Γιώργος Μυλωνάς: «H… ψυχή και το πάθος δεν αποτυπώνονται πάντα στη στατιστική»
28/04/2022 00:42Είναι με διαφορά ο μικρότερος στατιστικολόγος του ελληνικού βόλεϊ. Στο ιστορικό Διεθνές τουρνουά του Α.Ο. Θήρας «8α Νομίκεια 2021» ο 17χρονος Γιώργος Μυλωνάς, κέρδισε τις εντυπώσεις και τα εύσημα των επαγγελματιών ξένων «συναδέλφων» του, για την άριστη και ακριβή στατιστική κάλυψη των αγώνων στο Δ.ΑΠ.Π.ΟΣ Σαντορίνης.
Έως σήμερα στο… αλφαβητάρι της ζωής του νεαρού στατιστικολόγου τα γράμματα που κυριαρχούν είναι δύο: Το «Β» του Βόλεϊ και το «Μ» της μόρφωσης, οι δύο μεγάλες του αγάπες. Άριστος μαθητής, τελείωσε με 19 και κάτι… ψιλά την Α’ Λυκείου, κάτοχος του Proficiency από τα 16, άρχισε Ισπανικά, ενώ ήδη έχει δρομολογήσει και μαθήματα ιταλικών, για να συνεννοείται, όπως λέει ο ίδιος, με τον Λορέντζο Πρατέλι (βοηθός προπονητή́ του Α.Ο. Θήρας) «στη γλώσσα του»!
Κι αν πολλοί, υπερθεματίζοντας τα λόγια του Μάρκ Τουέιν «υπάρχουν ψέματα, υπάρχουν μεγάλα ψέματα, υπάρχουν και οι στατιστικές», ισχυρίζονται πως η «στατιστική είναι ο πιο επιστημονικός τρόπος να πεις ψέματα», μελετώντας κάποιος το «φαινόμενο» Γιώργος Μυλωνάς, μπορεί να διαπιστώσει εύκολα γιατί ο Α.Ο. Θήρας, επενδύει πολλά σε αυτό το παιδί «διαμάντι».
Γεννημένος το 2005 στη “νησί του ηφαιστείου, ο Γιώργος έπαιζε βόλεϊ από την… κοιλιά της μάνας του! Κάτι που επιβεβαιώνει και η μητέρα του, DJ των αγώνων στη Σαντορίνη, Ελένη Πατηνιώτη. Χαριτολογώντας μάλιστα εκείνη ισχυρίζεται, πως στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, «το παιδί δεν “κλωτσούσε”, αλλά… κάρφωνε»! Ωστόσο, λόγω έλλειψης συλλόγου βόλεϊ στο νησί, ο Μυλωνάς δεν κατάφερε από μικρός να ασχοληθεί με το πάθος του. Έτσι αρκέστηκε να παρακολουθεί και να ενημερώνεται διαρκώς για τη στατιστική και το άθλημα, κάτι για οποίο χρωστά πολλά στον πρώην Ιταλό βοηθό προπονητή της ομάδας, Ματέο Φρέσκι.
Πότε και πως μπήκε στη ζωή σου η στατιστική ανάλυση; Θα’ λεγες πως ήταν «έρωτας με την πρώτη ματιά;
Τα στατιστικά, σε επίπεδο Volleyleague, μπήκαν στην ζωή μου τον Απρίλιο του 2021. Γενικά, από πολύ μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου να ψάχνω μετά τους αγώνες, ποιος είναι ο καλύτερος αθλητής βάση στατιστικών. Οπότε ναι, θα έλεγα πως ήταν «έρωτας με την πρώτη ματιά»!
Ποιος ήταν ο μέντοράς σου και πόσο ρόλο έπαιξε στη σημερινή σου εξέλιξη στην στατιστική ανάλυση. Πες μας κάτι για την εκπαίδευση και την εμπειρία σου;
Ο μέντορας μου δεν είναι άλλος από τον Ιταλό Ματέο Φρέσκι, τον περσινό βοηθό προπονητή του Α.Ο. Θήρας. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι ένας από τους καλύτερους που έχω γνωρίσει και με βοήθησε σημαντικά να εξελιχθώ στον χώρο του βόλεϊ, ως στατιστικολόγος, αλλά και ως άνθρωπος. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσα να είμαι εδώ, που είμαι και δεν θα’ χα καταφέρει τίποτα! Η «εκπαίδευση» μου έγινε στην διάρκεια της διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδας 2020-2021, όπου κατάφερα να είμαι ο στατιστικολόγος της ομάδας για τον προημιτελικό, ημιτελικό και τον τελικό.
Θεωρείς ότι η στατιστική είναι απαραίτητη στο παιχνίδι μιας ομάδας; Και αν ναι γιατί;
Κατά την γνώμη μου, η στατιστική είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για μια ομάδα, αν θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Χωρίς αυτήν, οι ομάδες θα αντιμετωπίσουνε δυσκολίες για να εντοπίσουν τα αδύνατα σημεία τους, αλλά και των αντιπάλων τους.
Πες μας λίγα πράγματα για το ρόλο σου στην ομάδα;
Ο ρόλος μου στην ομάδα είναι αποκλειστικά για τα στατιστικά. Βέβαια, εκτός από αυτό, βοηθούσα σε πολλές προπονήσεις στο «6 εναντίον 6».
Περίγραψέ μας, με λίγα λόγια, μια τυπική μέρα στη «δουλειά» σου;
Η μέρα μου ξεκινάει με το σχολείο. Συνεχίζει με μια ξεκούραση 20-30 λεπτών και μετά αρχίζει το διάβασμα. Όταν έρθει η ώρα της προπόνησης, είτε κάνω τα στατιστικά της αγωνιστικής, είτε βοηθάω στην προπόνηση. Τέλος, μετά την προπόνηση, αν υπάρχει ακόμα διάβασμα, συνεχίζω με αυτό, αλλιώς συνεχίζω με το scout των αγώνων.
Τι σε παρακινεί περισσότερο σε αυτή τη «δουλειά» και τι έχεις θυσιάσει στη ζωή σου «ως Γιώργος» για αυτή;
Αυτή η «δουλειά» με έχει κάνει να παραμείνω στον αγαπημένο μου βόλεϊ και αυτός είναι ο λόγος που την ξεκίνησα. Έχω θυσιάσει πολλά πράγματα για χάρη της, αλλά το κυριότερο είναι ο… ύπνος μου. Επίσης, αν και δεν έβγαινα ποτέ τόσο πολύ, με τα στατιστικά δεν υπάρχει πολύς διαθέσιμος χρόνος για βόλτες και φίλους.
Εξήγησέ μας μερικές μεθόδους/τεχνικές που ακολουθείς για την ανάλυση των δεδομένων κάθε αγώνα πριν και κατά τη διάρκεια του ματς…
Ουσιαστικά αυτό που κάνω δεν έχει να κάνει με την ανάλυση των δεδομένων. Αυτό γινόταν από τον προπονητή και τον βοηθό προπονητή. Εγώ τους έδινα έτοιμους τους αγώνες συγχρονισμένους με τα βίντεο και με ό,τι δεδομένο μου ζητούσαν. Προφανώς, όταν υπήρχε χρόνος για εμένα να μελετήσω τους αντιπάλους, πάντα έλεγα τι παρατηρούσα, αλλά και τα δικά μου πλάνα αντιμετώπισης των αντιπάλων.
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει και πόσο ευθύνη αισθάνεσαι απέναντι στην ομάδα και στους συνεργάτες σου;
Η μεγαλύτερη πρόκληση θα έλεγα πως ήταν το ευρωπαϊκό παιχνίδι για το CEV Cup με τη βελγική Ούντεγκεμ. Όσον αφορά στην ευθύνη, θα έλεγα πως είναι μεγάλη, αφού αν δεν γράψω τον αγώνα σωστά και έγκαιρα, δεν θα μπορέσει να κυλήσει ομαλά η προετοιμασία της ομάδας και ενδεχομένως να προκύψουν διάφορα εμπόδια.
Υπήρξε κάποια στιγμή που έκανες κάποιο λάθος σε μια ανάλυση και αν ναι, πόσο επηρέασε την ομάδα;
Γενικά προσπαθώ να μην κάνω λάθη και φέτος δεν έκανα σχεδόν κανένα μεγάλο λάθος. Είμαι τελειομανής. Όμως τα λάθη είναι ανθρώπινα και ειδικά σε έναν live αγώνα.
Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο σου προσόν και το μεγαλύτερο ελάττωμά σου στη δουλειά σου;
Θεωρώ πως το μεγαλύτερο μου προσόν είναι ότι μπορώ να γράφω αγώνες ασταμάτητα. Φανταστείτε ότι σε μια μέρα διακοπών, μέσα σε ένα 24ωρο είχα γράψει 5 ολόκληρους αγώνες! Ως ελάττωμα, θα έλεγα την… αστάθεια που έδειχνα κάποιες φορές. Δηλαδή, εκεί που δεν θα υπάρχει η πίεση για να γράψω έναν αγώνα, μπορεί να μην τον έγραφα για πολύ καιρό.
Πως εξηγούν οι αναλύσεις την φετινή πορεία του Α.Ο Θήρας. Που υστέρησε και που «πετούσε» η ομάδα;
Η ομάδα είχε μια αρκετά καλή πορεία κυρίως λόγω του transition (μεταβάσεις από την άμυνα προς την επίθεση και το αντίστροφο). Εκεί που υστέρησε ήταν το side out (σ.σ όταν η ομάδα που σέρβιρε τη μπάλα δεν κερδίζει το ράλι, επομένως δεν κερδίζει πόντο και η αντίπαλη ομάδα επιτρέπεται πλέον να σερβίρει) και σε κάποια παιχνίδια στο σερβίς.
Μπορούν οι στατιστικές αναλύσεις να μετρήσουν το πάθος, την ψυχή και τη «δίψα» για τη νίκη κάθε αθλητή;
Τις περισσότερες φορές ναι. Υπάρχουν όμως και φορές που όλα αυτά δεν αποτυπώνονται στα ατομικά στατιστικά ενός αθλητή.
Ποια θα έλεγες ότι, βάσει στατιστικών, είναι η αγαπημένη σου αθλήτρια;
Εδώ θα απαντήσω με 2 κριτήρια. Πρώτον όσον αφορά στην ομάδα μου και δεύτερον όσον αφορά στο πρωτάθλημα. Από τον Α.Ο. Θήρας δεν μπορεί να είναι άλλη από την Λαμπρινή Κωνσταντινίδου. Η Λαμπρινή είναι μια εξαιρετική αθλήτρια, που φέτος ίσως να έκανε και την καλύτερη της σεζόν. Τουλάχιστον βάση στατιστικών αυτό αποδεικνύεται.
Τώρα γενικά από το φετινό πρωτάθλημα υπήρχαν αρκετές αθλήτριες που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον όπως η Πολυνοπούλου (ΠΑΟΚ), Παπαφωτίου (Παναθηναϊκός), Ανθούλη (Θέτις) κ.α
Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι;
Άμεσος στόχος στον τομέα του βόλεϊ είναι άλλη μια σεζόν (τελευταία μου ως μαθητής) να συνεχίσω να βρίσκομαι στην ίδια θέση στην ομάδα. Από το 2023 που θα φύγω θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο και με το κομμάτι του αθλητή, το οποίο με ενδιαφέρει κατά πολύ.
Τι θα συμβούλευες από την έως τώρα εμπειρία σου τα νέα παιδιά που θα θέλαν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σου;
Αν και ξέρω πως υπάρχουν ελάχιστα παιδιά με στόχο και προοπτική την στατιστική στο βόλεϊ, αυτό που θα συμβούλευα όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά να ακολουθήσει αυτή τη δουλειά, είναι να έχει σωστή οργάνωση και σωστό προγραμματισμός.