ΔΙΕΘΝΗ

«Τέλος εποχής» Μπερναρντίνιο, ήρθε ο Ρενάν!

«Τέλος εποχής» Μπερναρντίνιο, ήρθε ο Ρενάν!

Μετά από σχεδόν 16 χρόνια και περισσότερους από 30 τίτλους με τη “σελεσάο” ο Βραζιλιάνος ομοσπονδιακός τεχνικός αποτελεί παρλεθόν εδώ και λίγες ώρες από τους “βερντεόρο”, όπου αντικατάστατης του θα είναι ένας πρώην παίκτης της ασημένιας γενιάς της Βραζιλίας, ο 56χρονος “Ρενάν” Νταλ Ζότο.

Κατά την υποβολή της παραίτησής του ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο, Bernardo Rocha de Rezende, όπως είναι το πλήρες όνομα του 57χρονου πολυνίκη Μπερναρντίνιο, ευχαρίστησε την Ομοσπονδία Βόλεϊ της χώρας του για την πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου που του έκανε, ωστόσο επέλεξε να αποχωρήσει προκριμένου να περάσει λίγο περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.

brazil_winners

Η σπουδαία καριέρα του πολυνίκη της “χρυσής” γενιάς του βραζιλιάνικου βόλεϊ, που προηγουμένως ως προπονητής με την Εθνική Γυναικών είχε κατακτήσει δύο χάλκινα ολυμπιακά μετάλια (1996, 2000) άρχισε το Μάιο του 2001, στο World League, όπου και κατέκτησε το τρόπαιο.

Τα τελευταία χρόνια οδήγησε τη “σελεσάο”, ως προπονητής της ομάδας των ανδρών, σε περισσότερους από 30 τίτλους, μεταξύ των οποίων δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια: το 2004 στην Αθήνα και το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Επίσης ήταν δεύτερος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και 2012, ενώ στο πλούσιο παλμαρέ του φιγουράρουν τρία στέμματα παγκόμσιου πρωταθλητή (2002, 2006 και 2010) και 8 κούπες World League.

Ως προπονητής της ομάδας των ανδρών της Βραζιλίας, o Μπερναρντίνιο τα τελευταία 16 χρόνια ήταν συνεπής σε όλα τα ραντεβού Ολυμπιακών Αγώνων και Παγκοσμίων πρωταθλημάτων.

renan_dal_zoto

Διάδοχός του από χθες είναι και επισήμος ο πρώην συμπαίκτης του “Ρεναν”, κάτοχος δύοα σημένιων μεταλλίων στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες (1986) και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1982 στο Μπουένος Άιρες, γνώριμος και από τη θητεία του στις ιταλικές Πάρμα, Ραβένα, όπου κατέκτησε δύο τίτλους πρωταθλήματος, δύο Κύπελλα Ιταλίας, τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Σε αντίθεση πάντως με τον Μπερναρντίνιο, που παραμένει στο τιμόνι της γυναικείας ομάδας της Sessi, αν και δέχθηκε πρόταση ενόψει του Τόκιο 2020 από την Ιαπωνία, οι γυναίκες της Βραζιλίας συνεχίζουν με τον Ζοσέ Γκιμαράες στον πάγκο τους.