ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μοντάνο: «Επιστρέφω “σπίτι” μου»

Μοντάνο: «Επιστρέφω “σπίτι” μου»

Η Μαντλέιν Μοντάνο μίλησε για την απόφασή της να ντυθεί στα «κιτρινόμαυρα», αλλά κράτησε χαμηλούς τόνους για τη νέα χρονιά

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΚΑΤΙΔΟΥ

Τη μεταγραφική κίνηση του καλοκαιριού έκανε η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του ΑΡΗ, με τις «κιτρινόμαυρες» να ενεργοποιούν τη «βόμβα» και ν’ αποκτούν τη σπουδαία διαγώνιο, Μαντλέιν Μοντάνο. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες παίκτριες ανά τον κόσμο, που έχουν αγωνιστεί και στην Ελλάδα, με την 35χρονη Κολομβιανή να ετοιμάζεται για τη δεύτερη θητεία της στον «κιτρινόμαυρο» Σύλλογο. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα των ικανοτήτων της, είναι ότι σ’ ένα παιχνίδι με τη φανέλα ομάδα της Νότιας Κορέας, κατάφερε να πετύχει όχι έναν και δύο, αλλά 54 ολόκληρους πόντους!

Η Μοντάνο βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια σε διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους του ΑΡΗ, με τον τιμ μάνατζερ του τμήματος, Γιάννη Γιαννάκη, ν’ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο. Η ίδια ποτέ δεν έκρυψε την επιθυμία της να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και στις «κιτρινόμαυρες» και τώρα που οι συνθήκες ήταν ιδανικές, οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια. Η νεοαποκτηθείσα αποτελεί μία εκ των σπουδαιότερων μεταγραφών στην ιστορία του Συλλόγου, αλλά και ευρύτερα του ελληνικού βόλεϊ. Το βιογραφικό της είναι πλούσιο, καθώς διαθέτει δεκάδες επιτυχίες τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων έχει αναδειχθεί MVP στα πρωταθλήματα της Νότιας Κορέας και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έχει βγει και κορυφαία διαγώνιος και πρώτη σκόρερ του Champions League το 2013. Επίσης, έχει κατακτήσει πρωταθλήματα και κύπελλα, σχεδόν με όλες τις ομάδες και σε όλες τις χώρες που έχει αγωνιστεί.

Η «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!» συνάντησε τη Μαντλέιν Μοντάνο στο «σπίτι» της, στο γήπεδο του ΑΡΗ και η ίδια παραχώρησε στην εφημερίδα μία αποκαλυπτική συνέντευξη, για τους λόγους που την έφερε και πάλι πίσω, χαρακτήρισε τις «κιτρινόμαυρες» ως «οικογένειά» και ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεών της από το 2008, όταν και φόρεσε για πρώτη φορά τα «κιτρινόμαυρα» μέχρι σήμερα.

– Μαντλέιν, πώς νιώθεις που επιστρέφεις μετά από έντεκα χρόνια στον ΑΡΗ;
«Νιώθω σα να επιστρέφω στο σπίτι μου. Νιώθω οικεία με τον ΑΡΗ και χαίρομαι που ήταν μία καλή ευκαιρία ν’ αγωνιστώ και πάλι με το “7” και με τα “κιτρινόμαυρα”. Για μένα ο ΑΡΗΣ σημαίνει πολλά: όταν είχα αποστασιοποιηθεί δύο χρόνια με τη γέννηση του γιου μου από τον αθλητισμό και σκεφτόμουν να σταματήσω, ο ΑΡΗΣ ήταν αυτός που με επανέφερε. Και τώρα ο ΑΡΗΣ είναι αυτός που μου δίνει την ευκαιρία να είμαι δίπλα στο παιδί μου. Ο ΑΡΗΣ, λοιπόν, συνδυάζεται με σημαντικούς σταθμούς στην καριέρα μου και ήταν από τις πιο εύκολες μεταγραφές που έχω κάνει. Επίσης, δένομαι με τις ς ομάδες στις οποίες έχω παίξει και με τους ανθρώπους τους . Στην ομάδα, για παράδειγμα, παίζουν αθλήτριες, όπως η Αναστασία η Γουγούση, που την ξέρω από πιτσιρίκα στις ακαδημίες και τώρα θα είμαστε συμπαίκτριες. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο!».

– Είχες συζητήσει ξανά με τους ανθρώπους του ΑΡΗ το ενδεχόμενο της συνεργασίας σας;
«Με τους ανθρώπους του ΑΡΗ είχαμε μιλήσει για διάφορα πράγματα σε σχέση με το βόλεϊ, αλλά όχι για το αν θα επιστρέψω εγώ. Βρισκόμασταν σε διαφορετικούς δρόμους και τώρα όλα μπήκαν στη θέση τους και είμαι εδώ».

– Οι συνθήκες, λοιπόν, ήταν ώριμες φέτος για την επιστροφή σου στην ομάδα. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε οδήγησαν στο να πεις το «ναι»;
«Ο κύριος λόγος είναι ο γιος μου, ο Δημήτρης, ο οποίος μένει στη Θεσσαλονίκη. Είμαι σ’ ένα σημείο της καριέρας μου, που προτεραιότητα για μένα είναι ο γιος μου. Είμαι σε μία ηλικία που στο άθλημα έχω πετύχει όλα όσα είχα φανταστεί. Ο λόγος, λοιπόν, που επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη είναι αυτός. Θέλω να είμαι κοντά του. Από εκεί και πέρα, όμως, και οι συνθήκες που υπάρχουν στον ΑΡΗ ήταν ευνοϊκές για την επιστροφή μου. Έπαιξε σημαντικό, επίσης, ρόλο το γεγονός ότι ξέρω με ποιους έχω να κάνω. Επιπλέον, αν ο ΑΡΗΣ ήταν σε άλλη κατηγορία, δεν θα έπαιζα».

– Είναι αλήθεια πως είχες διάφορες προτάσεις στα χέρια σου, αλλά εσύ προτίμησες τελικά τον ΑΡΗ; 
«Ναι, είναι αλήθεια. Είχα προτάσεις από την Τουρκία, αλλά για τους λόγους που ανέλυσα παραπάνω, θεώρησα ότι ήταν προτιμότερο να επιστρέψω στον ΑΡΗ και τη Θεσσαλονίκη».

– Έχεις παρακολουθήσει την πορεία του ΑΡΗ την περσινή χρονιά, που έφτασε μέχρι τον τελικό;
«Χαίρομαι για την επιτυχία που είχε πέρυσι και έφτασε μέχρι τον τελικό. Αυτό δείχνει τη μεθοδική δουλειά που γίνεται στην ομάδα και ότι υπάρχει ένας σωστός προγραμματισμός».

– Πώς βλέπεις τις κινήσεις που έγιναν φέτος:
«Οι φετινές κινήσεις εντάσσονται και αυτές στο πλαίσιο του πολύ καλού προγραμματισμού. Ωστόσο, στα χαρτιά όλα είναι καλά, το θέμα είναι τι γίνεται μέσα στο γήπεδο. Όπως και ο περσινός ΑΡΗΣ δεν ξεκίνησε με στόχο να παίξει στον τελικό, αλλά προέκυψε στην πορεία».

– Οι δικοί σου στόχοι ποιοι είναι;
«Ο δικός μας στόχος είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας μέσα στο γήπεδο και τα αποτελέσματα θα έρθουν. Αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία: δεν θέλω να λέω πολλά, γιατί έχω δει πολλά κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Δεν θέλω να πω ότι πάμε για πρωτάθλημα – όσο ωραίο και αν ακούγεται – γιατί είναι κάτι που χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Η δική μου φιλοσοφία είναι ότι εφόσον η ομάδα έπαιξε πέρυσι στον τελικό, εγώ δεν θέλω τίποτα λιγότερο. Το άθλημα απαιτεί μία ολόκληρη ομάδα, από τον προπονητή μέχρι την τελευταία παίκτρια. Καμία ομάδα δεν μπαίνει στο γήπεδο για να χάσει: έχω βρεθεί σε ομάδες που κέρδιζαν πολλά χρόνια το πρωτάθλημα, αλλά και σε ομάδες που ήταν χαμηλά. Όλες δουλεύουν με στόχο να κερδίζουν».

– Θα ήθελες να κλείσεις την καριέρα σου στον ΑΡΗ; 
«Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το γνωρίζω από τώρα. Αλλά γιατί όχι;».

Για τη Μοντάνο η συμφωνία με τον ΑΡΗ σημαίνει επιστροφή και σε παλιά λημέρια. «Αυτή είναι η δεύτερη θητεία μου στον ΑΡΗ. Βέβαια, τα πράγματα από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολύ. Όπως πολύ έχει αλλάξει και το γυναικείο βόλεϊ στην Ελλάδα. Τότε το βόλεϊ ήταν πολύ δυνατό: υπήρχε ένας Παναθηναϊκός που είχε πάρει όλα τα πρωταθλήματα, ένας Ολυμπιακός που το πάλευε, ένας δυνατός Ηρακλής…. Είναι, όμως, λογικό ο αθλητισμός να επηρεάζεται από τις κοινωνικές συνθήκες», για να προσθέσει: «Το ότι βλέπουμε να γίνεται μία προσπάθεια από τους συλλόγους, είναι πολύ σημαντικό. Όπως πολύ σημαντική είναι και η παρουσία του κ. Ρεντζεπέρη για τον ΑΡΗ, ο οποίος επένδυσε στο τμήμα σε εποχές που ήταν δύσκολες».

Η ιστορία με το «7»

Η Μοντάνο θ’ αγωνίζεται με το νούμερο «7» στην πλάτη, όμως, η επιλογή της μόνο τυχαία δεν είναι. Η ίδια θυμάται: «Το “7” είναι ο αριθμός με τον οποίο πήρα το πρώτο μου επαγγελματικό πρωτάθλημα στην Κορέα. Ωστόσο, μετά από χρόνια, βλέποντας παλιές φωτογραφίες, διαπίστωσα ότι η πρώτη ομάδα στην οποία φόρεσα το “7” είναι ο ΑΡΗΣ. Τότε, δεν το διάλεξα, απλά μου το έδωσαν», για να καταλήξει: «Μετά απ’ όλα αυτά, έγινε και το αγαπημένο μου νούμερο».

«Μόνο μονοετή συμβόλαια»

Η Μαντλέιν Μοντάνο έχει συμφωνήσει για έναν χρόνο με τον ΑΡΗ. Η ίδια εξηγεί το γιατί: «Η συμφωνία με τον ΑΡΗ είναι για έναν χρόνο. Αυτή είναι η φιλοσοφία στην καριέρα μου. Μόνο μία φορά έχω κάνει διετές συμβόλαιο στην Πολωνία, αλλά αυτή ήταν η επιβεβαίωση για εμένα ότι για να είμαι πιστή στον εαυτό μου, δεν μου ταιριάζουν οι διετείς συνεργασίες. Προτιμώ να τελειώσει η χρονιά και να κάθομαι να το σκέφτομαι».

Η παρουσία του Γιαννάκη

Καθοριστικό ρόλο στην επιστροφή της Μαντλέιν στον ΑΡΗ έπαιξε και η παρουσία του Γιάννη Γιαννάκη. Οι δυο τους γνωρίζονται εδώ και χρόνια, υπάρχει αμοιβαία αλληλοεκτίμηση, και μέσω του τιμ μάνατζερ των «κιτρινόμαυρων» η Μοντάνο ενημερώνονταν τα τελευταία χρόνια για την πορεία της ομάδας. «Τον Γιάννη (σ.σ. Γιαννάκη) τον γνωρίζω περισσότερα από δέκα χρόνια. Η σχέση μας έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων. Τον ρωτούσα αυτά τα χρόνια για τον ΑΡΗ, με ενημέρωνε πάντα!».

«Δίπλα μας και στα εύκολα και στα δύσκολα»

Με κολακευτικά λόγια μίλησε για τους φιλάθλους της ομάδας η νεοαποκτηθείσα αθλήτρια. «Με την οικογένεια του ΑΡΗ και τους φιλάθλους έχω μία ιδιαίτερη σχέση. Μένω στη Θεσσαλονίκη και ξέρω πολύ καλά τι γίνεται και ποιοι είναι οι φίλαθλοι της ομάδας. Ξέρω τι να περιμένω από αυτούς. Θέλω να τους ζητήσω να είναι κοντά στην ομάδα και στις επιτυχίες και στις δύσκολες στιγμές. Αυτοί δίνουν έξτρα δύναμη στην ομάδα. Θέλω να τους δω και στα εύκολα και στα δύσκολα, να είναι κοντά μας και ν’ απορροφούν τη δουλειά μας»