CHAMPIONS LEAGUE

Στην πρωτάρα Ζάκσα η «κούπα» σε τελικό-ρεσιτάλ Γεροθόδωρου (fot-vid)

Στην πρωτάρα Ζάκσα η «κούπα» σε τελικό-ρεσιτάλ Γεροθόδωρου (fot-vid)

Έπειτα από το 1978 και τον τίτλο της Πλομιεν Μιλόβα, η Ζάκσα Κεντζιέρζιν Κόζλε στην παρθενική της συμμετοχή σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών, επικράτησε με 3-1 (25-22, 25-22, 21-25, 28-26) σετ της “οικοδέσποινας” Τρεντίνο στους Super Finals της ιταλικής Βερόνα και με το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της έφερε για 2η φορά το βαρύτιμο τρόπαιο στην Πολωνία. Μεγάλη βραδιά και για την ελληνική διαιτησία, με το διεθνή μας ρέφερι Νώντα Γεροθόδωρο να δίνει ρεσιτάλ ως ένας πραγματικός “άρχοντας του αγώνα”.

Μετά από ένα χρόνο αναστολής, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο άσος του διαγώνιου της πολωνικής Ζάκσα, Λούκας Κάζμαρτσεκ στο δ’ σετ έδωσε στην πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, το έναυσμα στους παίκτες του Σέρβου τεχνικού, Νίκολα Γκρμπιτς να ξεσπάσουν σε έντονους πανηγυρισμούς για την παρθενική κατάκτηση του τίτλου της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, που έπειτα από 14 χρόνια έβαλε τέλος στην ιταλ;o-ρωσική κυριαρχία στο θεσμό. Νωρίτερα, τη σεζόν 2013-2014, τη σεζόν που βασίλισσα της Ευρώπης είχε στεφθεί μία άλλη ρωσική ομάδα, η Μπέλγκοροντ, η Ζάκσα Κεντζιέρζιν Κόζλε είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο.

CEV VOLLEYBALL CHAMPIONS LEAGUE SUPER FINALS VERONA 2021 VERONA 01-05-2021 FOTO FILIPPO RUBIN

Έντονο το κοντράστ συναισθημάτων στις δύο ομάδες, με τη λήξη του αγώνα να βρίσκει τους ξετρελαμένους Πολωνούς πεσμένους αγκαλιά στο τάραφλεξ, να κλαίνε σαν μικρά παιδιά από ευτυχία και να… χτυπιούνται, μη μπορώντας να το πιστέψουν. Στην αντίπερα όχθη οι Ιταλοί της Τρεντίνο, καθισμένοι σε μία γωνία ή στον πάγκο, εμφανώς απογοητευμένοι και κατηφείς.

Μία πανάξια επιτυχία, αφού για να το πετύχει αυτό η “πρωτάρα” σε τελικό Ζάκσα, χρειάστηκε στο δρόμο προς το τρόπαιο να αποκλείσει στους προηγούμενους γύρους των πλέι οφ την ιταλική κάτοχο του τίτλου, Λούμπε Τσιβιτάνοβα και την ρωσική εξάκις πρωταθλήτρια Ζενίτ Καζάν, κερδίζοντας τες στα χρυσά σετ. Κάτι που δεν είχαν καταφέρει το 2011-2012 και 2014-2015 οι πολωνικές φιναλίστ, Ρεζόβια και Σκρα Μπελσάτοφ αντίστοιχα.

Για την Τρεντίνο αυτός ήταν ο πέμπτος τελικός στην ιστορία της. Η ιταλική ομάδα κέρδισε το Τσάμπιονς Λιγκ τρεις φορές διαδοχικά (2009, 2010, 2011), ενώ το 2016 έχασε στον τελικό από την Ζενιτ Καζάν.

Στον φετινό τελικό για την θριαμβεύτρια Ζάκσα, που θα μοιραστεί το χρηματικό έπαθλο των 500.000 ευρώ,  18 πόντους σημείωσε ο MVP του τελικού Σλίβκα, ενώ από 15 πρόσθεσαν αμφότεροι οι Καζμαρτσεκ, Σεμενιούκ. Τοπ σκόρερ του τελικού με 21 πόντους αναδείχθηκε ο διεθνής Ολλανδός “μπόμπερ” των Ιταλών, Αμπντέλ Αζιζ Νιμίρ.

Εξαιρετικός στον τρίτο τελικό Τσάμπιονς Λιγκ στην καριέρα του ο διεθνής διαιτητής,  Νώντας Γεροθόδωρος, που απέδειξε ότι δίκαια θεωρείται από τις κορυφαίες “σφυρίχτρες” του κόσμου και δίκαια ο 55χρονος ρέφερι θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.

Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε μετά την ιστορική στιγμή της Ζάκσα, ο Σερβος τεχνικός των Πολωνών, Νίκολα Γκρμπιτς, που μέσα στο ντελίριο ενθουσιασμού, από εκεί που ήταν κλαμένος και πεσμένος στο… δάπεδο, απογειώθηκε στον αέρα από τα χέρια των νέων πρωταθλητών Ευρώπης, σε μία δικαίωση των προσπαθειών του: “Είμαι περήφανος για αυτά τα παιδιά! Για άλλη μια φορά, ήταν οι καλύτεροι που μπορούσαν να είναι όταν χρειάζονταν να δείξουν το καλύτερο τους εαυτό. Κάτι που συνέβη πολλές φορές στη σεζόν, εναντίον πολλών διαφορετικών δύσκολων αντιπάλων. Αποκλείσαμε τρεις από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Πιστεύαμε ως το τέλος ότι πραγματικά αξίζουμε να είμαστε οι πρωταθλητές της Ευρώπης” τόνισε ο θρυλικός πρώην πασαδόρος του αθλήματος, που όπως όλα δείχνουν, τη νέα σεζόν θα βρίσκεται στον πάγκο της ιταλικής Περούτζια.

Από την πλευρά των ηττημένων ο Ολλανδός τοπ σκόρερ, Νιμίρ, δήλωσε φανερά απογοητευμένος: «Είναι δύσκολο να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή, ειδικά για να πούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα. Είχαμε κάποιες ευκαιρίες, αλλά δεν εκμεταλλευτήκαμε τις πιθανότητες που είχαμε. Και οι αντίπαλοί μας το έκαναν! Έχοντας δουλέψει πολύ σε μια μακρά σεζόν σαν αυτή, σίγουρα θέλεις να την τελειώσεις με καλό τρόπο και αισθάνεσαι ότι το αξίζεις. Φυσικά, κι εκείνοι δούλεψαν επίσης σκληρά και το αξίζουν. Είναι δύσκολο τώρα … “.

Ζάκσα Κεντζιέρζιν Κόζλε (Γκρμπιτς): Κάτσμαρεκ 15 (12/32 επ., 1 άσος, 2 μπλοκ), Κοτσανόφσκι 7 (7/9 επ.), Τονιουτί, Σλίβκα 18 (16/24 επ., 2 μπλοκ, 40% υπ.-30% άριστες), Σεμένιουκ 15 (10/25 επ., 2 άσοι, 3 μπλοκ, 59% υπ.-31% άριστες), Σμιθ 9 (6/9 επ., 1 άσος, 2 μπλοκ), Ζατόρσκι –λ (50% υπ.-44% άριστες) / Κλουθ

Τρεντίνο (Λορεντσέτι): Λουκαρέλι 13 (11/23 επ., 2 άσοι, 56% υπ.-39% άριστες), Τζιανέλι 2 (0/1 επ., 2 μπλοκ), Κόι 6 (5/8 επ., 1 άσος, 33% υπ.-33% άριστες), Αμπντέλ Αζιζ 21 (17/34 επ., 1 άσος, 3 μπλοκ), Ποντράσιανιν 9 (7/10 επ., 2 μπλοκ), Λίσινατς 11 (9/12 επ., 2 μπλοκ), Ροσίνι –λ (63% υπ.-42% άριστες) / Πολ-λ, Αρτζέντα, Μικελέτο 5 (4/11 επ., 66% υπ.-54% άριστες), Σπερότο, Σόσα, Ντε Άντζελις.

Δείτε στο video τις καλύτερες στιγμές του τελικού