ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Α.Σ Ίος:  Μία ομάδα βόλεϊ στο έλεος των… ανέμων!

Α.Σ Ίος:  Μία ομάδα βόλεϊ στο έλεος των… ανέμων!

Λένε πως όταν έχεις καταφέρει αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο, στη συνέχεια δεν σε πτοεί τίποτα. Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Αθλητικού Συλλόγου Ίος, που μόλις 6 χρόνια πριν χάρη σε μία παρέα ανθρώπων που αγαπούσαν το βόλεϊ και έναν πατέρα σε ρόλο διαιτητή που θέλησε να κάνει το βήμα παραπάνω, «βγήκε» από την αδράνεια και άρχισε να δίνει πάλι “σημάδια ζωής”. Από την προσεχή Δευτέρα μάλιστα, μαζί με το “πρώτο κουδούνι” στα σχολεία, έχει προγραμματιστεί και η έναρξη προετοιμασίας της ομάδας για τη νέα αγωνιστική σεζόν.

Ο κ. Καραμπίκας, αστυνομικός εκτός γηπέδων, προπονητής και «ψυχή» του συλλόγου στα γήπεδα, με τη συμπαράσταση κάποιων γονέων, έκανε το αδύνατο να μοιάζει δυνατό! Έμαθε προπονητική μέσω… YOUTUBE και με “όπλα” το πείσμα και το μεράκι του έβαλε την Ιο στον… χάρτη του αθλήματος. Σήμερα περισσότερα από 50 παιδιά παίζουν βόλεϊ στο νησί και παράλληλα συμμετέχουν παράλληλα στα τοπικά πρωταθλήματα, έστω και αν, λόγω έλλειψη κλειστού στο νησί, παίζουν σε κάθε αγωνιστική  ως… φιλοξενούμενοι στη γειτονική Νάξο.

Και όμως τη σταθερή τα  τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη του βόλεϊ στο νησί των Κυκλάδων, κινδυνεύει να γίνει…φτερό στον άνεμο! Ο Δήμος Ιητών από φέτος δεν δύναται να παραχωρεί κλειστή αθλητική εγκατάσταση στην ομάδα, ενώ η Αρχαιολογία, βάζει ένα ακόμη εμπόδιο στα όνειρα των κοριτσιών, να παίξουν επιτέλους μπροστά στους συντοπίτες.

Συναντήσαμε τον coach και τα παιδιά περιθώριο του φετινού Παγκοσμίου πρωταθλήματος Beach Volley της Ίου, όπου πολλά από τα παιδιά του Α.Σ Ίου συνέβαλλαν εθελοντικά στην επιτυχία της διοργάνωσης, ο Καραμπίκας εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον, έχοντας βασική έννοια να συνεχίσουν τα παιδιά να ασχολούνται με το αγαπημένο τους άθλημα και να συνεχίσουν να ονειρεύονται.

Τι σχέση έχει με το βόλεϊ ένας αστυνομικός σε ένα νησί όπως η Ίος;

Με το βόλεϊ δεν είχα μεγάλη σχέση πέρα από κάποια παιχνίδια που είχαμε κάνει σε σχολικούς αγώνες και καμία φορά που μαζευόμασταν η παρέα και προσπαθούσαμε να παίξουμε από μόνοι μας. Εγώ έπαιζα χάντμπολ για τρία χρόνια περίπου στην Α1 κατηγορία με την ομάδα της Αναγέννησης Άρτας, απ’ όπου κατάγομαι.

 Πως προέκυψε η ιδέα δημιουργίας ομάδας βόλεϊ στο νησί;

Ο Α.Σ ΙΟΥ ιδρύθηκε  το 2009. Από το 2013 μέχρι και το 2016 ήταν ανενεργός. Όλα άρχισαν το 2016, όταν μια μέρα η κόρη μου, θα έπαιζε βόλεϊ με τις  φίλες της και μου ζήτησε να κάνω τον διαιτητή. Βοήθησα τα κορίτσια, είδα ότι τους άρεσε και αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομάδα και… όπου βγει. Αρχίσαμε να προπονούμαστε βλέποντας βιντεάκια στο ίντερνετ από προπονήσεις άλλων ομάδων, φτιάξαμε ένα δικό μας πρόγραμμα και με 2-3 φορές την εβδομάδα  προπονήσεις  προσπαθούσαμε να παίξουμε πιο σωστά βόλεϊ, όπως οι ομάδες που “χαζεύαμε” στο YOUTUBE.

Έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή. Κάναμε εκλογές και αρχίσαμε την επαναδραστηριοποίηση του συλλόγου. Ο Δημήτρης Ρόλας ανέλαβε να μπει μπροστά ως πρόεδρος και εγώ γραμματέας . Καταφέραμε και πήραμε την πιστοποίηση  από την Ε.Ο.Π.Ε. και εκεί άρχισε  ουσιαστικά η αναγέννηση της ομάδας.

Ποια είναι τα οφέλη του νησιού από την ίδρυση ομάδας βολεϊ;

Η μόνη αθλητική δραστηριότητα σε επίπεδο πρωταθλητισμού στο νησί ήταν πάντα το ποδόσφαιρο, όπου συμμετείχε πάντα στο πρωτάθλημα των Κυκλάδων. Μέχρι τότε, πέρα από το βόλεϊ, που παίζανε στο σχολείο, τα παιδιά δεν έχουν πολλές επιλογές. Με το βόλεϊ, ένα άθλημα που ταιριάζει πολύ στις κοπέλες, δώσαμε  τη χαρά  στα κορίτσια του νησιού να έχουν και αυτά την ευκαιρία να αγωνιστούν σε κάποιο πρωτάθλημα και να ζήσουν εμπειρίες που δεν είχανε φανταστεί ότι θα μπορούσαν να βιώσουν ποτέ στο νησί.

Ποια ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε στο νησί στην προσπάθεια δημιουργίας ομάδας; 

Το να φτιάξεις μια ομάδα χωρίς να είσαι προπονητής και χωρίς να έχεις αγώνες ή εμπειρία από το άθλημα, είναι όχι απλά δύσκολο, αλλά σχεδόν ακατόρθωτο. Πόσο μάλλον όταν στερείσαι και τα βασικά σε ένα νησί, τις υποδομές. Η έλλειψη κλειστού γηπέδου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή. Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες από τον Δήμο και την περιφέρεια χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αποτελέσματα, και φοβάμαι ότι για αρκετά χρόνια ακόμη δεν θα έχουμε κάποιο γήπεδο. Αυτό είναι και το βασικότερο που μας απασχόλει, καθώς δεν θα έχουμε πια και τον χώρο που μας είχε παραχωρήσει ο Δήμος και το είχαμε διαμορφώσει και κάναμε προπόνηση με την κακοκαιρία. Γίνονται προσπάθειες από τον Δήμο της Ίου και την Περιφέρειας Αιγαίου για την οικοδόμηση ενός κλειστού γυμναστηρίου, αξίας, περίπου, 1.000.000 ευρώ. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο χώρος που θα κατασκευαστεί το γήπεδο είναι σε μια προέκταση 1 χλμ, όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Σκάλκος,  η Αρχαιολογική υπηρεσία, “άναψε κόκκινο”, καθώς ισχυρίζονται ότι οι εγκαταστάσεις θα “κρύβουν” το Σκάλκο. Στην τελευταία συνεδρίαση που έγινε με 7μελη επιτροπή για την έγκριση κατασκευής του γηπέδου οι ψήφοι ήτανε 3 υπέρ, τρεις κατά και ένα «παρών», αλλά τελικά υπερίσχυσε η ψήφος του προέδρου που ήτανε αρνητική.

Ειλικρινά δεν ξέρω μέχρι πότε θα αντέξουμε να κρατήσουμε την ομάδα. Λόγω έλλειψης γηπέδου στο πρωτάθλημα δηλώνουμε σαν έδρα τη Νάξο και στην ουσία όλα τα παιχνίδια μας είναι εκτός έδρας και φυσικά κανείς από το νησί, ακόμη και οι γονείς των αθλητριών δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες της ομάδας με αποτέλεσμα να μην έχουν πλήρη εικόνα για όλα αυτά που γίνονται στην ομάδα, όλα αυτά τα χρόνια.

Το νησί, ο Δήμος ή άλλοι φορείς  στήριξαν στην προσπάθειά σας;

Το μοναδικό «όπλο» που μας έδινε κουράγιο και δύναμη όλο αυτόν τον καιρό ήτανε η συμπαράσταση όλων προς αυτό που προσπαθούσαμε να πέτυχουμε. Όλους τους συνάρπαζε η ιδέα για κάτι καινούργιο. Οι  γονείς, χωρίς δεύτερη σκέψη μου εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους, ο Δήμος μας παραχώρησε ένα χώρο που ήταν στα μέτρα ενός προπονητηρίου και κάναμε όλα αυτά τα χρόνια προπόνηση. Τώρα όμως δυστυχώς, ο Δήμος έπρεπε να αξιοποιήσει τον χώρο και θα αναγκαστούμε να προπονούμαστε στο ανοικτό γήπεδο, κάτι που δεν ξέρω  αν είναι εφικτό για τα παιδιά!  Τον σημαντικότερο όμως ρόλο μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε η συμπαράσταση του προέδρου της τοπικής επιτροπής βόλεϊ των Κυκλάδων, Αντώνη Σολάρη, ο οποίος όταν έμαθε ότι υπάρχει κάποιος «τρελός» στο νησί που κάνει προπόνηση βόλεϊ σε κορίτσια με πήρε τηλέφωνο και μου είπε «συνέχισε και από εμένα θα έχεις  ό,τι θέλεις».

“Επιτυχία για μας κάθε φορά που καταφέρνουμε να “κατέβουμε” στο γήπεδο”

Πότε έγινε το πρώτο επίσημο… σερβίς του Α.Σ Ίος;

Το 2018 βάλαμε την ομάδα στο πρωτάθλημα των Κυκλάδων στην κατηγόρια των γυναικών. Από τα 10 δελτία που αρχικά είχαμε, φτάσαμε στα 25 και την επόμενη χρονιά κατεβήκαμε στο πρωτάθλημα γυναικών και κορασίδων. Κομβικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε και η κίνησή του κ. Σολάρη να στείλει στην Ιο το κλιμάκιο της εθνικής ομάδας των αναπτυξιακών τμημάτων. Η αντιπροσωπεία της Εθνικής  ήρθε στο νησί, έκανε προπόνηση στα κορίτσια, μου έδωσε προπονητικό υλικό και πήγαμε και μιλήσαμε στα σχολεία για το βόλεϊ. Από τότε έχουμε φτάσει τα 55 ενεργά δελτία. Πιστεύω πως σε περίπτωση δημιουργίας ενός κλειστού γηπέδου οι συμμετοχές θα διπλασιαστούν και θα υπάρχει ενδιαφέρον και από αγόρια για την δημιουργία αντίστοιχης ομάδας.

Μιλήστε μας λίγο για το πρωτάθλημα, τις μέρες των και τα ταξίδια στα γειτονικά νησιά.

Η ομάδα πια έχει γίνει ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα καταφέρνουμε και παίρνουμε κάποια σετ και αυτά που χάνουμε είναι με διαφορά λίγων πόντων. Επειδή δεν έχουμε γήπεδο και δηλώνουμε ως έδρα τη Νάξο, έχουμε συμφωνήσει να παίζουμε δύο και τρεις αγώνες μέσα στο σαββατοκύριακο, προκειμένου να μειώσουμε τα έξοδα των μετακινήσεων και να καταφέρουμε να επιβιώσουμε.

Ποιες θεωρείτε μεγαλύτερες επιτυχίες για το σύλλογο μέχρι σήμερα (εντός και εκτός γηπέδων);

Για μένα επιτυχία είναι κάθε φορά που καταφέρνουμε να κατέβουμε στο γήπεδο και να δώσουμε κάποιον αγώνα. Αυτό ακριβώς επισημαίνω και στα κορίτσια πριν ξεκινήσουμε για κάποιο παιχνίδι. «Μπείτε στο γήπεδο, απολαύστε το παιχνίδι γιατί δεν θα σας δοθεί πολλές φορές η ευκαιρία να παίξετε σε ένα κλειστό γήπεδο και να ανταγωνιστείτε άλλες ομάδες” λέω πριν από κάθε παιχνίδι.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της ομάδας;

Πρωταρχικός στόχος της ομάδας είναι να καταφέρει να επιβιώσει μέχρι την κατασκευή ενός γηπέδου το οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση, τόσο στην βελτίωση των αθλητών, όσο και στο ενδιαφέρον όλων για το άθλημα. Η ομάδα θα έχει δική της έδρα που είναι πολύ βασικό προτέρημα για την ψυχολογία της ομάδας, άλλα θα μπορεί πια να αποκτήσει και έναν πραγματικό προπονητή που θα ανεβάσει την ομάδα κατακόρυφα.

Πέρα από το μεράκι και την αγάπη σας για το βόλεϊ και τα παιδιά, υπάρχει κάτι άλλο από το οποίο αντλείτε δύναμη να συνεχίσετε;

Αυτό που μας δίνει κουράγιο και όρεξη να προχωρήσουμε είναι η αναγνώρισή μας από τα άλλα σωματεία που αγωνιζόμαστε που μόνο καλά λόγια έχουνε να πούνε και δεν μπορούν να πιστέψουν πως μια ομάδα χωρίς γήπεδο, μπορεί να συμμετέχει με δυο κατηγορίες στο πρωτάθλημα.

«Να γίνει η Ίος  η “Μέκκα” του μπιτς βόλεϊ»!

Τα τελευταία χρόνια στη ζωή του νησιού, χάρις στην πρωτοβουλία και στήριξη της αντιπροέδρου του συλλόγου, Βάσως Πετρίδου έχει μπει δυναμικά και το μπιτς βόλεϊ, με τη διοργάνωση σημαντικών τουρνουά . Πείτε μας λίγα πράγματα για αυτή τη νέα κατάσταση. Πραγματικά το μπιτς βόλεϊ έχει μπει για τα καλά στα αθλητικά δρώμενα του καλοκαιριού και τείνει να γίνει θεσμός. Όπως επισημαίνει και η κα Βασιλική Πετρίδου, διοργανώτρια και βασική χορηγός των τουρνουά που φιλοξενούμε, τόσο σε πανελλήνιο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, «η ΙΟΣ πρέπει να γίνει η Μέκκα του μπιτς βόλεϊ»!

Φέτος για δεύτερη φορά φιλοξενήσαμε με απόλυτη επιτυχία στην Ίο τη διοργάνωση  του παγκοσμίου πρωταθλήματος Futures, κάτι  που δεν έχουν καταφέρει τόσα αλλά μέρη στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό δείχνει ότι το Μπιτς βόλεϊ για την Ίο έχει πολύ μεγάλο μέλλον. Φυσικά σε όλα αυτά το βασικότερο είναι η αγάπη της κυρίας Πετρίδου για τον αθλητισμό, αλλά και για το συγκεκριμένο άθλημα, όπως και η ιδιομορφία του νησιού, γιατί παραλία σαν αυτή του Μυλοπότα, δύσκολα θα βρεις στην Ελλάδα. Όλα αυτά όμως δεν αρκούν  καθώς πρέπει να υπάρξει ανάλογη στήριξη από τους τοπικούς φορείς και τους κάτοικους εν γένει του νησιού….

Είδαμε πολλά παιδιά από την ομάδα να συμμετέχουν εθελοντικά στις φετινές διοργανώσεις του μπιτς βόλεϊ.  Γίνονται γίνονται άλλες προσπάθειες προκειμένου να ωθήσετε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το βολεϊ και τον αθλητισμό γενικότερα;

Προσπαθούμε καθημερινά να ενημερώνουμε τα παιδιά για τα οφέλη του βόλεϊ και για τον αθλητισμό γενικά μέσω σχολείου, αλλά και σε κάθε ευκαιρία που βρίσκουμε. Παρόλα αυτά, αν δεν έχεις να τους παρουσιάσεις κάτι που θα τους ενθουσιάσει, είναι πολύ δύσκολο να βρεις ανταπόκριση…