ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κυνηγώντας το ΜΕΝΤαγιόν της 8άδας

Κυνηγώντας το ΜΕΝΤαγιόν της 8άδας

Λίγες ώρες πριν τη σαββατιάτικη μονομαχία της ΜΕΝΤ με τους “Πειρατές” της Σύρου οι δύο Πειρατές της Καραϊβικής της νεοφώτιστης ομάδας, συστήνονται μέσω του Vοlleyplanet στους φίλους του ελληνικού βόλεϊ και μιλάνε για τις διαφορές της ζωής στην Αγία Λουκία και την Θεσσαλονίκη, τις πρώτες νιφάδες χιονιού στη ζωήξ τους, τα… σουβλάκια, τις Ελληνίδες, το “όνειρο” που ζούνε στην Τούμπα και το εντυπωσιακό… ρεσάλτο που ετοιμάζονται να κάνουν στην 8άδα της Volleyleague!

Ο 23χρονος Τζούλιαν Μπίσετ και ο 27χρονος Τζόσεφ Κλέρσεντ ήρθαν στην Θεσσαλονίκη, για χάρη της ΜΕΝΤ, από ένα νησάκι της Καραϊβικής, περίπου σαν την Κέρκυρα, την Σάντα Λουτσία (Αγία Λουκία). Με σήμα κατατεθέν τα ηφαίστεια Pitons και πρωτεύουσα την Castries, στην οποία ζει περίπου το ένα τρίτο των περίπου 160.000 κατοίκων του νησιού, η «Ελένη των Δυτικών Ινδιών», που ονομάστηκε έτσι επειδή στο παρελθόν βρίσκονταν συχνά μεταξύ βρετανικού και γαλλικού ελέγχου, φαντάζει… επίγειος παράδεισος.

bisset_clercent13

“ΕΝΦΙΑ”, “μνημόνια”, “τρόικα” και “δείκτες ανεργίας” είναι λέξεις άγνωστες στους φιλήσυχους κατοίκους αυτού του ευλογημένου τόπου, με τις εξωτικές παραλίες, «πνιγμένο» στα φοινικόδεντρα και τις μπανανιές, ένα καταφύγιο σπάνιων ζώων και πουλιών, όπως οι παπαγάλοι, τα εθνικά πουλιά της χώρας.

Έπειτα λοιπόν από ατέλειωτες ώρες στην παραλία και αφού «πήραν γεύση» από το εθνικό σπορ, αμφότεροι άφησαν τα ξύλινα μπαστούνια του κρίκετ, προκειμένου να δουν τι… ψάρια πιάνουν στο δίχτυ του βόλεϊ. Αχώριστο δίδυμο με το εθνόσημο στο στήθος στη σάλα, πρόσφατα έγιναν “εθνικοί ήρωες” και με τις επιτυχίες τους στην άμμο!

Όμως με το βασικό μισθό να κυμαίνεται στα 400-500 δολάρια και το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας τους να ζει κυρίως από τον τουρισμό, τις μπανάνες και το μεταναστευτικό συνάλλαγμα, μόνο με… θαύμα θα έκαναν το όνειρο μιας διεθνούς καριέρας… πραγματικότητα!

bisset_clercent11

VP: Σε τι επίπεδο είναι το βόλεϊ στη χώρα σας;
Τ.Μ: «Το επίπεδο του αθλήματος δεν είναι τόσο υψηλό. Αν θέλεις να γίνεις καλύτερος παίκτης και να αγωνιστείς σε επαγγελματικό επίπεδο πρέπει να φύγεις από τη χώρα.

VP: Υπάρχουν προπονητές να μάθουν στα μικρά παιδιά το άθλημα;
Τ.Κ: «Όχι δεν υπάρχουν… Η κυβέρνηση προσλαμβάνει κατά καιρούς κάποιους ξένους προπονητές και τους κάνει συμβόλαια για ένα χρόνο ή ένα εξάμηνο προκειμένου να βελτιώσει λίγο το επίπεδο των αθλητών, όπως ένας Κουβανός που είχαμε παλιότερα στη σάλα και ένας Βραζιλιάνος μετέπειτα στο μπιτς βόλεϊ.

bisset_clercent_12

V.P.: Πως ξεκινήσατε το βόλεϊ;
Τ.Μ: «Άρχισα να παίζω κρίκετ, γιατί αυτό είναι το βασικό σπορ στην Καραϊβική και έχει και περισσότερα λεφτά, αλλά εδώ και 6,5 χρόνια, με παρότρυνση ενός κολλητού, του Μάικλ Τουσέντ, ασχολήθηκα με το βόλεϊ»
Τ.Κ: «Ξεκίνησα στο σχολείο πριν τη Β’ Λυκείου και συνεχίζω μέχρι σήμερα. Εδώ και 4 χρόνια είμαι αρχηγός στην ομάδα μου και κερδίζουμε τον τίτλο στο πρωτάθλημα της χώρας μου, όπου συμμετέχουν συνολικά 6 ομάδες.

Ο Γκόμεζ και το… χιόνι!

V.P.: Τι γνωρίζατε για το ελληνικό πρωτάθλημα πριν έρθετε στη Θεσσαλονίκη;
Τ.Μ: «Όχι πολλά πράγματα… Ήξερα μόνο τον Γκόμεζ του ΠΑΟΚ!»
Τ.Κ: «Γνώριζα πως έχετε καλό πρωτάθλημα, όπως και στη Γαλλία.

V.P.: Τι περιμένατε και τι βρήκατε ερχόμενοι από την Αγία Λουκία στην Ελλάδα;
Τ.Μ: «Στην αρχή είχα δυσκολία με τη γλώσσα, κάτι που συμβαίνει όταν πας σε μία άλλη χώρα. Μετά όμως μου άρεσαν σχεδόν όλα. Είναι πολύ διαφορετικά από τη χώρα μου εδώ, μου αρέσει που βγαίνουμε παρέα με τα άλλα παιδιά και διασκεδάζουμε, δεν είναι έτσι στην Αγία Λουκία, εκεί ο καθένας σκέφτεται τον εαυτό του. Άσε που είδα και χιόνι για πρώτη φορά…»
Τ.Κ: «Πέρα από το πρόβλημα της γλώσσας και το… κρύο, μου λείπει η οικογένειά μου, τα φαγητά της χώρας μου. Επίσης θα ήθελα να παίζω μπιτς βόλεϊ, να κάθομαι όλη μέρα στην παραλία, μου λείπουν οι παρέες μου, αλλά προσπαθώ να προσαρμοστώ. Και σίγουρα η παρουσία του Τζούλιαν θα με βοηθήσει σε αυτό πιο εύκολα. Και για μένα πάντως ήταν η πρώτη φορά που άγγιξα από τόσο κοντα… χιόνι».

ment_

VP: Τι σημαίνει για εσάς η μεταγραφή σας στη ΜΕΝΤ;
Τ.Μ: «Ήταν ένα όνειρο… Πρώτη χρονιά στη ΜΕΝΤ και πρώτη χρονιά στη Volleyleague! Σκέφτομαι να παίξω ένα χρόνο εδώ, στη συνέχεια κάπου αλλού και να βελτιωθώ όσο περισσότερο γίνεται, γιατί πραγματικά θέλω πάρα πολύ να παίξω βόλεϊ.
Τ.Κ: «Για μένα είναι μία ευκαιρία ζωής να δείξω τι μπορώ να κάνω. Μπορώ να καταφέρω τα πάντα, είναι μία νέα εμπειρία να παίζω με την ομάδα και μπορώ σίγουρα να καταφέρω περισσότερα, να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου και να δικαιώσω τον προπονητή μου, Σπύρο Γκολίτση, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και την ευκαιρία που μου έδωσε».

Ευλογία να’ χεις κοντά τους οπαδούς σου

VP: Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από τη νέα σας ομάδα;
Τ.Μ: «Μ’ αρέσει πολύ να παίζω εδώ γιατί έχουμε πολύ καλό κλίμα, οι σχέσεις μου με τους συμπαίκτες και τον προπονητή μου είναι πολύ καλές και εξελίσσεται κάθε μέρα, μιλάμε πολύ και προσπαθώ όσο μπορώ να βοηθήσω την ομάδα. Ο στόχος της ομάδας είναι να είμαστε μια “γροθιά”, μία οικογένεια, να προπονούμαστε και να δουλεύουμε σκληρά για να καταφέρουμε να παραμείνουμε στην 8άδα. Προσωπικά θα το θεωρήσω αποτυχία αν δεν τα καταφέρουμε… Μ’ αρέσει πολύ να αντιμετωπίζουμε κάποιες δυνατές ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός».
Τ.Κ: «Δεν έχω πολύ καιρό στην Ελλάδα και αγωνίστηκα μόλις σε ένα ματς. Ακόμη δεν είμαι σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Στην ομάδα υπάρχει αρκετό ταλέντο, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσουμε ακόμη περισσότερο ως “ομάδα” για να φτάσουμε τους στόχους μας. Περιμένω με ανυπομονησία να παίξω με το Φοίνικα Σύρου στο πρώτο εντός έδρας ματς  και ελπίζω πως οι οπαδοί θα έρθουν να μας υποστηρίξουν, όπως έκανν και οι φίλοι του Παναθηναϊκού στην Κυψέλη. Όταν έχουμε κοντά τους οπαδούς μας είναι…ευλογία και σίγουρα ανεβάζει την απόδοσή μας».

bisset_clercent 1jpg

VP: Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως παίκτες;
Τ.Μ: «Εδώ στη ΜΕΝΤ, είμαι κεντρικός σε αντίθεση με την πατρίδα μου όπου έπαιζα ως διαγώνιος, και για αυτό προσπαθώ κάθε μέρα να βελτιώνομαι.. Προσπαθώ να βελτιώσω όλους τους τομείς του παιχνιδιού μου, μπλοκ, επίθεση να γίνω καλύτερος αθλητής και να δουλέψω περισσότερο στο κομμάτι που λέμε «mentalite».

Τ.Κ: Ως παίκτης ξέρω πως έχω απεριόριστες δυνατότητες. Όταν αγωνίζομαι στο γήπεδο, κάνω ο,τι πρέπει να κάνω. Σκοράρω τους πόντους που πρέπει, αν και δεν έκανα κάτι αντίστοιχο στην Κυψέλη, όμως δεν το βάζω κάτω, είμαι αγωνιστής! Θα πρέπει να προσαρμοστώ στο νέο στυλ βόλεϊ για μένα, να έχω περισσότερη υπομονή και να παίζω πιο σωστά.

bisset_clercent2

V.P: Χαίρεστε που παίζετε ξανά στην ίδια ομάδα και που γενικά σε μία ξένη χώρα έχει ο ένας σας τον άλλον;
Τ.Μ: «Μ’ αρέσει που είμαι με τον Τζόζεφ… Μαζί έχουμε κάνει πολλά πράγματα, έχουμε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε την ίδια χημεία, τον νιώθω σαν αδελφό μου και ήταν όνειρο και των δυο μας να παίξουμε επαγγελματικά στην ίδια ομάδα»
Τ.Κ: «Σίγουρα το γεγονός ότι είναι εδώ ο Τζουλιάν μου δίνει περισσότερη σιγουριά για τον εαυτό μου, αλλά και γιατί γνωρίζω τι μπορούμε να πετύχουμε οι δύο μας μαζί».

V.P: Τι θα θέλατε να κάνετε στη ζωή σας αν δεν παίζατε βόλεϊ;
Τ.Μ: «Θα γινόμουν… λογιστής».
Τ.Κ: «Θα έκανα… ό,τι έκανα και στην πατρίδα μου…Εκτός από βόλεϊ ασχολούμαι με την ξυλουργική και μπορώ να κάνω κάθε είδους κατασκευές! Επίσης μαγειρεύω και τα χρήματα που βγάζω το μήνα φτάνουν τα 1000 δολάρια»

V.P: Έχετε κάποιο moto στη ζωή που σας χαρακτηρίζει;
Τ.Μ: «Πάντα να χαμογελάς»
Τ.Κ: «Τίποτα δεν με σταματά»

bisset_clercent_ilias

V.P: Ποιό είναι το αγαπημένο σας φαγητό στην Ελλάδα;
T.M: «Τα… σουβλάκια!»
Τ.Κ: «Είμαι vegetarian! Δεν τρώω καθόλου κρέας και τρέφομαι με λαχανικά και κάποια ψάρια. Ο Τζούλιαν μου έχει μιλήσει για κάποια ελληνικά φαγητά, θα προσπαθήσω να δοκιμάσω και να φάω κάποια από αυτά, αλλά οι κουλτούρες των χωρών μας διαφέρουν πολύ»

V.P: Τζούλιαν, σου αρέσουν οι Ελληνίδες ως γυναίκες;
T.M: “Δεν έχω να πω πολλά για τις γυναίκες στην Ελλάδα (γέλια)! Με το που ήρθα γνώρισα μία κοπέλα, με την οποία είμαστε μαζί από τότε, οπότε στην ουσία γνώρισα μία κοπέλα. Μία και καλή…”

V.P: Τζόζεφ, το μαλλί ράστα είναι λόγω μόδας ή θέλεις να δηλώσεις κάτι;
Τ.Κ: «Για μένα είναι θέμα θρησκείας και τρόπος ζωής…»

Ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή τους στη φωτογράφηση

* Το “Κομμωτήριο ΒΑR”, Γυφτοπούλου 3, 15233 Χαλάνδρι για την ευγενική παραχώρηση του ξεχωριστού αυτού χώρου.

* Την εταιρεία “Carnival”, Μπουμπουλίνας 10, Νέο Ηράκλειο 14122, Αθήνα. Τηλ. 210 28 29 407 – 210 28 52 719/email: info@carnival.com.g για την παραχώρηση των υπέροχων αποκριάτικων στολών.