ΔΙΕΘΝΗ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα… βρόντηξε η Σπανού από «Μπάρτσα»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα… βρόντηξε η Σπανού από «Μπάρτσα»

Η διεθνής Ελληνίδα αποτελεί παρελθόν πλέον από την ισπανική ομάδα, καθώς όπως δήλωσε στο Volleyplanet μετά το «σπάσιμο» του συμβολαίου της οι συνθήκες, τόσο οργανωτικά, όσο και αγωνιστικά, στο τμήμα βόλεϊ των “μπλαουγκράνα” απέχουν…. παρασάγγας από εκείνες που βιώνει η ποδοσφαιρική παρέα του Μέσι.

Ο αγώνας της πρεμιέρας λοιπόν του ισπανικού πρωταθλήματος με την αποτέλεσε την πρώτη και τελευταία εμφάνιση της Άννας Σπανού στη Βαρκελώνη, που πλέον έπειτα από την τρίμηνη “mas que un club”εμπειρία της, αναζητά πλέον τον επόμενο σταθμό της καριέρας.

Όταν πριν από περίπου δυο μήνες η διεθνής μας γίνονταν η πρώτη Ελληνίδα παίκτρια στην ιστορία της “Μπάρτσα”, δεν περίμενε ποτέ ότι το κορυφαίο “brand name” του παγκόσμιου αθλητισμού, θα  της επιφύλασσε τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις.  Παρόλα αυτά, προσπάθησε να κάνει υπομονή και δεν ήταν η πρώτη που εγκατέλειψε με… ελαφρά πηδηματάκια το ισπανικό “καράβι”, καθώς την πόρτα της εξόδου είχε ανοίξει νωρίτερα η Σέρβα κεντρική, κεντρική Ταμάρα Κμέζιτς.

spanou_barcelona1

«Ο βασικός λόγος που έφυγα από την “Μπάρτσα” ειναι γιατί ως αθλήτρια επιθυμώ να επιλέγω ομάδες στις οποίες θα μου δίνεται η δυνατότητα να εξελιχθώ, τόσο αγωνιστικά, όσο και ως άνθρωπος.  Θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και το κατάλληλο επίπεδο, ώστε να εξελιχθείς και να μην μείνεις στάσιμος…» ήταν τα πρώτα λόγια της Σπανού στο Volleyplanet για την εμπειρία που έζησε αυτό το διάστημα στην Βαρκελώνη.

Συνθήκες που δυστυχώς για το όνομα του ισπανικού συλλόγου, αλλά και της ισπανικής Λίγκας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Σπανού, ήταν κατώτερες των προσδοκιών της Ελληνίδας άσου, αλλά και όσων έχουμε οι περισσότεροι στο άκουσμα της λέξης “Μπαρτσελόνα”. Οργανωτικά το επίπεδο της ισπανικής ομάδας ήταν πολύ χαμηλό, με αποτέλεσμα οι αθλήτριες και δη οι ξένες να μην μπορούν να συγκεντρωθούν αποκλειστικά και μόνο στις υποχρεώσεις τους, αφού έπρεπε να σκεφτούν πολλά πράγματα, που σε κάποιες άλλες ομάδες θα περίμεναν ότι θα’ ταν λυμένα από την αρχή.

barcelona_spanou

«Από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο σπίτι δεν είχαμε οικιακά σκεύη για να μαγειρέψουμε, αλλά ούτε και μαξιλάρια να κοιμηθούμε, αφού μας έφεραν μετά. Κάποια στιγμή, κινδυνεύσαμε από ηλεκτροπληξία, αφού τα καλώδια του Ιντερνετ ήταν σχεδόν έκθετα μέσα στο μπάνιο…» τόνισε η Ελληνίδα άσος, για την οποία ο οργανωτικός Γολγοθάς στη Βαρκελώνη , δεν τελείωνε στο σπίτι, αλλά όπως επεσήμανε στο Volleyplanet συνεχίζονταν και στο γήπεδο.

“Η παίζεις με πόνους ή φεύγεις…”

“Η ομάδα, βάσει επιπέδου του ισπανικού πρωταθλήματος είχε βλέψεις για την 4άδα και από την αρχή πιστεύαμε ότι δικαιούμαστε να έχουμε βλέψεις για κάτι καλό. Από τις πρώτες όμως προπονήσεις, διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο της δουλειάς ήταν πολύ χαμηλό ή αν θέλετε υποδεέστερο από αυτό που περιμέναμε, ενώ οι άνθρωποι του προπονητικού επιτελείου της ομάδας δεν βοηθούσαν, όσο θα πρεπε τις ξένες αθλήτριες. Χαρακτηριστικά, δεν υπήρχε ούτε φυσιοθεραπευτής στην ομάδα να σε φροντίσει και όταν έλεγες στον προπονητή για κάποιες ενοχλήσεις που ένιωθες, εκείνος σου έλεγε πως «ή παίζεις κι ας πονάς ή σηκώνεσαι και φεύγεις». Κάτι που προσωπικά το βρίσκω άκρως αντιεπαγγελματικό…

spanou_barcelona 4

Έτσι από την πρώτη κιόλας εβδομάδα με την αποχώρηση της Σέρβας κεντρικής μας,  αποδυναμωθήκαμε πάρα πολύ και με όλα αυτά που αντιμετωπίζαμε μας πλημμύρισε η απογοήτευση για το αν τελικά η ομάδα θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της.

Όλα αυτά μάλιστα σε μία έκρυθμη πολιτική κατάσταση στη Βαρκελώνη, όπου οι ισορροπίες είναι οριακές και το αθλητικό μας μέλλον να είναι έωλο, αφού περίπτωση ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Μπαρτσελόνα δεν θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Δεν έβλεπα λοιπόν το λόγο να συνεχίσω να αγωνίζομαι σε ένα πρωτάθλημα, που από πλευράς ανταγωνισμού των ομάδων δεν διέφερε πολύ σε αγωνιστικό επίπεδο από το ελληνικό, καθώς στην Ισπανία υπάρχουν τρεις ομάδες σε κάποιο καλό επίπεδο, πχ όπως του δικού μας ΑΟ Θήρας.

Γιατί όταν αποφασίζεις για πρώτη φορά να αφήσεις τη χώρα σου και να αγωνιστείς μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους, την οικογένειά σου, προφανώς το κάνεις ελπίζοντας σε κάποιες καλύτερες συνθήκες, τόσο επαγγελματικά, από αθλητικής πλευράς όσο και από πλευράς προσωπικής βελτίωσης” δήλωσε η διεθνής πρώην ακραία της Μπαρτσελόνα, η οποία σημειωτέον δεν έχει ανακοινώσει τίποτα επισήμως για τις αποχωρήσεις Κμέζιτς, Σπανού.