ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ήρεμη… δύναμη!

Ήρεμη… δύναμη!

Συνέντευξη στην Κανέλλα Δημάκου

Ο προπονητής της ομάδας Εφήβων του Μίλωνα, Παναγιώτης Γεωργούτζος έχει καταφέρει να κάνει τη Νέα Σμύρνη να πανηγυρίζει σε κάθε διοργάνωση –σχεδόν- του βόλεϊ! Προπονεί όλες τις ομάδες από μίνι, παμπαίδες, παίδες, έφηβους και άντρες και βλέπει την προσπάθεια του να αποδίδει καρπούς σε κάθε ευκαιρία.

Ο ίδιος χαμηλών τόνων και πολύ μεθοδικός είναι το σύμβολο του coach-παιδαγωγού για τους αθλητές του, που τον ακολουθούν και ως φίλαθλοι ανάλογα την ομάδα που κάθε φορά κοουτσάρει και τους κάνει υπερήφανους! Μετά και την κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος με τους Εφήβους στο Καρπενήσι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου και έναν συγκλονιστικό τελικό με την ομάδα του Ηρακλή, πήρε ανάσες και συνεχίζει με τους υπόλοιπους…

Milonas_Champion

V.P: Αλήθεια τι σημαίνει Μίλωνας, για σας, άραγε;

Π.Γ: “Για μένα, αλλά πιστεύω και για όλους τους προπονητές εδώ στο Μίλωνα είναι κάτι παραπάνω από μία δουλειά. Είναι ένα κομμάτι από τον εαυτό μας”.

V.P: Η πορεία σας στο χώρο του βόλεϊ, πώς εξελίσσεται;

Π.Γ: “Ξεκίνησα στη Νέα Σμύρνη, εδώ σαν φοιτητής , πριν 17 χρόνια την προπονητική μου καριέρα στη συνέχεια δέθηκα και έμεινα εδώ. Από τις πρώτες χρονιές που ανέλαβα ασχολούμαι με όλο το φάσμα στο αντρικό οικοδόμημα του τμήματος βόλεϊ. Από τα μικρά παιδιά στα μίνι έως και την αντρική ομάδα που βρίσκεται στην Α2, ως βοηθός προπονητής. Έχουν περάσει από εδώ πολλά παιδιά που ήρθαν απλά για να γυμναστούν ή να περάσουν όμορφα στα παιδικά και νεανικά τους χρόνια ή να κάνουν πρωταθλητισμό”.

brabeysi_milonas

“Δεν είναι αυτοσκοπός η μοριοδότηση…”

V.P: Μέσα σε 8 μήνες κατακτήσατε δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα με τους Παίδες και πρόσφατα τους Εφήβους. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό σήμερα σε μία κρίσιμη εποχή και για το Ελληνικό βόλεϊ;

Π.Γ: “Θα ήθελα να μην το δούμε ως αποτέλεσμα. Θα ήθελα να σταθούμε περισσότερο στην προσπάθεια που καταβάλουμε προκειμένου να πετύχουμε, αυτές τις σημαντικές διακρίσεις που είναι και οι πρώτες που έχει πετύχει ο σύλλογος σε αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Και η δουλειά είναι πολύ σκληρή και καθημερινή. Όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στις δύο αυτές ομάδες δουλεύουν μαζί μου πολλά χρόνια και γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι δύο τίτλοι. Βέβαια, έχουμε την τύχη αυτή τη στιγμή εκτός της δουλειάς που γίνεται να υπάρχουν και καλοί αθλητές, αξιόλογοι αθλητές στο Μίλωνα και ο συνδυασμός φέρνει τις επιτυχίες”.

efivon_milonas

V.P: Τι σημαίνει άραγε καλός αθλητής για σας; Το να συμμετέχουν αθλητές σας στην εθνική ομάδα, στους παμπαίδες, στους παίδες και έφηβους, είναι κριτήριο;

Π.Γ: Υπάρχουν παιδιά που μετέχουν στις εθνικές από το Μίλωνα, αλλά το θέμα δεν εξαντλείται εκεί. Για εμάς υπάρχουν καλοί αθλητές που όμως δεν βρίσκονται στις εθνικές ομάδες και βοηθούν πολύ το Σύλλογο. Για μένα καλός αθλητής είναι εκείνος που δείχνει ότι του αρέσει το άθλημα και θέλει να προπονείται πάρα πολύ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια στοιχεία που μπορεί να τον βοηθήσουν να γίνει καλύτερος, ενδεχομένως σωματομετρικά χαρακτηριστικά ή και δυναμικά χαρακτηριστικά, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε ταλέντο στον αθλητισμό. Το κυρίαρχο όμως είναι το πόσο ένα παιδί θέλει να ασχοληθεί και το πόσο αγαπάει το άθλημα.

milonas_2013

V.P: Από την θέση των αθλητών τι μπορεί να σημαίνει για εκείνους η κατάκτηση ενός Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, παίζει ρόλο άραγε η μοριοδότηση για το σχολείο;

Π.Γ: Μπορεί να σημαίνει πολλά ή τίποτα. Υπάρχουν παιδιά που μετά το πρωτάθλημα θα συνεχίσουν στο χώρο, αλλά και κάποιοι δεν θα ασχοληθούν καθόλου με το βόλεϊ στο μέλλον. Όσον αφορά στο θέμα της μοριοδότησης δεν είναι αυτοσκοπός σε καμία περίπτωση. Όλοι σχεδόν έχουν ξεκινήσει να παίζουν από τα μίνι και είναι εδώ επειδή αγαπούν το άθλημα.

milonas3

V.P: Ποιες θεωρείτε σήμερα τις σημαντικότερες ελλείψεις στο χώρο του βόλεϊ;

Π.Γ: Κυρίως εστιάζονται στο χώρο της χρηματοδότησης όπως για παράδειγμα πρόσφατα στην τελική φάση των Εφήβων στο Καρπενήσι, όπου η διαμονή, η διατροφή, η μετακίνηση για όλα τα σωματεία καλύφθηκε οικονομικά από ιδίους πόρους. Αθλητές και συνοδοί δεν έχουν την στήριξη της ομοσπονδίας για αυτήν την κάλυψη. Είναι ένα θέμα που δημιουργεί προβλήματα γενικά και σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερα.

Υπάρχουν αξιόλογοι αθλητές
V.P: Ποιο είναι το επίπεδο του αθλήματος σήμερα έτσι όπως εσείς το βλέπετε σε όλο του το φάσμα των ηλικιών;

Π.Γ: Θεωρώ πώς είναι γεγονός ότι το αντρικό βόλεϊ και όχι τόσο το γυναικείο έχει μία συρρίκνωση αυτήν τη στιγμή και φαίνεται από τα σωματεία και τον αριθμός τους που μετέχουν στα Πρωταθλήματα και λιγότερο από το επίπεδο των αθλητών που συμμετέχουν στις ομάδες. Αξιόλογοι αθλητές υπάρχουν. Απλά είναι λίγοι και ο συναγωνισμός μεταξύ τους όχι και πολύ μεγάλος. Αυτό φάνηκε και στο F4 στο Καρπενήσι με τους Έφηβους το πόσο δηλαδή καλοί αθλητές υπάρχουν. Οι προπονητές ασχολούνται αρκετά με τα παιδιά και γίνεται σημαντική δουλειά. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση μάλιστα και οι 4 ομάδες αξιοποιούν αρκετούς από τους αθλητές τους και στις αντρικές ομάδες.

milonas_brabeysi_nsmyrni

V.P: Επόμενος στόχος σας; Να υποθέσω το Πανελλήνιο Παίδων του 2015 ;

Π.Γ: Οι καλές πορείες των αναπτυξιακών ομάδων ποτέ δεν ήταν στόχος, ξέρετε, χωρίς να θέλω να το μειώσω. Κάθε διάκριση είναι ευπρόσδεκτη και είναι ωραία να συμβαίνει και μας αρέσει πολύ. Αλλά δεν συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους σε ένα αναπτυξιακό πρωτάθλημα. Ο βασικός μας στόχος έχει να κάνει με το παιδί και πώς αυτό θα αναπτυχθεί, πώς θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατόν και πού μπορεί να φθάσει προσωπικά. Όλο αυτό βέβαια θα περάσει μέσα από μια ομαδική προσπάθεια και διαδικασία και θα βοηθήσει και στα αποτελέσματα της ομάδας.

V.P: Έχετε συναντηθεί με τον προπονητή του Ηρακλή, Χρήστο Πάτρα και στα δύο Final 4 ως αντίπαλοι. Ποια είναι η άποψη σας για τον ομόλογό σας στο “Γηραιό”;

Π.Γ: “Έτυχε να βρεθούμε στους τελικούς και των δύο πρωταθλημάτων, πέρυσι τον Ιούλιο με τους Παίδες και αρχές Μαρτίου με τους Έφηβους. Τον κύριο Πάτρα τον γνωρίζω σαν προπονητή από τις αντρικές ομάδες που είχε και τον παρακολουθώ όπως και άλλους συναδέλφους, βέβαια για την πορεία και την εξέλιξη τους στο χώρο μας. Για μένα είναι τύχη και το θεωρώ ευνοϊκό το να βρίσκομαι αντίπαλος με καταξιωμένους προπονητές, όπως ο Χρήστος Πάτρας που έχει μια τέτοια εμπειρία”.

volley _milonas

V.P Μία ευχή σας για το μέλλον;

Π.Γ: “Είναι θεωρώ αυτή που έρχεται στα χείλη, όλων μας. Να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να βρεθούν άνθρωποι –κι άλλοι άνθρωποι- που θα αγαπήσουν και θα στηρίξουν το άθλημα μας έτι ώστε να καταφέρουμε μέσα από τις μαζικές διαδικασίες να φέρουμε περισσότερα παιδιά, κοντά μας στο γήπεδο και από εκεί να έρθει η εξέλιξη”.