του συμμετείχε ακόμη πλην των Αγώνων του Λονδίνου, το 2004 στη Αθήνα, ενώ κάποια θέματα υγείας, του στέρησαν το 2008 και την παρουσία του στους Αγώνες του Πεκίνου.

Δύσκολοι καιροί για πρόεδρους

Τον κ. Σάντι με τον κ. Καραμπέτσο συνδέει με μία φιλία διαχρονική, που βασίζεται κυρίως στην αλληλοεκτίμηση και τον σεβασμό, από εκείνες τις φιλίες που συχνά καθορίζουν τις σχέσεις μας και κουβαλάμε για πάντα μέσα μας αυτό το δυνατό συναίσθημα για τον άλλο άνθρωπο.

«Ο Καραμπέτσος ήταν πάντα ένας πολύ καλός διαιτητής και με μεγάλη εμπειρία. Ως συνάδελφος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει πολλά παιχνίδια, αλλά πάνω από όλα είναι πολύ καλός χαρακτήρας και άνθρωπος. Όταν μάλιστα πληροφορήθηκα ότι έγινε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ, χάρηκα πάρα πολύ, αν και ξέρω, πως αυτή η περίοδος δεν είναι εύκολη κυρίως οικονομικά, για όλους τους προέδρους, όλων των σπορ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν είναι εύκολη λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά, νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι μέχρι την τελική νίκη» τόνισε ο ρέκορντμαν ρέφερι της ιστορίας της Serie A, με τους περισσότερους τελικούς του ιταλικού πρωταθλήματος βόλεϊ στο ενεργητικό του, έχοντας διευθύνει περίπου 650 αγώνες στο «καμπιονάτο», εκ των οποίων 18 τελικοί πρωταθλήματος και 5 τελικοί κυπέλλου ανδρών-γυναικών.

Κι αν ο κ. Καρμπέτσος θεωρείται για τον κ. Σάντι «αδελφός», ο Ιταλός ρέφερι τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση και για άλλους Έλληνες διαιτητές, που γνώρισε και έζησε από κοντά στην διάρκεια της διεθνούς του καριέρας.

«Άλλος πολύ καλός μου φίλος, είναι ο Γιώργος Γεωργουλέας! Με τον Γιώργο, ήμασταν μαζί σε κάποια μαθήματα διεθνούς διαιτησίας στο Βοάριο Τέρμε, κι αυτός πολύ καλός διαιτητής, όπως επίσης πάρα πολύ καλός διαιτητής είναι και ο Νώντας Γεροθόδωρος, με τον οποίο βρεθήκαμε πολύ κοντά σε πάρα πολλές διοργανώσεις. Έχω όμως πολύ καλή σχέση και με τον Σάββα Ιορδανίδη, με τον οποίο περάσαμε πολύ καλά, όταν βρεθήκαμε πριν πολλά χρόνια σε μια διοργάνωση, European League, αν θυμάμαι καλά, στη Μόσχα» επισημαίνει ο δίμετρος διαιτητής, με 3 Παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών (2010, 2014, 2018), 2 Grand Champions Cup (2009),  Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τελικούς World League, Παγκόσμιου πρωταθλήματος Συλλόγων και πάνω από 100 ματς Champions League στο ενεργητικό του.

Λαμπρό το μέλλον της ελληνικής διαιτησίας

Από την εμπειρία του στα μεγαλύτερα διεθνή ραντεβού του αθλήματος, αλλά και τη συνεργασία του με τους εκπροσώπους της ελληνικής διαιτησίας  ο κ. Σάντι έχει σχηματίσει τη δική του άποψη για το επίπεδο των Ελλήνων ρέφερι, το οποίο χαρακτηρίζει υψηλό, ενώ αισθάνεται πραγματικός Φιλέλληνας.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί καλοί και νέοι Έλληνες διαιτητές, με λαμπρό μέλλον στο χώρο και αυτό νομίζω ότι οφείλεται κυρίως στην κουλτούρα και στην αγάπη των Ελλήνων για τον αθλητισμό και ιδιαίτερα για το βόλεϊ. Έπαιξα πάνω από δέκα παιχνίδια στην Ελλάδα και για μένα η Ελλάδα είναι το λίκνο του Πολιτισμού. Έχω επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα και με την οικογένειά μου, πέρα από επαγγελματικούς λόγους. Τελευταία φορά ήταν πέρυσι τον Ιανουάριο λίγο πριν την καραντίνα, όπου έμεινα 6 μέρες στην Αθήνα με την σύζυγό μου, την κόρη και τον  γιό μου  και γυρίσαμε όλα τα Μουσεία της πόλης, πήγαμε στην Ακρόπολη, την Πλάκα κλπ. Στην οικογένεια μου λατρεύουμε την Ελλάδα και ιδιαίτερα η γυναίκα μου, έχει μία πολύ ιδιαίτερη σχέση με τη χώρα σας, ούσα καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών στην Ιταλία».

Το βόλεϊ πρέπει να προχωρήσει

Έχοντας πλέον στο παλμαρέ του  δύο τίτλους καλύτερου διαιτητή στο ιταλικό πρωτάθλημα (2003 / ’04 & 2007 / 2008) , ένα “Oscar of the Volley” (2003), τρία βραβεία “Iλάριο Τονιόλο”, το μετάλλιο του «διοικητή του Τάγματος Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας» που του κρέμασε στο στήθος το 2012 αυτοπροσώπως ο Προέδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας και το Χάλκινο μετάλλιο που του απένειμε το 2015 η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιταλίας (CONI), ο 55χρονος διαιτητής, όντας πλέον στη δύση μιας λαμπρής καριέρας, αισθάνεται πλέον «γεμάτος» και θεωρεί ότι τώρα είναι ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά η νέα γενιά διαιτητών.

«Το Δεκέμβριο συμπληρώνοντας τα 55 μου χρόνια, θα κρεμάσω την σφυρίχτρα μου. Ωστόσο θα ήθελα πάρα πολύ στο μέλλον να προσφέρω από κάποιο άλλο πόστο στην διαιτησία. Με  την εμπειρία που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια στην καριέρα μου, νομίζω πως μπορώ να βοηθήσω τα νέα παιδιά από το πόστο κάποια επιτροπής, αλλά κι αυτό να μη γίνει μου αρέσει το βόλεϊ και θα συνεχίσω να γράφω για αυτό ως δημοσιογράφος» τόνισε χαμογελώντας ο κ Σάντι που κλείνοντας τη συνέντευξή του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των άδειων κερκίδων που λόγω της πανδημίας αντικρύζουμε πλέον στα γήπεδα.

«Πιστεύω πως αυτή η περίοδος είναι λίγο καλύτερη όσον αφορά στον Covid, λόγω των εμβολίων και αυτό βλέπω σε Ιταλία και Ελλάδα. Ελπίζω τον επόμενο χρόνο να επιστρέψουν οι θεατές στους αθλητικούς χώρους. Φέτος είδαμε φανταστικά παιχνίδια χωρίς φιλάθλους στις κερκίδες και αυτό είναι πολύ άσχημο. Είναι σημαντικό το βόλεϊ να προχωρήσει… Στην χώρα μου ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί μεταδόσεις τριών αγώνων κάθε εβδομάδα και σίγουρα αυτό είναι σημαντικό, αλλά το σημαντικότερο είναι να βρεθούν ξανά οι φίλαθλοι στους αγωνιστικούς χώρους και να αποκτήσουν οι εξέδρες ζωή και παλμό».