DARK ROOM

«Τρελές» άμυνες από μπύρες & χάμπουργκερ στα γήπεδα (fot-vid)!

«Τρελές» άμυνες από μπύρες & χάμπουργκερ στα γήπεδα (fot-vid)!

Είναι γεγονός στον κόσμο των σπορ, πως η φανέλα μιας ομάδας μπορεί να “ζυγίζει” πολλά… κιλά στις πλάτες των αθλητών και για αυτό έχει ιδιαίτερο ρόλο για το γόητρο, αλλά και την ψυχολογία τους μέσα στο γήπεδο.

Κάποιοι τη φιλούν με πάθος, άλλοι την δείχνουν με καμάρι στην κερκίδα ή τη δωρίζουν στον κόσμο τους, άπαντες όμως έχουν χρέος να την “ιδρώνουν” σε κάθε παιχνίδι. Είτε γιατί είναι “βαριά” κουβαλώντας πάνω της ολόκληρη την ιστορία του συλλόγου, είτε γιατι έχει ραμμένο στην “καρδιά” το ιερό “εθνόσημο”-‘εμβλημα, είτε γιατί απλά είναι “βαμμένη” στα τιμημένα “χρώματα” της ομάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά οι χορηγοί πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά, απλά και μόνο για να δούνε το όνομά τους τυπωμενο  στη φανέλα!

bobi_yo

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο βλέπουμε στα γηπεδα κάποιες πολύ πιο “προχώ” φανέλες, που είτε λόγω σχεδίων, είτε λόγω…. πρωτοτυπίας, όχι μόνο δεν αποτελούν “κόκκινο πανί” για τους οπαδους της αντίπαλης εξέδρας, αλλά θα λέγαμε πως ακόμη αθλητές και οπαδοί “ξενερώνουν” για τις διοικήσεις που τους υποχρεώνουν να εμφανίζονται στο γήπεδο με ένα… χάμπουργκερ στο σώμα τους ή σαν τους φίλους της… Χάϊντι που τρέχουν ξέγνοιαστοι στις αναθισμένες ελβετικές άλπεις.

herscing

Μία λοιπόν από τις πιο πρωτότυπες φανέλες είναι αυτή της γερμανικής Hersching, για τους οποίους κάθε αγώνας δε είναι απλά μια “γιορτή” του αθλήματος, αλλά θυμίζει κάτι από Oktoberfest, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο. Κι αυτό γιατί οι σχεδιαστές της “Joma” σκέφτηκαν να μεταφερουν την εικόνα των παραδοσιακών “Lederhosen” στις εμφανίσεις της ομάδας,που είναι ντυμένη με το δερμάτινο παντελόνι και τις τιράντες σε σχήμα “Η”, εθνική παραδοσιακή φορεσιά Βαυαρών και Τιρολέζων.

Ωστόσο η εμφάνιση της Hersching, που δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο το γεωγραφικό “στίγμα” της ομάδας, είναι πολύ δημοφιλής στο ηλεκτρονικό κατάστημα του συλλόγου. Σημειώστε ότι η Mizuno το 2016 ειδικά για τη “Hershing” κυκλοφόρησε μια περιορισμένη σειρά αθλητικών παπουτσιών Mizuno Wave Lightning Z2 σε λευκό και μπλε βαυαρικό χρώμα.

Ακόμη μία φανέλα που τόσο ο λίμπερο, όσο και οπαδοί θα θελαν να ξεχάσουν όσο πιο σύντομα γίνεται, είναι αυτή  της ιταλικής Μπρέσια. Η ομάδα της Serie A2, λόγ της χορηγίας που έχει εδω και αρκετές σεζόν από την τοπική McDonald’s, υποχρεώνε πέρυσι το λίμπερό της να αγωνίζεται κουβαλώντας στις… πλάτες του ένα τεράστιο, λαχταριστό… χάμπουργκερ, “τρώγωντας” ασφαλώς τρελή…. καζούρα από τους αντίπαλους οπαδούς.

Άλλη ασυνήθιστη εμφάνιση είναι αυτή της ανδρικής Iskho. Η ομάδα της Δανίας, από την ομώνυμη πόλη με πληθυσμό 23 χιλιάδων, στην περιοχή Hovedstaden, “κατεβαίνει” να παίξει στο γηπεδο φορώντας φανέλες εμπνευσμένες από τις στολές των στρατιωτών της Βασιλικής Φρουράς της Δανίας, με τα χαραστηριστικά ψηλά καπέλα από δέρμα αρκούδας, που συναντά κανείς σε σημαντικά παλάτια και κάστρα της σκανδιναβικής χώρας.

ishoj_denmark

Μάλιστα όπως παραδέχθηκε ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, Erling Boettcher , την ιδέα για τη συγεκκριμένη εμφάνιση εμπνεύστηκε από την στολή της γερμανικής Hersching. Σημείωσε δε “ότι δεν ήταν δύσκολο να λάβουμε την έγκριση της Διοίκησης της Βασιλικής Φρουράς του στρατού” κι έτσι ο σχεδιασμός από την Εrrea εγκρίθηκε αμέσως.

Οι δυνατότητες της σύγχρονων εκτυπώσεων όμως στις στολές είναι τεράστιες, κάτι που δίνει το δικαίωμα σε κάθε ομάδα να έχει στη φανέλα της ό,τιδήποτε κατεβάσει η κούτρα της διοίκησης ή του χορηγού! Είναι αλήθεια  ότι και στο παρλεθόν έχουμε δει διάφορες εμπνεύσεις χρωματικών και σχεδιαστικών καινοτομιών σε εμφανίσεις ομάδων με την ιταλική Μόντενα να κάνει την διαφορά και να πειραματίζεται με διάφορα στυλ, “κλέβοντας” δικαιολογημένα με τα σχέδια της Macron την παράσταση” στα γήπεδα!

modena_spiderman

Τη σεζόν 2011, χορηγός της ιταλικής ομάδας  ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τυριού παρμεζάνας στον κόσμο, η εταιρεία Parmareggio. Σήμα-κατατεθέν της εταιρείας, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή με τον σύλλογο, την Εμίλια Ρομάνια, ήταν το ποντίκι Emiliano, το οποίο “βοηθούσε” τα λίμπερο της ομάδας της ομάδας σε κάθε τους  υποδοχή-άμυνα, μιας και το συμπαθέστατο τρωκτικό αποτελουσε αναπόσπαστο κομμάτι της στολής τους, αλλά τον… 7ο παίκτη της ομάδας!

modena_parmeeggio

Αρκετά χρόνια πριν όμως η Μόντενα είχε λανσάρει στη στολή των λίμπερο κάποιους διάσημους ήρωες από γνωστά κόμικς.  Στη σεζόν 2007/08, ο σύλλογος μετά την χορηγία που έκλεισε με τον επίσημο διανομέα της Marvel στην Ιταλία, έπαιζε με δύο θρυλικούς σούπερ-ήρωες, τον Spider-Man και Iron Man, χάρις στη βοήθεια των οποίων μάλιστα κατέκτησε και τον τίτλο του Cev Challenge Cup!

modena_ironman

Την επόμενη σεζόν, το ιστορικό σωματείο του παγκόσμιου βόλεϊ, προώθησε τους ήρωες μιας ιαπωνικής σειράς manga, της πειρατικής One Piece. Έτσι λοιπό τα λίμπερο της ομάδας “κατέβαιναν” στα ματς αλλοτε με σύμμαχο τον Monkey τον D. Luffy και άλλοτε τον Dragon Ball Z, που έγιναν πολύ δημοφιλείς στην Ιταλία χάρη στην κυκλοφορία των αντίστοιχων κινουμένων σχεδίων.

modena_japan manga