ΔΙΕΘΝΗ

Τελευταία «παράσταση» για τον τρέλο-Σαμικά (fot-vid)!

Τελευταία «παράσταση» για τον τρέλο-Σαμικά (fot-vid)!

Ο αγώνας των πλέι οφ για τις θέσεις 7-8 του πολωνικού πρωταθλήματος με την Κούπρουμ Λουμπίν ήταν η τελευταία παράσταση του 37χρονου Γάλλου, Γκιγιόμ Σαμικά της πολωνικής Onico Βαρσοβίας, έπειτα από 23 χρόνια λαμπρής καριέρας.

Λίγες μέρες λοιπόν μετά το “αντίο’ του Βραζιλιάνου Ολυμπιονίκη, Αμαράλ Ντάντε, ένας άλλος πρώην άσος του Παναθηναϊκού έγραψε τους “τίτλους τέλους” στα γήπεδα της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής (Αργεντινής), όπου αγωνίστηκε συνολικά σε 16 ομάδες σε Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ρωσία, Αργεντινή, Πολωνία.  Όπου και να έπαιξε όμως με τον… ιδιαίτερο χαρακτήρα του και το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο, ‘έκλεψε” τις καρδιές των φιλάθλων και με τον αυθορμητισμό του έγινε το “αγαπημένο παιδί” της έξέδρας.

Ο ‘Τρελό” Σαμικά σημείωσε 9 πόντους στην ήττα με 3-1 από την Κούπρουμ Λουμπίν και μέσα σε κλίμα συγκίνησης γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο της ομάδας του.

samica_onico

Ως ένδειξη αναγνώρισης μάλιστα του βεληνεκούς του Γάλλου άσου, ο MVP της Κούπρουμ Λουμπίν, Κάζμαρτσεκ παρέδωσε στον Γάλλο αντίπαλό του το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της αναμέτρησης.

30785008_10156237209669707_918301085_n

Εκεί όμως που ο Σαμικά δεν άντεξε τη συγκίνηση και δάκρυσε ήταν όταν προβλήθηκε από τη γιγαντοοθόνη του γηπέδου ένα βίντεο με μηνύματα από συναθλητές και προπονητές από τις πρώην ομάδες του Γάλλου, μεταξύ των οποίων οι συμπατριώτες του Στεφάν Αντιγκά και Φιλίπ Μπλέιν. Στο πλευρό του Σαμικά ήταν η σύζυγός του και η κορούλα του Τζαστίν.

samica_last_game

‘Είμαι χαρούμενος που έχω μια τέτοια καριέρα πίσω μου. Επισκέφθηκα πολλά μέρη, συνάντησα πολλούς σπουδαίους παίκτες. Φυσικά υπάρχει απογοήτευση γιατί δεν καταφέραμε να τελειώσουμε τη σεζόν με μια νίκη, αλλά η κατάσταση στην οποία η ομάδα μας βρήκε δεν ήταν και η καλύτερη. Αγωνιστήκαμε μέχρι το τέλος…” είπε μετά το τελευταίο του παιχνίδι ο Γάλλος άσος της 8ης ομάδας της Plus Liga.

samika_guma

Η ομάδα της Βαρσοβίας μάλιστα, πέρα από το βίντεο που είχε ετοιμάσει, για το “αντίο” του Γκιγιόμ Σαμικά δώρισε στο Γάλλο κι ένα ιδιαίτερο δώρο – ένα καλάθι γεμάτο μπαγκέτες και κρασί από τον τρύγο του 2009, χρονιά του αξέχαστου τελικού του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπου η Πολωνία είχε κερδίσει τους “τρικολόρ”.

1919661_10152385541518167_1643456518967675746_n

Το παρών στο αποχαιρετιστήριο ματς του Σαμικά ήταν και ο Πολωνός πρώην συμπαίκτης του στο “τριφύλλι”, Πάβελ Ζαγκούμνιπου πριν από λίγες μέρες είπε κι αυτός “αντίο” στη θέση του αθλητικού διευθυντή της γηπεδούχου ομάδας.  Στο τέλος του αγώνα ο Σαμικά, πήδηξε στην εξέδρα και  έπεσε την αγκαλιά του “Γκούμα”,  για να ευχαριστήσει συγκινημένος τον φίλο του, με τον οποίο την περίοδο 2009/2010 πανηγύρισε το Κύπελλο Ελλάδας στα ‘πράσινα”.

sami_guma_pao

” Του χρωστάω πολλά. Ένας αθλητικός διευθυντής και φίλος είναι μια ζωή” έγραψε αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γκιγιόμ Σαμικά, που έπειτα από μία σπουδαία καριέρα είναι έτοιμος να εργαστεί ως μάνατζερ του βόλεϊ. “Γνωρίζω καλά όλους τους παίκτες και δεν θέλω να είμαι προπονητής. Μετά από 23 χρόνια καριέρας, θέλω να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Δεν θέλω να γίνω προπονητής γιατί είναι πολύ αγχωτικό…” συμπλήρωσε ο τρελο-Γάλλος, που θα ζήσει μόνιμα στην Βαρσοβία με την οικογένειά του.

samica 1

Να σημειωθεί πως στην λαμπρή του καριέρα εκτός από το Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό ο Γκιγιόμ Σαμικά κατέκτησε τη σεζόν 2008/2009 το πρωτάθλημα Πολωνίας με την Γιαστρέμπσκι, ενώ ήταν φιναλίστ σε Γαλλία με Πουατιέ (2006/2007), Ελλάδα (2009/2010) και Αργεντινή με την Μπουένος Άιρες Ουνίδος (2012/2013).

Στην διεθνή του καριέρα με την Εθνική Γαλλίας ήταν ασημένιος στο Eurovolley 2009 και στο World League της FIVB το 2006.

FOT. PIOTR KUCZA

Δείτε το βίντεο

ΔΙΕΘΝΗ
28/03/2024

Με 5ετές συμβόλαιο «δένει» τους διεθνείς η Βουλγαρία – «Κόβεται» όποιος θέλει να πάει διακοπές με τη γυναίκα του!

Υπογραφή 5ετούς συμβολαίου με τους αθλητές -αθλήτριες των Εθνικών ομάδων της Βουλγαρίας σχεδιάζει να υπογράψει η Βουλγαρική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, με...