ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ιράν για νέο ρεκόρ ο Ζένια Γκόρτσανιουκ !

Στο Ιράν για νέο ρεκόρ ο Ζένια Γκόρτσανιουκ !

Στην Μέση Ανατολή θα βρει το 2021 τον πρώην άσο της κυπριακής Αθλητικής Ένωση Καραβά Λαμπούσα, Ζένια Γκόρτσανιούκ, ο οποίος εδώ και λίγες ώρες αποτελεί αθλητή της ιρανικής Shahrdari Ghazvin κατεχοντας μακράν το ρεκόρ Έλληνα βολεϊμπολίστα, που θα έχει αγωνιστεί στις περισσότερες χώρες με τις πιο πολλές διαφορετικές ομάδες.

Ο γεννημένος πριν από 33 χρόνια στην Ουκρανία, δίμετρος ακραίος έλυσε πρόσφατα κoινή συναινέση τη συνεργασία του με την προσφυγική ομάδα της Κύπρου, καθώς δέχτηκε δελεαστική πρόταση από την ομάδα του Ιράν, όπου θα έχει συμπαίκτη τον γνώριμο από την θητεία του στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, Βούλγαρο πασαδόρο, Τσόνο Πέντσεφ.

zenia_gortsaniouk

Το Καζβίν, επίσης γνωστό στη Δύση ως Κασπίν και Γκαζβίν, είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Επαρχίας Καζβίν του Ιράν. Είναι γνωστό ως η πρωτεύουσα της καλλιγραφίας στο Ιράν. Είναι διάσημo για τον μπακλαβά του, τα χαλιά του, τους ποιητές του, τις πολιτικές εφημερίδες του και την επίδραση των παχλαβί (Μέσα Περσικά) στην προφορά των κατοίκων του. Στην απογραφή του 2011, η πόλη είχε 381.598 κατοίκους.

ZENIA SADD

Στη Super Liga του Ιράν, όπου μετέχουν 15 ομάδες και υποβιβάζονται οι τρεις τελευταίες, ο Γκόρτσανιουκ αναμένεται να έχει δύσκολη αποστολή με την ομάδα του τεχνικού, Μασούντ Αρμάτ, καθώς  βρίσκεται στην 12η θέση της βαθμολογίας με 11 βαθμούς, έχοντας μόλις 1 πόντο παραπάνω από την 13η Rah Yab Marivan, αλλά και 2 ματς λιγότερα. Στην κορυφή  φιγουράρουν οι Amol και Shahrdari Urmia με 34 βαθμούς

Ο Ζένια, που σήμερα πέταξε για το Ιράν, υπογράφοντας το νέο του συμβόλαιο, έσπασε ξανά ένα προσωπικό για τα ελληνικά δεδομένα ρεκόρ και ίσως παγκόσμιο, αφού η Shahrdari Ghazvin θα αποτελέσει τη 19η διαφορετική ομάδα στην καριέρα του.

zenia_gortsaniuk_leon

Σε αυτή την καριέρα μεταξύ των 8 πλέον χωρών και 2 Ηπείρων ο “γυρολόγος” των παγκόσμιων γηπέδων, έχει βρεθεί ατιμέτωπος με κάποιους εκ των κορυφαίων αθλητών του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και ο Πολωνοκουβανός σουπερστάρ της Περούτζια, Βιλφρέντο Λεόν.

Συνολικά ο Γκόρτσναιουκ, εκτός της “γαλανόλευκης”,  έχει φορέσει μέχρι σήμερα την φανέλα των εξής -πάρτε άνάσα- ομάδων: Λοκομοτίβ Χάρκιβ (Ουκρανία), Ηρακλής Θεσσαλονίκης, Επίκουρος Πολίχνης, Αριστοτέλης Σκύδρας, Φοίνικας Σύρου, Αλμα Ατι (Καζακστάν), Κριστάλ Βορονις (Ρωσία), Άρης, ΜΕΝΤ, Αλ Σάαντ (Κατάρ), Ηρακλής Χαλκίδας, Τοκάτ (Τουρκία), Νίκη Αιγινίου, Λούζνικα Μπίντγκοσζ (Πολωνία), ΠΑΟΚ, Ελπίδα Αμπελοκήπων, Αρκάντα Γκαλάτι (Ρουμανία), ΑΕ Καραβά (Κύπρος).

zenia_gorchaniuk_luznicka_bydgszcz 1

Για την ιστορία ο δεύτερος στη λίστα Έλληνας βολεϊμπολίστας με τις περισσότερες ομάδες στην καριέρα του, είνα ο Τόλης Αρμενάκης, που φέτος λίγο μετά την συνεργασία του στον Πιερικό, στάθηκε άτυχος, αφού έπεσε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στο lockdown.

Ο πρώην διεθνής διαγώνιος της ομάδας της Κατερίνης έφτασε τις 15 διαφορετικές ομάδες, καθώς έχει “καρφώσει” αντιπάλους συνολικά σε 5 διαφορετικές χώρες και 2 Ηπείρους: ΧΑΝΘ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιάδα Πατρών, ΑΕ Νίκαια, Ολυμπιακός, Παγκ Βολεϊ Ταβιάνο (Ιταλία), Κάννες (Γαλλία), ΕΑ Πατρών, Άλ Νασρ (Μπαχρέιν), Άρης Θεσσαλονίκης, Αουρίσπα Λιμπελούλα Λέτσε (Ιταλία), Αναγέννηση Δερύνειας (Κύπρος), ACH Βόλεϊ Λιουμπλιάνας (Σλοβενία), Ηρακλής Θεσαλονίκης.