CHAMPIONS LEAGUE

Θέλουν τελικό Champions League οι Ιταλοί

Θέλουν τελικό Champions League οι Ιταλοί

Σύμφωνα με ιταλικό δημοσίευμα, η Ιταλία επιθυμεί να διοργανώσει στη χώρα της το σημαντικότερο φετινό ραντεβού της κορυφαίας δισυλλογικής διοργάνωσης.

Όπως αναφέρεται σε ιστότοπο της γειτονικής χώρας η Ιταλική Ομοσπονδία, έχει ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το Βερολίνο απέσυρε την υποψηφιότητά για να τη φιλοξενία του τελικού Τσάμπιονς Λιγκ, αφού οι φίλοι του ιταλικού βόλεϊ δεν έχουν ξεχάσει τις περσινές εικόνες των “μεθυσμένων” ομάδων τους, Λούμπε Τσιβιτανόβα (άνδρες) και Νοβάρα (γυναίκες) να πανηγυρίζουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου αγκαλιά με το βρύτιμο τρόπαιο, μέσα σε εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.

“Η διοργάνωση ενός τελικού σαν αυτόν θα ήταν μεγάλη τιμή, ένα όμορφο σημάδι”  υποστήριξε χαρκτηριστικά ο Massimo Righi, ιστορικός διευθυντής της Serie A γυναικών και μετέπειτα της Ιταλικής Λίγκας των ανδρών.

Αν και μέχρι σήμερα  οι γείτονες κρατούν “χαμηλά τη μπάλα” το σημαντικότερο ζήτημα είναι τα χρήματα. Πριν από την πανδημία, η Eυρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βόλεϊ ζήτησε ως οικονομική δέσμευση της διοργανώτριας χώρας, το ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ και επέβαλε πολύ αυστηρούς κανόνες στους εθνικούς χορηγούς. Με την πανδημία σε εξέλιξη, η πιθανή συνολική απουσία του κοινού και το κόστος μιας τηλεοπτκής παραγωγής, άλλαξαν πολύ τα χαρτιά και αυτό είναι τώρα το διακύβευμα της Cev: “Το κόστος οργάνωσης είναι περίπου περίπου 250-300.000 ευρώ, αλλά οι μεταβλητές είναι πολλές – εξηγεί ο Righi – ξεκινώντας από το γήπεδο  στο οποίο θα φιλοξενηθεί. Χωρίς κοινό, μπορεί κανείς να σκεφτεί πως μπορεί να φιλοξενήσει τον τελικό μια εγκατάσταση που διαχειρίζεται ένας από τους συλλόγους μας (Civitanova, Monza, Modena) αλλά δεν διαθέτουν κάποιες εγκαταστάσεις που απαιτούνται από τη CEV, όπως το δεύτερο γυμναστήριο για προθέρμανση κ.α).

Ωστόσο, αν υπάρχει πιθανότητα παρουσίας κόσμου, ακόμη και σε ποσοστό 20-30%, τότε θα πρέπει να διοργανωθεί σε ένα μεγαλύτερο γήπεδο όπως αυτά στη Μπολόνια (που φαίνεται να είναι η πρώτη επιλογή), στο Τορίνο ή στη Ρώμη. Πριν όμως από οποιαδήποτε δέσμευση, θα πρέπει να διασφαλίσουμε την οικονομική κάλυψη που σίγουρα δεν είναι εύκολη σήμερα. Η CEV με τα φετινά έπαθλα που ανακοίνωσε,  έχει δείξει προθυμία να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά χωρίς τα έσοδα από το box office δεν αρκεί. Παρόλα αυτά, είμαστε ενθουσιασμένοι με τη σκέψη μιας διοργάνωσης αυτού του μεγέθους και κάνουμε τα πάντα” προσθέτει ο κ. Righi που δεν παραλείπει βέβαιατο ενδεχόμενο “να εμφανιστεί τότε μια Ρωσία που μπορεί να ξοδέψει ορισμένα ποσά χωρίς προβλήματα και να ανατρέψει τα πάντα. Αλλά νομίζω ότι η CEV πρέπει επίσης να εξετάσει τη σημασία του πλαισίου αυτές τις μέρες ».

Εν τουτοις, καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα “χρειάζεται προσοχή  εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων μερών για περισσότερους πολιτικούς, παρά οικονομικούς λόγους”, αφού πέρα από την εμπειρία της Ιταλίας και την επιτυχία σε ανάλογες κορυφαίες διοργανώσεις του βόλεϊ, που διασφαλίζουν τις απαραίτητες ποιοτικές εγγυήσεις, στο προσκήνιο υπάρχουν πάντα οι επικείμενες εκλογές για την προεδρία της FIPAV, που μπορούν να ανατρέψουν τις όποιες ισσοροπίες.