Α1 ΑΝΔΡΩΝ

«Λαβράκι» ή «σαπάκι»; Εσύ αποφασίζεις…

«Λαβράκι» ή «σαπάκι»; Εσύ αποφασίζεις…

«Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο» λέει η γνωστή παροιμία, καθώς οι φίλοι του νοστιμότατου αυτού ψαριού, την περίοδο εκείνη μπορούν να το ψαρέψουν πιο εύκολα, μιας και κολυμπάει σε μικρότερα βάθη.

Περίπου την ίδια περίοδο με τους ψαράδες, τα δίχτυα τους στα ανοιχτά ρίχνουν και οι προπονητές των ομάδων, μόνο που αυτοί αντί για… κολιούς, προτιμούν τα… λαβράκια! Βέβαια ο χρόνος, ως αμείλικτος κριτής πάντων, θα δείξει αν ο παίκτης είναι «λαχείο» ή «παλτό» ολκής, που για να βγάλεις τα λεφτά σου, αναγκάζεσαι, σύμφωνα με επική ατάκα ισχυρού άνδρα του ελληνικού βόλεϊ, «… θα το φοράμε και το κατακαλόκαιρο».

palta_lavrakia..».

Σε μία ιστορική λοιπόν στιγμή για το άθλημα Ε.Ο.ΠΕ-ΠΑ.Σ.Α.Π-ΕΣΑΠ υπό την συγκατάθεση του Υπουργού αποφάσισαν πριν από λίγους μήνες την αύξηση των ξένων από 3 σε 4 στο πρωτάθλημα της Volleyleague. Ωστόσο φαίνεται πως, δεδομένου ότι μιλάμε για “φτηνούς” αθλητές δεν έγιναν οι καλύτερες επίλογές από τους προπονητές των ομάδων, καθώς ήδη στη μακρόσυρτη λίστα των «μισθοφόρων» που επέστρεψαν σπίτια τους ο αριθμός έχει φτάσει τους 15! με την Ορεστιάδα να έχει “σπάσει ρεκόρ” με 4 «φύγε εσύ-έλα εσύ» ξένων (Ριάμπουκα (Ουκρανία), Στάφορντ (ΗΠΑ), Μαν (Αυστραλία), Αλεξαντρόφ (Βουλγαρία). Ακολουθεί ο ΓΣ Λαμίας με τους 3 Αμερικανούς Ρίλεϊ Μακ Κίμπιν, Μάντισον Μακ Κίμπιν, Τσιπ, έπεται ο Παμβοχαϊκός με τους Κροάτες Α.Τσουκ, Βούλιν και νωρίτερα Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ΠΑΟΚ με τους Αμερικανούς Γουέστ και  Λόουσον αντίστοιχα.

Επίσης στο φινάλε του α’ γύρου παρελθόν από τη Volleyleague, αλλά για διαφορετικούς λόγους, αποτελούν ο Σλοβάκος Πλάνιντς (λόγω οικογενειακού προβλήματος) του Φοίνικα Σύρου και λόγω οικονομικών προβλημάτων οι Μπουρκόφσκι (Ουκρανία), Παγιάν (Κολομβία), Κρνιτς (Κροατία) της ΑΕΚ.

Ο ξένος πρέπει να σου… κάτσει

Σήμερα με την ευκαιρία και της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου το Volleyplanet επιχειρεί να ρίξει άπλετο «φως» στην τέχνη της ανεύρεσης του καλού ξένου. Εκείνου δηλαδή που θα κάνει τον Έλληνα τεχνικό, αντί του μοιρολατρικού «παπούτσι από τον τόπο σου», να πει με ενθουσιασμό “το ξένο είναι πιο γλυκό”!

kalmazidis

Ο Γιάννης Καλμαζίδης, που έχασε στις αρχές της σεζόν τον Λόουσον, παρά τους υψηλούς φετινούς στόχους του δεν βιάζεται να αντικαταστήσει τον Αμερικανό, καθώς φοβάται μην κάνει μία… τρύπα στο νερό. “Τώρα με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να ψωνίζουμε από το κάτω ράφι ή αν προτιμάτε από το πανέρι» εξηγεί στο Volleyplanet ο «καπετάνιος» του ΠΑΟΚ και συμπληρώνει με τη γνωστή… σκανδιναβική του νοοτροπία. «Εκεί βέβαια μπορείς να βρεις και διαμάντια, μπορεί όμως να βρεις και σκουπίδια… Είναι πολύ δύσκολο! Ο ξένος πρέπει «να σου κάτσει»… Ας πούμε ο Ούγκο της Λαμίας, της “έκατσε” πολύ καλά. Γιατί πέρα από εξαιρέσεις, τα πρωτοκλασάτα δηλαδή ονόματα, οι ξένοι των περισσότερων ομάδων, δεν έχουν μεγάλη οικονομική διαφορά μεταξύ τους. Τώρα μπορεί να σου έρθει κάποιος που είναι πολύ προπονημένος, η κάποιος που θα έχει έναν τραυματισμό ή θα προέρχεται από μακρά περίοδο αποχής».

“Κυνηγούσα και εγώ τον Κουκ”

Έχοντας λοιπόν ήδη ολοκληρώσει τις 11 πρώτες αγωνιστικές του α’ γύρου ο «Κάλμα» σκιαγραφεί τους ξένους των ομάδων και στέκεται κυρίως σε εκείνους που θεωρεί, ότι ανεβάζουν επίπεδο την ομάδα.

«Αναφερόμενος στην ομάδα μου ο Γκόμεζ είναι σταθερή αξία και τον Σαφράνοβιτς τον ξέρουμε. Όπως επίσης ξέρουμε στο Φοίνικα τον Ντόκιτς, αλλά και την αξία του Ντιάτσκοφ στον Ολυμπιακό. Ο Κλάρκ είναι ένας παίκτης της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, στη Λαμία, πριν τον τραυματισμό του ο Βραζιλιάνος Ούγκο έδειξε πολύ καλά στοιχεία και κυρίως στο μεταξύ μας παιχνίδι, ενώ ο κεντρικός της ΜΕΝΤ, ο Μπίσετ που έχω δει έχει τρομερές ικανότητες, χωρίς όμως να έχει μάθει βόλεϊ. Παρόλα αυτά μπορεί να μάθει να παίζει πιο σωστά, πιο κοντρολαρισμένα και πειθαρχημένα και να γίνει ένας εξαιρετικός παίκτης.

No 690384

Ο Όστιν της Κηφισιάς, έκανε αυτό που ήθελε ο προπονητής του, αντικαθιστώντας όσο καιρό χρειάστηκε τον Νικολάκη, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει έναν πολύ καλό παίκτη, που τον κυνηγούσα και εγώ το καλοκαίρι.. Αυτό το νεαρό ακραίο που πήρε από το Κολλέγιο, τον Κουκ. Τον ήθελα πολύ , αλλά δεν μπορούσα να τον κλείσω νωρίς γιατί δεν ήξερα σε σχέση με τον πασαδόρο, τις θέσεις που θα έπαιρνα ξένους. Ο Καμίνσκι είναι δυνατό παιδί, ο Ολλανδός κεντρικός, ο Χόι  είναι έμπειρος και έχει πολύ καλά στοιχεία, γενικά νομίζω πως ο Παναθηναϊκός έχει φτιάξει καλή ομάδα και θα κάνει καλή πορεία.
Ο Θανάσης Μουστακίδης επίσης μας έχει συνηθίσει στον Εθνικό να φέρνει καλούς ξένους, ωστόσο φέτος νομίζω πως ο διαγώνιός του, Άντριτς είναι ένα δυνατό παιδί που όμως δεν διαθέτει την εμπειρία του Ράιτς, ο Μ. Τσουκ είναι καλός επιθετικός, υπάρχουν κάποιοι παίκτες πολύτιμοι, όπως ο Ούγγρος του Παμβοχαϊκού, ο Νέμετ, που ως Μαγυάρος θα είναι το «πρώτο βιολί», ενώ είναι και αρκετοί ξένοι που δεν θα κάνουν την διαφορά.
Από την άλλη δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα για τον Παμβοχαϊκό ο Βούλιν, που όπως και ο Α. Τσουκ έχει πίσω του μία μεγάλη καριέρα, αλλά δεν είναι αυτός που ήταν παλιά και σε αυτό πιστεύω πως έχει παίξει ρόλο μία εγχείρηση που έκανε…” τόνισε ο ‘αρχιτέκτονας” της φετινής επιτυχημένης πορείας του ΠΑΟΚ.

No 689288

Τα (δικά σου) μάτια λένε πάντα την αλήθεια!

Φέτος ο Σπύρος Γκολίτσης «γράφει» τη δική του ιστορία από τον πάγκο της ΜΕΝΤ, καθώς το ιστορικό σωματείο της Θεσσαλονίκης δίνει μία φοβερή και αξιοπρεπέστατη μάχη για να παραμείνει στα “σαλόνια”. Σε αυτή την προσπάθεια, έχουν βοηθήσει τα μέγιστα μέχρι στιγμής, 2 παίκτες όπως οι Μπίσετ (Αγία Λουκία), Πάρις (Ιταλία) που ήρθαν εδώ εντελώς αθόρυβα, αλλά ωστόσο εντυπωσιάζουν με τις έως τώρα επιδόσεις τους.

Ο Σπύρος Γκολίτσης λοιπόν δίνει τη δική του οπτική στο… ψάρεμα του καλού ξένου. «Απλά είναι τα πράγματα…. Δεν εμπιστεύεσαι κανένα manager, παρά μόνο τα ίδια σου τα μάτια (χα,χα, χα)! Νομίζω πως είναι ενδεικτικό ότι και οι 14 παίκτες μου είναι 100% δικές μου επιλογές. Αν και το… παλτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις ικανότητες του παίκτη, αλλά και με τον βαθμό συνεργασίας – συμπεριφοράς – σεβασμού προς συμπαίκτες και προπονητή» δήλωσε στο Volleyplanet o τεχνικός, Σπύρος Γκολίτσης, που επισημαίνει ότι «έχω δουλέψει πολλά χρόνια στις μικρές κατηγορίες και με αρκετά παιδιά που τα έχω ανακαλύψει εγώ… Το μεγαλύτερο «λαβράκι» πάντως για μένα ήταν ο Σακόγλου! Για αυτό και τον έχω μαζί μου 5 χρόνια».

drikos-hellas-national-team

Ο 12λογος του Δρίκου

Έχοντας περάσει από ΑΕ Νίκαια, Ολυμπιακό, Κηφισιά, Ηρακλή, εκ των οποίων με την ΑΕ Νίκαια κατέκτησε το 2003 Κύπελλο Ελλάδας και το νταμπλ το 2012 με τον Ηρακλή, ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ανδρών, Σωτήρης Δρίκος, μας παρουσιάζει κάποιες δοκιμασμένες… συμβουλές που βοηθάνε στην καλύτερη επιλογή.

1. Να ξέρεις τι ακριβώς τύπο παίκτη θέλεις και πως ταιριάζει με τους υπόλοιπους για τη φυσιογνωσία της ομάδας που θέλεις να φτιάξεις.
2. Να έχεις εναλλακτικά σενάρια για τους παίκτες και για τη φυσιογνωμία της ομάδας. Σχεδόν ποτέ δε βρίσκεις ακριβώς αυτό που θέλεις.
3. Έλεγξε την άποψη των εκπροσώπων αθλητών και μην εμπιστεύεσαι βίντεο με high lights η από 1-2 αγώνες.
4. Μίλα με πολλούς εκπροσώπους αθλητών. Αν επιλέγεις παίκτες μόνο από έναν, κινδυνεύεις να χαλάσεις τις σχέσεις σου με τους υπόλοιπους.
5. Συγκέντρωσε δεδομένα αγωνιστικής απόδοσης και έλεγξε την αξιοπιστία τους. Ερμήνευσε τα σωστά. Οι αριθμοί σε βάθος χρόνο τείνουν στο μέσο όρο. Κάπου εκεί βρίσκεται και η αλήθεια…
6. Σύγκρινε τα βίντεο που θα δεις με τα συνολικά στατιστικά του αθλητή.
7. Εξέτασε τη δυναμικότητα των πρωταθλημάτων που αγωνίζονται. Σύγκρινε την με τη δυναμικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος.
8. Να ενημερώνεσαι όλο το χρόνο για τα ξένα πρωταθλήματα και τις διοργανώσεις Εθνικών ομάδων. Παρακολούθησε όσα περισσότερα παιχνίδια ξένων ομάδων μπορείς
9. Δημιούργησε δίκτυο πληροφοριών με ανθρώπους στα πρωταθλήματα του εξωτερικού.
10. Αν διαθέτεις λίγα χρήματα πάρε νέους & διψασμένους αν θέλεις διακρίσεις κοίτα τις διακρίσεις τους.
11. Το ρίσκο που θα πάρεις να είναι λογικό. Σιγουριά > 75%, ρίσκο< 25% για 4 ξένους. Από 3 ξένους και κάτω «παίξε σίγουρα»…
12. Φρόντισε να μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους χωρίς τη βοήθεια μεταφραστή.

psaras

Ψάρρας: “Εμπιστευτείτε τους Έλληνες αθλητές”

Από την πλευρά των αθλητών ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Α.Π, Αθανάσιος Ψάρρας αναφερόμενος στο θέμα των ξένων, το οποίο ενέκρινε αποκλειστικά και μόνο επειδή περιλαμβάνονταν σε ένα πακέτο μέτρων, που δεν μπορούσε να επιλέξει μεμονωμένα υποστήριξε πως «θεωρήσαμε, όπως κι έγινε ότι οι περισσότερες ομάδες δεν θα κινηθούν για την απόκτηση 4 ξένων.

Μετά λύπης μας παρατηρούμε κάποιους ξένους που ήδη αποχωρούν από το ελληνικό πρωτάθλημα με αποτέλεσμα οι ομάδες τους, με το «καλημέρα της σεζόν» να είναι κάπως… πελαγωμένες και να περιμένουν την χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Η άποψή μας είναι, ότι αντί οι διοικήσεις των ομάδων να φέρνουν αμφιβόλου αξίας ξένους, είναι καλύτερα να επενδύσουν και να εμπιστευτούν τους Έλληνες αθλητές, οι οποίοι παίζοντας βελτιώνονται όλο και περισσότερο, τη στιγμή που σε αντίθεση με τα παλιότερα χρόνια, οι τωρινοί ξένοι δεν κάνουν την διαφορά σε μία ομάδα».

Ήρθαν και δεν…ακούμπησαν

Ενδεικτικά και μόνο λοιπόν, καθώς θα μπορούσαμε να μιλάμε μέχρι αύριο για τους αμφιβόλους ποιότητας ξένους που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα από το 2000 αναφέρουμε κάποιους από εκείνους που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των ομάδων τους όπως οι:  Schultz, Colovic, Lehtonen (Άρης), Bruno Furtado (Απόλλων Καλαμαριάς) Valera, Μaozinhia (ΓΣ Λαμίας), Gaitan (EA Πατρών), Vasiliev, Κavaratziev, Quiroz, Lafit, Τiago Maciel (Eθνικός Αλεξανδρούπολης), Olree, Scholtis (Ηρακλής), Walker, Negrete (Μίλωνας), Ολυμπιακός: Pinto, Vissari, Μarquez, Coskovic (Oλυμπιακός), Ιsahar, Grey, Penha, De Soouza (Ορεστιάδα), Kolila (Παγκράτι), Bermudes, Ambuila, Nikolov, Knezevic, Carvalho, Steinberg, Janosik Keir, Moreno (ΠΑΟΚ), Pavlas (Πανελλήνιος), Raguzzoni, Castard, Penoliο, Walker , Μ. Novotny (Παναθηναϊκός), Azenha, Vlasev, Perez (Φοίνικας Σύρου) και Bravo (Νίκη Αιγινίου).

No 608541

O πρώτος αριθμός του λαχείου

Αντίθετα με τους παραπάνω αθλητές, «φλέβα χρυσού» χτύπησαν οι ομάδες που επένδυσαν τις προσδοκίες και τα όνειρά τους σε αθλητές που ερχόμενοι στην Ελλάδα δεν τους ήξερε «ούτε η μάνα τους» και έφυγαν από εδώ πραγματικοί σταρ, που πλέον τα ονόματά τους φιγουράρουν στο παγκόσμιο βόλεϊ και κορυφαίες ομάδες προσφέρουν “γη και ύδωρ” για να τους αποκτήσουν.

No 374957

Ενδεικτικά και εδώ αναφέρουμε κάποιους παίκτες όπως οι Priddy, Viafara, Agamez (ΑΕ Νίκαια), Zobo-Lebay (Απόλλων Καλαμαριάς), Patak, Siltala, (Άρης), Price, Hernandez, Kovacevic (ΓΣ Λαμίας) Shafranovich (ΕΑ Πατρών), Smitt, Lankvelt, Raic, (Eθνικός Αλεξανδρούπολης), Αhrem, Quiroga (Ηρακλής), Pereira (Κηφισιά), Paris, Bisset (ΜΕΝΤ), MacLahlin (Νίκη Αιγινίου), Salmon, Urnaut, Fonteles, Bojovic, Yordanov, Despaigne (Ολυμπιακός), Cleber (Παναθηναϊκός), Nilsson, (Πανελλήνιος), Clayton, Lotman, Ojansivu, Heitanen, Bojic, Hansen, (ΠΑΟΚ) και Caldeira, Wilcox (Φοίνικας Σύρου).

Έξι και να… κ(λ)αίνε: Νikolov (ΠΑΟΚ), Isahar, Gaitan (Ορεστιάδα), Vissari (Ολυμπιακός), Quiroz (Εθνικός Αλεξανδρούπολης), Orlee (Ηρακλής)

Έξι και να… καίνε: Clayton, Lotman (ΠΑΟΚ), Ahrem (Ηρακλής), Urnaut (Ολυμπιακός), Smitt (Εθνικός Αλεξανδρούπολης), Νilsson (Πανελλήνιος).