BEACH VOLLEY

«Χλιδάτο» το ιστορικό Όπεν του Ιράν (fotos)

«Χλιδάτο» το ιστορικό Όπεν του Ιράν (fotos)

Για πρώτη φορά στην ιστορία του μπιτς βόλεϊ το Ιράν θα διοργανώσει τον προσεχή Φεβρουάριο στο νησί Κις του Περσικού Κόλπου ένα από τα 14 Όπεν τουρνουά του World Tour της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (FIVB), όπου οι ομάδες θα διεκδικήσουν μαζί με τα πλούσια χρηματικά έπαθλα και τα τελευταία εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

kish_island3

Αυτή θα είναι από 14-19/2 η πρώτη από τις δύο διοργανώσεις της FIVB που θα φιλοξενήσει τo 2016 η αραβική χώρα, καθώς έπεται τον προσεχή Ιούνιο ο επίσης ιστορικός όμιλος του World League στο βόλεϊ. Μολονότι δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως τα δύο ιστορικά ραντεβού αποτελούν ισάριθμες πρώτης τάξεως ευκαιρίες για άρση της απαγόρευσης στις γυναίκες να παρακολουθούν ελεύθερα τους αγώνες (κάτι που ισχύει σήμερα), αν κρίνουμε από την έδρα που επελέγη για τη διοργάνωση του τουρνουά μπιτς βόλεϊ, περισσότερες μάλλον τουρίστριες θα είναι στις κερκίδες, παρά ντόπιες.

kish_island_iran

Κι αυτό γιατί το Νησί Κις που ανήκει στην επαρχία Χορμοζγκαν του Ιράν, είναι τουριστικό θέρετρο με υπερπολυτελή ξενοδοχεία, πολλά εμπορικά κέντρα, καζίνο, μία πραγματικά τουριστική ατραξιόν που θυμίζει κάτι από… Ντουμπάι.

trade_center_kish

Μαζί με αυτό άλλωστε, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σαρμ Αλ Σείχ, το νησί Κις είναι ο τέταρτος σε προτιμήσεις τουριστικός προορισμός στη Νοτιοδυτική Ασία, ενώ το 2010 συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των The New York Times με τα 10 πιο όμορφα νησιά! Για αυτό και το αποκαλούν «Μαργαριτάρι του Περσικού Κόλπου». Λόγω μάλιστα των αφορολόγητων συναλλαγών θεωρείται «παράδεισος» των καταναλωτών και για αυτό περίπου 1.000.000 τουρίστες το χρόνο επισκέπτονται το νησάκι των 26.000 μόνιμων κατοίκων όχι μόνο για να θαυμάσουν τα αναρίθμητα αξιοθέατά του.

greek_ship

Ένα από αυτά είναι και το ναυάγιο ενός ελληνικού πλοίου, του «Κούλα Φ.», που από το 1966, παρά τις προσπάθειες του πληρώματος να το μετακινήσουν έχει προσαράξει σε μία παραλία στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού. Κι όταν τελικά αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν, το έκαψαν και έτσι πλέον έχει απομείνει το σκουριασμένο σιδερένιο “κουφάρι” του.

beach_volley_kish_island

Από αθλητικής πλευράς, πέρα από το γήπεδο γκολφ με 18 τρύπες που διαθέτει και ένα κλειστό γυμανστήριο 1200 θέσεων, το Νησί Κις έχει τρία γήπεδα βόλεϊ διεθνών προδιαγραφών ενώ το 2006 είχε διεξαχθεί το Ασιάτικο πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ. Όπως και τότε, έτσι και τώρα μιλάμε αποκλειστικά για τουρνουά ανδρών. Το αντίστοιχο ντεμπούτο των γυναικών για το 2016 θα διεξαχθεί από 23-28 Φεβρουαρίου στο Maceio Open της Βραζιλίας.

Beach volleyball calendar

Συνολικά οι φετινές διοργανώσεις της FIVB στο πλαίσιο του World Tour θα φτάσουν τις 22 καθεμία με διαφορετικές βαθμολογίες και έπαθλα με τις κορυφαίες ομάδες να διεκδικούν χρηματικά ποσά περίπου της τάξης των 9 εκατομμυρίων δολαρίων. Θα υπάρχουν 14 Όπεν τουρνουά, 5 τουρνουά Grand Slam , 3 τουρνουά Swatch Beach Volleyball Major Series και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το τουρνουά Swatch FIVB World Tour Finals.