DARK ROOM

Το βόλεϊ έσβησε 127 κεράκια και το γιορτάζει!

Το βόλεϊ έσβησε 127 κεράκια και το γιορτάζει!

Στις 9 Φεβρουαρίου 1895, στη Μασαχουσέτη, ο Αμερικανός καθηγητής φυσικής αγωγής William Morgan δημιούργησε ένα παιχνίδι που αργότερα θα ονομαζόταν βόλεϊ.

Ο Μόργκαν ονόμασε αρχικά το νέο του παιχνίδι βόλεϊ, Mintonette. Το όνομα Volleyball προέκυψε μετά από ένα παιχνίδι επίδειξης του αθλήματος, όταν ένας θεατής σχολίασε ότι το παιχνίδι περιελάμβανε πολύ “volley” και το παιχνίδι μετονομάστηκε Volleyball.

Ο “πατέρας” του βόλεϊ γεννήθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σπούδασε στο Springfield College της Μασαχουσέτης, απ’ όπου και kαποφοίτησε.  Εκεί μάλιστα εκτός του ότι έγινε και η πρώτη επίδειξη του αθλήματος, ο Μόργκαν συναντήθηκε με τον Τζέιμς Νέισμιθ, ο οποίος λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1891, εφηύρε το μπάσκετ . Ο Μόργκαν ενθαρρύνθηκε από το παιχνίδι μπάσκετ του Νέισμίθ, σχεδιασμένο για νεότερους μαθητές να εφεύρουν ένα παιχνίδι κατάλληλο για τα μεγαλύτερα μέλη του YMCA. Η βάση του Γουίλιαμ Μόργκαν για το νέο παιχνίδι βόλεϊ ήταν το τότε δημοφιλές και παρόμοιο γερμανικό παιχνίδι Faustball και μερικά άλλα αθλήματα όπως τένις (το δίχτυ), μπάσκετ, μπέιζμπολ και χάντμπολ.

Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Αρχικά παιζόταν με διάφορες μπάλες Το 1900 κατασκευάστηκε η πρώτη ειδική μπάλα βόλεϊ. Το 1947 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Fédération Internationale de Volleyball ή FIVB) στο Παρίσι, η οποία διαμόρφωσε ενιαίους διεθνείς κανονισμούς. Το 1963 ιδρύθηκε και Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Confédération Européenne de Volleyball ή CEV). Το 1964 αποτέλεσε σημαντική χρονιά για το βόλεϊ, αφού εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ολυμπιάδας του Τόκιο, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι προς τιμήν του ιδρυτή του αθλήματος θεσπίστηκε και το βραβείο Morgan Trophy, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στον κορυφαίο αθλητή και αθλήτρια του βόλεϊ στις ΗΠΑ.