ΔΙΕΘΝΗ

Κραυγές απόγνωσης απ’ τα κελιά των Κουβανών

Κραυγές απόγνωσης απ’ τα κελιά των Κουβανών

“Τα κατέστρεψα όλα μέσα σε μία νύχτα” εξομολογείται ο Σεπέδα. “Είδα πρώτη φορά τον ουρανό μετά από 7 μήνες» αποκαλύπτει ο Ουριάρτε, ενώ ο Λούις Σόζα ψελλίζει : “Είμαστε θαμμένοι, εγκαταλελειμμένοι…».

Οι πέντε διεθνείς Κουβανοί, μεταξύ των οποίων και πρώην πρωταθλητής του ΠΑΟΚ, Ρολάντο Σεπέδα, που καταδικάστηκαν σε 5 ετή φυλάκιση για το βιασμό μιας Φινλανδής το περασμένο καλοκαίρι στο Τάμπερε, μέσω του Stefano Arcobelli, απεσταλμένου της Gazzeta Dello Sport στη Φινλανδία μεταφέρουν για πρώτη φορά τις δραματικές συνθήκες και τα συναισθήματα στην απομόνωση στο μέρος του κείμενου που αναδημοσιεύει το Volleyplanet. 

cuba_fylakismenoi_

Τους πέντε πρώην συμπαίκτες της Κούβας Οσμάνι Ουριάρτε (21 ετών), Λούις Σόζα (21), Ρολάντο Σεπέδα (27), Ρικάρντο Κάλβο (20) και Αμπραχαν Α. Γκαβιλαν (21) χωρίζουν 230 χιλιόμετρα. Οι τρεις τελευταίοι κρατούνται στην πιο πολυπληθή φυλακή του Τούρκου και οι άλλοι δύο στο Κιλμακόσκι, κοντά στο «τόπο του εγκλήματος», στο Τάμπερε.

Σεπέδα: “Έχασα όλα τα λεφτά που κέρδισα στην Ελλάδα”

Μοναδικοί που επιτρέπονται στο επισκεπτήριο είναι ο Κουβανός πρέσβης στη Φινλανδία και ο πρόεδρος της Κουβανικής Ομοσπονδίας. Η ζωή πίσω από τα κάγκελα αφόρητη… Όνειρα κατεστραμμένα, όπως και η καριέρα του πρώην πρωταθλητή του ΠΑΟΚ και αρχηγού της Κούβας, Ρολάντο Σεπέδα «”Είναι φοβερό αυτό που βιώνουμε… Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μετά από 16 χρόνια, μας κόστισε εξαιτίας ενός «παράλογου» νόμου» δηλώνει στην Gazzeta dello Sport ο πρώην σουπερστάρ του “Δικέφαλου του Βορρά” και συνεχίζει: «Είμαι υπερήφανος που είδα τους συμπαίκτες μου στην Ολυμπιάδα, στο ντεμπούτο με τη Ρωσία και τους ενθάρρυνα μέσα από το κελί.

Υπάρχουν πολλές συμπτώσεις σε αυτή την υπόθεση: Κατέστρεψαν μία δυνατή ομάδα, τότε αρχίσαμε να παίζουμε όλοι στο εξωτερικό. Το κατηγορητήριο στήθηκε με αυστηρούς κανόνες, γιατί ήμασταν ίσως ξένοι και μαύροι. Είναι κάποιες ντόπιες λέξεις που δεν μεταφράζονται. Αλλά η δικαστής θέλησε να πιστέψει μόνο από τη μία πλευρά. Κάθε ισχυρισμός που αφορά την Κούβα καταρρίπτεται. Έχασα όλα τα λεφτά που κέρδισα στην Ελλάδα.

russia_cuba

Στην Κούβα δεν υπάρχει Skype. Η σύζυγος και η μητέρα μου ταξιδεύουν για μία ώρα μια φορά το μήνα στη Μόσχα για να επικοινωνήσουμε. Ήδη έχουμε μιλήσει τρεις φορές και θα μιλήσουμε ξανά σε μία εβδομάδα στα γενέθλιά μου

Είναι τα πρώτα γενέθλια που θα κάνω στη φυλακή… Έχω καταστραφεί, αλλά προσπαθώ να επανέλθω με τους συμπαίκτες μου. Κάναμε βάρη υπό -15 βαθμούς Κελσίου στο χιόνι. Εγώ κάτω από τους 20 βαθμούς αισθάνομαι πολύ άσχημα. Η δική μου ημέρα στη φυλακή διαρκεί μία ώρα, από τις 12.00-13.00 το μεσημέρι, στην οποία μαγειρεύω κουβανικά φαγητά. Τα κατέστρεψα όλα μέσα σε μία νύχτα! Εμείς οι Κουβανοί λειτουργούμε πολύ με το ένστικτο και αυτά που κάνουμε είναι απερίσκεπτα, κοστίζουν».

CubanbeforetheirPoolCclashagainstArgentinainMendoza

Ουριάρτε: “Μόνο η αγάπη της μάνας διαρκεί για πάντα “

Ο διεθνής ακραίος Οσμάνι Ουριάρτε ζει με τις δικές του ενοχές, καθώς αυτός μίλησε για πρώτη φορά με την Φινλανδή στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αποστολή της Κούβας στο Τάμπερε. «Εγώ γνώρισα πρώτη φορά τη γυναίκα, δεν σκεφτόμουν ποτέ πως θα μου κατάστρεφε την καριέρα. Μου έλεγε πως της αρέσουν οι ψηλοί, μαύροι, αθλητικοί τύποι.  Δεν είχα το κουράγιο να δω τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είχα το κουράγιο να βγω έξω και να αναπνεύσω καθαρό οξυγόνο. Πρώτη φορά που είδα τον ουρανό ήταν μετά από 7 μήνες. Στη φυλακή βλέπω μόνο ταινίες, δεν μπορώ να ακούσω μουσική σάλσα, γιατί εδώ μπαίνουν μόνο αυθεντικά (ορίτζιναλ) dvd και η μουσική στην Κούβα είναι μόνο «πειρατική»… Στις 16.00 εδώ τελειώνει η μέρα μας, εγώ δεν ξυπνάω από τις 7 το πρωί για να πάω στο γυμναστήριο»

Από τη μία πλευρά η πολιτισμένη Φινλανδία, με τους δικούς της νόμους και κανόνες απέναντι στη βία κατά των γυναικών, εξαιτίας πολλών ανάλογων γεγονότων που έχουν συμβεί από παλιά στη χώρα. Έτσι μάλλον εξηγείται το γεγονός της κράτησης των πέντε Κουβανών υπό τις παρούσες αυστηρές συνθήκες ασφαλείας, μακριά από τους υπόλοιπους κρατούμενους. «Υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο κράτησης, είναι σα να’ μαστε οι χειρότεροι εγκληματίες! Κάνουμε μπάνιο , έξω στο κρύο, ακόμη και με την πόρτα ανοιχτή. Δεν έχουμε χρήματα να τηλεφωνήσουμε. Ούτε έχουμε βοήθεια από το προξενείο. Υπάρχει μόνο ένας λογαριασμό, αλλά μέσα σε ένα χρόνο έχουμε πληρώσει 23.000 ευρώ. Είναι φρικτή εμπειρία η έλλειψη ελευθερίας… Μου λείπει η μητέρα μου. Χτύπησα tattoo τη φράση «η αγάπη της μάνας είναι η μοναδική που διαρκεί για πάντα» λέει ο Ουριάρτε που ελπίζει «να παίξω με τον Χουαντορένα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιταλίας το 2018, ίσως και στο Τόκιο».

diki_tampere

Κάλβο: “Καταστραφήκαμε για πάντα

Απελπισμένος, χωρίς να γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη ζωή και την καριέρα του είναι ο νεαρός Luis Sosa που αρνείται ότι έκανε σεξ την Φινλανδή εναποθέτει όλες τους τις ελπίδες στην προσφυγή που θα εκδικαστεί στις 16 Μαϊου : “Είμαστε θαμμένοι, εγκαταλελειμμένοι… Δεν έχω τη δύναμη να δώ βόλεϊ στην τηλεόραση» ενώ ο 20χρονος παρ’ ολίγον πασαδόρος του ΠΑΟΚ, Κάλβο, φέρνοντας στο μυαλό του τις σκηνές που έζησε στη δίκη, κάθε μέρα ζητά και μία βοήθεια για να επιβιώσει. «Ήταν δύσκολες οι στιγμές όταν απολογούμασταν. Ήμασταν νευρικοί, δίναμε ίσως την εικόνα ότι ήμασταν «υπεράνω» και ακόμη και σε αυτό κάναμε λάθος. Η κοπέλα (σ.σ η Φινλανδή πέτρα του σκανδάλου) που μας έβλεπε γελούσε και εκεί καταστραφήκαμε για πάντα».

Πήγη: Gazzetta dello Sport

Foto: Gazzetta dello Sport

ΔΙΕΘΝΗ
28/03/2024

Με 5ετές συμβόλαιο «δένει» τους διεθνείς η Βουλγαρία – «Κόβεται» όποιος θέλει να πάει διακοπές με τη γυναίκα του!

Υπογραφή 5ετούς συμβολαίου με τους αθλητές -αθλήτριες των Εθνικών ομάδων της Βουλγαρίας σχεδιάζει να υπογράψει η Βουλγαρική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, με...