ΔΙΕΘΝΗ

Βολεϊμπολίστρια αντιπρόεδρος στο Ιράν

Βολεϊμπολίστρια αντιπρόεδρος στο Ιράν

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιράν αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Βολεϊ διορίστηκε μία… γυναίκα, η πρώην βολεϊμπολίστρια, Δρ Zohreh Mirsepasi!

Ασφαλώς λίγους μήνες μετά το θόρυβο που προκάλεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη η υπόθεση Γκαβαμί και η απόφαση της Ομοσπονδίας να επιτρέψει μόνο στις αλλοδαπές γυναίκες να παρακολουθήσουν το Ασιατικό Πρωτάθλημα Βόλεϊ Ανδρών 2015, μία τέτοια απόφαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως Επανάσταση!

Κάποιοι μάλιστα θεώρησαν πως αυτό το βήμα προς τα εμπρός έχει να κάνει με την πρόσφατη ιστορική συμφωνία των Έξι ισχυρών δυνάμεων του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν στη Λωζάννη αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και τα μέτρα για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην ισλαμική χώρα.

Όπως και να χει όμως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόλεϊ της χώρας, Dr Mohammad Reza Davazaen διόρισε Αντιπρόεδρο, υπεύθυνη για τα θέματα των γυναικών, την πρώην βολεϊμπολίστρια Zohreh Mirsepasi, στο γκαλά που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη στις 10 Απριλίου.

Zohreh Mirsepasi

Μία ημέρα με καθαρά σημειολογικό χαρακτήρα, αφού η 10η Απριλίου είναι η επέτειος της γέννησης της Φατίμα της κόρης του προφήτη Μωάμεθ και συζύγου του Ιμάμη Αλί, που στην ιρανική δημοκρατία έχει το χαρακτήρα με την «δική μας» Ημέρα της Μητέρας και Ημέρα της Γυναίκας.

Προσφέροντας λοιπόν λουλούδια και μία τιμητική πλακέτα ο ισχυρός άνδρας του ιρανικού βόλεϊ, ανέθεσε στην 48χρονη τα νέα της καθήκοντα. Η Δρ Zohreh Mirsepasi προέρχεται από τον κόσμο του βόλεϊ, καθώς αγωνίστηκε ως ακραία από το 1987 και το 1991 και κέρδισε τον τίτλο με το πανεπιστήμιο Kharazmi. Συγγραφέας, μελετητής έχει αναπτύξει διαφορετικές στάσεις στον τομέα του αθλητισμού, αν και τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως δημοσιογράφος-εκφωνητής σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς στη χώρα.

iran_Zohreh_ Mirsepasi

Πρόκειται για ένα βήμα μπροστά για την κουλτούρα και τα ήθη της χώρας και μάλλον δεν θα ναι το τελευταίο καθώς όπως τόνισε η νέα αντιπρόεδρος, αρμόδια για τα γυναικεία ζητήματα λίγο πριν την ανάληψη των ιστορικών της καθηκόντων «η Ομοσπονδία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσληψης αλλοδαπού τεχνικού για την Εθνική Γυναικών, ενώ έχει εκπονήσει και ένα πρόγραμμα τριών σταδίων με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις γυναίκες και την ανάπτυξη του βόλεϊ. Προσβλέπουμε σε ένα ίσο επίπεδο με αυτό των ανδρών στον αθλητισμό». Κι όλα αυτά μία περίοδο όπου πολλάκις οργανώσεις σε όλο τον κόσμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ασκούν κριτική εναντίον του Ιράν για καταπάτηση των δικαιώματα των γυναικών.

Χθες μάλιστα, σύμφωνα με τα ημιεπίσημα πρακτορεία ειδήσεων Fars και Mehr, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφχάμ, θα είναι η πρώτη γυναίκα  που θα διοριστεί πρέσβειρα στο εξωτερικό από την εποχή της Ισλαμικής Επανάστασης, το 1979.

afkham1

Τότε όπου πρέσβειερα στην Δανία είχε διατελέσει η Μεχρανγκίζ Ντολατσχαχί.

ΔΙΕΘΝΗ
16/07/2024

Επιμένει… γαλλικά ο Ράπτης

Για δεύτερη σερί σεζόν, ο διεθνής Έλληνας ακραίος Αλέξανδρος Ράπτης θα αγωνιστεί στο γαλλικό πρωτάθλημα αφού μπορεί ο ΠΑΟΚ να του έδωσε… γη και ύδωρ...