BEACH VOLLEY

Πόρτες ερμητικά κλειστές για Ιρανές (photos)

Πόρτες ερμητικά κλειστές για Ιρανές (photos)

Το πρώτο τουρνουά beach volley του Ιράν, που διεξάγεται στο Kish Island Open (15-19/2) θα μείνει στην ιστορία, ως «μαύρη σελίδα» του αθλήματος και ως βαρύτατο πλήγμα για τα δικαιώματα των γυναικών στην μουσουλμανική χώρα.

Δυστυχώς για το άθλημα οι φόβοι που εξέφρασαν πριν από το τουρνουά οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περί μη τήρηση από πλευράς του Ιράν της συμφωνίας που υπήρχε με την Παγκόσμια Ομοσπονδίας για άρση της απαγόρευση που ισχύει για την παρουσία γυναικών σε αθλητικά γήπεδα, επιβεβαιώθηκαν στο Kish Island με το χειρότερο τρόπο. Γεγονός που αναμφίβολα όχι μόνο πλήττει το κύρος της FIVB, αλλά πάει το δημοφιλέστατο αυτό άθλημα ένα βήμα πίσω.

usa_iran

Παρά τους ισχυρισμούς των διοργανωτών ότι “όλοι οι οπαδοί του Ιραν, άνδρες, γυναίκες, παιδιά είναι ευπρόσδεκτοι στο τουρνουά”  διεθνείς οργανώσεις κατηγορούν την έλλειψη στρατηγικής και συνεργασίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας βόλεϊ με την κυβέρνηση της χώρας.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της Human Rights Watch η διευθύντρια  της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), Minky Worden,  μία θαρραλέα Ιρανή που επεδίωξε να παρακολουθήσει έναν αγώνα στο Kish Open, δεν τα κατάφερε. «Πήγαμε εκεί και ο αξιωματικός ασφαλείας μου είπε:«Πού πας»; «Να δω τους αγώνες» απάντησα. «Απαγορεύεται…».

hrw_iran

Mία άλλη ομάδα άλλων γυναικών, που βρέθηκε εκεί για να παρακολουθήσουν το τουρνουά της FIVB, στην προσπάθειά τους να δούνε τα ματς,  ​​υποχρεώθηκαν να συγκεντρωθούν στην ταράτσα ενός κοντινού καφέ, που είχε απλώς θέα στο τουρνουά.

Οι  φωτογραφίες της δεύτερης ημέρας του τουρνουά που δημοσιεύτηκαν στις επίσημες ιστοσελίδες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αλλά και της Ιρανικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (IRIVF) είναι χαρακτηριστικό ότι, όσες δεν ειναι αγωνιστικές, εικονίζουν είτε ξένες-τουρίστριες, είτε μισοάδειες κερκίδες, όπου βρίσκονται μόνο άνδρες.

Μία… μικρή παρεξήγηση για την FIVB!

Η FIVB στην προσπάθεια της να δικαιολογηθεί  και να υποβαθμίσει το περιστατικό, τόνισε ότι ” αν και υπήρξε μια μικρή παρεξήγηση από το προσωπικό ασφαλείας την Τρίτη (σ.σ χθες) το πρωί, το θέμα έχει πλέον επιλυθεί και έχει αποκατασταθεί η πλήρης πρόσβαση».

kish_island_open 0

Απαντώντας η κα Worden σε αυστηρό ύφος τόνισε ότι “αυτό το περιστατικό είναι πολύ πιο σοβαρό από μια«μικρή παρεξήγηση, «δεδομένου ότι οι γυναίκες του Ιράν που επιδιώκουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες κινδυνεύουν, εξαιτίας της απαγόρευσης που ισχύει για αυτές από το 2012. Δεν είναι δίκαιο να ζητήσει κανείς από τις γυναίκες να έρθουν στους αγώνες χωρίς προστασία και χωρίς τον απαραίτητο προγραμματισμό που θα αποτρέψει την πιθανότητα για τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις πύλες όπως συνέβη και στο παρελθόν. Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδό σας…”

kish_island_open 2

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η διοργάνωσης του Kish Island Open τουρνουά του beach Volley στον Περσικό Κόλπο, όσο και αυτή του τουρνουά του World League τον προσεχές Ιούνιο στην Τεχεράνη ανατέθηκαν από την FIVB στο Ιράν, με την προϋπόθεση ότι θα αρθεί η απαγόρευση που ισχύει για τις γυναίκες στους αθλητικούς χώρους.

Photos: www.fivb.ch, www.volleyball.ir, twitter