ΔΙΕΘΝΗ

Φοβούνται να ρισκάρουν οι Ιρανές (vid)

Φοβούνται να ρισκάρουν οι Ιρανές (vid)

Τέσσερις μόλις μέρες απέμειναν για το ιστορικό τουρνουά World Tour μπιτς βόλεϊ του Ιράν, όμως οι Ιρανές δεν φαίνονται διατεθειμένες, έως ότου αρθεί η απαγόρευση που ισχύει, να παραστούν στη χλιδάτη διοργάνωση του Kish Island (15-19/2) και να ρισκάρουν την ασφάλειά τους.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει άρει επισήμως την απαγόρευση που ισχύει για την παρουσία γυναικών σε αθλητικά γήπεδα, παρά μόνο στο… μιλητό, στις επαφές της με αξιωματούχους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βόλεϊ (FIVB), οι Ιρανές το θεωρούν πολύ επικίνδυνο.

iran_beach_volley

Κάτι που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες και τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που με πρωτοβουλίες τους σε όλο τον κόσμο έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Συγκεκριμένα η διευθύντρια  της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), Minky Worden, δήλωσε πρόσφατα στην βρετανική IBTimes UK: “Η FIVB λέει ότι θα επιτραπεί κανονικά η είσοδος στις γυναίκες, αλλά δεν είναι δίκαιο για εκείνες που θέλουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες, καθώς θα εκθέσουν τα πρόσωπά τους και την ταυτότητά τους στις αρχές μιας χώρας, όπου δεν επιτρέπει στις γυναίκες να παρίστανται σε αθλητικούς αγώνες.

Η HRW έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για τα social media για να ενθαρρύνουν την άρση της απαγόρευσης, χρησιμοποιώντας τις hashtag # Watch4Women και παράλληλα δημιούργησε  βίντεο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του Ιράν στην προσπάθεια να δούνε έναν αγώνα βόλεϊ.

Σε άλλες δηλώσεις του η κα Worden ισχυρίζεται πως “η FIVB θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της για να αρθεί η απαγόρευση. Αυτοί είναι οι “αρχιερείς” του βόλεϊ, έχουν στα χέρια τους όλη την δύναμη και ανταμείβουν το Ιράν για αυτές τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.”

Αξίζει πάντως να σημειωθεί αναφορικά με τα όσα υποστηρίζει η Human Rights Watch ότι αρχικά, ο αντιπρόεδρος του Ιράν για τις γυναίκες και τις οικογενειακές υποθέσεις, προέβαλε αντιρρήσεις ως προς την απαγόρευση, αλλά αργότερα αναγκάστηκε να υποχωρήσει κάτω από πίεση.

Δείτε το σχετικό video της Human Rights Watch