ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Νέα φουρνιά, νέοι στόχοι (φωτ.)!

Νέα φουρνιά, νέοι στόχοι (φωτ.)!

Υπό καταρρακτώδη βροχή αναχώρησε οδικώς  στις 15.30 από το Κιλκίς η Εθνική Κορασίδων με προορισμό της το Μπόροβετς της Βουλγαρίας, που βρίσκεται περίπου 10 χλμ από το Σάμοκοβ, έδρα διεξαγωγής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U18 της CEV (28/3-5/4).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΣΑΤ/ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΣΑΜΟΚΟΒ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προπονήθηκε το πρωί για τελευταία φορά επί ελληνικού εδάφους στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου «Ατέρμων» και  με τα τέσσερα φιλικά που έδωσε ολοκλήρωσε με τον καλύτερο την προετοιμασία της στην προσπάθεια διάκρισης στην ευρωπαϊκή  διοργάνωση.

Λίγη ώρα πριν τη αναχώρηση της Εθνικής, η αρχηγός της ελληνικής αποστολής Παναγιώτα Τουρσούγκα, μετέφερε στις διεθνείς, στον ομοσπονδιακό τεχνικό, Γιάννη Ανδρεάδης, το συνεργάτη του, Βαγγέλη Σταθόπουλο, το φυσιοθεραπευτή, Ανδρέα Κόκκινο και τη στατιστικολόγο, Βίκυ Νεντή τους χαιρετισμούς και τις ευχές για καλή επιτυχία του προέδρου της ΕΟΠΕ, Αχιλλέα Μαυρομάτη, ο οποίος  δεσμεύτηκε στις διεθνείς ότι θα κάνει το παν για να δώσει το παρών σε κάποιους αγώνες τους στη Βουλγαρία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η διεθνής ακραία του Φιλαθλητικού Λαρισαϊκού και αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Αθανασία Φακοπουλίδου, μοναδική διεθνής από την προηγούμενη «φουρνιά» των Κορασίδων, που επέστρεψε από το Ευρωπαϊκό του Μαυροβουνίου με την 5η θέση, την υψηλότερη θέση στην ιστορία της, ευχαρίστησε εκ μέρους των αθλητριών τον κ. Μαυρομάτη για τις ευχές του και στις μετέπειτα δηλώσεις της εξέφρασε  την αισιοδοξία της για ανάλογη διάκριση με αυτή του Μαυροβουνίου, αν και πλέον έχει διαφορετικό ρόλο στην ομάδα.

«Σε αυτά τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την διάκριση του Μπαρ του Μαυροβουνίου, πέρασα από διάφορες καταστάσεις. Αρχικά σε ατομικό επίπεδο το γεγονός ότι έπαιξα από το τοπικό που ήμουν (σ.σ Αρχέλαος Κατερίνης) σε μία ομάδα της Α2 Γυναικών, με βοήθησε πάρα πολύ, γιατί οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο αυτές κατηγορίες είναι μεγάλες και  πιστεύω πως με την ατομική μου βελτίωση ως παίκτρια, μπορώ να βοηθήσω και περισσότερο πλέον την Εθνική ομάδα. Στην προηγούμενη ομάδα των Κορασίδων, ο ρόλος που είχα ήταν βοηθητικός, καθώς ήμουν η τρίτη ακραία και βοηθούσα περισσότερο, αν «κολλούσε» σε κάποιο σημείο κάποια συμπαίκτριά μου. Σε αυτήν την Εθνική ομάδα όμως, θεωρητικά είμαι η πιο έμπειρη παίκτρια, αφού έχω συμμετάσχει σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, Κορασίδων και Νεανίδων και μαζί με την Παπάζογλου, θεωρητικά πάντα, είμαστε οι παίκτριες που πρέπει να «τραβήξουμε» την ομάδα «στα δύσκολα».

apostoli_proponisi

Πέρα όμως από τους ρόλους κι άλλα στοιχεία της ομάδας του Γιάννη Ανδρεάδη είναι διαφορετικά με την αντίστοιχη Εθνική των Τάκη Φλώρου και  Γιάννη Καλμαζίδη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι σημερινές διεθνείς δεν έχουν κι αυτές σε μία ακόμη μάχη με τη διάκριση τα πανίσχυρα… όπλα τους.

«Νομίζω πως πρακτικά σε σχέση με την προηγούμενη φουρνιά των Κορασίδων, είμαστε πλέον περισσότερο ομάδα, καθώς δεν βασιζόμαστε τόσο σε μονάδες, αλλά στο σύνολο. «Όπλο» μας πέρα από την ομαδικότητα στη φετινή Εθνική είναι η άμυνά μας. Δύσκολα θα αφήσουμε κάποια εύκολη μπάλα να πέσει κάτω χωρίς να την κυνηγήσουμε και επίσης έχουμε νομίζω περισσότερη υπομονή στην επίθεση, αφού δεν βιαζόμαστε να τελειώσουμε τις μπάλες και τις φάσεις όταν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες και ενέχει πάντα κίνδυνος λάθους» υποστήριξε το άλλοτε «μωρό» της Κορασίδων και σημερινή ηγέτης της «γαλανόλευκης», Νάσια Φακοπουλίδου, που προσπαθεί αυτή την πολύτιμη εμπειρία να την αξιοποιήσει και μέσα στο γήπεδο. Κάτι που ως ένα βαθμό μέχρι στιγμής το καταφέρνει…

«Με βάση τα φιλικά που δώσαμε, δείξαμε πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, αν και σίγουρα η ψυχολογία είναι διαφορετική σε αυτά τα ματς σε σχέση με τα επίσημα παιχνίδια, αφού εκεί η πίεση είναι σαφώς μεγαλύτερη, λόγω αποτελέσματος και βαθμών. Είναι πολύ σημαντικό πάντως ότι από τα βαλκανικά πρωταθλήματα και τα προκριματικά των Χριστουγέννων αποκομίσαμε σημαντικές εμπειρίες για την πορεία μας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».

Ο πήχης πάντως των φιλοδοξιών της Εθνικής μας είναι ψηλά, καθώς οι διεθνείς μας αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής, έχοντας ως… προίκα την 5η θέση του 2013 ταξιδεύουν στη Βουλγαρία, έχοντας ως αρχικό στόχο την πρόκριση στην 8άδα και μετά ο,τι καλύτερο!

«Σίγουρα όταν έχεις φτάσει σε ένα υψηλό σημείο, όπως η 5η θέση στην Ευρώπη το 2013 αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο να θες να φτάσεις ψηλότερα, να ξεπεράσουμε την προηγούμενη φουρνιά, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας αγχώσει, θα πρέπει να κοιτάξουμε την ομάδα μας, καθώς και οι αθλήτριες αλλά και οι αντίπαλες είναι διαφορετικές σε κάθε «φουρνιά» και στόχος μας είναι αρχικά να μπούμε 8άδα και από κει και πέρα να διεκδικήσουμε την είσοδο στην 6άδα, που θα μας δώσει το εισιτήριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα», δήλωσε η διεθνής πρωταθλήτρια του Φιλαθλητικού Λαρισαϊκού, που μετά την πανηγυρική άνοδο στην Α1 Γυναικών, κάποια διάκριση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U18 της Βουλγαρίας, θα αποτελούσε για εκείνη το… κερασάκι στην αγωνιστική τούρτα της φετινής σεζόν.

Αναλυτικά η 12άδα της Εθνικής

Πασαδόροι

5.Αικατερίνη Βλάχου (ΑΟ Αιγάλεω)

22.Κωνσταντίνα Πατέλη (ΑΕΚ)

Ακραίες

4.Αικατερίνη Παπάζογλου (ΑΣ Ελπίς Αμπελοκήπων)

6.Ευφροσύνη Αλεξάκου (ΑΣ Μακεδόνες Αξιού)

9.Αθανασία Φακοπουλίδου (Φιλαθλητικός Λαρισαϊκός)

21.Ζωή Φακή (ΑΕΚ)

Κεντρικές

8.Ζωή Αιμιλιανού (ΑΟ Πολυκράτης Σάμου)

15.Βασιλική-Μαρία Διάλλα (ΑΣ Αργώ Βόλου)

19.Παναγιώτα Καλαγασίδη (ΑΠΣ Αίας Ευόσμου)

Διαγώνιες

13.Άλκηστις Καραφουλίδου (ΣΦΚ Πιερικός Κατερίνης)

16.Λυδία-Ευαγγελία Κάστανου (ΓΣΚ Ηρακλής)

Λίμπερο

1.Mαρία – Αικατερίνη Ξανθοπούλου (-)

Υπενθυμίζουμε ότι η Εθνική ομάδα συμμετέχει στον Α’ όμιλο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα φιλοξενηθεί στην πόλη Σάμοκοβ με αντιπάλους τις Ρωσία, Σερβία, Ιταλία, Σλοβενία, Γερμανία.

Το πρόγραμμα των αγώνων:

1η αγωνιστική, 28/3/2015

15.30, Ιταλία – Σλοβενία

18.00, Ρωσία – Γερμανία

20.30, Σερβία – Ελλάδα

2η αγωνιστική, 29/3/2015

15.30, Γερμανία – Σλοβενία

18.00, Ρωσία – Σερβία

20.30, Ελλάδα – Ιταλία

3η αγωνιστική, 30/3/2015

15.30, Σερβία – Γερμανία

18.00, Ιταλία – Ρωσία

20.30, Σλοβενία – Ελλάδα

4η αγωνιστική, 1/4/2015

15.30, Σερβία – Ιταλία

18.00, Ρωσία – Σλοβενία

20.30, Γερμανία – Ελλάδα

5η αγωνιστική, 2/4/2015

15.30, Σλοβενία – Σερβία

18.00, Ιταλία – Γερμανία

20.30, Ελλάδα – Ρωσία