ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Όπου υπάρχει φανατισμός οδηγεί σε αίμα»

«Όπου υπάρχει φανατισμός οδηγεί σε αίμα»

Ανταποκριτής από τη Γαλλία: Αχιλλέας Παπαδημητρίου

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει αφήσει την Ελλάδα και έχει επιλέξει συνειδητά τη Γαλλία για να ζει και να αγωνίζεται. Από το Ρέθυμνο, στο Παγκράτι, τον Πανελλήνιο αλλά και την «αιώνια» εμπειρία από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ο Έλληνας διεθνής Αχιλλέας Παπαδημητρίου γίνεται για λογαριασμό του Volleyplanet ο ανταποκριτής –που τέτοιες ώρες όλοι αναζητούν- και μεταφέρει τον απόηχο της ένοπλης επίθεσης ισλαμιστών στη γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» στην καρδιά του Παρισιού!

Κι αν ορισμένοι θεωρούν ότι οι αθλητές ξέρουν μόνο από άμυνα-υποδοχή-επίθεση και δεν έχουν κρίση και δεν παρακολουθούν, οι απαντήσεις του γαλλομαθή –πλέον- «Παπ» σίγουρα θα τους ξαφνιάσουν ευχάριστα ενώ στο αγωνιστικό κομμάτι η είδηση και μόνο ότι από τη νέα σεζόν δεν θα πιάνει θέση ξένου αλλά θα είναι ένας Έλλην-Γάλλος μέσα στο τάραφλεξ… θα συζητηθεί.

parisi-diadilosi-tria

-Τι συμβαίνει τις τελευταίες δυο μέρες στους δρόμους του Παρισιού; Τι λέει ο κόσμος μετά το αιματηρό χτύπημα «τυφλής βίας»;

«Από την Πέμπτη έχουν μπλοκάρει όλη τη Βόρεια Γαλλία γιατί έχουν εντοπίσει τους δράστες σε βενζινάδικο βόρεια. Εννοείται ότι είναι το πρώτο θέμα, και όλοι είναι συντετριμμένοι, τα τελευταία χρόνια δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και σαφώς είναι ένα μεγάλο χτύπημα στη δημοκρατία. Από την άλλη, φοβούνται επιθέσεις ακροδεξιών ομάδων σε μουσουλμάνους, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά κρούσματα», δηλώνει ο Έλληνας διεθνής άσος ενώ προσθέτει: «Υπάρχουν ακόμα και θέσεις υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής όσον αφορά τέτοιες επιθέσεις», αναφερόμενος στα όσα πρεσβεύει η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας, Μαρί ΛεΠέν.

Υπάρχει φόβος;

«Φόβος δεν υπάρχει στη καθημερινή ζωή. Απλά υπάρχει προβληματισμός , πέρα σαφώς από τη θλίψη και την οργή. Ας μη ξεχνάμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τη μια από τις πρώτες προτεραιότητες στη Γαλλία και αυτό τουλάχιστον νιώθω εγώ ζώντας τα τελευταία 4 χρόνια. Παράλληλα υπάρχει και προβληματισμός για την άνοδο της ακροδεξιάς».

Εκτός από τις συγκεντρώσεις και τις κινήσεις συμβολισμού όπως αυτή του να σβήσουν τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ (φωτό), το σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας, έχει ενημερώσει η γαλλική Ομοσπονδία Βόλεϊ για κάτι αντίστοιχο;

«Βγήκε ανακοίνωση ότι θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλα τα γήπεδα την προσεχή αγωνιστική στη μνήμη των θυμάτων. Πάντως όλοι εδώ έχουν ένα όνομα «je suis Charlie». Παντού στα media, στους δρόμους, στο ίντερνετ».

Το περιοδικό είχε πέσει στα χέρια σου;

«Όχι αλλά το γνώριζα μέσω ίντερνετ όταν είχε γίνει ο ντόρος με θέμα τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ».

A person reads on November 1, 2011 in Pa

Μοιάζουν να υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα στην Ευρώπη αναφορικά με τους ισλαμιστές; Εσύ που τα τελευταία χρόνια ζεις στο εξωτερικό, συνερίζεσαι κάτι τέτοιο;

«Δυστυχώς τα θύματα στο όνομα των θρησκειών αυξάνονται. Όπου υπάρχει φανατισμός οδηγεί σε αίμα είτε είναι ισλαμιστές είτε είναι χριστιανοί είτε είναι οπαδοί ομάδων. Υπάρχουν δύο κόσμοι ο κόσμος των Mc (Δύση) και ο κόσμος του Τζιχάντ δυστυχώς ο ένας τροφοδοτεί τον άλλο αυτή τη στιγμή. Θέλω να πω και ο (ανεπτυγμένος) κόσμος έχει ευθύνη για όλα αυτά. Και βέβαια είναι τραγικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό το γεγονός για να το συνδέσουν με το μεταναστευτικό. Απλά να τονίσω ότι οι δράστες ήταν Γάλλοι πολίτες και όχι λαθρομετανάστες».

Και πως νιώθει ένας Έλληνας όταν ζει τέτοια γεγονότα σε άλλη μια άλλη χώρα;

«Προσωπικά δεν φοβάμαι. Είμαι συντετριμμένος όπως και θα ήμουν για τον οποιοδήποτε κ οπουδήποτε συνέβαινε κάτι τέτοιο. Είμαι προβληματισμένος σχετικά με την άνοδο και του φονταμενταλισμού αλλά και της ακροδεξιάς γενικότερα πέρα από τη Γαλλία ή την Ελλάδα».

Και πάμε και στο αγωνιστικό; Πώς πάει η ομάδα, είσαι ευχαριστημένος;

«Είμαι ευχαριστημένος στη Γαλλία και εντός και εκτός γηπέδου. Όλα καλά πάνε. Από του χρόνου θα μπορώ να αγωνίζομαι και ως Γάλλος αν δεν αλλάξει ο κανονισμός οπότε νομίζω θα διευκολύνει τη παραμονή μου εδώ.

Είναι μπροστά τελικά οι Γάλλοι; Τι λέει ο κανονισμός;

«Ναι με τέσσερα χρόνια σερί στο γαλλικό πρωτάθλημα, τον πέμπτο αφομοιώνεσαι! Είναι χρόνια μπροστά»!

cambrai_volley CAMBRAI VOLLEY