ΔΙΕΘΝΗ

Το νέο World League

Το νέο World League

Με νέα μορφή θα παρουσιαστεί το World League το 2016, καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδίας στην τελευταία της συνεδρίαση στην Λωζανη αποφάσισε να διαφοροποιήσει την διοργάνωση μετατρέποντας την ουσιαστικά σε ένα προ-Ολυμπιακό τουρνουά λίγες ημέρες πριν το μεγάλο ραντεβού στο Ρίο.

Την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του World League του 2016 αποφάσισε η Παγκόσμια Ομοσπονδίας έπειτα από την συνεδρίασή της στην Λωζάνη την Τρίτη 18 Αυγούστου.

Ο πρόεδρος της  Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρι Γκράσα βλέποντας την επιτυχία που είχε το εγχείρημα να αυξήσει τις ομάδες από 24 σε 32, θέλησε να αλλάξει εκ νέου την διοργάνωση και σε μια προ-Ολυμπιακή χρονιά να της δώσει μια πιο δυναμική και συναρπαστικότερη εξέλιξη.

Μια εξέλιξη που από τη μία αναμένεται να βοηθήσει αρκετά τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο γιατί θα έχουν υψηλό βαθμό ετοιμότητας, αλλά από την άλλη θα τις αναγκάσει να έχουν μεγαλύτερο διάστημα προετοιμασίας και ετοιμότητας- άρα και κόπωσης πριν τον μεγάλο ραντεβού στο Ρίο.

Οι 24αδα των γκρουπ

fivb_world league

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν αυξάνονται οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Α γκρουπ δυναμικότητας καθώς αυτές θα είναι πλέον 12.

Ουσιαστικά στον Γκρουπ αυτό θα συμμετάσχουν οι 12 κορυφαίες ομάδες του κόσμου σύμφωνα με την βαθμολογική κατάταξη. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι : Αυστραλία, Βραζιλία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία και ΗΠΑ (οι περσινή 8αδα της διοργάνωσης),  αλλά και η Αργεντινή, το Βέλγιο και η Βουλγαρία που εξασφάλισαν Wild Card και η Γαλλία ως κάτοχος της φετινής διοργάνωσης.

Στο Β γκρουπ δυναμικότητας θα συμμετάσχουν οι υπόλοιπες 12 ομάδες που βρίσκονται από την 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης έως την 24η.

Σε αυτό το γκρουπ οι ομάδες που το απαρτίζουν θα είναι οι : Κούβα, Καναδάς, Ιαπωνία, Κορέα, Τσεχία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ολλανδία (που ήταν στην περσινή 8άδα της διοργάνωσης), οι Κίνα, Τουρκία και Σλοβακία που εξασφάλισαν Wild Card, καθώς και η Αίγυπτος που ήταν η περσινή νικήτρια στο Γ Γκρουπ.

Όπως ανακοινώθηκε οι ομάδες του Α και Β Γκρουπ θα συμμετάσχουν σε έναν κοινό Όμιλο όπως γίνεται και στο Grand Prix με την αγωνιστική δράση να μοιράζεται σε 3 εβδομάδες όπου κάθε Σαββατοκύριακο θα υπάρχουν 3 τουρνουά με 4 ομάδες.

Αναμονή για το  Γ γκρουπ

Το Γ γκρουπ δυναμικότητας του World League θα συμπληρωθεί τις επόμενες ημέρες που και η FIVB θα ανακοινώσει τις ομάδες που θα συμμετάσχουν, με την Ελλάδα να περιμένει να δει αν θα εξασφαλίσει και πάλι Wild Card προκειμένου να δώσει συνέχεια στην φετινή της πολύ καλή παρουσία.

Το καλεντάρι του World League

FIVB - 34 World Congress - Sardinia 2014Σύμφωνα με το καλεντάρι της διοργάνωσης αυτή θα ξεκινήσει στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουλίου.

Από εκεί και μετά στο Α και Β Γκρουπ οι αγώνες των Ομίλων θα διεξαχθούν σε 3 εβδομάδες (17 Ιουνίου-3 Ιουλίου), ενώ στο Γ Γκρουπ η φάση των Ομίλων θα διεξαχθεί σε 2 εβδομάδες (όπως και φέτος).

Η τελική φάση στο Α Γκρουπ θα πραγματοποιηθεί στις 13-17 Ιουλίου. Στην τελική φάση (Finals) θα υπάρξουν 2 Όμιλοι των 3 ομάδων, με την συμμετοχή των καλύτερων 5 της προκριματικής φάσης και της οικοδέσποινας ομάδας.

Η τελική φάση στο Β και Γ γκρουπ θα πραγματοποιηθεί με την μορφή Final 4. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους θα είναι στις 9-10 Ιουλίου για το Β γκρουπ και στις 1-3 Ιουλίου για το Γ γκρουπ.