Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Το «ταμείο» του…. Α γύρου

Το «ταμείο» του…. Α γύρου

Με νίκες των φαβορί και τα όσα παρατράγουδα έγιναν στην Σύρο ολοκληρώθηκε η 11η και τελευταία αγωνιστική του Α γύρου της Α1 των ανδρών. Ένας πρώτος γύρος που είχε αρκετές αμφίρροπες αναμετρήσεις και οι ομάδες «δοκίμασαν» τα όρια και τις αντοχές τους πολλές φορές.

Μπορεί φέτος να άργησε κάπως, ωστόσο έστω και καθυστερημένα το πρώτο μισό του φετινού πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε με τις ομάδες να κάνουν ένα πρόχειρο ταμείο και χωρίς διακοπές και χρονοτριβές να ετοιμάζονται ήδη για την έναρξη του Β γύρου.

Στις πρώτες 11 αγωνιστικές είδαμε αρκετά παιχνίδια να λήγουν στο ταϊ-μπρεϊκ, αρκετές εκπλήξεις και ανατροπές, αλλά και ομάδες που φρόντισαν να κρατήσουν ισορροπίες και αγωνιστική ταυτότητα.

Ο Ολυμπιακός με το 11×11 είναι η μοναδική αήττητη ομάδα που συνεχίζει και ο τίτλος του πρωταθλητή Χειμώνα του δίνει το δικαίωμα και την αισιοδοξία να ευελπιστεί σε ακόμη καλύτερη συνέχεια…

Ας δούμε όμως ξεχωριστά το… ταμείο των 12 «μονομάχων» της Α1….

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πρώτος και αήττητος ο Ολυμπιακός ο οποίος στους 11 πρώτους αγώνες είχε μόλις απώλεια μόλις 4 βαθμών από τα τέσσερα τάϊ-μπρέϊκ που φρόντισε όμως να κερδίσει κόντρα σε ΠΑΟΚ, Εθνικό Αλεξανδρούπολης, Κηφισιά και Παναθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» του Δημήτρη Καζάζη παρά την συμμετοχή τους στο Τσάμπιονς Λίγκ και τις απουσίες του Χριστοφιδέλη, Σμαραγδή (στην αρχή της περιόδου) και τον τραυματισμό του Κλάρκ (πριν από λίγο διάστημα) φρόντισαν να είναι η πλέον σταθερή ομάδα σε απόδοση και να φθάνει στη νίκη. Με βασικό του όπλο τον Ντιάτσκοφ ο Ολυμπιακός κατάφερε να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει και να δείχνει έτοιμος για νέες επιτυχίες.

ΠΑΟΚ

Θετικός ο απολογισμός του ΠΑΟΚ που φέτος έχει στόχο να μπει στην 4άδα και να διεκδικήσει τον τίτλο και την πρωτοκαθεδρία του Ολυμπιακού. Ο Δικέφαλος του Βορρά με μόλις μια ήττα (από τον Ολυμπιακό στην Πυλαία με 2-3) έχει καταφέρει να είναι κοντά στους «ερυθρόλευκους» και παρά το γεγονός πως πλέον έχει μόνο τρεις ξένους  (Γκόμεζ, Σαφράνοβιτς, Μουρ) «παλεύει» όλα τα παιχνίδια. Ο Γιάννης Καλμαζίδης έχει βγάλει… «λαγό από το καπέλο» και με παίκτη αποκάλυψη τον Δημήτρη Εφραιμίδη συνεχίζει την προσπάθειά του περιμένοντας βέβαια και την μεταγραφική του ενίσχυση με έναν ακόμη ακραίο. Όπως και να έχει πάντως ο ΠΑΟΚ δείχνει έτοιμος να πάει μέχρι τέλους το πρωτάθλημα διεκδικώντας τον τίτλο.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Με οδηγό την περσινή εντυπωσιακή πορεία ο Εθνικός συνεχίζει και φέτος στον ίδιο ρυθμό παρά το γεγονός πως η ομάδα άλλαξε αρκετά το καλοκαίρι. Ο Σάκης Μουστακίδης στο πρόσωπο του Τσουκ και του Άντριτς βρήκε αξιόπιστες λύσεις στην επίθεση δημιουργώντας ένα «μαχητικό» σύνολο που είναι ικανό για το καλύτερο (ήττα στις λεπτομέρειες από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ), αλλά και το χειρότερο (ήττες από ΜΕΝΤ και Κηφισιά). Έχοντας επιπλέον τα παιχνίδια της Ευρώπης και του Τσάλεντζ Καπ, ο Εθνικός θα μπορούσε να τα πάει ακόμη καλύτερα στον πρώτο γύρο, κάτι που ευελπιστεί να κάνει στη συνέχεια.

ΚΗΦΙΣΙΑ

Οι «κυανόλευκοι» των Βορείων προαστίων με απολογισμό 7 νίκες και 4 ήττες βρίσκονται στην 4άδα και δείχνουν έτοιμοι να παλέψουν μέχρι τέλους για να την θέση τους εκεί. Η Κηφισιά έχει φροντίσει να μετατρέψει σε απόρθητο φρούριο το Ζηρίνειο και με 7 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και με ηγέτη της τον Ζόραν Γιοβάνοβιτς παίρνει τους βαθμούς που χρειάζεται. Η ομάδα του Κώστα Αρσενιάδη αν και αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα με τραυματισμούς παικτών της φρόντισε να παρουσιάζει ένα δυνατό σύνολο που ξέρει τι ζητά στο γήπεδο και παίζοντας καλό βόλεϊ φροντίζει να ικανοποιεί τους φίλους του αθλήματος που μαζεύονται πλέον στο Ζηρίνειο και σε κάθε αγώνα του είναι γεμάτο.

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ

Το πρώτο μισό του πρωταθλήματος για τον Φοίνικα θα μπορούσε να είναι και καλύτερο. Οι Συριανοί του Παβλίσεβιτς ταλαιπωρήθηκαν στην αρχή με κάποια αρνητικά αποτελέσματα που τους κράτησαν κάτω από την 4άδα, ωστόσο από τα μισά του πρώτο γύρου και έπειτα δείχνουν να βρίσκουν ρυθμό και με τις αλλαγές –προσθήκες των ξένων θέλουν να πάνε καλύτερα στον Β γύρο του πρωταθλήματος. Ήττες όπως αυτές από ΑΟΟ, Κηφισιά και Παναθηναϊκό (μάλιστα συνεχόμενες με αυτή την σειρά) προβλημάτισαν, ωστόσο 5 νίκες στα επόμενα 6 παιχνίδια επανέφεραν τα χαμόγελα και την αισιοδοξία.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Για τον Παναθηναϊκό ο πρώτος γύρος μπορεί να έχει θετικό πρόσημα, ωστόσο άπαντες στο «πράσινο» στρατόπεδο δηλώνουν πως μπορούσαν και καλύτερα. Με 5 νίκες και 6 ήττες ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 6η θέση, αλλά μόλις 3 βαθμούς μακριά από την 4άδα. Με τον Πρωτοψάλτη να αποτελεί το βαρόμετρο στην απόδοση της ομάδας, ο Παναθηναϊκός κοίταξε κατάματα τους πρωτοπόρους Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ (χάνοντας με 2-3 στην Κυψέλη) και θα μπορούσε να έχει κάποιους βαθμούς παραπάνω αν ήταν πιο προσεκτικός. Η επιστροφή των Μπέλου και Ηρακλή Παπαδόπουλου στην ομάδα είναι ενδεικτικό πως όλοι θέλουν έναν καλό Β γύρο για να καταφέρουν να είναι στην πρώτη 6άδα. Αγαπημένη συνήθεια για τον Παναθηναϊκό τα…. ταϊ-μπρέϊκ καθώς μετρούν ήδη 5 στα 11 παιχνίδια τους. Σχεδόν στο… 50%.

ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ

Στο Βραχάτη ο απολογισμός δεν είναι και ιδιαίτερα θετικός καθώς η ομάδα πέρασε από αρκετά προβλήματα, ξεκίνησε με ήττες στα ντέρμπι και αυτό έφερε την αποδέσμευση του Γιώργου Κλαρούδα και την αντικατάστασή του από τον Γερμανό Μίκαλ Μέρτεν.  Οι «κυανοκίτρινοι» αναζητώντας την χαμένη τους ταυτότητα αποδέσμευσαν τους Τσουκ και Βούλιν και σκέφτονται να κάνουν το ίδιο με Στεφάνοβιτς. Στον αντίποδα πήραν τον Αμερικανό Rowe που αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στον Β γύρο. Ηγετική μορφή στην προσπάθεια για καλύτερη συνέχεια έχει ο αναγεννημένος Άκης Ασπιώτης ο οποίος δείχνει πως μπορεί να πάρει την ομάδα στην πλάτη του και όλοι μαζί να προσπαθήσουν για καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή στον δεύτερο γύρο.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Οι 15 μέχρι τώρα βαθμοί που κατέκτησε ο Αθλητικός Όμιλος Ορεστιάδας στον πρώτο γύρο κρίνονται θετικοί, ωστόσο το πολύ καλό ξεκίνημα που πραγματοποίησαν οι «πράσινοι» μετρώντας 5 νίκες σε 6 αγώνες δημιούργησαν προσδοκίες για το κάτι παραπάνω. Ωστόσο οι 4 επόμενες ήττες έφεραν την ομάδα στην θέση που βρίσκεται τώρα. Με απολογισμό 6 νίκες και 5 ήττες και με επιτυχίες όπως αυτές επί της Κηφισιάς, Φοίνικα Σύρου και Παμβοχαϊκού δείχνουν πως η ομάδα έχει «μέταλλο» και αν καταφέρει να σταθεροποιήσει την απόδοσή της τότε θα ελπίζει και σε έναν ανάλογο Β γύρο. Στα αρνητικά των «πράσινων» οι αλλαγές στους ξένους καθώς μέχρι τώρα έχουν φύγει οι Στάμφορντ, Μαν, Ριάμπουκα και Αλεξάντροφ και έχουν παραμείνει ο Λούνα, Γκιγέρμε και Τόμσον.

ΜΕΝΤ

Νεοφώτιστη αλλά μαχητική και δυναμική. Η ΜΕΝΤ ή Ένωση Τούμπας όπως αποκαλείται πλέον η ομάδα της Θεσσαλονίκης στα 11 πρώτα παιχνίδια της έδειξε πως «παλεύει» και διεκδικεί ότι μπορεί. Ο Σπύρος Γκολίτσης βλέπει με ικανοποίηση τον απολογισμό των 12 βαθμών στον πρώτο γύρου, ωστόσο θέλει ανάλογη συνέχεια και στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος για να ξεμπερδεύει γρήγορα με την παραμονή και να αποφύγει τα play out. Η ΜΕΝΤ πέτυχε σημαντικές νίκες στην έδρα της (ΑΕΚ, Εθνικό Αλεξανδρούπολης, ΑΟΟ) και θέλει να παραμείνει σε αυτό τον καλό αγωνιστικό ρυθμό. Πλήγμα για τους «κυανόλευκους» της Τούμπας η λύση της συνεργασίας τους με τον Ζένια Γκόρτσανιουκ που συνεχίζει την καριέρα του στο Κατάρ. Στοίχημα και ερωτηματικό για την ΜΕΝΤ η παρουσία του νεοαποκτηθέντα Κλέρσεντ, ενώ σταθερή αξία στον σύλλογο παραμένει ο Ιταλός πασαδόρος Ματέο Πάρις.

ΑΡΗΣ

Απογοητευτικός είναι ο απολογισμός του Άρη στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Οι 3 μόλις νίκες και οι 8 ήττες σε συνδυασμό με την φυγή του Χρήστου Μπέλου έχουν χτυπήσει ήδη καμπανάκι κινδύνου στους «κιτρινόμαυρους».  Ο Άρης φροντίζει με εξάρσεις να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει (όπως η νίκη επί της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού ή ο βαθμός στο Βραχάτι), ωστόσο αν δεν υπάρξει σύντομα μεταγραφική ενίσχυση είναι δύσκολο να αποφύγει τα βάσανα των play-out.

ΑΕΚ

Μακράν η μεγαλύτερη απογοήτευση του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ ξεκίνησε με όνειρα, φιλοδοξίες και μπάτζετ που έφθαναν 4άδα, ωστόσο γρήγορα τα όνειρα όλων μετατράπηκαν σε εφιάλτες. Τα οικονομικά προβλήματα βγήκαν σαν παγόβουνο στην επιφάνεια με μια αποκαλυπτική συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι παίκτες. Πέτρογλου, Κατσανεβάκης, Μπουρκόφσκι και εν συνεχεία Παγιάν, Κρίνιτς και Γκούζντα αποτέλεσαν παρελθόν από την ομάδα που λίγο έλειψε να διαλύσει και να μηδενιστεί σε παιχνίδια όπως με ΠΑΟΚ και Παμβοχαϊκό, ωστόσο η προσθήκη των Εφήβων «γλύτωσε» την Ένωση από τα χειρότερα. Στον πάγκο, μετά την φυγή του Χόρχε Ελγκέτα, το υπηρεσιακό κοουτσάρισμα του Ανδρεάδη για δύο αγώνες, την σύντομη παρουσία του Γιώργου Κλαρούδα και του υπηρεσιακού Ζήνων Ζοφόλη για δύο αγώνες, κάθεται πλέον ο Πλάμεν Κριστόφ που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της σωτηρίας. Μια σωτηρία που αν δεν γίνουν προσθήκες και μεταγραφές (ήδη ανακοινώθηκε ο Χατζόπουλος αλλά δεν αγωνίστηκε στα τελευταία δύο παιχνίδια) δεν είναι εφικτή…

ΛΑΜΙΑ

Τα τελευταία χρόνια έπαιξε με την φωτιά και γλίτωνε. Ωστόσο η φετινή χρονιά δείχνει να αποτελεί το κύκνειο άσμα της Λαμίας στην μεγάλη κατηγορία. Ο Γυμναστικός είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην Α1 και με 11 ήττες η ομάδα θα πρέπει να κάνει τα πλάνα της και τον σχεδιασμό της για την επόμενη κατηγορία. Οι επιλογές ξένων με εξαίρεση αυτή του Αμερικανού πασαδόρου Ρίλεϊ Μακ Κίμπιν ήταν κακές, και η γρήγορη αποδέσμευση του Αμερκανού (που έφυγε για Ιταλία) έφερε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Η αποδέσμευση του Μέλκα δεν έφερε αποτέλεσμα και πλέον στον Β γύρο η Λαμία ψάχνει το θαύμα για να γυρίσει την παρτίδα.

Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Α ΓΥΡΟΥ 

ΑΓΩΝΕΣ ΣΕΤ ΠΟΝΤΟΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Θ. Ομάδα Πόντοι Συν Νικ Ηττ Υπερ Κατα Συντ Υπερ Κατα Συντ 3-0 3-1 3-2 2-3 1-3 0-3
1 Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. 29 11 11 0 33 11 3 1036 886 1.17 4 3 4 0 0 0
2 Π.Α.Ο.Κ. 28 11 10 1 32 13 2.46 1060 888 1.19 3 4 3 1 0 0
3 Μ.Γ.Σ. Εθνικός Αλεξ/πολης 22 11 6 5 26 16 1.63 967 863 1.12 5 1 0 4 0 1
4 Α.Ο. Κηφισιάς 21 11 7 4 26 18 1.44 1016 961 1.06 3 2 2 2 1 1
5 Α.Ο.Φοίνικας Σύρου 20 11 6 5 24 18 1.33 945 918 1.03 3 3 0 2 2 1
6 Παναθηναϊκός Α.Ο. 18 11 5 6 24 21 1.14 1020 991 1.03 3 1 1 4 1 1
7 Γ.Α.Σ. Παμβοχαϊκός 17 11 6 5 23 20 1.15 970 959 1.01 3 1 2 1 3 1
8 Α.Ο. Ορεστιάδας 15 11 6 5 20 24 0.83 949 989 0.96 0 3 3 0 2 3
9 Μ.Ε.Ν.Τούμπας 12 11 4 7 16 25 0.64 870 971 0.9 1 2 1 1 2 4
10 Α.Σ. Άρης 9 11 3 8 14 26 0.54 865 950 0.91 2 0 1 1 3 4
11 Α.Ε.Κ. 6 11 2 9 10 27 0.37 748 894 0.84 2 0 0 0 4 5
12 Γ.Σ. Λαμία 1 11 0 11 4 33 0.12 774 950 0.81 0 0 0 1 2 8