Προβάδισμα στα… σημεία για Φοίνικα Σύρου, 3-2 τη Σομόν
09/12/2025 22:59
Το πρώτο βήμα πρόκρισης προς τους «16» του Challenge Cup πραγματοποίησε στην Ερμούπολη ο Φοίνικας Σύρου ο οποίος σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι επικράτησε 3-2 της Γαλλικής Σομόν και κρατά την τύχη στα χέρια του ενόψει του επαναληπτικού.
Το ευρωπαϊκό αήττητο του Φοίνικα στο «Δ. Βικέλας» διατηρήθηκε και απέναντι στην έμπειρη και μαχητική Σομόν του Αλέξανδρου Ράπτη. Μια αναμέτρηση που έκρυβε ανατροπές και συγκινήσεις καθώς οι «Πειρατές» του Θάνου Τερζή με το 2-1 και το 16-10 στο τέταρτο σετ βρέθηκαν μια ανάσα από μια «καθαρή» νίκη, ωστόσο χρειάστηκε το ταϊ-μπρεϊκ και μια ανατροπή προκειμένου να πανηγυρίσουν το 3-2 και να αποκτήσουν ισχνό πλεονέκτημα για τον επαναληπτικό της Γαλλίας στις 6 Ιανουαρίου.
Πρωταγωνιστές για τους «κυανέρυθρους» οι Μπράμ Βαν Ντε Ντρις και Άξελ Τρούχτσεφ που κράτησαν όρθια την ομάδα της Σύρου και της χάρισαν τη μεγάλη νίκη απέναντι σε την Σομόν που με τους Παστέρ και Μαρτί θα μπορούσε στο τέλος να φύγει απο το νησί και με το θετικό αποτέλεσμα στις αποσκευές της.
Τα πάντα για τις δύο ομάδες θα ξεκαθαρίσουν στην Γαλλία, όπου ο Φοίνικας θα «ψάξει» τη νίκη με οποιοδήποτε αποτέλεσμα για να «σφραγίσει» το εισιτήριο προς τους «16» του Challege Cup, ενώ σε περίπτωση ήττας του με 3-2 η πρόκριση θα κριθεί στο «χρυσό» σετ. Αντίθετα με ήττα 3-0 ή 3-1 οι «Πειρατές» θα αποχαιρετήσουν το… ευρωπαϊκό τους όνειρο.
Ο Φοίνικας έδειξε από την αρχή τις διαθέσεις του καθώς ανέτρεψε γρήγορα το 4-7, προηγήθηκε 10-8 και 16-12 κι από εκείνο το σημείο διαχειρίστηκε το προβάδισμα και έφτασε στο 25-23 με χαμένο σερβίς των Γάλλων.
Στο β’ σετ πάλι ο Φοίνικας έκανε ανατροπή (6-9, 9-9) και άρχισε μια μάχη πόντο με πόντο με τους Γάλλους να ξεφεύγουν 15-18 και τον Τρούχτσεφ να χάνει κόντρα ισοφάρισης στο 19-20. Ο άσσος του Παστέρ διαμόρφωσε το 20-23 για να κλείσει το σετ στο 21-25.
Το μικρό προβάδισμα των Γάλλων στην αρχή του γ’ σετ (5-8, 9-12) γρήγορα εξανεμίστηκε με τον Φοίνικα να ισοφαρίζει 13-13 και να μετατρέπει το 14-14 σε 18-14 και με συνολικό επιμέρους σκορ 11-6 το κατέκτησε με 25-20.
Οι Συριανοί ξεκίνησαν εντυπωσιακά το 4ο σετ και με δύο άσσους του Βαν Ντεν Ντρις έφτασαν στο 5-1 διατηρώντας ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα μέχρι το 16-10. Στο 16-11 οι διαιτητές έδωσαν μεταφορά στο πλασέ του Αναγνώστου με τους γηπεδούχους να διαμαρτύρονται και αν αποσυντονίζονται με το σκορ να γίνεται 16-14 και 18-18. Στο 21-19 ο Φοίνικας έχασε την ευκαιρία σε φρι μπολ με την Σομόν να παίρνει την αλλαγή και τον Μαρτί που είχε πάρει τη θέση του Τολέδο ως διαγώνιος με εξαιρετικά σερβίς να επιτρέπει στη Σομόν να τρέξει σερί 0-6 για το 21-25.
Το θρίλερ κορυφώθηκε στο τάι μπρέικ όπου ο Φοίνικας είχε σταθερά το προβάδισμα φτάνοντας στο 13-11. Η Σομόν όμως απάντησε με σερί 0-3 και έφτασε σε ματς μπολ (13-14). Ο Βαν Ντεν Ντρις το έσβησε και με νέα επίθεση έφερε το πρώτο ματς μπολ για τον Φοίνικα, που δεν χρειάστηκε άλλο καθώς ο Κωστόπουλος τελείωσε το ράλι και το ματς.
ΤΑ ΣΕΤ: 3-2 (25-23, 20-25, 25-20, 21-25, 16-14)
*Οι πόντοι του Φοίνικα Σύρου προήλθαν από 8 άσους, 63 επιθέσεις, 7 μπλοκ και 30 λάθη αντιπάλων ενώ της Σομόν από 6 άσους, 52 επιθέσεις, 10 μπλοκ και 39 λάθη αντιπάλων
ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ (Θάνος Τερζής): Νεβό 1 (1 άσος), Μικελούτσι 18 (12/17 επ., 2 άσοι, 4 μπλοκ), Αναγνώστου 5 (5/10 επ.), Τρούχτσεφ 25 (23/43 επ., 1 άσος, 1 μπλοκ, 44% υπ. – 26% άριστες), Κωστόπουλος 5 (5/21 επ., 65% υπ. – 38% άριστες), Βαν Ντεν Ντρις 24 (18/37 επ., 4 άσοι, 2 μπλοκ) / Μπουράκης (λ., 47% υπ. – 33% άριστες)
ΣΟΜΟΝ (Σιλβάνο Πράντι): Βίλτενμπεργκ 8 (6/10 επ., 2 μπλοκ), Γουόλς 1 (1 μπλοκ), Τολεδό 10 (7/19 επ., 1 άσος, 2 μπλοκ), Ράπτης 12 (9/18 επ., 1 άσος, 2 μπλοκ, 35% υπ. – 18% άριστες), Παστέρ 19 (17/34 επ., 1 άσος, 1 μπλοκ, 69% υπ. – 41% άριστες), Ανρί 8 (6/10 επ., 2 μπλοκ) / Ντιράν (λ., 53% υπ. – 47% άριστες), Σεράφιν, Σαρέμα 1 (1/3 επ.), Μάρτι 6 (3/10 επ., 3 άσοι), Μπράτσκο 3 (3/5 επ., 33% υπ. – 17% άριστες)
Τερζής : «Μπορούσαμε το 3-1»
Ο τεχνικός του Φοίνικα Σύρου, Θάνος Τερζής, λίγο μετά την ολοκλήρωση του αγώνα στο «Δ. Βικέλας» έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες του και υπογράμμισε πως το έργο της ομάδας του στον επαναληπτικό παραμένει δύσκολο παρά τη νίκη.
«Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι και τέτοια ματς δημιουργούν χαρακτήρα στην ομάδα. Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε με 3-1. Στο τέταρτο σετ ένα λάθος του διαιτητή μας δημιούργησε εκνευρισμό και κάναμε πολλά λάθη. Πολύ δυνατή ομάδα η Σομόν, καταφέραμε να περιορίσουμε όσο μπορούμε τους ακραίους, όχι τόσο τον Παστέρ αλλά περισσότερο τον Ράπτη. Με τον δεύτερο διαγώνιό τους (σ.σ. Μάρτι) έπαιξαν καλύτερα αλλά στο τέλος θα ξαναπώ ότι αυτά τα παιχνίδια μας βοηθούν πολύ και στο πρωτάθλημα, αρχής γενομένης από το ματς με την Κηφισιά την Κυριακή» τόνισε ο Θάνος Τερζής και συμπλήρωσε «Προς το παρόν κοιτάμε τα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος ως τα Χριστούγεννα. Το πρώτο μας παιχνίδι το νέο έτος είναι στη Γαλλία (σ.σ. 6/1) αλλά θεωρώ ότι παρά τη νίκη μας εδώ θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο έργο εκεί. Τα επόμενα δύο παιχνίδια (σ.σ. Κηφισιά, Μίλων) θα βοηθήσουν ώστε η ομάδα να δημιουργήσει μια σειρά νικών».
Ντε Ντρίς : «Χαρούμενοι για τη νίκη»
Ο Μπραμ Βαν Ντεν Ντρις αναφερόμενος στο αίσιο τέλος της αναμέτρησης με τη Σομόν τόνισε «Ήταν πολύ σημαντικό σήμερα να κερδίσουμε. Κρίμα που χάσαμε την ευκαιρία στο τέταρτο σετ για να κερδίσουμε με 3-1, αλλά ξεκίνησαν να σερβίρουν καλά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη νίκη απέναντι σε μια δυνατή και σκληρή ομάδα, θα προσπαθήσουμε να προκριθούμε στη Γαλλία. Πιέσαμε πολύ από το σερβίς και βγάλαμε μπλοκ, τραβώντας τους μακριά από το φιλέ κι αυτό ήταν το κλειδί της αναμέτρησης».
Ράπτης : «Χαρούμενος για τα δύο σετ»
Ο Αλέξανδρος Ράπτης εμφανώς ικανοποιημένος από την κατάκτηση των δύο σετ στον αγώνα δήλωσε αισιόδοξος για τον επαναληπτικό και την πρόκριση της Σομόν υπογραμμίζοντας : «Ήταν ένα πολύ καλό ματς σαν θέαμα. Η ομάδα μου δεν ήταν στην καλύτερη μέρα της. Προερχόμαστε από πολλά συνεχόμενα παιχνίδια, πέντε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και υπάρχει κούραση. Σίγουρα, δεν υπήρχε και η συγκέντρωση που έπρεπε. Είμαι χαρούμενος που πήραμε δύο σετ και μπορούμε να φέρουμε το πλεονέκτημα στη δική μας έδρα. Θα πρέπει να σταθεροποιήσουμε την υποδοχή μας και την επιθετική μας αποτελεσματικότητα. Το πρώτο βήμα έγινε για τα δύο σετ και ο στόχος είναι να πάρουμε την πρόκριση στην έδρα μας. Θεωρώ ότι το φετινό πρωτάθλημα στην Ελλάδα είναι πολύ ανταγωνιστικό με παιχνίδια υψηλού επιπέδου. Είμαι χαρούμενος που το πρωτάθλημα ανεβαίνει και καλό είναι αυτό να γίνεται κάθε χρόνο. Θα καταλήξουμε να είμαστε σε υψηλό επίπεδο».